Nejlepší jablečné křížaly! Zbavte se přebytku jablek a vyrobte pochoutku na zimu | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší jablečné křížaly! Zbavte se přebytku jablek a vyrobte pochoutku na zimu

  • Foto: iStock
    27září   2017  /  06:00

    V zimě jako když je najdete! Zvláště pokud rádi u televize něco chroupáte, tak si určitě udělejte do zásoby hromadu jablečných křížal. Jsou zdravé, výborně chutnají a nemají moc kalorií. Víte, jak na ně?

  • Sušení ovoce


    Foto: iStock

     

    Dehydratace je jedna z nejstarších metod konzervování, asi i kvůli tomu, že je jednoduchá a účinná. Z plodin vytáhne veškerou vodu, bez které nedokážou nežádoucí bakterie ani plísně přežít. Potřebujete k tomu jen dostatek času, protože dokonalé sušení zabere spoustu hodin. Nesmíte ho totiž uspěchat.

     

    Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

    Jak vyrobit máslo z mléka i ze smetany: Je lepší, než kupované!

    Dnes jen těžko koupíte máslo pod pětapadesát korun. A bude nejspíš hůř. Vánoce jsou sice ještě daleko, ale není na škodu, když se naučíte domácí výrobu.…celý článek

  • Sušení v troubě nebo naplocho


    Foto: iStock

     

    Nakrájejte ovoce na malé kousky silné asi 5 mm až 1 cm. Rozprostřete je v jedné vrstvě na kovový rošt položený na pečicí plech a dejte do trouby předehřáté na nejnižší teplotu (asi 50 °C). Sušte až 24 hodin. Troubu nechte mírně pootevřenou, aby mohl volně proudit vzduch. Sušit ovoce lze taky na plechu, který zakryjete papírovými utěrkami a umístíte nad zdroj tepla – nad kamna nebo radiátor. Jakmile je ovoce suché, odstavte plechy z topidla a nechte vychladnout.

  • Co budete potřebovat na křížaly?


    Foto: iStock

     

    2 lžíce citronové šťávy nebo ½ lžičky kyseliny citronové, 1 kg zralých jablek – oloupaných, bez jádřinců a nakrájených na 3 až 5 mm silné kroužky. Do mísy nalijte 600 ml vody, přidejte citronovou šťávu a zamíchejte. Po částech vkládejte kroužky jablek, hned je vytáhněte, osušte utěrkou a rozprostřete na kovové rošty tak, aby se nepřekrývaly. Namočení jablek v okyselené vodě zamezuje jejich zhnědnutí! Rošt dejte do trouby nastavené na 50 °C a sušte 8 až 24 hodin. Kroužky během sušení občas obraťte.

     

    9 skvělých receptů na záviny: Jablečný s rozinkami nebo teplý s pudinkem!

    9 skvělých receptů na záviny: Jablečný s rozinkami nebo teplý s pudinkem!

    Závin má tisíce nejrůznějších podob. Existují jablečné s rozinkami, ale taky švestkové, pudinkové či makové. I když si spousta z nás myslí, že jde…celý článek

  • Křížaly patří do skla


    Foto: iStock

     

    Jakmile se kroužky scvrknou, křížaly jsou hotové. Musí být pružné a měkké na omak. Vyndejte je z trouby, zakryjte papírovými utěrkami a nechte asi 12 až 24 hodin chladnout. Obracejte je, aby se z nich odpařilo co nejvíc vody. Pak je dejte do vzduchotěsných sklenic a skladujte je v chladu a temnu. Před plněním musí být křížaly vychladlé! Uskladněné křížaly pravidelně kontrolujte, jakmile uvidíte známky plesnivění, napadené křížaly vyhoďte.

     

     

    Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

    Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

    Remoska je český fenomén a není divu. Rychle a zdravě v ní uvaříte předkrm, hlavní jídlo, a dokonce i upečete dezert. Hlavní výhoda oproti troubě?…celý článek

    Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

    Bezinky třikrát jinak: Vynikající sirup, džem nebo víno!

    Černý bez můžeme využít na jaře, kdy se suší květy na čaj, nebo právě teď na podzim, kdy dozrávají černé plody – bezinky. Ty jsou plné vitaminů a dalších…celý článek

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Napadená a okradená hvězda Ulice Šafránková?…

Na sociální síti ze sebe udělala chudinku, když si o Velikonocích postěžovala, jak ji v noční Praze…

celý článek »

Události

Lukáš zachránil Václavovi život, aniž by…

Nikdy předtím se nepotkali. Každý z nich je z jiného kouta republiky. Přesto Lukáš zachránil Václavovi…

celý článek »

České celebrity

Policií hledaný expartner Prachařové: Dopita…

Zčistajasna se objevil bývalý snoubenec Agáty Prachařové (32) a otec jejího syna. Po pěti letech…

celý článek »

Politika

ONLINE Filip uhájil křeslo šéfa KSČM před…

Představitelé KSČM se v sobotu vydali do Nymburku, aby tam zvolili své nové vedení. Neobešlo se to…

celý článek »