9 tipů, jak skladovat potraviny! Víte, kam patří česnek, vejce nebo brambory? | Recepty.Blesk.cz

9 tipů, jak skladovat potraviny! Víte, kam patří česnek, vejce nebo brambory?

  • Foto: iStock
    16srpna   2017  /  06:00

    Přemýšleli jste někdy nad tím, zda všechny přinesené potraviny, které jste koupili, ukládáte na správná místa? Možná je jen bezmyšlenkovitě dáváte tam, kam jste byli zvyklí desetiletí, ovšem je to skutečně to nejvhodnější místo? Správným skladováním totiž prodloužíte jejich životnost i chuť.

  • Brambory


     

    Pokud jde o skladování brambor, pak se skladují vždy ty pozdní, které jsou na uskladnění vhodné. Než je uložíte, nechte je asi dva týdny vydýchat v temné a dobře větratelné místnosti, kde je teplota kolem 17 °C. Pak je skladujte při teplotách kolem 4 až 5 stupňů Celsia, krátkodobě do 8 °C. V teplejším prostředí začnou klíčit, případně ztratí vlhkost a začnou hnít. Naopak nízká teplota (méně než 3 °C) vede k namrzání. Nejlépe se skladují brambory ve sklepě – bez tmy totiž brambory zelenají, kvůli čemuž se v nich začne tvořit solanin, který způsobuje zažívací problémy. V paneláku je lze skladovat v lodžii v nějaké dobře izolované bedně (ideálně zateplené polystyrenem). Pokud nebudou mrazy větší než -10 °C, ve zdraví brambory přežijí i zimu. Nové brambory můžete skladovat krátkodobě v lednici, v prostoru s teplotou vyšší než 4 °C.

     

    Jak čistit kuchyňská prkénka a hrnce, aby dlouho vydržely

    Jak čistit kuchyňská prkénka a hrnce, aby dlouho vydržely

    Pokud jste v kuchyni jako doma, pak určitě víte, že udržet ji v dobrém stavu bývá někdy nadlidský úkol. Ovšem už naše babičky věděly, jak na to, aby…celý článek

  • Cibule a česnek


     

    Cibule ani česnek rozhodně nepatří do lednice. Skladujte je vázané ve věncích, které se zavěsí do suché a chladné místnosti (ve sklepě nebo spíži). Pokud nemáte tu možnost ani místo, kde cibuli a česnek skladovat zavěšené, můžete je skladovat v temnu v dřevěné bedýnce nebo plastové přepravce (dají se sehnat plastové bedýnky určené přímo pro cibuli nebo brambory) na co nejchladnějším suchém místě. Ideální je samozřejmě větraný sklep nebo spíž. Můžete je taky nasypat do síťky a zavěsit do prostoru. Cibule snáší nízké teploty lépe než vysoké, jen pozor na mráz.

  • Citrony


     

    Citrony vám vydrží déle uložené v lahvi: tuhé, zdravé a ještě ne úplně vybarvené plody zabalte do papírového ubrousku, naskládejte je do větších lahví nebo sklenic, ty poklopte talířkem nebo miskou a obraťte. Uložte je v chladné a suché místnosti. Citronovou kůru uchovávejte nastrouhanou a promíchanou se solí nebo cukrem. Slanou dávejte do omáčky, sladkou do moučníků. Skleničku s kůrou uskladněte v chladu. Citron vám taky vydrží déle svěží, když ho vložíte do nádoby s rýží.

     

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a…celý článek

  • Mletá káva


     

    Mletá káva by se měla spotřebovat ideálně do hodiny po namletí, velmi rychle totiž ztrácí své aroma. To nejlepší, co můžete udělat, je kupovat si zrnkovou kávu a mít vlastní ruční mlýnek. Pokud už máte mletou kávu, uchovávejte ji ve sklenici se zabroušenou zátkou, aby nevyčichla. Pokud možno ji uchovávejte odděleně, protože snadno přebírá pachy okolních potravin. Naprostým omylem je pak uchovávat kávu v lednici, nebo dokonce mrazáku. Po vytažení do pokojové teploty se totiž okamžitě orosí, voda v ní začne pracovat, a káva se tak znehodnotí.

  • Koření


    Foto: shutterstock

     

    Koření uchovávejte ve sklenicích se zabroušenou zátkou nebo v kořenkách z umělé hmoty s dobrým uzávěrem. Dávejte je do suché a dobře větratelné místnosti. Pokud přinesete z obchodu koření v papírovém sáčku, přesypte ho doma do kořenek, aby nevyčichlo. Máte-li hodně koření a málo kořenek a nelze všechno koření přesypat, kontrolujte papírové sáčky, zda se do nich nedostali potravinoví moli. Skladujte samozřejmě v suché a dobře větratelné skříni ve spíži.

     

    Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

    Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

    Ročně spotřebujeme spoustu kilogramů jídla a taky ho bohužel spoustu vyhodíme. Zvláště na pečivo jsme mistři. Jen málokdy koupíme opravdu tolik, kolik…celý článek

  • Mouka


    Foto: shutterstock.com

     

    Mouku nikdy nekupujte do zásoby. Pravda, naše babičky, které žily na venkově a měly k dispozici suchou půdu, si to dovolit mohly – mouka ve velkých truhlicích vydržela skutečně dlouho. Panelákové hospodyňky tuhle možnost nemají, takže moukou se nesnažte předzásobit. Jakmile ji budete skladovat déle, třeba více měsíců, zatuchne. Skladujte ji na spíše tmavém, suchém a větraném místě, a to při teplotě mezi 15 až 18 °C, ideálně ji přesypte z papírových sáčků do vzduchotěsné dózy. Tmavé prostředí mouce prospívá. Vyvarujte se toho, aby vedle mouky byly jiné suroviny, i mouka totiž dobře přebírá pachy.

  • Máslo


    Foto: iStock

     

    Máslo uchovávejte v lednici, neotevřené tam vydrží i čtyři měsíce. Nejlepší je nechat ho v původním obalu a pak ho dát ještě do silnějšího plastového sáčku. Samozřejmě můžete použít i uzavíratelnou nádobu. Pozor, máslo je citlivé na okolní pachy, které okamžitě absorbuje. Pokud obal jednou otevřete, pak byste měli máslo do tří týdnů spotřebovat. Koupili jste ho víc? Můžete ho zamrazit, v mrazáku vydrží asi rok. Máslo se dá skladovat i bez ledničky, a to i v horkých dnech. Dobře ho napěchujte do porcelánového hrnku, který celý potopíte do studené vody. Vodu pak častěji vyměňujte. Tak ochráníte máslo před teplem a zabráníte přístupu vzduchu a světla.

     

    6 osvědčených triků, jak zahustit polévku bez mouky

    6 osvědčených triků, jak zahustit polévku bez mouky

    Lehčí, zdravější, méně kalorické, přesto chutné. Takové mohou být pokrmy, u kterých upustíme od tradičního zahušťování  jíškou. Přesto ale nemusíme…celý článek

  • Vejce


    Foto: iStock

     

    Teplota vhodná pro skladování vajec nesmí překročit 18 °C, doporučená je +5 až +8 °C. Přestože v lednici existují ve dveřích speciální držáčky na vejce, není to ideální místo – kvůli častému otevírání. Vejce raději ukládejte co nejvíc dozadu, kde je chladněji, ideálně v nádobě určené pro vejce. Hlídejte také to, jak dlouho vajíčka v lednici máte. Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší devíti dnů po snášce. Trvanlivost vajec je 28 dnů po snesení a datum expirace je na obalu vajec uvedeno. Po této době je vhodné používat vejce jen k vaření nebo pečení.

  • Pečivo


    Foto: iStock

     

    Chléb skladujte nejlépe ve speciální nádobě nebo zabalený do utěrky (prodávají se také speciální látkové pytlíky na pečivo). Chleba můžete také zamrazit, nejdřív ho nakrájejte na plátky, ty proložte potravinovou fólií a pak teprve dejte do mikrotenového sáčku, který uzavřete a umístíte do mrazáku. Rozmrazíte tak, že zhruba dvě hodiny před konzumací chleba vytáhnete, rozložíte plátky a necháte je volně rozmrznout nebo dáte jednotlivé plátky na talíř a ten dáte do mikrovlnky. Rohlíky nevydrží měkké jako chléb, pokud je nedojíte, raději je hned zamrazte nebo je nechte ztvrdnout na strouhanku. Pak jen stačí je rozpéct v troubě.

     

    Víte, jak upéct pravý a nefalšovaný domácí chléb? Podívejte se na naše VIDEO:

    1080p 720p 480p 360p 360p 240p
    Pečení chleba • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejlepší dýňové recepty: Polévka, kari, hranolky i koláče!

Nezapomněli jste, že právě teď je sezona dýní? Pokud znáte jen tu oranžovou, pak věřte, že jich je mnohem víc – máslová, špagetová nebo žaludová. Využít se dají všechny, každopádně dýňové pokrmy patří k podzimu. Tyhle znáte?

Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

Remoska je český fenomén a není divu. Rychle a zdravě v ní uvaříte předkrm, hlavní jídlo, a dokonce i upečete dezert. Hlavní výhoda oproti troubě? Stačí vám trošku místa a elektrická zásuvka, takže je ideální do menších kuchyní

Podzimní jablečné koláče: Tažený závin s drobenkou nebo bublanina s jablky!

Podzim by snad nebyl podzimem, kdyby v něm nebyla jablka! Červená, žlutá nebo zelená, všechna voní krásně po podzimu. Jsou zdravá, šťavnatá a perfektně se hodí pro sladkou kuchyni. Zkuste tyhle recepty a neděle bude dokonalá!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Jan Tříska (80) v kritickém stavu: Co mu…

Záhadný pád či skok herce Jana Třísky (80) z Karlova mostu šokuje i jeho kolegy! Oblíbenému kamarádovi,…

celý článek »

Svět

V deseti supermarketech se objevil kokain.…

Minimálně v deseti bavorských supermarketech čekalo pracovníky překvapení při vybalování banánů.…

celý článek »

Praha - Zprávy

Cizinec vjel s autobusem na Karlův most!…

Byl snad slepý? Řidič-cizinec se v neděli odpoledne rozhodl nerespektovat zákazy a se svým autobusem…

celý článek »

Cyklistika

Senzační Sagan je potřetí v řadě mistrem…

Peter Sagan zase vládne! Už potřetí za sebou! Slovenský cyklista se stal mistrem světa v silničním…

celý článek »