Luxusní dezerty první republiky: Roláda, dort s ořechy a bezé s krémem! | Recepty.Blesk.cz

Luxusní dezerty první republiky: Roláda, dort s ořechy a bezé s krémem!

Foto: Smart Press
11.11.2017 / 06:00

Kdysi se v Praze chodilo na dortíky k Myšákovi nebo Bergerovi. Cukrárny byly za první republiky opravdovým chrámem, kde jste si pochutnali na skvělých dezertech, dortech či moučnících. Zručné hospodyně zvládly stejně dobré samy doma. A vy je můžete připravit taky. Přinášíme pět receptů z Kuchařky první republiky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. 

Domácí moučníky byly pýchou české kuchyně. Podstatná byla nejen zkušenost kuchařky, které je pekla, ale především kvalita surovin, které použila. Buďte jako ony a použijte jen to nejkvalitnější. Výsledek bude stát za to. Recept na koláč k čaji je ukázkový příklad receptu s klasickým křehkým těstem a žloutkovým vanilkovým krémem, který je známý z francouzské kuchařiny jako "créme patissiére", jeden z jejích pilířů. Francouzské a vídeňskjé recepty silně ovlivnily i českou produkci tehdejších kuchařů.

Výtečný koláč k čaji

Výtečný koláč k čaji

Domácí moučníky byly vždycky chloubou české kuchyně. Za první republiky bývala sladká jídla podávána jako hlavní chod zcela běžně.celý článek

Milujete rolády? Pak tuhle musíte určitě vyzkoušet. V české kuchyni jsou velmi oblíbené, protože jsou hned hotové, vypadají elegantně a přitom je zvládne skoro každý. Těsto je snadné a jednoduché, ale možných variant náplní i zdobení je nekonečně mnoho. 

Piškotová roláda

Piškotová roláda

Piškotové rolády jsou u nás víc než oblíbené. Vypadají elegantně a přitom je zvládne v domácím prostředí téměř každá zručnější kuchařka.celý článek

Samostatnou kapitolou elegantní cukrařiny první republiky tvoří nejrůznější dorty, které patří k tomu nejlepšímu, co jste si mohli v tehdejších cukrárnách objednat. I tyhle dobroty byly založené na francouzské vysoké cukrářské práci nebo byly inspirovány vídeňským stylem – většinu z nich majitelé pražských a českých cukráren zadaptovali a proslavili po svém. 

Punčový dort

Punčový dort

Tenhle recept z první republiky určitě ocení každá kuchařka, která miluje poctivou cukrařinu. Najdete spolu s dalšími v Kuchařce první republiky, kerou…celý článek

Ořechový dort

Ořechový dort

Tenhle dort s ořechy dodá vašemu nedělnímu obědu punc elegance a kvality. K tomu uvařte dobrou kávu a o chuťové zážitky máte postaráno.celý článek

Chloubou cukrařiny za první republiky byly také kousky ze sněhového těsta. Historie se zmiňuje o italském cukráři Gasparinim, který žil v 18. století ve švýcarském městečku Meiringen a shodou náhod zjistil, že ze zbylých bílků se dá upéct těsto i bez mouky. Jeho výtvor byl tak lahodný, že se mu začalo říkat "merengue" a brzy ho znali po celé Evropě. Francouzi ho pojmenovali díky lehkosti na "baiser" (čtěte bezé), což znamená polibek – no a od polibku je už jen kousek k českým sněhovým pusinkám.

Bezé skořápky

Bezé skořápky

Elegantní kousky ze sněhového těsta byly vždycky pýchou vysoké cukrařiny. Nepotřebujete k tomu mouku a chutnají tak skvěle, že jim nadobro podlehnete.…celý článek

 

Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Podívejte se na VIDEO:

720p 360p
Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Zvládne ji i začátečník! • 

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »