Nejlepší jablečné křížaly! Zbavte se přebytku jablek a vyrobte pochoutku na zimu | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší jablečné křížaly! Zbavte se přebytku jablek a vyrobte pochoutku na zimu

  • Foto: iStock
    27září   2017  /  06:00

    V zimě jako když je najdete! Zvláště pokud rádi u televize něco chroupáte, tak si určitě udělejte do zásoby hromadu jablečných křížal. Jsou zdravé, výborně chutnají a nemají moc kalorií. Víte, jak na ně?

  • Sušení ovoce

    Foto: iStock

     

    Dehydratace je jedna z nejstarších metod konzervování, asi i kvůli tomu, že je jednoduchá a účinná. Z plodin vytáhne veškerou vodu, bez které nedokážou nežádoucí bakterie ani plísně přežít. Potřebujete k tomu jen dostatek času, protože dokonalé sušení zabere spoustu hodin. Nesmíte ho totiž uspěchat.

     

    Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

    Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

    Dnes jen těžko koupíte máslo pod pětapadesát korun. A bude nejspíš hůř. Vánoce jsou sice ještě daleko, ale není na škodu, když se naučíte domácí výrobu.…celý článek

  • Sušení v troubě nebo naplocho

    Foto: iStock

     

    Nakrájejte ovoce na malé kousky silné asi 5 mm až 1 cm. Rozprostřete je v jedné vrstvě na kovový rošt položený na pečicí plech a dejte do trouby předehřáté na nejnižší teplotu (asi 50 °C). Sušte až 24 hodin. Troubu nechte mírně pootevřenou, aby mohl volně proudit vzduch. Sušit ovoce lze taky na plechu, který zakryjete papírovými utěrkami a umístíte nad zdroj tepla – nad kamna nebo radiátor. Jakmile je ovoce suché, odstavte plechy z topidla a nechte vychladnout.

  • Co budete potřebovat na křížaly?

    Foto: iStock

     

    2 lžíce citronové šťávy nebo ½ lžičky kyseliny citronové, 1 kg zralých jablek – oloupaných, bez jádřinců a nakrájených na 3 až 5 mm silné kroužky. Do mísy nalijte 600 ml vody, přidejte citronovou šťávu a zamíchejte. Po částech vkládejte kroužky jablek, hned je vytáhněte, osušte utěrkou a rozprostřete na kovové rošty tak, aby se nepřekrývaly. Namočení jablek v okyselené vodě zamezuje jejich zhnědnutí! Rošt dejte do trouby nastavené na 50 °C a sušte 8 až 24 hodin. Kroužky během sušení občas obraťte.

     

    9 skvělých receptů na záviny: Jablečný s rozinkami nebo teplý s pudinkem!

    9 skvělých receptů na záviny: Jablečný s rozinkami nebo teplý s pudinkem!

    Závin má tisíce nejrůznějších podob. Existují jablečné s rozinkami, ale taky švestkové, pudinkové či makové. I když si spousta z nás myslí, že jde…celý článek

  • Křížaly patří do skla

    Foto: iStock

     

    Jakmile se kroužky scvrknou, křížaly jsou hotové. Musí být pružné a měkké na omak. Vyndejte je z trouby, zakryjte papírovými utěrkami a nechte asi 12 až 24 hodin chladnout. Obracejte je, aby se z nich odpařilo co nejvíc vody. Pak je dejte do vzduchotěsných sklenic a skladujte je v chladu a temnu. Před plněním musí být křížaly vychladlé! Uskladněné křížaly pravidelně kontrolujte, jakmile uvidíte známky plesnivění, napadené křížaly vyhoďte.

     

     

    Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

    Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

    Remoska je český fenomén a není divu. Rychle a zdravě v ní uvaříte předkrm, hlavní jídlo, a dokonce i upečete dezert. Hlavní výhoda oproti troubě?…celý článek

    Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

    Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

    Černý bez můžeme využít na jaře, kdy se suší květy na čaj, nebo právě teď na podzim, kdy dozrávají černé plody – bezinky. Ty jsou plné vitaminů a dalších…celý článek

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz