Jak udělat domácí listové těsto krok za krokem | Recepty.Blesk.cz

Krok za krokem: Jak udělat domácí listové těsto

Foto: iStock.com
01.11.2017 / 06:00

Milujete štrúdly nebo koláčky z listového těsta? Proč ho kupovat, když ho můžete vyrobit sami doma? Obětujte trochu času a vykouzlíte lahodné těsto, kterému nemůže žádné kupované konkurovat. Jak na to?

 

Listové těsto se používá na nejrůznější sladké a slané koláče, taštičky a samozřejmě oblíbené jablečné štrúdly. Je velmi oblíbené, takže je na čase, abyste se ho naučili vyrobit sami doma. S listovým těstem pracujte vždy v chladnější místnosti a připravujte ho raději den předtím, než ho budete používat – bude mít víc času na odpočinek, takže se vám bude lépe vyvalovat. Před pečením ho pak dejte na třicet minut vychladit.

 

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml studené vody
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky soli, 300 g másla


První fáze – příprava předtěsta (détrempe):


Mouku prosejte na vychlazenou pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek. Přidejte vodu, rozpuštěné máslo a sůl. Promíchejte konečky prstů. Cukrářskou kartou zpracovávejte, až se vytvoří jakási drobenka. Je-li těsto suché, přidejte ještě vodu. Těsto vytvarujte jako kouli. Na povrchu ji nařízněte do kříže, aby se nesrážela. Dejte na třicet minut vychladit.

 

Druhá fáze – přidání másla:

 


Než máslo do těsta zapracujete, zploštěte ho do bloku o výšce asi dva centimetry tak, že ho mezi dvěma vrstvami fólie nebo pečicího papíru rozklepnete válečkem.

 


Na vychlazené pomoučené ploše zploštěte détrempe a pak ho vyválejte do tvaru kříže. Ve středu nechte malý pahrbek. Blok másla položte doprostřed a ze stran přes něj přeložte vyválené těsto. Trochu ho natáhněte, aby bylo máslo pokryté. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a válečkem přejeďte přes těsto, aby se spojily okraje. Těsto vyválejte do obdélníku.

 

Třetí fáze - vyvalování a překládání těsta:


Těsto vyvalujte směrem od sebe stejnoměrnými tahy. Horní třetinu přetáhněte přes dvě přeložené spodní a oprašte přebytečnou mouku. Těsto vyválejte na obdélník o rozměrech 20 x 45 cm, spodní třetinu přeložte směrem ke středu. Těsto by mělo mít tvar čtverce, tři vrstvy a okraje by měly lícovat. Teď ho budete muset otočit.

 


Listové těsto se musí šestkrát vyválet, složit a otočit, aby „vyběhlo“ a "lístkovalo". Čtverec těsta otočte o čtvrtinu tak, aby byla otevřená strana po vaší pravici, okraje stlačte k sobě. Těsto vyválejte na obdélník o rozměrech 20 x 45 centimetrů, znova ho složte na třetiny a okraje spojte. Dejte na půl hodiny vychladit. Zopakujte vyvalování, skládání a otáčení ještě dvakrát.

 

Když už se učíte vyrobit domácí listové těsto, naučte se taky těsto na croissanty podle šéfkuchaře Michala Nikodema:

720p 480p 360p 240p
Michal Nikodem z kuchařského studia Ola Kala ukazuje, jak správně připravit těsto na croissanty. • 

Diskuse k článku

.

Borůvkové recepty, kterým neodoláte! Bublaniny, lívance nebo cheesecake!

Letos dozrává všechno mnohem dřív, tak se vydejte na nákupy nebo do lesa a naplánujte si na víkend borůvkové dezerty, kterým podlehne i ten, kdo sladké nemusí. Jaké by to bylo léto bez borůvek a borůvkových koláčů? Byl by hřích

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný. Jak ho připravit i doma? Je to jednodušší, než si myslíte!

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Pišta z Chalupářů, kterému Bočanová ukradla…

V Chalupářích mu Mahulena Bočanová (51) ukradla koloběžku, aby ho potrestala za to, že ji nechtěl…

celý článek »

Příběhy

Adam má 90 % těla potetovaných: Nechal si…

Adam není člověk, kterého chcete potkat po setmění v opuštěném parku. 90 % jeho těla totiž pokrývá…

celý článek »

Tour de France

Hříšník Moscon zase řádil! Pěst v obličeji…

Už nebudou v plné síle. Stáj Sky přišla po patnácté etapě o svého prvního jezdce. Na vině však nebylo…

celý článek »

České celebrity

Zranění zpěvačky Evy Pilarové (78): Komplikace…

Jedním nešťastným pádem si přivodila hned dvě vážné zlomeniny! Eva Pilarová (78) si kromě levé kyčle…

celý článek »