Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte! | Recepty.Blesk.cz

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Foto: iStock
17.01.2018 / 06:00

Nikdo není dokonalý a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to jako ony!

Přesolená polévka nebo jídlo

Nejsnadnějším způsobem je přidat do jídla nějakou ingredienci, kterou jídlo obsahuje, třeba zeleninu. Čím více jídla nebo polévky bude, tím lépe se sůl „ztratí“. Ideální jsou syrové brambory, které vložíte do hrnce s přesoleným pokrmem. Zhruba čtvrt hodiny povařte a pak brambory vyndejte. V případě omáčky je vhodné brambory nastrouhat, povařit a pak omáčku přecedit. Další způsobem „odsolení“ je použití kostky cukru, kterou musíte ale vyndat hned, jakmile se začne rozpouštět. Pokud jste přesolili krémovou omáčku, můžete zkusit přidat jogurt nebo zakysanou smetanu.


Foto: iStock


Jídlo bez chuti

Postupovala jste podle receptu, a přesto je výsledek poněkud chudý, pokud jde o výslednou chuť? Možností je několik: Přidejte sůl, pepř, tabasco nebo chilli. Uvidíte, že jídlo bude hned lépe chutnat.


Moc kyselé jídlo

I to se samozřejmě stane. Třeba když vaříte koprovku nebo jinou omáčku, do níž se přidává ocet. Dá se to spravit například máslem, smetanou nebo mlékem. Nicméně musíte očekávat, že následný pokrm bude trochu jinak chutnat.


Foto: iStock


Moc sladké jídlo

Podle mistrů kuchařů to není žádná velká pohroma. Když je něco moc sladké, stačí přidat něco kyselého, třeba ocet nebo citronovou šťávu. Lze použít i sůl, ale s tou buďte opatrní, abyste se nedostali do druhého extrému.


Připálené jídlo

Nemusíte se hroutit, i to se dá zachránit. Nejprve přendejte jídlo do jiné nádoby, která je čistá. K záchraně přepáleného pokrmu musíte použít něco, co tuhle pachuť pohltí, třeba chléb, který v jídle povaříte a vyndáte.


Foto: iStock


Tvrdé maso

Máte pocit, že vaříte maso, a ono ne a ne měknout? Použijte lžičku prášku do pečiva nebo sodu, mělo by to pomoct. Já osobně mám vyzkoušeno, že pomůže několik lžic piva nebo vína, stačí podlít a maso krásně změkne. Nebojte se, alkohol se vyvaří a v pokrmu nic nezůstane.


Moc pepře v jídle

Občas ujede ruka i té nejzkušenější kuchařce. Zkuste nakrájet dvě jablka na větší kusy, vložit je do pokrmu a krátce povařit.

Chystáte se na nějakou omáčku? Naučte se vyrobit domácí karlovarský knedlík, jako příloha je ideální! Podívejte se na naše VIDEO:

720p 480p 360p 240p
Šéfkuchař vás naučí bezchybný karlovarský knedlík ke guláši i k omáčkám • 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Chřest: Dopřejte si ho v polévce, slaném koláči nebo salátu! Chutná výtečně!

Je zdravý, chutný, originální a snadný na přípravu. Mnozí k němu mají nedůvěru, ale ta není na místě. Chřest se dá připravit na tisíc způsobů. Skvěle chutná nejen v polévkách, ale i ve slaných koláčích, s masem nebo se dá

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Na oběti seděl a škrtil ji lanem! Obžaloba…

Páskem, provazem i prádelní šňůrou svazoval a škrtil své oběti, mladé dívky (†14 a 16), Martin Ch.…

celý článek »

České celebrity

Hvězda Ulice Krejčíková: V 5. měsíci má…

Herečka Aneta Krejčíková (26) čeká první miminko, jehož tatínkem je tělocvikář Ondřej Rančák (33).…

celý článek »

Krimi

Sundej ze mě toho pos**nýho psa! Pitbul…

Útok jako z noční můry. Bezbrannou cestující napadl v newyorském metru agresivní pitbul. I když byl…

celý článek »

VIP sport

Zklamaná legenda Sparty Hlinka: Nemám problém…

Zklamání. Slovo, které vystihuje pocity hokejisty Jaroslava Hlinky z poslední sezony. Sparta vypadla…

celý článek »