Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte! | Recepty.Blesk.cz

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Foto: iStock
17.01.2018 / 06:00

Nikdo není dokonalý a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to jako ony!

Přesolená polévka nebo jídlo

Nejsnadnějším způsobem je přidat do jídla nějakou ingredienci, kterou jídlo obsahuje, třeba zeleninu. Čím více jídla nebo polévky bude, tím lépe se sůl „ztratí“. Ideální jsou syrové brambory, které vložíte do hrnce s přesoleným pokrmem. Zhruba čtvrt hodiny povařte a pak brambory vyndejte. V případě omáčky je vhodné brambory nastrouhat, povařit a pak omáčku přecedit. Další způsobem „odsolení“ je použití kostky cukru, kterou musíte ale vyndat hned, jakmile se začne rozpouštět. Pokud jste přesolili krémovou omáčku, můžete zkusit přidat jogurt nebo zakysanou smetanu.

Foto: iStock


Jídlo bez chuti

Postupovala jste podle receptu, a přesto je výsledek poněkud chudý, pokud jde o výslednou chuť? Možností je několik: Přidejte sůl, pepř, tabasco nebo chilli. Uvidíte, že jídlo bude hned lépe chutnat.


Moc kyselé jídlo

I to se samozřejmě stane. Třeba když vaříte koprovku nebo jinou omáčku, do níž se přidává ocet. Dá se to spravit například máslem, smetanou nebo mlékem. Nicméně musíte očekávat, že následný pokrm bude trochu jinak chutnat.

Foto: iStock


Moc sladké jídlo

Podle mistrů kuchařů to není žádná velká pohroma. Když je něco moc sladké, stačí přidat něco kyselého, třeba ocet nebo citronovou šťávu. Lze použít i sůl, ale s tou buďte opatrní, abyste se nedostali do druhého extrému.


Připálené jídlo

Nemusíte se hroutit, i to se dá zachránit. Nejprve přendejte jídlo do jiné nádoby, která je čistá. K záchraně přepáleného pokrmu musíte použít něco, co tuhle pachuť pohltí, třeba chléb, který v jídle povaříte a vyndáte.

Foto: iStock


Tvrdé maso

Máte pocit, že vaříte maso, a ono ne a ne měknout? Použijte lžičku prášku do pečiva nebo sodu, mělo by to pomoct. Já osobně mám vyzkoušeno, že pomůže několik lžic piva nebo vína, stačí podlít a maso krásně změkne. Nebojte se, alkohol se vyvaří a v pokrmu nic nezůstane.


Moc pepře v jídle

Občas ujede ruka i té nejzkušenější kuchařce. Zkuste nakrájet dvě jablka na větší kusy, vložit je do pokrmu a krátce povařit.

Chystáte se na nějakou omáčku? Naučte se vyrobit domácí karlovarský knedlík, jako příloha je ideální! Podívejte se na naše VIDEO:

Video se připravuje ...
Šéfkuchař vás naučí bezchybný karlovarský knedlík ke guláši i k omáčkám • 

 

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz