Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá! | Recepty.Blesk.cz

Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

  • Foto: Profimedia
    12července   2017  /  06:00

    Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a máte skvělou přílohu k masu, těstovinám nebo ji můžete ujídat jen tak samotnou. Nikdy vás nezklame – je totiž fantastická!

  • Olej jako ideální konzervant


    Foto: Profimedia

    Olej není jen konzervační prostředek, ale taky super těsnění, které nepropustí vzduch, takže se do potravin nedostanou bakterie a mikrobi. Olej navíc krásně zvýrazní chuť jednotlivých druhů zeleniny. Tu však před naložením musíte předpřipravit, abyste zničili mikroorganismy, které by tam jinak mohly přežít.

     

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek

  • Okyselení


    Foto: Profimedia

    Zeleninu nejprve nakrájejte a povařte s cukrem, solí a octem. Octa by mělo být jen tolik, aby v něm byla zelenina ponořená. Ve středu musí zelenina zůstat pevní. Kyselina v octu zabrání bujení mikroorganismů a vaření zničí všechny mikroby, které způsobují kažení.

  • Olej


    Foto: Profimedia

    Povařenou zeleninu dejte do sklenic a zalijte vrstvou oleje, aby žádný kousek nevyčníval a nedostal se k ní tedy vzduch. Zeleninu pak ve sklenicích lehce upěchujte. Tipy: Skvěle chutnají v oleji například lilky, květák, cuketa, řapíkatý celer, mrkev nebo papriky. Ty nakrájejte. V celku nechte malé šalotky nebo houby. Před tím, než sklenky otevřete, počkejte asi 1 týden, aby se vše uleželo a chutě se pořádně promíchaly. V případě potřeby olej přilívejte, protože zelenina musí být zcela zakrytá.

     

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    V zimě ani netušíte, že něco takového existuje, ovšem v létě se mohou stát vašimi nemilými spolubydlícími. Vletí všude, milují mouku, luštěniny, ořechy…celý článek

  • Solný roztok


    Foto: Profimedia

    Některé druhy zeleniny se hodí k nakládání do solného nálevu, díky kterému získají jemnou, štiplavou chuť a měkčí konzistenci. Zelenina takhle naložená vydrží v ledničce několik týdnů až měsíců. Určité druhy zeleniny můžete pouze nasolit, což z nich vytáhne vodu. Vložte nakrájenou zeleninu do cedníku, posypte solí a rukama dobře promíchejte, dokud zelenina nezvlhne. Pak nechte odstát přes noc. Můžete ale zeleninu taky vložit do solného roztoku, který připravíte tak, že rozpustíte sůl ve studené vodě. Zeleninu pak dáte do mísy a zalijete roztokem tak, aby byla všechna ponořená. Necháte máčet 12-48 hodin v chladu, pak zeleninu opláchněte.

     

    Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!

    Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!

    Pesto je úžasná směs, kterou využijete téměř všude v kuchyni. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho - nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata,…celý článek

  • Octový lák


    Foto: Profimedia

    Díky octu se zelenina stane nádherně křupavou a víceúčelovou potravinou, která je pikantní a mírně štiplavá. Navíc jde o velmi snadnou metodu nakládání zeleniny. Naskládejte zeleninu do sterilizovaných sklenici se širokým hrdlem a zalijte studeným octem. Nechte asi centimetr mezery pod okrajem sklenice a uzavřete víčky. Zelenina zůstane uvnitř krásně křupavá. Dávejte pozor na to, aby nebyly sklenice přeplněné a taky abyste zeleninu moc nepěchovali natěsno. Můžete přidat česnek, hřebíček, koření nebo bylinky. Máte raději jemnější chuť? Použijte horký ocet. Ocet nechte vřít asi 5 minut, aby se o třetinu vyvařil, pak ho opatrně nalévejte do naplněných sklenic až po okraj. Zelenina musí být zcela ponořená.

     

     Jak si připravíte domácí ochucené oleje na vaření? Podívejte se na naše VIDEO:

    480p 360p 240p
    VIDEO: Připravte si jedinečné ochucené oleje a sirupy na vaření i pečení • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Vondráčková přiznala, že před rozchodem…

Jako většina rozcházejících se párů i Lucie Vondráčková (38) a Tomáš Plekanec (35) tvrdí, že jejich…

celý článek »

Politika

Kalousek skončil na operačním sále: Akutní…

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek skončil ve vojenské…

celý článek »

Příběhy

Česká turistka Šárka (29) svými ňadry nadzvedla…

Českým turistům Šárce (29) a jejímu příteli Martinovi (28) se podařilo jedinou fotkou z Malé Fatry…

celý článek »

Praha - Zprávy

Česko hledá dívky z fotografie Jana Palacha:…

Sociálními sítěmi se šíří fotografie, kterou měl v srpnu 1968 pořídit Jan Palach. Historik Petr Blažek…

celý článek »