Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.
Základem poctivého vývaru je kvalitní maso – kuřecí nebo hovězí. Na kuřecí vývar potřebujete syrové kuřecí kosti a kostry, případně lze použít zbytky pečeného kuřete. Hovězí vývar pak připravíte z hovězích nebo telecích kostí, a když to uděláte dobře, bude mít výraznou barvu a chuť, pokud kosti předem opečete. Opečením povrch kostí zkaramelizuje a dodá vývaru chuť. Chcete-li světlejší vývar, opražení vynechte.
Jak na hovězí vývar?
Budete potřebovat 1,5 kg hovězích kostí, 1 cibuli (neloupanou a nakrájenou na čtvrtky), 2 mrkve, 1 pórek a 1 řapíkatý celer, 3 litry vody, 6 kuliček pepře, 1 bouqet garni (svazek polévkových bylinek – petržel, tymián a bobkový list). Nejprve opékejte kosti po dobu asi 40 minut, v polovině doby přidejte zeleninu a promíchejte. Odvařte s trochou vody. Přeložte do hrnce, přidejte zbytek přísad a pomalu vařte asi 3 až 4 hodiny. Během vaření sbírejte pěnu a nečistoty. Poté přeceďte a nechte vychladnout. V chladničce vydrží až 3 dny.
Příprava kostek vývaru
Chcete mít vývar neustále po ruce? Můžete ho uvařit ve větším množství a zamrazit na později. V mrazáku pak vydrží až půl roku. Jakmile vývar zchladne, odstraňte z povrchu všechen ztuhlý tuk, povařte vývar, až zredukuje a zkoncentruje se, a nechte ho opět vychladnout. Vlijte studený koncentrovaný vývar do tvořítek na led a nechte nezakryté mrazit asi 4 hodiny, dokud obsah neztuhne. Když budou kostky zmražené, můžete je použít nebo uložit. Vyndejte obsah z tvořítka a dejte ho do plastového mrazicího sáčku. Ten uzavřete a dejte zpátky do mrazáku.
Jak připravíte lahodný kuřecí vývar? Podívejte se na VIDEO: