Luxusní dezerty první republiky: Roláda, dort s ořechy a bezé s krémem! | Recepty.Blesk.cz

Luxusní dezerty první republiky: Roláda, dort s ořechy a bezé s krémem!

Foto: Smart Press
11.11.2017 / 06:00

Kdysi se v Praze chodilo na dortíky k Myšákovi nebo Bergerovi. Cukrárny byly za první republiky opravdovým chrámem, kde jste si pochutnali na skvělých dezertech, dortech či moučnících. Zručné hospodyně zvládly stejně dobré samy doma. A vy je můžete připravit taky. Přinášíme pět receptů z Kuchařky první republiky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. 

Domácí moučníky byly pýchou české kuchyně. Podstatná byla nejen zkušenost kuchařky, které je pekla, ale především kvalita surovin, které použila. Buďte jako ony a použijte jen to nejkvalitnější. Výsledek bude stát za to. Recept na koláč k čaji je ukázkový příklad receptu s klasickým křehkým těstem a žloutkovým vanilkovým krémem, který je známý z francouzské kuchařiny jako "créme patissiére", jeden z jejích pilířů. Francouzské a vídeňskjé recepty silně ovlivnily i českou produkci tehdejších kuchařů.

Výtečný koláč k čaji

Výtečný koláč k čaji

Domácí moučníky byly vždycky chloubou české kuchyně. Za první republiky bývala sladká jídla podávána jako hlavní chod zcela běžně.celý článek

Milujete rolády? Pak tuhle musíte určitě vyzkoušet. V české kuchyni jsou velmi oblíbené, protože jsou hned hotové, vypadají elegantně a přitom je zvládne skoro každý. Těsto je snadné a jednoduché, ale možných variant náplní i zdobení je nekonečně mnoho. 

Piškotová roláda

Piškotová roláda

Piškotové rolády jsou u nás víc než oblíbené. Vypadají elegantně a přitom je zvládne v domácím prostředí téměř každá zručnější kuchařka.celý článek

Samostatnou kapitolou elegantní cukrařiny první republiky tvoří nejrůznější dorty, které patří k tomu nejlepšímu, co jste si mohli v tehdejších cukrárnách objednat. I tyhle dobroty byly založené na francouzské vysoké cukrářské práci nebo byly inspirovány vídeňským stylem – většinu z nich majitelé pražských a českých cukráren zadaptovali a proslavili po svém. 

Punčový dort

Punčový dort

Tenhle recept z první republiky určitě ocení každá kuchařka, která miluje poctivou cukrařinu. Najdete spolu s dalšími v Kuchařce první republiky, kerou…celý článek

Ořechový dort

Ořechový dort

Tenhle dort s ořechy dodá vašemu nedělnímu obědu punc elegance a kvality. K tomu uvařte dobrou kávu a o chuťové zážitky máte postaráno.celý článek

Chloubou cukrařiny za první republiky byly také kousky ze sněhového těsta. Historie se zmiňuje o italském cukráři Gasparinim, který žil v 18. století ve švýcarském městečku Meiringen a shodou náhod zjistil, že ze zbylých bílků se dá upéct těsto i bez mouky. Jeho výtvor byl tak lahodný, že se mu začalo říkat "merengue" a brzy ho znali po celé Evropě. Francouzi ho pojmenovali díky lehkosti na "baiser" (čtěte bezé), což znamená polibek – no a od polibku je už jen kousek k českým sněhovým pusinkám.

Bezé skořápky

Bezé skořápky

Elegantní kousky ze sněhového těsta byly vždycky pýchou vysoké cukrařiny. Nepotřebujete k tomu mouku a chutnají tak skvěle, že jim nadobro podlehnete.…celý článek

 

Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Podívejte se na VIDEO:

720p 360p
Jak na nadýchanou piškotovou roládu? Zvládne ji i začátečník! • 

Diskuse k článku

.

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý, a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně, naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Chat

Milenka Karla Kryla na chatu Blesk.cz: Otevřeně…

Dagmar Světlovská (59) tvrdí, že  byla poslední vážnou láskou písničkáře Karla Kryla (+49). Ten zemřel…

celý článek »

Prezidentské volby 2018

Zákulisí prezidentské debaty na ČT: Zeman…

Nechce být kladeč věnců. Podmínky si ale prý klást umí. Prezident Miloš Zeman (73) se utká se svým…

celý článek »

České celebrity

Jak bydlí misska Doleželová s milionářem…

Po dlouholeté smůle, kdy Jana Doleželová (36) jezdila po akcích a lovila muže svých snů, zakotvila…

celý článek »

Krimi

Tereza (21) z vězení píše zprávy z mobilu?!…

Případ jednadvacetileté blondýnky Terezy H., které hrozí vysoký trest za pašování drog, otřásá nejen…

celý článek »