Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka | Recepty.Blesk.cz

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Foto: Shutterstock.com
03.01.2019 / 06:00

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě potřebujeme nejvíc.

 

 

Chcete mít pořádný vývar, který bude chutnat jako od babičky? Pak ho nesmíte nikdy odfláknout. Důležité jsou především kvalitní suroviny. Aby byl vývar silný, je dobré dát maso před vařením do pekáčku do vyhřáté trouby asi na dvacet minut. Maso pak zatáhne a zezlátne. Vývar připravujte ze studené vody, kterou přivedete k varu, nikoli z horké – pak by maso nepustilo šťávu. Jaké vývary doporučujeme?

Hovězí vývar

Hovězí vývar

Vývar z hovězích kostí po hodině varu doplníme zeleninou a dozlatova osmaženými hovězími játry, která polévce dodají výraznější chuť a barvu. Hotový…celý článek

Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha

Naučte se vývar od mistra. A když už ho budete mít hotový, zkuste jednoduchou ale skvělou omáčku, která vývar povýší na gurmánský zážitek.celý článek

Vývar s domácími nudlemi

Vývar s domácími nudlemi

Poctivý domácí vývar zahřeje i povzbudí. Vařte jej pomalu a co nejdéle, o to bude chutnější a silnější.celý článek

Zelí je česká klasika, ze které můžete vykouzlit nekonečné množství nejrůznějších pokrmů, včetně polévek. Zelňačky jsou oblíbené, chutné, zasytí a můžete do nich přidat i klobásu, fazole nebo další dobroty, které vás postaví na nohy. A ještě něco, zelňačka je nejlepší druhý nebo třetí den po uvaření, takže si jí můžete připravit velký hrnec! Nezapomeňte, že i tady záleží na kvalitě surovin.

Rychlá zelňačka

Rychlá zelňačka

Zelí je plné vitamínů C a polévka vás pěkně zahřeje. Ideální pokrm v zimních dnech!celý článek

Zelňačka s fazolemi

Zelňačka s fazolemi

Polévka ze zelí, fazolí a brambor, zahuštěná smetanouvou zásmažkou a dochucená česnekem.celý článek

Kopaničářská zelňačka

Kopaničářská zelňačka

Polévka z uvařených fazolek, brambor a zelí. Zahustíme jíškou a podáváme s chlebem.celý článek

Houby jsou další surovinou, která se skvěle hodí do polévek, zejména těch českých nebo moravských. Tyhle tři jsou klasikou, kterou byste měli ochutnat, pokud jste ještě neochutnali. Zvláště krkonošské kyselo stojí za to prubnout, jen upozorňujeme, že sehnat chlebový kvásek je mimo Podrkonoší trošku náročnější úkol. 

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

Tahle regionální dobrota z chlebového kvásku, smetany a hub je doslova gurmánský zážitek.celý článek

Kulajda

Kulajda

Tradiční česká smetanová polévka, ve které se dokonale snoubí chuť kopru, hub a vařeného vejce.celý článek

Jemná houbová krémová polévka

Jemná houbová krémová polévka

Domácí houbový krém, ochucený voňavým tymiánem, do které přidáme lesní houby.Polévka je rychlá na přípravu.celý článek

Milujete hovězí držky? Nevypadají vábně, ale jde z jich vykouzlit polévku vskutku vynikající! Nabízíme dva recepty – jeden na poctivou, v níž skutečně najdete držky, a druhý falešný z hlívy ústřičné. I ten ale chutná výborně!

Poctivá dršťková polévka

Poctivá dršťková polévka

Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek

Falešná dršťková polévka

Falešná dršťková polévka

Drťková polévka z podušených hub, zahuštěná jíškou ze sádla, cibule, mouky a rozředěná vývarem z hub. Dochucená česnekem, paprikou a majoránkou.celý článek

Víte, jak uvařit perfektní bramboračku? Podívejte se na video, v němž vás to naučí Dita P:

Video se připravuje ...
Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. • 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz