Recept na domácí chleba: Triky, jak ho mít co nejlepší! | Recepty.Blesk.cz

Recept na poctivý domácí chléb: Triky, jak ho mít co nejlepší!

Foto: iStock
15.11.2017 / 06:00

Křupavý a čerstvý chleba hned po ránu? Proč ne, stačí, když se ho naučíte upéct sami doma. Můžete zkusit klasický pšeničný, ovšem fantazii se meze nekladou. Chléb se dá upéct z ječné mouky, ovesné, pohankové, špaldové nebo žitné! Víte, jak na to?

Upéct vlastní bochník chleba je prý nejuspokojivější kuchařská záležitost. Jestli se chcete stát mistrem přes pečení chleba, naučte se to nejzákladnější a úspěch vás nemine. Chléb lze samozřejmě upéct v pekárně na chléb, do které „jen“ nasypete chlebovou směs, kterou koupíte, ale není to ono.


Mouka ovlivní chuť chleba


Chuť a konzistenci chleba ovlivní samozřejmě výběr mouky. Většinou se na chléb používají mouky s vysokým obsahem lepku, jako jsou bílá pšeničná nebo celozrnná pšeničná. Lepek zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. Základní recept lze obměňovat použitím mouky kukuřičné, ječné, sójové, špaldové nebo žitné.


Bez droždí to nepůjde


K pečení chleba potřebujete droždí. A můžete použít čerstvé, sušené nebo instantní. Můžete je libovolně v receptech zaměnit a platí poměr: 15 gramů čerstvého rovná se 1 lžíci sušeného granulovaného droždí. Obě vykynou v teplotě maximálně do 30 stupňů Celsia. Jiný postup platí pro instantní droždí – to se přidává rovnou k přísadám a promíchá se. Přidá se teplá tekutina a opět se promíchá. Někdy stačí jen jedno kynutí.


Co budete potřebovat na základní bílý chléb?

15 gramů čerstvého droždí (nebo 1 lžíce sušeného), 450 ml teplé vody, 750 g hladké mouky s vysokým obsahem lepku (typ 00), 2 lžičky soli

Postup:

• Připravte droždí a těsto a prohněťte. Hnětením byste měli vytvořit hladké a pružné těsto. Vložte ho do olejem vytřené mísy, přikryjte a nechte kynout v teple, až zdvojnásobí objem – zhruba jednu až dvě hodiny. Těsto musí kynout na teplém místě bez průvanu.


• Jak poznáte, že je vykynuté? Udělejte do těsta prstem důlek, a jakmile důlek zůstane, je vykynuté.

• Po vykynutí je potřeba těsto vybouchat pěstí a opět lehce prohníst, pak teprve ho nechte přikryté pět minut odpočívat. Rozkrojte ho na poloviny, každou vytvarujte a vložte do formy o objemu 900 ml, volně překryjte fólií potřenou olejem a nechte v teple 30 až 45 minut, až těsto formu vyplní.


• Povrch těsta potřete – případně posypte – a pečte těsto dvacet minut při 220 stupních Celsia. Teplotu snižte na 180 stupňů Celsia a chléb pečte ještě patnáct minut. Vyklopte ho a nechte vychladnout na mřížce. Z téhle dávky upečete dva bochníky po 900 gramech.


Čím chléb posypat?

Chléb můžete upéct jen s popraškem mouky, ale můžete ho před nebo po pečení posypat například mákem, semínky nebo kořením. Pro sypání semínky nebo kořením musíte chléb nejprve potřít mlékem, máslem nebo olejem, aby tyto přídavky na chlebu držely. Na posypy se hodí semínka fenyklu, kmínu, máku, sezamu nebo slunečnice. Dobrou chuť dodá chlebu posypání nasekanými pekanovými, vlašskými nebo lískovými ořechy.

 

Jak upéct chleba, na to se můžete podívat v našem VIDEU:

1080p 720p 480p 360p 360p 240p
Pečení chleba • 
 

Diskuse k článku

.

Borůvkové recepty, kterým neodoláte! Bublaniny, lívance nebo cheesecake!

Letos dozrává všechno mnohem dřív, tak se vydejte na nákupy nebo do lesa a naplánujte si na víkend borůvkové dezerty, kterým podlehne i ten, kdo sladké nemusí. Jaké by to bylo léto bez borůvek a borůvkových koláčů? Byl by hřích

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný. Jak ho připravit i doma? Je to jednodušší, než si myslíte!

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Pišta z Chalupářů, kterému Bočanová ukradla…

V Chalupářích mu Mahulena Bočanová (51) ukradla koloběžku, aby ho potrestala za to, že ji nechtěl…

celý článek »

Příběhy

Adam má 90 % těla potetovaných: Nechal si…

Adam není člověk, kterého chcete potkat po setmění v opuštěném parku. 90 % jeho těla totiž pokrývá…

celý článek »

Tour de France

Hříšník Moscon zase řádil! Pěst v obličeji…

Už nebudou v plné síle. Stáj Sky přišla po patnácté etapě o svého prvního jezdce. Na vině však nebylo…

celý článek »

České celebrity

Zranění zpěvačky Evy Pilarové (78): Komplikace…

Jedním nešťastným pádem si přivodila hned dvě vážné zlomeniny! Eva Pilarová (78) si kromě levé kyčle…

celý článek »