Vynikající domácí mozzarella! Zvládnete ji do třiceti minut a bez přístrojů! | Recepty.Blesk.cz

Vynikající domácí mozzarella! Zvládnete ji do třiceti minut a bez přístrojů!

Fotografie
Fotografie
Doprava
Kamera1
Fotografie
Foto: internal
18.10.2017 / 06:00

Milujete lehký rajčatový salát s mozzarellou známý jako caprese? Proč si do něj mozzarellu nevyrobit sami doma? Je to snadné, potřebujete k tomu jen tři ingredience. A výsledek bude stát za to.

Italská legenda říká, že mozzarella vznikla náhodou, když jednomu výrobci sýra omylem spadla do vědra s horkou vodou hrouda čerstvého tvarohu. Klidně to tak mohlo být, protože princip výroby je dodnes úplně stejný. Ta pravá italská mozzarella se vyrábí z buvolího mléka, ale my si ji vyrobíme z kravského stejně jako tu, kterou běžně koupíte v obchodech. Jak tedy na to?


Budete potřebovat:

2 l mléka (ideálně nepasterizovaného), 1 lžičku kyseliny citronové a ½ lžičky syřidla (syřidlo seženete ve větších drogeriích nebo na internetu, existuje ve formě prášku, tablet nebo jako roztok).

3722765:gallery:true:true


Postup:

  • Mléko zahřejte v hrnci na 38 stupňů Celsia (teplotu pečlivě kontrolujte, musíte ji opravdu hlídat), vypněte oheň a přidejte syřidlo. Minutu míchejte a počkejte, až se začne oddělovat syrovátka.
  • Hrnec pak přiklopte pokličkou a nechte asi pět minut, během té doby by se mělo objevit v hrnci sražené mléko a tekutina. Může to ale trvat i hodinu. Pokud máte dojem, že mléko není dostatečně sražené, hrnec opět přiklopte pokličkou a nechte stát.
  • Potom obsah hrnce sceďte, syrovátku si nechte stranou – nevyhazujte ji! Sraženinu nechte odpočívat, měla by z ní ještě kapat syrovátka. Pak dejte základ mozzarelly do misky, která se hodí do mikrovlnky, a minutu zahřívejte. Během této doby by se měly ještě oddělit zbytky syrovátky. Pak hmotu prohněťte rukama jako těsto a vraťte zase do mikrovlnné trouby. Dávejte si pozor na teplotu – sýr by měl být zahřátý, ale ne moc horký.
  • Potom mozzarellu důkladně zpracujte, jako když připravujete kynuté těsto. Sýr by měl být pružný a měl by se dát vytáhnout na zhruba metr, aniž by se trhal. A jste ve finále. Vytvořte jeden nebo dva menší bochánky, které uložte do chladu do roztoku s 250 ml vody, 250 ml syrovátky a jednou lžící soli.

 

Inspirujte se a podíveje se na VIDEO, jak si doma vyrobit i jiný druh sýra:

Video se připravuje ...
Antonín Šmakala předvádí a vysvětluje, jak na výrobu domácího sýra • 

 

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz