Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat! | Recepty.Blesk.cz

Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

  • Foto: Profimedia
    26července   2017  /  06:00

    Ročně spotřebujeme spoustu kilogramů jídla a taky ho bohužel spoustu vyhodíme. Zvláště na pečivo jsme mistři. Jen málokdy koupíme opravdu tolik, kolik sníme. Nevyhazujte ho a raději ho ještě chytře zpracujte. Jak říkaly naše babičky, škoda každého drobečku.

  • Strouhanka


    Pokud rádi smažíte a milujete řízky, obalovaný květák nebo žampiony, pak strouhanky není nikdy dost. A není nic hroznějšího, než když začnete obalovat ve strouhance a zjistíte, že vám chybí. Máte-li tvrdé rohlíky, stačí je umlít ve strojku na maso. Nastrouhané pečivo pak dejte do uzavíratelné nádoby a strouhanku pak máte vždy po ruce. Pokud nastrouháte starý chleba, hodí se vám na zahuštění guláše místo mouky.

     

    Osvědčené triky, jak uvařit ty nejlepší bramborové knedlíky

    Osvědčené triky, jak uvařit ty nejlepší bramborové knedlíky

    Stejně jako ty houskové patří i bramborové knedlíky k základům české kuchyně. Vynikající jsou k vepřové pečínce se zelím nebo špenátem, některým gulášům,…celý článek

  • Rozpékejte


    To, že je chléb nebo rohlík tvrdý, neznamená, že už ho musíte nutně vyhodit. Někdy stačí, když je vložíte do rozehřáté trouby nebo do mikrovlnky a rozpečete je. Věřte, že pak chutnají úplně jako čerstvé. Můžete je dát rozpéct taky na toustovač, máte-li typ s mřížkou, na které se dá pečivo rozpékat. Pozor však na použití mikrovlnné trouby, pokud tam necháte pečivo moc dlouho, nezměkne, ale naopak ztvrdne ještě víc.

  • Polévka


    Ze starého chleba lze uvařit skvělou chlebovou polévku. Jestli už předem víte, že máte chleba dost a nespotřebujete ho, nakrájejte ho na kostičky a uvařte hned polívku. Nebo můžete chleba usušit či zamrazit a polévku připravit někdy jindy. Jak na to? Zpěníte na tuku cibuli, zalijete vodou, přidáte kostky chleba a povaříte, dokud se chleba nerozvaří. Pak můžete polévku rozmixovat. Přidejte česnek, majoránku, sůl a pepř podle potřeby. Na závěr můžete do polévky vklepnout vajíčko.

     

    Kupujeme meloun: Jak poznat, že je zralý a sladký

    Kupujeme meloun: Jak poznat, že je zralý a sladký

    Osvěží, nasytí, uhasí žízeň, uspokojí chuť na sladké. Tahle zelenina s červenou dužinou a černými semínky je zkrátka dokonalou potravinou pro horké…celý článek

  • Nádivka


    Nádivku si můžete připravit i jindy než o Velikonocích. A základem každé je samozřejmě dostatek pečiva. Použít do ní můžete i starší pečivo, které není samozřejmě plesnivé, ale na běžnou konzumaci vám už nevoní. Stačí do ní přidat cokoli dle vaší fantazie – bylinky, uzené maso, prostě cokoli vás napadne.

  • Topinky, smaženky či krokety


    Ideální způsob, jak zužitkovat starý chleba nebo rohlíky. Můžete ho osmažit na pánvi a potřít česnekem nebo obalit v rozšlehaném vajíčku a pak teprve smažit. Chleba lze také zapéct se sýrem a česnekem v troubě – chutná skvěle. Pokud jde o krokety, zkuste starý chleba namočit v mléce, přidat vejce a koření, osolit, rozmíchat a zahustit troškou strouhanky. Pak rukou vytvoříte krokety, obalíte ve strouhance a usmažíte.

     

    5 tipů, jak skladovat chléb, aby nezplesnivěl nebo neztvrdl

    5 tipů, jak skladovat chléb, aby nezplesnivěl nebo neztvrdl

    Kde jsou ty časy, kdy jsme si na dovolenou s kamarádkou do Itálie vozily náš voňavý čerstvý chléb, protože vydržel poživatelný celý týden. Nebyl to…celý článek

  • Chlebové lupínky


    Starší chleba rozkrájejte na slabé plátky, jako byste připravovali hranolky, promíchejte v míse s olejem, prolisovaným česnekem, mletou paprikou, pepřem a solí a dejte zapéct do trouby. Získáte tak skvělé lupínky, po kterých se jen zapráší.

  • Krutonky


    Máte rádi polévky, do kterých se sypou křupavé krutony? Pak není nic jednoduššího, než si je připravit tak, že starší chleba nakrájíte na kostičky a usmažíte na pánvi na oleji. Potřebujete větší množství? Dejte je upéct na plech do trouby. Náš tip: Lépe budou chutnat, když je před pečením posypete třeba parmezánem a pokapete olivovým olejem.

     

    Umíte uvařit tradiční bramboračku? Zkuste tenhle recept podle Dity P. A., klidně do ní nasypte chlebové krutonky.

    Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. • 

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý, a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně, naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Ročník 2017/18

Stanciu už je v Praze! Stane se z něj nejdražší…

Ve středu krátce po desáté hodině večer dosedlo na Letišti Václava Havla letadlo z Bruselu, kterým…

celý článek »

Fotbal

Kolik stojí dresy v Evropě? Nejvíc platí…

Ačkoliv patří Premier League k nejvýdělečnějším fotbalovým ligám na světě, ceny dresů v ní patří…

celý článek »

České celebrity

Rozvádějící se Václav Noid Bárta: Přiznal…

Muzikant Vašek Noid Bárta (37) se s manželkou Gabrielou dohodl, že si budou dceru Terezku po třech…

celý článek »

Zapomenuté zločiny

Před 20 lety zmizel Honzík Nejedlý: Jeho…

Před dvaceti lety vládlo v Praze podobné počasí jako dnes. Uprostředně nezvykle teplého ledna vyběhl…

celý článek »