Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší recepty z hub: Kulajda, bramboračka i houbová omáčka

720p480p360p240p
Foto: Adam Balažovič
28.09.2017 / 06:00

Hříbky, lišky nebo bedly – všechny chutnají fantasticky. Houby můžete vařit, smažit, grilovat, uvařit z nich polévku nebo omáčku. Ani s jedním receptem neuděláte chybu!

 

 

Právě teď houby rostou! Takže si přivstaňte, přineste jich domů plný košík a pak vyzkoušejte jeden z našich lahodných houbových receptů. Ať už se rozhodnete pro klasickou českou kuchyni, nebo vyzkoušíte něco zahraničního nebudete litovat. A pokud nevíte, kam na houby vyrazit, poradíme vám v tomto článku.

 

Přemýšlíte, co k obědu? Houby a polévka jdou nádherně dohromady. Zvláště z čerstvých lesních hub chutná naprosto dokonale! Zkuste tradiční bramboračku s houbami, kulajdu nebo jemný houbový krém, který se bude rozplývat doslova na jazyku.

Tradiční bramboračka

Tradiční bramboračka

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

Jemná houbová krémová polévka

Jemná houbová krémová polévka

Domácí houbový krém, ochucený voňavým tymiánem, do které přidáme lesní houby.Polévka je rychlá na přípravu.celý článek

Kulajda

Kulajda

Tradiční česká smetanová polévka, ve které se dokonale snoubí chuť kopru, hub a vařeného vejce.celý článek

Milovníci těstovin rozhodně neodolají následujícím receptům, ve kterých dominují pravé hříbky. Pokud jste jich našli dost, určitě je využijte i jinak, třeba houby nasušte do zásoby. V zimě se vám budou hodit.

Špagety s hříbky a smetanou

Špagety s hříbky a smetanou

Pokud milujete houby a těstoviny, pak rozhodně stojí za to tyhle dvě suroviny spojit dohromady. Naprosto vynikající oběd!celý článek

Houbové tagliatelle

Houbové tagliatelle

Tento recept v sobě snubí eleganci Itálie s českou domáckou chutí hříbků.celý článek

Nemůžete se obejít bez masa a zároveň milujete houby? Pak není nic jednoduššího než připravit houbový guláš, maso na houbách nebo s houbovou omáčkou. Využít se dají nejen hřiby, ale taky lišky. Ovšem ty najít, to je kumšt!

Kuřecí prsa na smetaně s houbami

Kuřecí prsa na smetaně s houbami

Smetanová omáčka a houby je skvělé spojení nejen pro kuře. Ovšem s kuřecími prsíčky bude chutnat fantasticky.celý článek

Hovězí na houbách

Hovězí na houbách

Zadní hovězí maso je krátce opečeno a poté dušeno s kořenovou zeleninou, ze které se udělá omáčka s houbami a smetanou.celý článek

Vepřová pečeně s omáčkou z lišek

Vepřová pečeně s omáčkou z lišek

Neumíte si představit nedělní oběd bez masa? Tenhle recept vám určitě bude chutnat. A pokud neseženete lišky, můžete použít i jiné houby.celý článek

No, a pokud vás neoslovil ani jeden z předchozích houbových receptů, můžete zkusit třeba houbové rizoto nebo bedlu po lesnicku. Bedlu jedlou najdete nejčastěji ve smrkových lesích a na jejich okrajích. Někdy stačí vylézt na pařez a hned je uvidíte. Chutnají skvěle orestované se solí a kmínem nebo smažené jako řízek. Pokrmu dodají jemnou delikátní příchuť. Tenhle recept znáte?

Houbové rizoto

Houbové rizoto

Pohádkově máslová rýže s kuřetem a houbami je tou pravou útěchou, když je někomu smutno.celý článek

Bedly po lesnicku

Bedly po lesnicku

Bedly jsou obaleny v těstíčku z vejce, piva a hladké mouky a poté osmaženy. Podávají se s chlebem či s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.celý článek

 

Naučte se houbové rizoto podle šéfkuchaře Babiččiny zahrady Radka Davida:

Recept na houbové rizoto. Je hned hotové a chutná skvěle. • 

Diskuse k článku

.

Vynikající domácí mozzarella! Zvládnete ji do třiceti minut a bez přístrojů!

Milujete lehký rajčatový salát s mozzarellou známý jako caprese? Proč si do něj mozzarellu nevyrobit sami doma? Je to snadné, potřebujete k tomu jen tři ingredience. A výsledek bude stát za to.

Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče

Mleté hovězí nebo vepřové maso je univerzální jako máloco jiného. Navíc si s ním poradí jak začátečníci, tak ostřílení kuchaři. A je jedno, zda se budete inspirovat českou klasikou nebo se pustíte do světových specialit.

Podzimní polévky, které vás zahřejí! Gulášová, z hlívy ústřičné nebo fazolová!

Podzim je doba, kdy se potřebujeme pořádně zahřát, a to pěkně zevnitř. Nejlepší způsob je uvařit si nějakou zahřívající polévku! Nejenže krásně zahřejí, ale jsou taky syté, takže nahradí klidně i druhý chod. Dopřejte si

Jak správně připravit jíšku? Rychlý a snadný recept na domácí zásmažku!

Ať už jsou to polévky, omáčky nebo šťávy k masu, tam všude má jíška své místo. A jestli někdo tvrdí, že to jde i bez ní, nemá pravdu. Dobře zahuštěná omáčka totiž dobře přilne k masu, ale vodová se vsákne do knedlíků a jídlo

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Jermanová „zařízla“ koalici: Středočeské…

Hnutí ANO vypovědělo ve Středočeském kraji koaliční smlouvu svým partnerům. Rozeslalo jim informaci…

celý článek »

České celebrity

Zásadní zvrat ve vztahu Řepky s Kristelovou:…

Chovají se jako zamilované hrdličky, dušují se, že jejich vztah je bez mráčků, ale v jedné z nejdůležitějších…

celý článek »

Svět

Exorcismus ve 21. století: Vymítání ďábla…

Ačkoli někdo může mít tzv. exorcismus, tedy vymítání ďábla, za praktiky minulosti, není tomu tak.…

celý článek »

Fotbal

Hráčem roku je Ronaldo! FIFA ocenila i Koného…

Na ten moment se jen tak nezapomíná. A vzpomněli si na něj i zástupci FIFA, kteří ocenili odvážný…

celý článek »