- Foto: iStock2. srpna 2017 / 06:00
Léto je v plném proudu a před očima nám všude kolem dozrávají rajčata. Ta naše česká jsou chuťově samozřejmě nejlepší, takže by bylo škoda nevyužít je! A kouzlit se s nimi dá všelijak. Zkuste z nich připravit třeba vynikající domácí omáčku, kečup nebo je usušte do zásoby!
Rajčatová omáčka
Tahle omáčka je rychle hotová a v kuchyni je naprosto nepostradatelná! Použít ji totiž můžete na pizzu, těstoviny, přidat ji lze k masu nebo jiné zelenině a tvoří taky základ spousty evropských jídel. Naprosto nejlepší je, když ji připravíte z čerstvých letních soudečkových rajčat. Jak na ni? Na mírném plameni a olivovém oleji osmažte po dobu 5 až 7 minut najemno nakrájený česnek, cibuli a mrkev. Pak přidejte nakrájená rajčata (zralá!), trochu cukru, soli a pepře. Doměkka povařte 10 až 15 minut. Poté stáhněte z ohně, ochutnejte a podle potřeby propasírujte přes cedník, abyste se zbavili semínek a slupek.
Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!
Ročně spotřebujeme spoustu kilogramů jídla a taky ho bohužel spoustu vyhodíme. Zvláště na pečivo jsme mistři. Jen málokdy koupíme opravdu tolik, kolik…celý článek
Domácí kečup
Proč zbytečně vyhazovat peníze za hotový kečup, o kterém ani pořádně nevíte, jestli je bez chemie? Udělejte si svůj vlastní, o kterém nemusíte pochybovat. Jak ho připravit? Jeho chuť má být sladkokyselá, takže to nepřehánějte ani s cukrem, ani se solí. Vhodná jsou zralá rajčata. A nešetřete s nimi. Kečup má mít plnou a rajčatovou chuť! Budete potřebovat 1 kg rajčat, 100 g cibule, 100 g jablek, 80 g třtinového cukru, 70 ml jablečného octa, 70 ml vody, lžičku mleté papriky, bobkový list, 5 kuliček černého pepře a 5 hřebíčků. Pokud chcete, aby byl kečup pikantní, přidejte 2 až 3 feferonky. Všechny ingredience nakrájejte a vložte do hrnce. Duste asi 30 minut, dokud směs nezhoustne a nerozvaří se. Pak z hrnce vyndejte všechno koření a směs propasírujte nebo rozmixujte dohladka. Plňte do vyvařených skleniček. Můžete je zavařit nebo jen otočit dnem vzhůru, podobně jako marmelády.
6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!
Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou…celý článek
Sušená rajčata
Sušená rajčata patří k oblíbeným středomořským dobrotám, které v kuchyni určitě využijete! Kupovaná jsou poměrně drahá, ale vy si je můžete usušit sami doma. Jejich příprava je jednoduchá! Budete potřebovat 3 kg zralých rajčat, 2 až 3 lžičky soli a olivový olej na zalití (nemusí být). Kulatá rajčata rozkrojte napůl vodorovně a oválná svisle, pak do dužiny vyřízněte křížek a vytlačte ho směrem ven. Dělá se to, aby se k dužině snáze dostal vzduch, který má za úkol rajče vysušit. Pak rozložte rajčata na kovový rošt položený na plechu, a to nakrojenou stranou vzhůru, a chvíli je nechte ležet. Pak rajčata obraťte a posolte – tím se zbaví vody. Vložte je na plech a při teplotě 60 °C až 80 °C je sušte asi 8 až 12 hodin.
Pravidelně kontrolujte, aby se nespálila. Když jsou hotová, nechte je vychladnout. Pak rajčata upěchujte do sterilizovaných sklenic – buď samotná, nebo je až po okraj zalijte olivovým olejem (díky tomu změknou). Pokud dáváte olej, obsah sklenice zlehka sklepněte o stůl, aby se uvolnily vzduchové bublinky. Sušená rajčata v oleji jsou měkčí a méně „gumová“. Hodí se na saláty, předkrmy, jednohubky. Výhodou je, že se dají jíst přímo z ledničky. Spotřebovat byste je měli do 14 dnů.
Jak připravit tu nejlepší rajskou omáčku podle našich babiček? Podívejte se na naše VIDEO:
Video se připravuje ...Nejlepší rychlovky z kuřete: 9 večeří, které si zamilujete!
Kuře milují děti i dospělí. Není divu. Maso je křehké a jemné, rychle je hotové a můžete ho připravit na tisíc způsobů. Ať už ho dusíte, smažíte, pečete…celý článek
6 nejrychlejších způsobů přípravy jídel: Ušetří vám čas, a navíc jsou zdravé!
Pokud stejně jako já neradi každý den trávíte dlouhé hodiny v kuchyni, je na čase to změnit. Nebojte, nebudu vás přemlouvat, abyste rodině po náročném…celý článek