Jak udělat domácí listové těsto krok za krokem | Recepty.Blesk.cz

Krok za krokem: Jak udělat domácí listové těsto

Foto: iStock.com
01.11.2017 / 06:00

Milujete štrúdly nebo koláčky z listového těsta? Proč ho kupovat, když ho můžete vyrobit sami doma? Obětujte trochu času a vykouzlíte lahodné těsto, kterému nemůže žádné kupované konkurovat. Jak na to?

 

Listové těsto se používá na nejrůznější sladké a slané koláče, taštičky a samozřejmě oblíbené jablečné štrúdly. Je velmi oblíbené, takže je na čase, abyste se ho naučili vyrobit sami doma. S listovým těstem pracujte vždy v chladnější místnosti a připravujte ho raději den předtím, než ho budete používat – bude mít víc času na odpočinek, takže se vám bude lépe vyvalovat. Před pečením ho pak dejte na třicet minut vychladit.

 

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml studené vody
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky soli, 300 g másla


První fáze – příprava předtěsta (détrempe):


Mouku prosejte na vychlazenou pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek. Přidejte vodu, rozpuštěné máslo a sůl. Promíchejte konečky prstů. Cukrářskou kartou zpracovávejte, až se vytvoří jakási drobenka. Je-li těsto suché, přidejte ještě vodu. Těsto vytvarujte jako kouli. Na povrchu ji nařízněte do kříže, aby se nesrážela. Dejte na třicet minut vychladit.

 

Druhá fáze – přidání másla:

 


Než máslo do těsta zapracujete, zploštěte ho do bloku o výšce asi dva centimetry tak, že ho mezi dvěma vrstvami fólie nebo pečicího papíru rozklepnete válečkem.

 


Na vychlazené pomoučené ploše zploštěte détrempe a pak ho vyválejte do tvaru kříže. Ve středu nechte malý pahrbek. Blok másla položte doprostřed a ze stran přes něj přeložte vyválené těsto. Trochu ho natáhněte, aby bylo máslo pokryté. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a válečkem přejeďte přes těsto, aby se spojily okraje. Těsto vyválejte do obdélníku.

 

Třetí fáze - vyvalování a překládání těsta:


Těsto vyvalujte směrem od sebe stejnoměrnými tahy. Horní třetinu přetáhněte přes dvě přeložené spodní a oprašte přebytečnou mouku. Těsto vyválejte na obdélník o rozměrech 20 x 45 cm, spodní třetinu přeložte směrem ke středu. Těsto by mělo mít tvar čtverce, tři vrstvy a okraje by měly lícovat. Teď ho budete muset otočit.

 


Listové těsto se musí šestkrát vyválet, složit a otočit, aby „vyběhlo“ a "lístkovalo". Čtverec těsta otočte o čtvrtinu tak, aby byla otevřená strana po vaší pravici, okraje stlačte k sobě. Těsto vyválejte na obdélník o rozměrech 20 x 45 centimetrů, znova ho složte na třetiny a okraje spojte. Dejte na půl hodiny vychladit. Zopakujte vyvalování, skládání a otáčení ještě dvakrát.

 

Když už se učíte vyrobit domácí listové těsto, naučte se taky těsto na croissanty podle šéfkuchaře Michala Nikodema:

720p 480p 360p 240p
Michal Nikodem z kuchařského studia Ola Kala ukazuje, jak správně připravit těsto na croissanty. • 

Diskuse k článku

.

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Chřest: Dopřejte si ho v polévce, slaném koláči nebo salátu! Chutná výtečně!

Je zdravý, chutný, originální a snadný na přípravu. Mnozí k němu mají nedůvěru, ale ta není na místě. Chřest se dá připravit na tisíc způsobů. Skvěle chutná nejen v polévkách, ale i ve slaných koláčích, s masem nebo se dá

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Na oběti seděl a škrtil ji lanem! Obžaloba…

Páskem, provazem i prádelní šňůrou svazoval a škrtil své oběti, mladé dívky (†14 a 16), Martin Ch.…

celý článek »

České celebrity

Hvězda Ulice Krejčíková: V 5. měsíci má…

Herečka Aneta Krejčíková (26) čeká první miminko, jehož tatínkem je tělocvikář Ondřej Rančák (33).…

celý článek »

Krimi

Sundej ze mě toho pos**nýho psa! Pitbul…

Útok jako z noční můry. Bezbrannou cestující napadl v newyorském metru agresivní pitbul. I když byl…

celý článek »

VIP sport

Trable olympijské šampionky Ledecké: Opustil…

Byl s ní od rána do večera, osm měsíců v roce. I díky němu si Ester Ledecká (22) dojela v Koreji…

celý článek »