Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá! | Recepty.Blesk.cz

Nakládaná zelenina v oleji, soli nebo octu: Připravte si ji sami doma a nikdo neodolá!

  • Foto: Profimedia
    12července   2017  /  06:00

    Kdy je nejvhodnější doba zásobit se na zimu? Přece teď v létě, kdy je všude spousta zeleniny. Naložte ji do oleje nebo do octa, naplňte skleničky a máte skvělou přílohu k masu, těstovinám nebo ji můžete ujídat jen tak samotnou. Nikdy vás nezklame – je totiž fantastická!

  • Olej jako ideální konzervant


    Foto: Profimedia

    Olej není jen konzervační prostředek, ale taky super těsnění, které nepropustí vzduch, takže se do potravin nedostanou bakterie a mikrobi. Olej navíc krásně zvýrazní chuť jednotlivých druhů zeleniny. Tu však před naložením musíte předpřipravit, abyste zničili mikroorganismy, které by tam jinak mohly přežít.

     

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek

  • Okyselení


    Foto: Profimedia

    Zeleninu nejprve nakrájejte a povařte s cukrem, solí a octem. Octa by mělo být jen tolik, aby v něm byla zelenina ponořená. Ve středu musí zelenina zůstat pevní. Kyselina v octu zabrání bujení mikroorganismů a vaření zničí všechny mikroby, které způsobují kažení.

  • Olej


    Foto: Profimedia

    Povařenou zeleninu dejte do sklenic a zalijte vrstvou oleje, aby žádný kousek nevyčníval a nedostal se k ní tedy vzduch. Zeleninu pak ve sklenicích lehce upěchujte. Tipy: Skvěle chutnají v oleji například lilky, květák, cuketa, řapíkatý celer, mrkev nebo papriky. Ty nakrájejte. V celku nechte malé šalotky nebo houby. Před tím, než sklenky otevřete, počkejte asi 1 týden, aby se vše uleželo a chutě se pořádně promíchaly. V případě potřeby olej přilívejte, protože zelenina musí být zcela zakrytá.

     

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    5 osvědčených rad, jak se zbavit potravinových molů v kuchyni!

    V zimě ani netušíte, že něco takového existuje, ovšem v létě se mohou stát vašimi nemilými spolubydlícími. Vletí všude, milují mouku, luštěniny, ořechy…celý článek

  • Solný roztok


    Foto: Profimedia

    Některé druhy zeleniny se hodí k nakládání do solného nálevu, díky kterému získají jemnou, štiplavou chuť a měkčí konzistenci. Zelenina takhle naložená vydrží v ledničce několik týdnů až měsíců. Určité druhy zeleniny můžete pouze nasolit, což z nich vytáhne vodu. Vložte nakrájenou zeleninu do cedníku, posypte solí a rukama dobře promíchejte, dokud zelenina nezvlhne. Pak nechte odstát přes noc. Můžete ale zeleninu taky vložit do solného roztoku, který připravíte tak, že rozpustíte sůl ve studené vodě. Zeleninu pak dáte do mísy a zalijete roztokem tak, aby byla všechna ponořená. Necháte máčet 12-48 hodin v chladu, pak zeleninu opláchněte.

     

    Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!

    Domácí pesto: Jak ho vyrobit, kde ho použít a jak skladovat, aby vydrželo co nejdéle!

    Pesto je úžasná směs, kterou využijete téměř všude v kuchyni. Variací je navíc neuvěřitelně mnoho - nemusíte použít jen bazalku, ale třeba rajčata,…celý článek

  • Octový lák


    Foto: Profimedia

    Díky octu se zelenina stane nádherně křupavou a víceúčelovou potravinou, která je pikantní a mírně štiplavá. Navíc jde o velmi snadnou metodu nakládání zeleniny. Naskládejte zeleninu do sterilizovaných sklenici se širokým hrdlem a zalijte studeným octem. Nechte asi centimetr mezery pod okrajem sklenice a uzavřete víčky. Zelenina zůstane uvnitř krásně křupavá. Dávejte pozor na to, aby nebyly sklenice přeplněné a taky abyste zeleninu moc nepěchovali natěsno. Můžete přidat česnek, hřebíček, koření nebo bylinky. Máte raději jemnější chuť? Použijte horký ocet. Ocet nechte vřít asi 5 minut, aby se o třetinu vyvařil, pak ho opatrně nalévejte do naplněných sklenic až po okraj. Zelenina musí být zcela ponořená.

     

     Jak si připravíte domácí ochucené oleje na vaření? Podívejte se na naše VIDEO:

    VIDEO: Připravte si jedinečné ochucené oleje a sirupy na vaření i pečení • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý, a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně, naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Fotbal

Kolik stojí dresy v Evropě? Nejvíc platí…

Ačkoliv patří Premier League k nejvýdělečnějším fotbalovým ligám na světě, ceny dresů v ní patří…

celý článek »

Zapomenuté zločiny

Před 20 lety zmizel Honzík Nejedlý: Jeho…

Před dvaceti lety vládlo v Praze podobné počasí jako dnes. Uprostředně nezvykle teplého ledna vyběhl…

celý článek »

České celebrity

Jiří Pomeje před operací, která rozhodne:…

Vzkaz plný naděje a podpory! Jiřího Pomeje (53), kterému lékaři kvůli rakovině odstraní hrtan a zavedou…

celý článek »

Krimi

Rodiče zplodili 13 dětí, které týrali a…

Nelidští tyrané, kteří zplodili 13 dětí, které pak věznili, týrali, nechali vyhladovět a přivázali…

celý článek »