Recept na domácí chleba: Triky, jak ho mít co nejlepší! | Recepty.Blesk.cz

Recept na poctivý domácí chléb: Triky, jak ho mít co nejlepší!

Foto: iStock
15.11.2017 / 06:00

Křupavý a čerstvý chleba hned po ránu? Proč ne, stačí, když se ho naučíte upéct sami doma. Můžete zkusit klasický pšeničný, ovšem fantazii se meze nekladou. Chléb se dá upéct z ječné mouky, ovesné, pohankové, špaldové nebo žitné! Víte, jak na to?

Upéct vlastní bochník chleba je prý nejuspokojivější kuchařská záležitost. Jestli se chcete stát mistrem přes pečení chleba, naučte se to nejzákladnější a úspěch vás nemine. Chléb lze samozřejmě upéct v pekárně na chléb, do které „jen“ nasypete chlebovou směs, kterou koupíte, ale není to ono.


Mouka ovlivní chuť chleba


Chuť a konzistenci chleba ovlivní samozřejmě výběr mouky. Většinou se na chléb používají mouky s vysokým obsahem lepku, jako jsou bílá pšeničná nebo celozrnná pšeničná. Lepek zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. Základní recept lze obměňovat použitím mouky kukuřičné, ječné, sójové, špaldové nebo žitné.


Bez droždí to nepůjde


K pečení chleba potřebujete droždí. A můžete použít čerstvé, sušené nebo instantní. Můžete je libovolně v receptech zaměnit a platí poměr: 15 gramů čerstvého rovná se 1 lžíci sušeného granulovaného droždí. Obě vykynou v teplotě maximálně do 30 stupňů Celsia. Jiný postup platí pro instantní droždí – to se přidává rovnou k přísadám a promíchá se. Přidá se teplá tekutina a opět se promíchá. Někdy stačí jen jedno kynutí.


Co budete potřebovat na základní bílý chléb?

15 gramů čerstvého droždí (nebo 1 lžíce sušeného), 450 ml teplé vody, 750 g hladké mouky s vysokým obsahem lepku (typ 00), 2 lžičky soli

Postup:

• Připravte droždí a těsto a prohněťte. Hnětením byste měli vytvořit hladké a pružné těsto. Vložte ho do olejem vytřené mísy, přikryjte a nechte kynout v teple, až zdvojnásobí objem – zhruba jednu až dvě hodiny. Těsto musí kynout na teplém místě bez průvanu.


• Jak poznáte, že je vykynuté? Udělejte do těsta prstem důlek, a jakmile důlek zůstane, je vykynuté.

• Po vykynutí je potřeba těsto vybouchat pěstí a opět lehce prohníst, pak teprve ho nechte přikryté pět minut odpočívat. Rozkrojte ho na poloviny, každou vytvarujte a vložte do formy o objemu 900 ml, volně překryjte fólií potřenou olejem a nechte v teple 30 až 45 minut, až těsto formu vyplní.


• Povrch těsta potřete – případně posypte – a pečte těsto dvacet minut při 220 stupních Celsia. Teplotu snižte na 180 stupňů Celsia a chléb pečte ještě patnáct minut. Vyklopte ho a nechte vychladnout na mřížce. Z téhle dávky upečete dva bochníky po 900 gramech.


Čím chléb posypat?

Chléb můžete upéct jen s popraškem mouky, ale můžete ho před nebo po pečení posypat například mákem, semínky nebo kořením. Pro sypání semínky nebo kořením musíte chléb nejprve potřít mlékem, máslem nebo olejem, aby tyto přídavky na chlebu držely. Na posypy se hodí semínka fenyklu, kmínu, máku, sezamu nebo slunečnice. Dobrou chuť dodá chlebu posypání nasekanými pekanovými, vlašskými nebo lískovými ořechy.

 

Jak upéct chleba, na to se můžete podívat v našem VIDEU:

1080p 720p 480p 360p 360p 240p
Pečení chleba • 
 

Diskuse k článku

.

Omáčky, které milujeme: Koprovka, rajská, svíčková nebo znojemská!

České omáčky jsou bezkonkurenční a mohou nám je závidět kdekoli na světě. Které jsou ty nejznámější, které se hodí právě v tomto zimním období? 

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Světové celebrity

Zpěvačka Jana Kirschner: Nechce si vzít…

Slovenka Jana Kirschner (39) prchla již před 12 lety do ciziny a našla štěstí po boku muzikanta Eddieho…

celý článek »

Politika

Paroubek přišel s radami pro ČSSD a zmínil…

Bývalý předseda a člen ČSSD Jiří Paroubek, který usiluje o opětovný vstup do této strany, radí…

celý článek »

České celebrity

Štíbrové předělala maminka byt: Rázná zubařka…

Se svým přítelem Martinem se Nikol Štíbrová (31) před rokem přestěhovala do podkrovního bytu vybaveného…

celý článek »

Svět

Na hotel Intercontinental zaútočili ozbrojenci.…

Při nočním útoku na hotel v Kábulu zemřelo pět civilistů, z toho čtyři Afghánci a jeden cizinec.…

celý článek »