Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

720p480p360p240p
Foto: Adam Balažovič
28.09.2017 / 06:00

Hříbky, lišky nebo bedly – všechny chutnají fantasticky. Houby můžete vařit, smažit, grilovat, uvařit z nich polévku nebo omáčku. Ani s jedním receptem neuděláte chybu!

 

 

Právě teď houby rostou! Takže si přivstaňte, přineste jich domů plný košík a pak vyzkoušejte jeden z našich lahodných houbových receptů. Ať už se rozhodnete pro klasickou českou kuchyni, nebo vyzkoušíte něco zahraničního nebudete litovat. A pokud nevíte, kam na houby vyrazit, poradíme vám v tomto článku.

 

Přemýšlíte, co k obědu? Houby a polévka jdou nádherně dohromady. Zvláště z čerstvých lesních hub chutná naprosto dokonale! Zkuste tradiční bramboračku s houbami, kulajdu nebo jemný houbový krém, který se bude rozplývat doslova na jazyku.

Tradiční bramboračka

Tradiční bramboračka

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

Jemná houbová krémová polévka

Jemná houbová krémová polévka

Domácí houbový krém, ochucený voňavým tymiánem, do které přidáme lesní houby.Polévka je rychlá na přípravu.celý článek

Kulajda

Kulajda

Tradiční česká smetanová polévka, ve které se dokonale snoubí chuť kopru, hub a vařeného vejce.celý článek

Milovníci těstovin rozhodně neodolají následujícím receptům, ve kterých dominují pravé hříbky. Pokud jste jich našli dost, určitě je využijte i jinak, třeba houby nasušte do zásoby. V zimě se vám budou hodit.

Špagety s hříbky a smetanou

Špagety s hříbky a smetanou

Pokud milujete houby a těstoviny, pak rozhodně stojí za to tyhle dvě suroviny spojit dohromady. Naprosto vynikající oběd!celý článek

Houbové tagliatelle

Houbové tagliatelle

Tento recept v sobě snubí eleganci Itálie s českou domáckou chutí hříbků.celý článek

Nemůžete se obejít bez masa a zároveň milujete houby? Pak není nic jednoduššího než připravit houbový guláš, maso na houbách nebo s houbovou omáčkou. Využít se dají nejen hřiby, ale taky lišky. Ovšem ty najít, to je kumšt!

Kuřecí prsa na smetaně s houbami

Kuřecí prsa na smetaně s houbami

Smetanová omáčka a houby je skvělé spojení nejen pro kuře. Ovšem s kuřecími prsíčky bude chutnat fantasticky.celý článek

Hovězí na houbách

Hovězí na houbách

Zadní hovězí maso je krátce opečeno a poté dušeno s kořenovou zeleninou, ze které se udělá omáčka s houbami a smetanou.celý článek

Vepřová pečeně s omáčkou z lišek

Vepřová pečeně s omáčkou z lišek

Neumíte si představit nedělní oběd bez masa? Tenhle recept vám určitě bude chutnat. A pokud neseženete lišky, můžete použít i jiné houby.celý článek

No, a pokud vás neoslovil ani jeden z předchozích houbových receptů, můžete zkusit třeba houbové rizoto nebo bedlu po lesnicku. Bedlu jedlou najdete nejčastěji ve smrkových lesích a na jejich okrajích. Někdy stačí vylézt na pařez a hned je uvidíte. Chutnají skvěle orestované se solí a kmínem nebo smažené jako řízek. Pokrmu dodají jemnou delikátní příchuť. Tenhle recept znáte?

Houbové rizoto

Houbové rizoto

Pohádkově máslová rýže s kuřetem a houbami je tou pravou útěchou, když je někomu smutno.celý článek

Bedly po lesnicku

Bedly po lesnicku

Bedly jsou obaleny v těstíčku z vejce, piva a hladké mouky a poté osmaženy. Podávají se s chlebem či s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.celý článek

 

Naučte se houbové rizoto podle šéfkuchaře Babiččiny zahrady Radka Davida:

Recept na houbové rizoto. Je hned hotové a chutná skvěle. • 

Diskuse k článku

.

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý, a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně, naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Prezidentské volby 2018

Bitva „prvních dam“: Drahošová vyráží na…

Nebude to jen souboj Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, ale také někdejší knihovnice a bývalé sekretářky.…

celý článek »

České celebrity

Heidi Janků a Ivana Gottová: Obě si vzaly…

Jak Heidi Janků (55), tak Ivanu Gottovou (41) od jejich manželů dělí věkový rozdíl. Heidin Ivo Pavlík…

celý článek »

Praha - Zprávy

Babyboom v pražské zoo: Rodí se jak o závod!…

Jako o závod! Tak se rodí nyní zoologických zahradách po Česku. Už šest zvířecích novorozenců od…

celý článek »

Ročník 2017/18

Stanciu už je v Praze! Stane se z něj nejdražší…

Ve středu krátce po desáté hodině večer dosedlo na Letišti Václava Havla letadlo z Bruselu, kterým…

celý článek »