Vánoční cukroví: Vychytávky našich babiček pro dokonalé pečení! | Recepty.Blesk.cz

Vánoční cukroví: Vychytávky našich babiček pro dokonalé pečení!

Foto: Shutterstock.com
05.12.2017 / 06:00

Neumíte si představit Vánoce bez pečení cukroví? Pak možná oceníte vychytávky našich babiček. Cukroví bude povedenější a vy se stanete legendou stejně jako ony! 

Pokojová teplota

Že se vám něco loni nepovedlo? Nepoužili jste náhodou při přípravě suroviny, které jste právě vyndali z lednice? Všechny suroviny, z nichž pečete, musí být v pokojové teplotě! A než začnete péct, všechny suroviny by měly mít zhruba stejnou teplotu – takže máslo, vejce a tak dále. Máslo si tedy vyndejte z ledničky včas, abyste pak nehonili čas.

Aby se s těstem lépe pracovalo

Těsto se vám bude lépe vyvalovat, když si ho připravíte den předem a přes noc ho necháte v lednici odpočinout. Je pak mnohem vláčnější.

Foto: iStock

Sníh a marmeláda

Chcete-li, aby se vám sníh lépe vyšlehal, přidejte do bílků lžičku octa. Pokud pečete linecké cukroví, do marmelády, kterou spojujete cukroví, přidejte ovocnou šťávu nebo piškotové drobky.

Bez válečku ani ránu

Bez válečku se neobejdete, když pečete perníčky nebo linecké. Ovšem pokud se náhodou přihodí, že váleček prostě nenajdete, můžete použít místo něj omytou láhev od vína (samozřejmě zbavenou viněty).

Vánoční cukroví: Kdy začít péct perníčky, pracny, linecké a další druhy?

Vánoční cukroví: Kdy začít péct perníčky, pracny, linecké a další druhy?

Víte, kdy péct perníčky? Kdy je ten správný čas, aby se do Vánoc rozležely? A co linecké nebo vanilkové rohlíčky? Bez talíře či tácu plného naskládaného…celý článek

Místo másla pečicí papír

Máslo je letos dost drahé, takže s ním trochu šetřete, a rozhodně s ním nevymazávejte plech. Raději použijte pečicí papír.

Výběr cukru

Cukroví bez cukru? Ani omylem! Ovšem víte, zda použít krystal nebo krupici? Když použijete krystal, cukroví bude tak trochu křupat, takže je vhodnější moučka. 

Foto: iStock

Mouka

Máte ve špajzu otevřenou mouku několik měsíců? Pokud v ní nejsou potravinoví moli, buďte rádi, ovšem k pečení cukroví ji raději nepoužívejte. Vždy volte čerstvou mouku, a navíc ji před pečením prosejte – tak se zbaví případných nečistot.

Cukroví, které se neláme

Aby se vám cukroví nelámalo, když ho sundáváte z plechu, pečte ho na pečicím papíru, a po upečení sundejte celý papír. Počkejte, až zchladne a cukroví vám pak samo sklouzne dolů.

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

Vločky místo ořechů

Ořechy můžete nahradit ovesnými vločkami, které nejprve opražíte na pánvi. Když je pak přidáte do těsta, bude mít ořechovou příchuť, ale bude méně kalorické.

Polámané cukroví není ztraceno

Ne vždy se všechno povede, ale ani to není žádná detektivka. Rozlámané kousky se dají krásně zužitkovat. Dejte je do mixéru, přidejte marmeládu, šlehačku, rum a rozmixujte. Ze směsi pak vytvarujte kuličky, které napichujte na párátka a obalte v čokoládové polevě. Chutnají skvěle!

Víte, jak na nejlepší těsto na linecké cukroví? Podívejte se na naše VIDEO

Video se připravuje ...
Videorecept: Jak na nejlepší těsto na linecké cukroví • 

Recepty na vánoční perníčky: Je nejvyšší čas začít je péct!

Recepty na vánoční perníčky: Je nejvyšší čas začít je péct!

Aby se vánoční perníčky do Vánoc krásně rozležely a byly měkké, upečte je právě tento víkend. Bývají jedním z prvních druhů cukroví, které provoní…celý článek

5 triků pro dokonalé linecké těsto: Pár kapek octa, citron a správná teplota

5 triků pro dokonalé linecké těsto: Pár kapek octa, citron a správná teplota

Linecké cukroví je klasika, která nesmí chybět na žádném stole. Navíc je linecké těsto tak dokonalé, že z něj můžete upéct hned několik druhů. Naučte…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz