Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá! | Recepty.Blesk.cz

Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

  • Foto: Profimedia
    12července   2017  /  06:00

    Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a máte skvělou přílohu k masu, těstovinám nebo ji můžete ujídat jen tak samotnou. Nikdy vás nezklame – je totiž fantastická!

  • Olej jako ideální konzervant


    Foto: Profimedia

    Olej není jen konzervační prostředek, ale taky super těsnění, které nepropustí vzduch, takže se do potravin nedostanou bakterie a mikrobi. Olej navíc krásně zvýrazní chuť jednotlivých druhů zeleniny. Tu však před naložením musíte předpřipravit, abyste zničili mikroorganismy, které by tam jinak mohly přežít.

     

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek

  • Okyselení


    Foto: Profimedia

    Zeleninu nejprve nakrájejte a povařte s cukrem, solí a octem. Octa by mělo být jen tolik, aby v něm byla zelenina ponořená. Ve středu musí zelenina zůstat pevní. Kyselina v octu zabrání bujení mikroorganismů a vaření zničí všechny mikroby, které způsobují kažení.

  • Olej


    Foto: Profimedia

    Povařenou zeleninu dejte do sklenic a zalijte vrstvou oleje, aby žádný kousek nevyčníval a nedostal se k ní tedy vzduch. Zeleninu pak ve sklenicích lehce upěchujte. Tipy: Skvěle chutnají v oleji například lilky, květák, cuketa, řapíkatý celer, mrkev nebo papriky. Ty nakrájejte. V celku nechte malé šalotky nebo houby. Před tím, než sklenky otevřete, počkejte asi 1 týden, aby se vše uleželo a chutě se pořádně promíchaly. V případě potřeby olej přilívejte, protože zelenina musí být zcela zakrytá.

     

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    V zimě ani netušíte, že něco takového existuje, ovšem v létě se mohou stát vašimi nemilými spolubydlícími. Vletí všude, milují mouku, luštěniny, ořechy…celý článek

  • Solný roztok


    Foto: Profimedia

    Některé druhy zeleniny se hodí k nakládání do solného nálevu, díky kterému získají jemnou, štiplavou chuť a měkčí konzistenci. Zelenina takhle naložená vydrží v ledničce několik týdnů až měsíců. Určité druhy zeleniny můžete pouze nasolit, což z nich vytáhne vodu. Vložte nakrájenou zeleninu do cedníku, posypte solí a rukama dobře promíchejte, dokud zelenina nezvlhne. Pak nechte odstát přes noc. Můžete ale zeleninu taky vložit do solného roztoku, který připravíte tak, že rozpustíte sůl ve studené vodě. Zeleninu pak dáte do mísy a zalijete roztokem tak, aby byla všechna ponořená. Necháte máčet 12-48 hodin v chladu, pak zeleninu opláchněte.

     

    Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!

    Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!

    Pesto je úžasná směs, kterou využijete téměř všude v kuchyni. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho - nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata,…celý článek

  • Octový lák


    Foto: Profimedia

    Díky octu se zelenina stane nádherně křupavou a víceúčelovou potravinou, která je pikantní a mírně štiplavá. Navíc jde o velmi snadnou metodu nakládání zeleniny. Naskládejte zeleninu do sterilizovaných sklenici se širokým hrdlem a zalijte studeným octem. Nechte asi centimetr mezery pod okrajem sklenice a uzavřete víčky. Zelenina zůstane uvnitř krásně křupavá. Dávejte pozor na to, aby nebyly sklenice přeplněné a taky abyste zeleninu moc nepěchovali natěsno. Můžete přidat česnek, hřebíček, koření nebo bylinky. Máte raději jemnější chuť? Použijte horký ocet. Ocet nechte vřít asi 5 minut, aby se o třetinu vyvařil, pak ho opatrně nalévejte do naplněných sklenic až po okraj. Zelenina musí být zcela ponořená.

     

     Jak si připravíte domácí ochucené oleje na vaření? Podívejte se na naše VIDEO:

    VIDEO: Připravte si jedinečné ochucené oleje a sirupy na vaření i pečení • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

Ročně spotřebujeme spoustu kilogramů jídla a taky ho bohužel spoustu vyhodíme. Zvláště na pečivo jsme mistři. Jen málokdy koupíme opravdu tolik, kolik sníme. Nevyhazujte ho a raději ho ještě chytře zpracujte. Jak říkaly naše

Rybízové pokušení: Upečte z něj koláče, bublaninu, vyrobte domácí rosol! Nikdo neodolá!

Rybíz je všude kolem, tak toho využijte a rychle z něj upečte nějaký dobrý moučník k nedělnímu obědu. Některé recepty jsou tak snadné, že je zvládnete hravě do půl hodiny. A hlavně jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou vhod naše tipy, co s těmi úlovky potom udělat.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Brno - Krimi

Adam (14) vezl sestřičku (2) do Izraele…

Školák Adam T. (14) vycestoval v úterý dopoledne spolu se sestřičkou (2) z Brna do Budapešti, aby…

celý článek »

VIP sport

Schick si prý postavil hlavu a odmítl megapřestup:…

V mladé hlavě fotbalisty Patrika Schicka (21) uzrálo rozhodnutí. Podle italských médií odmítá milánský…

celý článek »

Svět

Egyptský tank převálcoval auto teroristů.…

Minimálně 50 lidí mohlo zemřít, pokud by nezasáhl tank egyptské armády nedaleko města Aríš na Sinajském…

celý článek »

České celebrity

Krach hereckého páru: Žilková řeší nečekaný…

Nejdřív ji nechtěl a odháněl ji, pak se nechal sbalit, a teď mu zlomila srdce! Syn Veroniky Žilkové…

celý článek »