Luxusní dezerty první republiky: Roláda, dort s ořechy a bezé s krémem! | Recepty.Blesk.cz

Luxusní dezerty první republiky: Roláda, dort s ořechy a bezé s krémem!

Foto: Smart Press
11.11.2017 / 06:00

Kdysi se v Praze chodilo na dortíky k Myšákovi nebo Bergerovi. Cukrárny byly za první republiky opravdovým chrámem, kde jste si pochutnali na skvělých dezertech, dortech či moučnících. Zručné hospodyně zvládly stejně dobré samy doma. A vy je můžete připravit taky. Přinášíme pět receptů z Kuchařky první republiky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. 

Domácí moučníky byly pýchou české kuchyně. Podstatná byla nejen zkušenost kuchařky, které je pekla, ale především kvalita surovin, které použila. Buďte jako ony a použijte jen to nejkvalitnější. Výsledek bude stát za to. Recept na koláč k čaji je ukázkový příklad receptu s klasickým křehkým těstem a žloutkovým vanilkovým krémem, který je známý z francouzské kuchařiny jako "créme patissiére", jeden z jejích pilířů. Francouzské a vídeňskjé recepty silně ovlivnily i českou produkci tehdejších kuchařů.

Výtečný koláč k čaji

Výtečný koláč k čaji

Domácí moučníky byly vždycky chloubou české kuchyně. Za první republiky bývala sladká jídla podávána jako hlavní chod zcela běžně.celý článek

Milujete rolády? Pak tuhle musíte určitě vyzkoušet. V české kuchyni jsou velmi oblíbené, protože jsou hned hotové, vypadají elegantně a přitom je zvládne skoro každý. Těsto je snadné a jednoduché, ale možných variant náplní i zdobení je nekonečně mnoho. 

Piškotová roláda

Piškotová roláda

Piškotové rolády jsou u nás víc než oblíbené. Vypadají elegantně a přitom je zvládne v domácím prostředí téměř každá zručnější kuchařka.celý článek

Samostatnou kapitolou elegantní cukrařiny první republiky tvoří nejrůznější dorty, které patří k tomu nejlepšímu, co jste si mohli v tehdejších cukrárnách objednat. I tyhle dobroty byly založené na francouzské vysoké cukrářské práci nebo byly inspirovány vídeňským stylem – většinu z nich majitelé pražských a českých cukráren zadaptovali a proslavili po svém. 

Punčový dort

Punčový dort

Tenhle recept z první republiky určitě ocení každá kuchařka, která miluje poctivou cukrařinu. Najdete spolu s dalšími v Kuchařce první republiky, kerou…celý článek

Ořechový dort

Ořechový dort

Tenhle dort s ořechy dodá vašemu nedělnímu obědu punc elegance a kvality. K tomu uvařte dobrou kávu a o chuťové zážitky máte postaráno.celý článek

Chloubou cukrařiny za první republiky byly také kousky ze sněhového těsta. Historie se zmiňuje o italském cukráři Gasparinim, který žil v 18. století ve švýcarském městečku Meiringen a shodou náhod zjistil, že ze zbylých bílků se dá upéct těsto i bez mouky. Jeho výtvor byl tak lahodný, že se mu začalo říkat "merengue" a brzy ho znali po celé Evropě. Francouzi ho pojmenovali díky lehkosti na "baiser" (čtěte bezé), což znamená polibek – no a od polibku je už jen kousek k českým sněhovým pusinkám.

Bezé skořápky

Bezé skořápky

Elegantní kousky ze sněhového těsta byly vždycky pýchou vysoké cukrařiny. Nepotřebujete k tomu mouku a chutnají tak skvěle, že jim nadobro podlehnete.…celý článek

 

Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Podívejte se na VIDEO:

720p 360p
Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Zvládne ji i začátečník! • 

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »