Jak správně připravit jíšku? Rychlý a snadný recept na domácí zásmažku! | Recepty.Blesk.cz

Jak správně připravit jíšku? Rychlý a snadný recept na domácí zásmažku!

Foto: iStock
11.10.2017 / 06:00

Ať už jsou to polévky, omáčky nebo šťávy k masu, tam všude má jíška své místo. A jestli někdo tvrdí, že to jde i bez ní, nemá pravdu. Dobře zahuštěná omáčka totiž dobře přilne k masu, ale vodová se vsákne do knedlíků a jídlo doslova zkazí. Takže pokud zrovna nedržíte dietu, bez jíšky se prostě neobejdete. Umíte ji ale správně připravit? A jaké druhy existují?

 

Udělat jíšku tak, aby se v ní netvořily hrudky a krásně se spojila s omáčkou nebo polévkou, je kumšt. Na zahušťování byste měli používat jíšku světlou nebo tmavou, podle typu omáčky nebo šťávy. Světlá jíška se používá do polévek, koprovky, květákové nebo houbové polévky. Tmavá jíška se hodí pro přípravu kořeněných tmavých polévek, například gulášovky.

 

Nejlepší domácí paštika! Naučte se ji snadno a rychle krok za krokem

Nejlepší domácí paštika! Naučte se ji snadno a rychle krok za krokem

Proč paštiku kupovat, když si ji můžete připravit z čerstvých surovin sami doma? Pravda, je to trochu pracnější, ale výsledek za to stojí! Získáte…celý článek

Jak na světlou jíšku:

 

Zapamatujte si pravidlo: Nikdy nesmažte jíšku tak dlouho, aby úplně ztmavla. Pak byste ji mohli rovnou vyhodit, kvůli přepálenému omastku bude nahořklá, a znehodnotili byste tím celý pokrm.

 

Na světlou jíšku budete potřebovat: Máslo a hladkou mouku. Jíška se vždy připravuje ze stejného množství tuku a hladké mouky – tedy kolik mouky, tolik tuku. Na jednu lžíci másla jednu lžíci mouky. Místo másla můžete zvolit i sádlo nebo rostlinný tuk, ale není to ono. U margarínů si ale dejte pozor, obsahují totiž hodně vody, takže se při přípravě mohou vytvořit žmolky. Lepší je rostlinný olej, pokud nechcete použít máslo, ale máslo je máslo.

Postup: Rozpusťte (nesmí se rozpálit!) tuk a ve chvíli, kdy začne pěnit, nasypte do něj mouku a míchejte metličkou tak dlouho, až jíška přestane pěnit. Nenechávejte ji dlouho na ohni, světlá jíška má být mírně nažloutlá. Pak jíšku můžete zalít horkou vodou a míchat ji až do utvoření jemné hladké masy.

 

Mleté maso na deset způsobů: Karbanátky, sekaná nebo musaka!

Mleté maso na deset způsobů: Karbanátky, sekaná nebo musaka!

Mleté maso je vděčné, dá se z něj vyčarovat neuvěřitelné množství nejrůznějších pokrmů! Ať už je to sekaná, karbanátky, masové kuličky nebo zapečené…celý článek

Jak na tmavou jíšku:

 

Postupujte podobně jako u světlé jíšky. Ovšem na tmavou zásmažku potřebujete, aby se tuk rozpálil, tedy ne jen rozpustil. Teprve pak se přidá hladká mouka. Musíte pořád míchat a být ve střehu, abyste včas přestali, jinak se jíška odspodu spálí a bude nepoživatelná. Jakmile ji odstavíte, vydržte ji ještě asi půl minuty míchat – když si pořídíte hrnec s tzv. sendvičovým dnem, bude držet teplo i po odstavení, a vy tak jíšku nepřipálíte.

 

Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

Dnes jen těžko koupíte máslo pod pětapadesát korun. A bude nejspíš hůř. Vánoce jsou sice ještě daleko, ale není na škodu, když se naučíte domácí výrobu.…celý článek

 

Jak dostat jíšku do jídla?

Zdá se to jasné jako facka, ale tak jasné to docela není. I tady totiž můžete udělat velkou chybu. Jak tedy jíšku přidat do polévky nebo omáčky? Buď nalijete tekutinu do jíšky, nebo přidáte jíšku do tekutiny. Když je jíška teplá, nemusíte se bát přidat do ní vlažnou nebo teplou tekutinu. Přilévání tekutiny do jíšky se hodí hlavně tam, kde zahušťujete tekutinu bez dalších příměsí – třeba vývar. Opět platí: nezapomínejte míchat, aby se vše krásně spojilo.

 

Přidávání jíšky do tekutiny se hodí zase tam, kde obsahuje tekutina suroviny nakrájené na kousky, ty by totiž překážely rozmíchávání metličkou během přilévání. Ideální postup pro guláš nebo zeleninové polévky. A ještě jedna informace: jestli chcete, aby jídlo fakt dobře chutnalo, po provaření by se měla ještě jíška scedit – zvláště u hladkých omáček a šťáv.

 

Máte chuť na rajskou omáčku podle našich babiček? Naučte se ji podle tohoto VIDEA:

720p 360p
Rajská omáčka bez chyby! Tuhle zvládne i začátečník • 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin, ale taky na pizzu, ryby, slaný koláč či pečený chléb.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra jedné z nejdrsnějších Výměn manželek:…

Řval sprostě na celý dům, a dokonce napadl svou náhradní ženu Janu (32)! Za agresivní chování ve…

celý článek »

Krimi

Vražedkyně v bikinách se vrací domů. Modelka…

Slovenská modelka Mária Kukučová (28) se brzy dostane ze španělské basy, kde si odpykává trest za…

celý článek »

Příběhy

Denisa trpěla stejnou nemocí jako Koukalová:…

Byla úspěšnou sportovkyní, ale propadla anorexii a bulimii. Podobný osud, jaký měla biatlonistka…

celý článek »

České celebrity

Perkausovou čeká operace! Hvězdu Primy sužuje…

Tajemství skrývá úsměv! Moderátorka Zpráv na Primě Eva Perkausová (24) je sice při večerním…

celý článek »