6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby! | Recepty.Blesk.cz

6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

  • Foto: Profimedia
    19července   2017  /  06:00

    Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou vhod naše tipy, co s těmi úlovky potom udělat.

  • Mražení


    Houby se dají skvěle mrazit. Ovšem i mražení má svá pravidla. Rozhodně byste neměli houby strčit do mrazáku za syrova. Za prvé by mohly zhořknout, za druhé by se v nich množily toxiny. Jakmile donesete houby z lesa domů, očistěte je, nakrájejte a zhruba 3 až 5 minut poduste. Během vaření je nemusíte nijak solit ani kořenit. Pak je slijte, propláchněte studenou vodou a dejte do mrazicích sáčků nebo krabiček s víčkem. Zmrazené vydrží i několik let, ale nesmíte je mezitím rozmrazit. Po rozmrazení je okamžitě spotřebujte.

     

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

    Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a…celý článek

  • Sušení


    Velmi snadný způsob, jak houby uchovat. Houby nejprve očistěte a nakrájejte. Pokud jde o čištění, určitě okrájejte všechna okousaná a otlačená místa, stejně tak se zbavte červavých hub (občasná dírka ale nevadí) a plesnivých hub. Krájejte houby na zhruba 4milimetrové plátky, aby se snadno usušily. Pak je rozložte v dostatečném rozestupu na plech, na který jste dali papír na pečení (noviny vhodné nejsou, po přilepení by na sebe mohly houby nasát tiskařskou barvu), použít se dají i síťky v rámech. Existují ale i síťky plastové či silikonové. Sušení pak trvá tímto způsobem asi dva tři dny, dokud nejsou opravdu suché (houby by měly chrastit). Sušit můžete také v sušičce – tam stačí houby rozprostřít na jednotlivá patra a ráno už máte hotovo. Tip: k sušení se nehodí klouzky, protože jsou moc vodnaté. Po usušení je dejte do uzavíratelných sklenic nebo dóz.

  • Solení


    Houby se dají také naložit do soli. Postup je snadný a zvládnete ho raz dva. Houby očistěte, nakrájejte a nechte oschnout. Pak je dejte do připravených sklenic a každou vrstvu hub prosypte solí. Na 1 kg hub budete potřebovat asi čtvrt kilogramu soli. Poslední vrstva ve sklenici musí být sůl. Pak sklenice dobře uzavřete a uložte do chladu a tmy.

     

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek

  • Nakládání hub


    Houby se dají nakládat do octa nebo do tuku, třeba do sádla. V hrnci rozpusťte sádlo a přidejte na kostky nakrájené houby (na množství sádla asi dvojnásobné množství hub). Na mírném ohni duste, dokud nejsou houby jako škvarky. Opepřete a okmínujte je. Pak nalijte směs do vyhřátých a suchých sklenic, zavíčkujte je a zavařte, nejméně jednu hodinu zavařujte. Dobře chutnají i houby v octovém nálevu. K tomu se skvěle hodí menší houby, které jen očistíte, ale už nekrájíte. Nakládejte je spíše do menších skleniček, abyste je zvládli spotřebovat.

  • Dušení ve vlastní šťávě


    Ideální zvláště pro přípravu omáček, polévek a podobně. Houby očistěte a nakrájejte na malé kostky. V kastrolu je duste s trochou kmínu ve vlastní šťávě. Nepřidávejte ani vodu, ani tuk. Jakmile se houby vydusí asi na třetinu objemu, naplňte jimi nahřáté sklenice. Nikdy je neplňte úplně až k víčku, mezi víčkem a houbami by měla být mezera asi 1 cm. Pak sklenici sterilujte na 100 °C asi 45 minut.

     

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    V zimě ani netušíte, že něco takového existuje, ovšem v létě se mohou stát vašimi nemilými spolubydlícími. Vletí všude, milují mouku, luštěniny, ořechy…celý článek

  • Mleté nebo uzené


    Jestli jste tuhle metodu ještě nezkoušeli, můžete s tím začít letos. Umletí hub se hodí v případě, že se vám při sušení spousta hub rozlámala. Bylo by škoda je vyhodit, no ne? Tak je rozmixujte nebo nadrťte na prášek, ten smíchejte s mletým pepřem (pepř chrání houby před škůdci), můžete ho používat jako houbové koření. Houby lze také udit. Každopádně je dobré vědět, že uzené houby se nehodí k dlouhodobému uskladnění. Deset minut je povařte v osolené vodě, pak je nechte okapat a rozložte je na síta, která vložíte do udírny. Houby se udí vlažným kouřem 2 až 3 hodiny. Skvěle je využijete při přípravě sekané, rizota nebo zeleninových salátů.

     

    Ochutnejte zeleninový salát s houbami a kuřetem! Podívejte se na naše VIDEO, ve kterém vás ho naučí šéfkuchař Radek David:

    Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida • 

     

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Tragédie v mostecké porodnici: Záhadná smrt…

Obrovská tragédie se odehrála o víkendu v nemocnici v Mostě. Na jednom z pokojů tam za dosud nevyjasněných…

celý článek »

České celebrity

Jan Hrušínský: Pravda o emigraci kvůli výsledku…

Principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský (62) ve volbách podporoval profesora Jiřího Drahoše. To,…

celý článek »

Ostrava

6 let se snažili o miminko, teď mají trojčátka:…

Vzali se a toužili po miminku. Jolana (31) a Dalibor (30) Klechovi ze Šilheřovic na Opavsku se o…

celý článek »

Politika

Babiš skončil v nemocnici: Migrény, vysoký…

Premiérova manželka Monika Babišová řešila problémy se zánětem slinivky a skončila dokonce na JIPce.…

celý článek »