Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá! | Recepty.Blesk.cz

Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

  • Foto: Profimedia
    12července   2017  /  06:00

    Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a máte skvělou přílohu k masu, těstovinám nebo ji můžete ujídat jen tak samotnou. Nikdy vás nezklame – je totiž fantastická!

  • Olej jako ideální konzervant


    Foto: Profimedia

    Olej není jen konzervační prostředek, ale taky super těsnění, které nepropustí vzduch, takže se do potravin nedostanou bakterie a mikrobi. Olej navíc krásně zvýrazní chuť jednotlivých druhů zeleniny. Tu však před naložením musíte předpřipravit, abyste zničili mikroorganismy, které by tam jinak mohly přežít.

     

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek

  • Okyselení


    Foto: Profimedia

    Zeleninu nejprve nakrájejte a povařte s cukrem, solí a octem. Octa by mělo být jen tolik, aby v něm byla zelenina ponořená. Ve středu musí zelenina zůstat pevní. Kyselina v octu zabrání bujení mikroorganismů a vaření zničí všechny mikroby, které způsobují kažení.

  • Olej


    Foto: Profimedia

    Povařenou zeleninu dejte do sklenic a zalijte vrstvou oleje, aby žádný kousek nevyčníval a nedostal se k ní tedy vzduch. Zeleninu pak ve sklenicích lehce upěchujte. Tipy: Skvěle chutnají v oleji například lilky, květák, cuketa, řapíkatý celer, mrkev nebo papriky. Ty nakrájejte. V celku nechte malé šalotky nebo houby. Před tím, než sklenky otevřete, počkejte asi 1 týden, aby se vše uleželo a chutě se pořádně promíchaly. V případě potřeby olej přilívejte, protože zelenina musí být zcela zakrytá.

     

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    V zimě ani netušíte, že něco takového existuje, ovšem v létě se mohou stát vašimi nemilými spolubydlícími. Vletí všude, milují mouku, luštěniny, ořechy…celý článek

  • Solný roztok


    Foto: Profimedia

    Některé druhy zeleniny se hodí k nakládání do solného nálevu, díky kterému získají jemnou, štiplavou chuť a měkčí konzistenci. Zelenina takhle naložená vydrží v ledničce několik týdnů až měsíců. Určité druhy zeleniny můžete pouze nasolit, což z nich vytáhne vodu. Vložte nakrájenou zeleninu do cedníku, posypte solí a rukama dobře promíchejte, dokud zelenina nezvlhne. Pak nechte odstát přes noc. Můžete ale zeleninu taky vložit do solného roztoku, který připravíte tak, že rozpustíte sůl ve studené vodě. Zeleninu pak dáte do mísy a zalijete roztokem tak, aby byla všechna ponořená. Necháte máčet 12-48 hodin v chladu, pak zeleninu opláchněte.

     

    Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!

    Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!

    Pesto je úžasná směs, kterou využijete téměř všude v kuchyni. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho - nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata,…celý článek

  • Octový lák


    Foto: Profimedia

    Díky octu se zelenina stane nádherně křupavou a víceúčelovou potravinou, která je pikantní a mírně štiplavá. Navíc jde o velmi snadnou metodu nakládání zeleniny. Naskládejte zeleninu do sterilizovaných sklenici se širokým hrdlem a zalijte studeným octem. Nechte asi centimetr mezery pod okrajem sklenice a uzavřete víčky. Zelenina zůstane uvnitř krásně křupavá. Dávejte pozor na to, aby nebyly sklenice přeplněné a taky abyste zeleninu moc nepěchovali natěsno. Můžete přidat česnek, hřebíček, koření nebo bylinky. Máte raději jemnější chuť? Použijte horký ocet. Ocet nechte vřít asi 5 minut, aby se o třetinu vyvařil, pak ho opatrně nalévejte do naplněných sklenic až po okraj. Zelenina musí být zcela ponořená.

     

     Jak si připravíte domácí ochucené oleje na vaření? Podívejte se na naše VIDEO:

    480p 360p 240p
    VIDEO: Připravte si jedinečné ochucené oleje a sirupy na vaření i pečení • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Šlechtová v příští vládě nebude, končí i…

V příští vládě Andreje Babiše (ANO) nebude Karla Šlechtová ani Tomáš Hüner (oba za ANO). Designovaný…

celý článek »

Události

„Budeš, holčičko, dělat, co ti řeknu.“ Witowská…

Moderovala prezidentskou debatu mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem, „grilovala“ šéfa ANO Andreje…

celý článek »

Příběhy

Stavba rodinného domu v pražské Dubči vyvolává…

Velké emoce vyvolává mezi obyvateli pražské Dubče boj o lípu. Zdravému stromu podle nich hrozí pokácení…

celý článek »

Krimi

Pornoučitelka z Pardubic zase učí, její…

Učitelka z Pardubic, která se na sociálních sítích pochlubila fotografií, na níž jí manžel…

celý článek »