Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte! | Recepty.Blesk.cz

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Foto: iStock
17.01.2018 / 06:00

Nikdo není dokonalý a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to jako ony!

Přesolená polévka nebo jídlo

Nejsnadnějším způsobem je přidat do jídla nějakou ingredienci, kterou jídlo obsahuje, třeba zeleninu. Čím více jídla nebo polévky bude, tím lépe se sůl „ztratí“. Ideální jsou syrové brambory, které vložíte do hrnce s přesoleným pokrmem. Zhruba čtvrt hodiny povařte a pak brambory vyndejte. V případě omáčky je vhodné brambory nastrouhat, povařit a pak omáčku přecedit. Další způsobem „odsolení“ je použití kostky cukru, kterou musíte ale vyndat hned, jakmile se začne rozpouštět. Pokud jste přesolili krémovou omáčku, můžete zkusit přidat jogurt nebo zakysanou smetanu.


Foto: iStock


Jídlo bez chuti

Postupovala jste podle receptu, a přesto je výsledek poněkud chudý, pokud jde o výslednou chuť? Možností je několik: Přidejte sůl, pepř, tabasco nebo chilli. Uvidíte, že jídlo bude hned lépe chutnat.


Moc kyselé jídlo

I to se samozřejmě stane. Třeba když vaříte koprovku nebo jinou omáčku, do níž se přidává ocet. Dá se to spravit například máslem, smetanou nebo mlékem. Nicméně musíte očekávat, že následný pokrm bude trochu jinak chutnat.


Foto: iStock


Moc sladké jídlo

Podle mistrů kuchařů to není žádná velká pohroma. Když je něco moc sladké, stačí přidat něco kyselého, třeba ocet nebo citronovou šťávu. Lze použít i sůl, ale s tou buďte opatrní, abyste se nedostali do druhého extrému.


Připálené jídlo

Nemusíte se hroutit, i to se dá zachránit. Nejprve přendejte jídlo do jiné nádoby, která je čistá. K záchraně přepáleného pokrmu musíte použít něco, co tuhle pachuť pohltí, třeba chléb, který v jídle povaříte a vyndáte.


Foto: iStock


Tvrdé maso

Máte pocit, že vaříte maso, a ono ne a ne měknout? Použijte lžičku prášku do pečiva nebo sodu, mělo by to pomoct. Já osobně mám vyzkoušeno, že pomůže několik lžic piva nebo vína, stačí podlít a maso krásně změkne. Nebojte se, alkohol se vyvaří a v pokrmu nic nezůstane.


Moc pepře v jídle

Občas ujede ruka i té nejzkušenější kuchařce. Zkuste nakrájet dvě jablka na větší kusy, vložit je do pokrmu a krátce povařit.

Chystáte se na nějakou omáčku? Naučte se vyrobit domácí karlovarský knedlík, jako příloha je ideální! Podívejte se na naše VIDEO:

720p 480p 360p 240p
Šéfkuchař vás naučí bezchybný karlovarský knedlík ke guláši i k omáčkám • 

 

 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

Jsou chytřejší psi, nebo kočky? Vědci ve…

Kečup na hranolky, nebo vedle? Ranní ptáče, či noční pták? Sparta, nebo Slavia? Horňák, nebo dolňák?…

celý článek »

České celebrity

Dcera Patrasové a Felixe Anička: Svině máme…

Jablko nepadá daleko od stromu! Tomu věří mladá Anička Slováčková, která podle svých slov po matce…

celý článek »

Cestování

Na co drahé kufry? Muž v Praze přišel do…

Nač kupovat na dovolenou drahé kufry! Pasažér vlaku z pražského hlavního nádraží si zavazadlo udělal…

celý článek »

Ročník 2018/19

Hapal: Posily? Doufám, že přijdou. Chválil…

První zápas i přes prohru dobrý, ve druhém výhra, ale na hřišti to skřípalo. Fotbalisté Sparty mají…

celý článek »