Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

720p480p360p240p
Foto: Adam Balažovič
28.09.2017 / 06:00

Hříbky, lišky nebo bedly – všechny chutnají fantasticky. Houby můžete vařit, smažit, grilovat, uvařit z nich polévku nebo omáčku. Ani s jedním receptem neuděláte chybu!

 

 

Právě teď houby rostou! Takže si přivstaňte, přineste jich domů plný košík a pak vyzkoušejte jeden z našich lahodných houbových receptů. Ať už se rozhodnete pro klasickou českou kuchyni, nebo vyzkoušíte něco zahraničního nebudete litovat. A pokud nevíte, kam na houby vyrazit, poradíme vám v tomto článku.

 

Přemýšlíte, co k obědu? Houby a polévka jdou nádherně dohromady. Zvláště z čerstvých lesních hub chutná naprosto dokonale! Zkuste tradiční bramboračku s houbami, kulajdu nebo jemný houbový krém, který se bude rozplývat doslova na jazyku.

Tradiční bramboračka

Tradiční bramboračka

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

Jemná houbová krémová polévka

Jemná houbová krémová polévka

Domácí houbový krém, ochucený voňavým tymiánem, do které přidáme lesní houby.Polévka je rychlá na přípravu.celý článek

Kulajda

Kulajda

Tradiční česká smetanová polévka, ve které se dokonale snoubí chuť kopru, hub a vařeného vejce.celý článek

Milovníci těstovin rozhodně neodolají následujícím receptům, ve kterých dominují pravé hříbky. Pokud jste jich našli dost, určitě je využijte i jinak, třeba houby nasušte do zásoby. V zimě se vám budou hodit.

Špagety s hříbky a smetanou

Špagety s hříbky a smetanou

Pokud milujete houby a těstoviny, pak rozhodně stojí za to tyhle dvě suroviny spojit dohromady. Naprosto vynikající oběd!celý článek

Houbové tagliatelle

Houbové tagliatelle

Tento recept v sobě snubí eleganci Itálie s českou domáckou chutí hříbků.celý článek

Nemůžete se obejít bez masa a zároveň milujete houby? Pak není nic jednoduššího než připravit houbový guláš, maso na houbách nebo s houbovou omáčkou. Využít se dají nejen hřiby, ale taky lišky. Ovšem ty najít, to je kumšt!

Kuřecí prsa na smetaně s houbami

Kuřecí prsa na smetaně s houbami

Smetanová omáčka a houby je skvělé spojení nejen pro kuře. Ovšem s kuřecími prsíčky bude chutnat fantasticky.celý článek

Hovězí na houbách

Hovězí na houbách

Zadní hovězí maso je krátce opečeno a poté dušeno s kořenovou zeleninou, ze které se udělá omáčka s houbami a smetanou.celý článek

Vepřová pečeně s omáčkou z lišek

Vepřová pečeně s omáčkou z lišek

Neumíte si představit nedělní oběd bez masa? Tenhle recept vám určitě bude chutnat. A pokud neseženete lišky, můžete použít i jiné houby.celý článek

No, a pokud vás neoslovil ani jeden z předchozích houbových receptů, můžete zkusit třeba houbové rizoto nebo bedlu po lesnicku. Bedlu jedlou najdete nejčastěji ve smrkových lesích a na jejich okrajích. Někdy stačí vylézt na pařez a hned je uvidíte. Chutnají skvěle orestované se solí a kmínem nebo smažené jako řízek. Pokrmu dodají jemnou delikátní příchuť. Tenhle recept znáte?

Houbové rizoto

Houbové rizoto

Pohádkově máslová rýže s kuřetem a houbami je tou pravou útěchou, když je někomu smutno.celý článek

Bedly po lesnicku

Bedly po lesnicku

Bedly jsou obaleny v těstíčku z vejce, piva a hladké mouky a poté osmaženy. Podávají se s chlebem či s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.celý článek

 

Naučte se houbové rizoto podle šéfkuchaře Babiččiny zahrady Radka Davida:

720p 480p 360p 240p
Recept na houbové rizoto. Je hned hotové a chutná skvěle. • 

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Jenovéfa Boková přestala tajit lásku k Robinsonovi!…

Sotva vyhrál v reality show Robinsonův ostrov, dotáhla ho jeho nová přítelkyně zase do »pralesa«.…

celý článek »

Události

Kolaps T-Mobile: Odpoledne přestal ve velkém…

Tuzemský operátor T-Mobile dnes odpoledne oznámil výpadek ve své síti. Problémy s voláním i daty…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

Krimi

Matka nechala dítě v rozpáleném autě na…

Další případ dítěte zavřeného v autě se stal na Slovensku ve městě Svit. Máma nechala svého potomka…

celý článek »