Recept na domácí paštiku: Zvládnete ji raz dva | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší domácí paštika! Naučte se ji snadno a rychle krok za krokem

Foto: iStock
04.10.2017 / 06:00

Proč paštiku kupovat, když si ji můžete připravit z čerstvých surovin sami doma? Pravda, je to trochu pracnější, ale výsledek za to stojí! Získáte tak základ třeba k přípravě rychlé svačiny. Je to taky skvělý způsob, jak konzervovat levnější kusy masa, třeba hovězí kližku nebo vepřový bok, případně využít zbylé maso od oběda.

 Na domácí paštiku budete potřebovat:

 

  • 900 g hovězí kližky s odkrojeným tukem, nakrájené na kostičky
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 300 ml červeného vína
  • 1 malou cibuli, oloupanou a nakrájenou na čtvrtky
  • 2 stroužky česneku
  • několik bobkových listů
  • několik snítek tymiánu
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky hořčičného prášku
  • 115 g nesoleného másla (změklého)
  • sůl a mletý černý pepř

 

Postup:

Vložte hovězí maso do hrnce, zalijte vývarem a vínem a posypte cibulí, česnekem, bobkovým listem a tymiánem. Přiveďte k varu, pak přiklopte a přesuňte do trouby předehřáté na 160 stupňů Celsia. Nechte dusit 2,5 až 3 hodiny, dokud se maso nezačne rozpadat na nitky.

Slijte tekutinu a vyndejte cibuli, česnek a koření. Maso přesuňte do robotu, přidejte muškátový květ, hořčičný prášek a 115 g změklého másla. Rozmixujte (případně ručně natrhejte) do hladké nebo mírně hrubší konzistence. Masovou směs vydatně osolte a opepřete, lžící napěchujte do malých misek. A nechte dvě hodiny chladit v lednici. Domácí paštika je hotová!

 

Máte raději drůbeží maso? Pak vyzkoušejte tyto paštiky z kuřete, kachny nebo drůbežích jater:

Rychlá paštika z kuřecích jater

Rychlá paštika z kuřecích jater

Tato paštika má jednu nespornou výhodu - nemusí se péct, ani dlouze vařit ve vodní lázni. Prostě vše jen rozmixujete a máte hotovo.celý článek

Paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera

Paštika z kuřecích jater podle Jamieho Olivera

Játra jsou vnitřnosti, které buď milujete nebo nesnášíte. I odpůrcům jater se ale mohou seběhnout sliny na dokonale hladkou, jemnou domácí paštiku…celý článek

Prvorepubliková paštika z kachních jater

Prvorepubliková paštika z kachních jater

Prvorepublikové recepty jsou osvědčenou klasikou. Jak by taky ne, když čerpaly vlivy z klasické světové gastronomie. Vyzkoušejte tuto, z kachních jater,…celý článek

Kachní paštika v kabátku

Kachní paštika v kabátku

Kachní maso má dokonale výraznou chuť, která vynikne nejen v pečínkách, ale také v paštikách. Vyzkoušejte například tuhle, už jen pro její netradiční…celý článek

Naprosto dokonalou záležitostí je zvěřinová paštika, vyzkoušejte ji a už nikdy nebudete chtít jinou. Skvěle chutná ale také paštika z vepřového. Která si získá vás?

Lovecká paštika podle Sandtnerové

Lovecká paštika podle Sandtnerové

Recepty od "Sandterky" jsou léty prověřená klasika. Tato paštika není výjimkou. Pokud to budete nutné, můžete zvěřinu nahradit vepřovým, ze srnčího…celý článek

Bruselská paštika

Bruselská paštika

Směs z vepřového masa, slaniny, brandy, pepře, soli a bŕandy je pokryta plátky z kuřecích prsíček a slaniny a upečena jako paštika z Bruselu.celý článek

Lahůdková bůčková paštika

Lahůdková bůčková paštika

Kdo by odolal domácí paštice, kterou si namažete na pořádný krajíc čerstvého chleba. Málokdo. Až ochutnáte tuhle ladůkovou paštiku, jinou už nebudete…celý článek

Koupili jste více hovězího masa? Kromě paštiky uvařte třeba hovězí maso na kávě s rozmarýnem podle našeho VIDEA:

1080p 720p 480p 360p 240p
Vaření s Michalem: Hovězí na kávě s rozmarýnem • 


Nevíte, co k obědu? Další skvělé recepty najdete ZDE >>>

Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

Hříbky, lišky nebo bedly – všechny chutnají fantasticky. Houby můžete vařit, smažit, grilovat, uvařit z nich polévku nebo omáčku. Ani s jedním receptem…celý článek

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo…celý článek

Diskuse k článku

.

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný. Jak ho připravit i doma? Je to jednodušší, než si myslíte!

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Rychlé ovocné koláče na plech: Jahodové, rybízové, třešňové nebo malinové!

Využijte toho, že je všude spousta letního ovoce, a upečte z něj třeba bublaninu nebo koláče na plech. Jsou rychlé, výborné a naprosto jednoduché, takže je zvládne úplně každý. Tyhle recepty doporučujeme, jsou ideální

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Dalo se smrti Vránové (†78) z Chalupářů…

Od smrti herečky Gabriely Vránové (†78) již uběhl měsíc, v srdcích jejích nejbližších zatím ale zůstává…

celý článek »

Komentáře

Komentář: Opisuj a ministruj. Směšné tituly…

Dva týdny, dva padlí ministři a oba dokonce ze stejného důvodu. Po ministryni spravedlnosti Taťáně…

celý článek »

Příběhy

Lenin za mega, Stalin za dva a půl. Na internetu…

Opravdu bizarní aukce se objevila na internetovém portálu Ebay. Na prodej jsou sochy Stalina a Lenina…

celý článek »

Ročník 2018/19

ANALÝZA: Sparta hledá cestu z temnoty. Co…

Po skončení minulé sezony Letná potemněla. Konečná pátá příčka v lize přitáhla nad sparťanský svatostánek…

celý článek »