Jak udělat domácí listové těsto krok za krokem | Recepty.Blesk.cz

Krok za krokem: Jak udělat domácí listové těsto

Foto: iStock.com
01.11.2017 / 06:00

Milujete štrúdly nebo koláčky z listového těsta? Proč ho kupovat, když ho můžete vyrobit sami doma? Obětujte trochu času a vykouzlíte lahodné těsto, kterému nemůže žádné kupované konkurovat. Jak na to?

 

Listové těsto se používá na nejrůznější sladké a slané koláče, taštičky a samozřejmě oblíbené jablečné štrúdly. Je velmi oblíbené, takže je na čase, abyste se ho naučili vyrobit sami doma. S listovým těstem pracujte vždy v chladnější místnosti a připravujte ho raději den předtím, než ho budete používat – bude mít víc času na odpočinek, takže se vám bude lépe vyvalovat. Před pečením ho pak dejte na třicet minut vychladit.

 

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml studené vody
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky soli, 300 g másla


První fáze – příprava předtěsta (détrempe):


Mouku prosejte na vychlazenou pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek. Přidejte vodu, rozpuštěné máslo a sůl. Promíchejte konečky prstů. Cukrářskou kartou zpracovávejte, až se vytvoří jakási drobenka. Je-li těsto suché, přidejte ještě vodu. Těsto vytvarujte jako kouli. Na povrchu ji nařízněte do kříže, aby se nesrážela. Dejte na třicet minut vychladit.

 

Druhá fáze – přidání másla:

 


Než máslo do těsta zapracujete, zploštěte ho do bloku o výšce asi dva centimetry tak, že ho mezi dvěma vrstvami fólie nebo pečicího papíru rozklepnete válečkem.

 


Na vychlazené pomoučené ploše zploštěte détrempe a pak ho vyválejte do tvaru kříže. Ve středu nechte malý pahrbek. Blok másla položte doprostřed a ze stran přes něj přeložte vyválené těsto. Trochu ho natáhněte, aby bylo máslo pokryté. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a válečkem přejeďte přes těsto, aby se spojily okraje. Těsto vyválejte do obdélníku.

 

Třetí fáze - vyvalování a překládání těsta:


Těsto vyvalujte směrem od sebe stejnoměrnými tahy. Horní třetinu přetáhněte přes dvě přeložené spodní a oprašte přebytečnou mouku. Těsto vyválejte na obdélník o rozměrech 20 x 45 cm, spodní třetinu přeložte směrem ke středu. Těsto by mělo mít tvar čtverce, tři vrstvy a okraje by měly lícovat. Teď ho budete muset otočit.

 


Listové těsto se musí šestkrát vyválet, složit a otočit, aby „vyběhlo“ a "lístkovalo". Čtverec těsta otočte o čtvrtinu tak, aby byla otevřená strana po vaší pravici, okraje stlačte k sobě. Těsto vyválejte na obdélník o rozměrech 20 x 45 centimetrů, znova ho složte na třetiny a okraje spojte. Dejte na půl hodiny vychladit. Zopakujte vyvalování, skládání a otáčení ještě dvakrát.

 

Když už se učíte vyrobit domácí listové těsto, naučte se taky těsto na croissanty podle šéfkuchaře Michala Nikodema:

Michal Nikodem z kuchařského studia Ola Kala ukazuje, jak správně připravit těsto na croissanty. • 

Diskuse k článku

.

Omáčky, které milujeme: Koprovka, rajská, svíčková nebo znojemská!

České omáčky jsou bezkonkurenční a mohou nám je závidět kdekoli na světě. Které jsou ty nejznámější, které se hodí právě v tomto zimním období? 

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Světové celebrity

Zpěvačka Jana Kirschner: Nechce si vzít…

Slovenka Jana Kirschner (39) prchla již před 12 lety do ciziny a našla štěstí po boku muzikanta Eddieho…

celý článek »

Politika

Paroubek přišel s radami pro ČSSD a zmínil…

Bývalý předseda a člen ČSSD Jiří Paroubek, který usiluje o opětovný vstup do této strany, radí…

celý článek »

České celebrity

Štíbrové předělala maminka byt: Rázná zubařka…

Se svým přítelem Martinem se Nikol Štíbrová (31) před rokem přestěhovala do podkrovního bytu vybaveného…

celý článek »

Svět

Na hotel Intercontinental zaútočili ozbrojenci.…

Při nočním útoku na hotel v Kábulu zemřelo pět civilistů, z toho čtyři Afghánci a jeden cizinec.…

celý článek »