Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby | Recepty.Blesk.cz

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Foto: iStock
10.01.2018 / 06:00

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

 

 

Základem poctivého vývaru je kvalitní maso – kuřecí nebo hovězí. Na kuřecí vývar potřebujete syrové kuřecí kosti a kostry, případně lze použít zbytky pečeného kuřete. Hovězí vývar pak připravíte z hovězích nebo telecích kostí, a když to uděláte dobře, bude mít výraznou barvu a chuť, pokud kosti předem opečete. Opečením povrch kostí zkaramelizuje a dodá vývaru chuť. Chcete-li světlejší vývar, opražení vynechte.

 

 

Jak na hovězí vývar?

Budete potřebovat 1,5 kg hovězích kostí, 1 cibuli (neloupanou a nakrájenou na čtvrtky), 2 mrkve, 1 pórek a 1 řapíkatý celer, 3 litry vody, 6 kuliček pepře, 1 bouqet garni (svazek polévkových bylinek – petržel, tymián a bobkový list). Nejprve opékejte kosti po dobu asi 40 minut, v polovině doby přidejte zeleninu a promíchejte. Odvařte s trochou vody. Přeložte do hrnce, přidejte zbytek přísad a pomalu vařte asi 3 až 4 hodiny. Během vaření sbírejte pěnu a nečistoty. Poté přeceďte a nechte vychladnout. V chladničce vydrží až 3 dny.

 

Příprava kostek vývaru

Chcete mít vývar neustále po ruce? Můžete ho uvařit ve větším množství a zamrazit na později. V mrazáku pak vydrží až půl roku. Jakmile vývar zchladne, odstraňte z povrchu všechen ztuhlý tuk, povařte vývar, až zredukuje a zkoncentruje se, a nechte ho opět vychladnout. Vlijte studený koncentrovaný vývar do tvořítek na led a nechte nezakryté mrazit asi 4 hodiny, dokud obsah neztuhne. Když budou kostky zmražené, můžete je použít nebo uložit. Vyndejte obsah z tvořítka a dejte ho do plastového mrazicího sáčku. Ten uzavřete a dejte zpátky do mrazáku.


Jak připravíte lahodný kuřecí vývar? Podívejte se na VIDEO:

1080p 720p 480p 360p 240p
Anna Grosmanová vás naučí připravit lahodný a silný kuřecí vývar • 

 

Diskuse k článku

.

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý, a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně, naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Prezidentské volby 2018

Bitva „prvních dam“: Drahošová vyráží na…

Nebude to jen souboj Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, ale také někdejší knihovnice a bývalé sekretářky.…

celý článek »

České celebrity

Heidi Janků a Ivana Gottová: Obě si vzaly…

Jak Heidi Janků (55), tak Ivanu Gottovou (41) od jejich manželů dělí věkový rozdíl. Heidin Ivo Pavlík…

celý článek »

Praha - Zprávy

Babyboom v pražské zoo: Rodí se jak o závod!…

Jako o závod! Tak se rodí nyní zoologických zahradách po Česku. Už šest zvířecích novorozenců od…

celý článek »

Ročník 2017/18

Stanciu už je v Praze! Stane se z něj nejdražší…

Ve středu krátce po desáté hodině večer dosedlo na Letišti Václava Havla letadlo z Bruselu, kterým…

celý článek »