Jak udělat jíšku? Stačí vám jen máslo a mouka | Recepty.Blesk.cz

Jak správně připravit jíšku? Rychlý a snadný recept na domácí zásmažku!

1080p720p360p
11.10.2017 / 06:00

Ať už jsou to polévky, omáčky nebo šťávy k masu, tam všude má jíška své místo. A jestli někdo tvrdí, že to jde i bez ní, nemá pravdu. Dobře zahuštěná omáčka totiž dobře přilne k masu, ale vodová se vsákne do knedlíků a jídlo doslova zkazí. Takže pokud zrovna nedržíte dietu, bez jíšky se prostě neobejdete. Umíte ji ale správně připravit? A jaké druhy existují?

 

Správně připravit jíšku tak, aby se v ní netvořily hrudky a krásně se spojila s omáčkou nebo polévkou, je kumšt. Na zahušťování byste měli používat jíšku světlou nebo tmavou, podle typu omáčky nebo šťávy. Světlá jíška se používá do polévek, koprovky, květákové nebo houbové polévky. Tmavá jíška se hodí pro přípravu kořeněných tmavých polévek, například gulášovky.

Šéfkuchaři radí: Jak připravit poctivý domácí vývar

Šéfkuchaři radí: Jak připravit poctivý domácí vývar

Čím déle, tím lépe, zní základní pravidlo u pravého domácího vývaru. Chce to zvolit správné maso, dostatek zeleniny a hlavně mít trpělivost.Poradíme…celý článek

Jak udělat světlou jíšku

 

 

Na světlou jíšku budete potřebovat: Máslo a hladkou mouku. Jíška se vždy připravuje ze stejného množství tuku a hladké mouky – tedy kolik mouky, tolik tuku. Na jednu lžíci másla jednu lžíci mouky.

 

Postup: Rozpusťte (nesmí se rozpálit!) tuk a ve chvíli, kdy začne pěnit, nasypte do něj mouku a míchejte metličkou tak dlouho, až jíška přestane pěnit. Nenechávejte ji dlouho na ohni, světlá jíška má být mírně nažloutlá. Pak jíšku můžete zalít horkou vodou a míchat ji až do utvoření jemné hladké masy.

 

Jak jednoduše udělat domácí máslo se dočtete ZDE >>>

Domácí kečup hotový do hodiny! Pět tipů, jak na něj

Domácí kečup hotový do hodiny! Pět tipů, jak na něj

Vybrat kvalitní kečup je občas složitější, než se zdá. Výrobci do něj schovávají konzervanty, cukry a často neobsahuje ani sedm procent rajčat. Vyzkoušejte…celý článek

Jak připravit tmavou jíšku:

 

Postupujte podobně jako u světlé jíšky. Ovšem na tmavou zásmažku potřebujete, aby se tuk rozpálil, tedy ne jen rozpustil. Teprve pak se přidá hladká mouka. Musíte pořád míchat a být ve střehu, abyste včas přestali, jinak se jíška odspodu spálí a bude nepoživatelná. Jakmile ji odstavíte, vydržte ji ještě asi půl minuty míchat – když si pořídíte hrnec s tzv. sendvičovým dnem, bude držet teplo i po odstavení, a vy tak jíšku nepřipálíte.

 

Jak zahustit omáčku


Pozor, i tady můžete udělat velkou chybu. Jak tedy jíšku přidat do polévky nebo omáčky? Když je jíška teplá, nemusíte se bát přidat do ní vlažnou nebo teplou tekutinu. Přilévání polévky do jíšky se hodí hlavně tam, kde zahušťujete polévku bez dalších příměsí – třeba vývar. Opět platí: nezapomínejte míchat, aby se vše krásně spojilo.

 

Přidávání jíšky do omáčky, nebo polévky se hodí zase tam, kde obsahuje omáčka či polévka suroviny nakrájené na kousky. Ty by totiž překážely rozmíchávání metličkou během přilévání. Ideální postup pro guláš nebo zeleninové polévky. A ještě jedna informace: jestli chcete, aby jídlo fakt dobře chutnalo, po provaření by se měla ještě jíška scedit – zvláště u hladkých omáček a šťáv.

Pravý hospodský guláš krok za krokem: Základem je poctivé maso!

Pravý hospodský guláš krok za krokem: Základem je poctivé maso!

Zvlášť v sychravých dnech naše chuť na nějaké pořádné teplé jídlo stoupá. Co takhle se zahřát poctivým gulášem plným křehkého dušeného masa? Výborně…celý článek

 

Domácí pečivo snadno a rychle: Vyzkoušejte osvědčené italské recepty

Domácí pečivo snadno a rychle: Vyzkoušejte osvědčené italské recepty

Není nad vůni čerstvého pečiva, která spolu s vůní kávy otevírá člověku nový den. Upečte si víkendovou snídani podle tradičních italských receptů a…celý článek

Diskuse k článku

.

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Rychlé ovocné koláče na plech: Jahodové, rybízové, třešňové nebo malinové!

Využijte toho, že je všude spousta letního ovoce, a upečte z něj třeba bublaninu nebo koláče na plech. Jsou rychlé, výborné a naprosto jednoduché, takže je zvládne úplně každý. Tyhle recepty doporučujeme, jsou ideální

Ovoce s alkoholem? Chutná a luxusní lahůdka, kterou si připravíte snadno i doma!

Všude kolem je spousta sezonního ovoce, tak ho využijte naplno. Věděli jste, že konzervování ovoce v alkoholu je asi nejjednodušší způsob uchovávání? Takto připravené dobroty vydrží skoro na věky, protože v koncentrovaném

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Slováček opustil Gelemovou! Po romantice…

Tak to bude pořádně horké léto! Poté, co Felix Slováček (75) se svou milenkou Lucií Gelemovou (35)…

celý článek »

Svět

Ženu měsíce bolela záda. Když doktoři zjistili,…

Neobvyklý případ řešili doktoři ve francouzském městě Dijon. Na místní pohotovost dorazila žena,…

celý článek »

Svět

Svatební hostina za 150 korun! Manželský…

Opravdu kuriózně vyřešili svatební veselku novomanželé z Velké Británie! Cherie Harris (36) a Jaimes…

celý článek »

Krimi

Muže na zatopené ulici popravil elektrický…

Otřesné video, které se v posledních dnech šíří po internetu, zachycuje, jak muže na zatopené ulici…

celý článek »