Jak správně připravit jíšku? Rychlý a snadný recept na domácí zásmažku! | Recepty.Blesk.cz

Jak správně připravit jíšku? Rychlý a snadný recept na domácí zásmažku!

Foto: iStock
11.10.2017 / 06:00

Ať už jsou to polévky, omáčky nebo šťávy k masu, tam všude má jíška své místo. A jestli někdo tvrdí, že to jde i bez ní, nemá pravdu. Dobře zahuštěná omáčka totiž dobře přilne k masu, ale vodová se vsákne do knedlíků a jídlo doslova zkazí. Takže pokud zrovna nedržíte dietu, bez jíšky se prostě neobejdete. Umíte ji ale správně připravit? A jaké druhy existují?

 

Udělat jíšku tak, aby se v ní netvořily hrudky a krásně se spojila s omáčkou nebo polévkou, je kumšt. Na zahušťování byste měli používat jíšku světlou nebo tmavou, podle typu omáčky nebo šťávy. Světlá jíška se používá do polévek, koprovky, květákové nebo houbové polévky. Tmavá jíška se hodí pro přípravu kořeněných tmavých polévek, například gulášovky.

 

Nejlepší domácí paštika! Naučte se ji snadno a rychle krok za krokem

Nejlepší domácí paštika! Naučte se ji snadno a rychle krok za krokem

Proč paštiku kupovat, když si ji můžete připravit z čerstvých surovin sami doma? Pravda, je to trochu pracnější, ale výsledek za to stojí! Získáte…celý článek

Jak na světlou jíšku:

 

Zapamatujte si pravidlo: Nikdy nesmažte jíšku tak dlouho, aby úplně ztmavla. Pak byste ji mohli rovnou vyhodit, kvůli přepálenému omastku bude nahořklá, a znehodnotili byste tím celý pokrm.

 

Na světlou jíšku budete potřebovat: Máslo a hladkou mouku. Jíška se vždy připravuje ze stejného množství tuku a hladké mouky – tedy kolik mouky, tolik tuku. Na jednu lžíci másla jednu lžíci mouky. Místo másla můžete zvolit i sádlo nebo rostlinný tuk, ale není to ono. U margarínů si ale dejte pozor, obsahují totiž hodně vody, takže se při přípravě mohou vytvořit žmolky. Lepší je rostlinný olej, pokud nechcete použít máslo, ale máslo je máslo.

Postup: Rozpusťte (nesmí se rozpálit!) tuk a ve chvíli, kdy začne pěnit, nasypte do něj mouku a míchejte metličkou tak dlouho, až jíška přestane pěnit. Nenechávejte ji dlouho na ohni, světlá jíška má být mírně nažloutlá. Pak jíšku můžete zalít horkou vodou a míchat ji až do utvoření jemné hladké masy.

 

Mleté maso na deset způsobů: Karbanátky, sekaná nebo musaka!

Mleté maso na deset způsobů: Karbanátky, sekaná nebo musaka!

Mleté maso je vděčné, dá se z něj vyčarovat neuvěřitelné množství nejrůznějších pokrmů! Ať už je to sekaná, karbanátky, masové kuličky nebo zapečené…celý článek

Jak na tmavou jíšku:

 

Postupujte podobně jako u světlé jíšky. Ovšem na tmavou zásmažku potřebujete, aby se tuk rozpálil, tedy ne jen rozpustil. Teprve pak se přidá hladká mouka. Musíte pořád míchat a být ve střehu, abyste včas přestali, jinak se jíška odspodu spálí a bude nepoživatelná. Jakmile ji odstavíte, vydržte ji ještě asi půl minuty míchat – když si pořídíte hrnec s tzv. sendvičovým dnem, bude držet teplo i po odstavení, a vy tak jíšku nepřipálíte.

 

Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

Dnes jen těžko koupíte máslo pod pětapadesát korun. A bude nejspíš hůř. Vánoce jsou sice ještě daleko, ale není na škodu, když se naučíte domácí výrobu.…celý článek

 

Jak dostat jíšku do jídla?

Zdá se to jasné jako facka, ale tak jasné to docela není. I tady totiž můžete udělat velkou chybu. Jak tedy jíšku přidat do polévky nebo omáčky? Buď nalijete tekutinu do jíšky, nebo přidáte jíšku do tekutiny. Když je jíška teplá, nemusíte se bát přidat do ní vlažnou nebo teplou tekutinu. Přilévání tekutiny do jíšky se hodí hlavně tam, kde zahušťujete tekutinu bez dalších příměsí – třeba vývar. Opět platí: nezapomínejte míchat, aby se vše krásně spojilo.

 

Přidávání jíšky do tekutiny se hodí zase tam, kde obsahuje tekutina suroviny nakrájené na kousky, ty by totiž překážely rozmíchávání metličkou během přilévání. Ideální postup pro guláš nebo zeleninové polévky. A ještě jedna informace: jestli chcete, aby jídlo fakt dobře chutnalo, po provaření by se měla ještě jíška scedit – zvláště u hladkých omáček a šťáv.

 

Máte chuť na rajskou omáčku podle našich babiček? Naučte se ji podle tohoto VIDEA:

Rajská omáčka bez chyby! Tuhle zvládne i začátečník • 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Útěk Řepky s Kristelovou z natáčení: Prachařovi…

O tom, že se spolu mají krásně a milují se až za hrob, veřejnost prostřednictvím sociálních sítí…

celý článek »

Krimi

Záhadná smrt těhotné ženy (†27) v lesích:…

Její rodina trnula dlouhé dva týdny strachy. Nikdo nevěděl, kde může těhotná Kara Blevins (†27) z Minnesoty…

celý článek »

Příběhy

Tyran vyhodil fenku za jízdy z auta: Běžela…

Už ho nebavila, nebo mu vadilo, že je březí. Rozhodl se jí zbavit naprosto bezcitným způsobem. Krutý…

celý článek »

Politika

Útok na sjezdu ČSSD řeší policie. Kotrba:…

Incident z nedělního sjezdu ČSSD, při kterém spolupracovník Českého rozhlasu Štepán Kotrba nastříkal…

celý článek »