Nejlepší jablečné křížaly! Zbavte se přebytku jablek a vyrobte pochoutku na zimu | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší jablečné křížaly! Zbavte se přebytku jablek a vyrobte pochoutku na zimu

  • Foto: iStock
    27září   2017  /  06:00

    V zimě jako když je najdete! Zvláště pokud rádi u televize něco chroupáte, tak si určitě udělejte do zásoby hromadu jablečných křížal. Jsou zdravé, výborně chutnají a nemají moc kalorií. Víte, jak na ně?

  • Sušení ovoce


    Foto: iStock

     

    Dehydratace je jedna z nejstarších metod konzervování, asi i kvůli tomu, že je jednoduchá a účinná. Z plodin vytáhne veškerou vodu, bez které nedokážou nežádoucí bakterie ani plísně přežít. Potřebujete k tomu jen dostatek času, protože dokonalé sušení zabere spoustu hodin. Nesmíte ho totiž uspěchat.

     

    Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

    Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

    Dnes jen těžko koupíte máslo pod pětapadesát korun. A bude nejspíš hůř. Vánoce jsou sice ještě daleko, ale není na škodu, když se naučíte domácí výrobu.…celý článek

  • Sušení v troubě nebo naplocho


    Foto: iStock

     

    Nakrájejte ovoce na malé kousky silné asi 5 mm až 1 cm. Rozprostřete je v jedné vrstvě na kovový rošt položený na pečicí plech a dejte do trouby předehřáté na nejnižší teplotu (asi 50 °C). Sušte až 24 hodin. Troubu nechte mírně pootevřenou, aby mohl volně proudit vzduch. Sušit ovoce lze taky na plechu, který zakryjete papírovými utěrkami a umístíte nad zdroj tepla – nad kamna nebo radiátor. Jakmile je ovoce suché, odstavte plechy z topidla a nechte vychladnout.

  • Co budete potřebovat na křížaly?


    Foto: iStock

     

    2 lžíce citronové šťávy nebo ½ lžičky kyseliny citronové, 1 kg zralých jablek – oloupaných, bez jádřinců a nakrájených na 3 až 5 mm silné kroužky. Do mísy nalijte 600 ml vody, přidejte citronovou šťávu a zamíchejte. Po částech vkládejte kroužky jablek, hned je vytáhněte, osušte utěrkou a rozprostřete na kovové rošty tak, aby se nepřekrývaly. Namočení jablek v okyselené vodě zamezuje jejich zhnědnutí! Rošt dejte do trouby nastavené na 50 °C a sušte 8 až 24 hodin. Kroužky během sušení občas obraťte.

     

    9 skvělých receptů na záviny: Jablečný s rozinkami nebo teplý s pudinkem!

    9 skvělých receptů na záviny: Jablečný s rozinkami nebo teplý s pudinkem!

    Závin má tisíce nejrůznějších podob. Existují jablečné s rozinkami, ale taky švestkové, pudinkové či makové. I když si spousta z nás myslí, že jde…celý článek

  • Křížaly patří do skla


    Foto: iStock

     

    Jakmile se kroužky scvrknou, křížaly jsou hotové. Musí být pružné a měkké na omak. Vyndejte je z trouby, zakryjte papírovými utěrkami a nechte asi 12 až 24 hodin chladnout. Obracejte je, aby se z nich odpařilo co nejvíc vody. Pak je dejte do vzduchotěsných sklenic a skladujte je v chladu a temnu. Před plněním musí být křížaly vychladlé! Uskladněné křížaly pravidelně kontrolujte, jakmile uvidíte známky plesnivění, napadené křížaly vyhoďte.

     

     

    Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

    Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

    Remoska je český fenomén a není divu. Rychle a zdravě v ní uvaříte předkrm, hlavní jídlo, a dokonce i upečete dezert. Hlavní výhoda oproti troubě?…celý článek

    Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

    Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

    Černý bez můžeme využít na jaře, kdy se suší květy na čaj, nebo právě teď na podzim, kdy dozrávají černé plody – bezinky. Ty jsou plné vitaminů a dalších…celý článek

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy a správnou přípravu. Spěch se při pečení bábovky nevyplácí. Co mít tedy na

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Počasí

Česko sevře drsný mráz, ohrozí mnoho lidí:…

Do Česka se ženou silné mrazy. O víkendu by měly teploty klesat až k minus 17 stupňům a mrazivé počasí…

celý článek »

České celebrity

Temné tajemství Karla Gotta: Vlastní mámě…

Dlouhá léta žil Karel Gott (78) jako svobodný mládenec, což jeho rodiče, hlavně maminku, velmi znepokojovalo.…

celý článek »

První liga

Jágr nebyl týden na ledě, nastoupí? Nepotvrdíme…

O návratu hvězdného útočníka Jaromíra Jágra do sestavy hokejistů prvoligového Kladna po sobotním…

celý článek »

České celebrity

Skvělé zprávy: Režiséra Menzela pustili…

Jiřímu Menzelovi udělili v pátek na berlínském filmovém festivalu dlouho očekávanou cenu Kamera Berlinale.…

celý článek »