Recept na domácí chleba: Triky, jak ho mít co nejlepší! | Recepty.Blesk.cz

Recept na poctivý domácí chléb: Triky, jak ho mít co nejlepší!

Foto: iStock
15.11.2017 / 06:00

Křupavý a čerstvý chleba hned po ránu? Proč ne, stačí, když se ho naučíte upéct sami doma. Můžete zkusit klasický pšeničný, ovšem fantazii se meze nekladou. Chléb se dá upéct z ječné mouky, ovesné, pohankové, špaldové nebo žitné! Víte, jak na to?

Upéct vlastní bochník chleba je prý nejuspokojivější kuchařská záležitost. Jestli se chcete stát mistrem přes pečení chleba, naučte se to nejzákladnější a úspěch vás nemine. Chléb lze samozřejmě upéct v pekárně na chléb, do které „jen“ nasypete chlebovou směs, kterou koupíte, ale není to ono.


Mouka ovlivní chuť chleba


Chuť a konzistenci chleba ovlivní samozřejmě výběr mouky. Většinou se na chléb používají mouky s vysokým obsahem lepku, jako jsou bílá pšeničná nebo celozrnná pšeničná. Lepek zajistí, že má chléb lehkou strukturu a vláčnou střídku. Základní recept lze obměňovat použitím mouky kukuřičné, ječné, sójové, špaldové nebo žitné.


Bez droždí to nepůjde


K pečení chleba potřebujete droždí. A můžete použít čerstvé, sušené nebo instantní. Můžete je libovolně v receptech zaměnit a platí poměr: 15 gramů čerstvého rovná se 1 lžíci sušeného granulovaného droždí. Obě vykynou v teplotě maximálně do 30 stupňů Celsia. Jiný postup platí pro instantní droždí – to se přidává rovnou k přísadám a promíchá se. Přidá se teplá tekutina a opět se promíchá. Někdy stačí jen jedno kynutí.


Co budete potřebovat na základní bílý chléb?

15 gramů čerstvého droždí (nebo 1 lžíce sušeného), 450 ml teplé vody, 750 g hladké mouky s vysokým obsahem lepku (typ 00), 2 lžičky soli

Postup:

• Připravte droždí a těsto a prohněťte. Hnětením byste měli vytvořit hladké a pružné těsto. Vložte ho do olejem vytřené mísy, přikryjte a nechte kynout v teple, až zdvojnásobí objem – zhruba jednu až dvě hodiny. Těsto musí kynout na teplém místě bez průvanu.


• Jak poznáte, že je vykynuté? Udělejte do těsta prstem důlek, a jakmile důlek zůstane, je vykynuté.

• Po vykynutí je potřeba těsto vybouchat pěstí a opět lehce prohníst, pak teprve ho nechte přikryté pět minut odpočívat. Rozkrojte ho na poloviny, každou vytvarujte a vložte do formy o objemu 900 ml, volně překryjte fólií potřenou olejem a nechte v teple 30 až 45 minut, až těsto formu vyplní.


• Povrch těsta potřete – případně posypte – a pečte těsto dvacet minut při 220 stupních Celsia. Teplotu snižte na 180 stupňů Celsia a chléb pečte ještě patnáct minut. Vyklopte ho a nechte vychladnout na mřížce. Z téhle dávky upečete dva bochníky po 900 gramech.


Čím chléb posypat?

Chléb můžete upéct jen s popraškem mouky, ale můžete ho před nebo po pečení posypat například mákem, semínky nebo kořením. Pro sypání semínky nebo kořením musíte chléb nejprve potřít mlékem, máslem nebo olejem, aby tyto přídavky na chlebu držely. Na posypy se hodí semínka fenyklu, kmínu, máku, sezamu nebo slunečnice. Dobrou chuť dodá chlebu posypání nasekanými pekanovými, vlašskými nebo lískovými ořechy.

 

Jak upéct chleba, na to se můžete podívat v našem VIDEU:

1080p 720p 480p 360p 360p 240p
Pečení chleba • 
 

Diskuse k článku

.

Nejlepší omáčky: Rajská, koprovka nebo svíčková na smetaně!

Tahle česká klasika nemá ve světě obdoby a na tom trváme! K dosažení dokonalosti omáček je potřeba zkušenost, trpělivost a někdy trvá dlouhé roky, než se z vás stanou omáčkoví machři. Věřili byste, že jsou rodiny, které mezi

Svatomartinské menu: Báječná husa, knedlíky a zelí! Poradíme vám, jak na to!

Svátek svatého Martina bez dobrého jídla? Ani nápad! Dopřejte si ty nejlepší pochoutky a inspirujte se našimi radami a skvostnou husu s přílohou připravte v pohodlí domova a s láskou. Věřte nebo ne, láska prochází žaludkem!

Recepty na šťavnatý bůček: Pomalu pečený, marinovaný nebo s nádivkou!

Bůček nepatří zrovna k tomu nejdietnějšímu, co bychom mohli sníst. Ovšem zase je to taková voňavá dobrota, které prostě jednou za čas nemůžete odolat! Neochutnat tyhle recepty by byla velká chyba!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

ONLINE: Nečesaný si vyslechl rozsudek: Pláč…

Dvakrát ho poslali za mříže a teď ale Lukáš Nečesaný konečně slyšel slovo "nevinen". Soudce Miroslav…

celý článek »

České celebrity

Rozpad Chinaski rozzuřil fanoušky: Vám snad…

Česká hudební scéna zažila obrovský šok. Jedna z nejoblíbenějších českých skupin Chinaski oznámila…

celý článek »

České celebrity

Ewa Farna, jak byste ji nepoznali: Pomačkaná,…

Když vás ráno tahá pejsek z postele, abyste ho šli vyvenčit, obvykle už není čas na výběr outfitu…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Prachaticku: Policie prověřuje…

Tragédie se měla stát už ve čtvrtek. Na Prachaticko vyjížděli nejprve záchranáři a později vzlétl…

celý článek »