Plastové misky: Jak o ně pečovat, aby vydržely, nesmrděly a nebyly zabarvené! | Recepty.Blesk.cz

Plastové misky: Jak o ně pečovat, aby vydržely, nesmrděly a nebyly zabarvené!

  • Foto: Profimedia
    7června   2017  /  06:00

    Jsou nepostradatelným pomocníkem v kuchyni a snad žádná hospodyně si bez nich neumí představit život. Dají se použít téměř na cokoli. Ideální jsou na uchování zbytků jídla nebo na zmrazování. Pokud ale chcete, aby vám vydržely věky, musíte se o ně pečlivě starat. Jinak popraskají nebo se od jídla zabarví.

  • Patří misky do mikrovlnky?


     

    Je spousta druhů plastových misek, a některé z nich do mikrovlnné trouby nepatří. Sledujte označení tří vlnek, které signalizuje, že nádobí je vhodné i do mikrovlnné trouby. Pokud na misce tyhle čárky nevidíte, rozhodně je dovnitř nedávejte, hrozí, že se při ohřevu uvolní škodlivé látky do jídla. Existují i speciální nádoby pro ohřev v mikrovlnce, takže raději kupujte ty. Jsou sice dražší, ale stojí to za to.

    Vybíráte ovoce? Poradíme vám, jak na to, aby vám co nejdéle vydrželo!

    Vybíráte ovoce? Poradíme vám, jak na to, aby vám co nejdéle vydrželo!

    Kolikrát se vám už stalo, že jste si domů přinesli jablka, hrušky nebo maliny z obchodu, ale druhý den jste je mohli vyhodit? Při nákupu je nutné pečlivě…celý článek

  • Můžeme je dát do myčky nádobí?

    Na rozdíl od mikrovlnky můžete většinu plastových misek do myčky bez obav dávat. Jediné, s čím musíte počítat, jsou zbytky vody, takže je nutné misky i po umytí ručně osušit.

    Podívejte se na video, jak správně skládat nádobí do myčky, abyste ušetřili:

    480p 360p 240p
    Jak správně dávat nádobí do myčky? • 

  • Co dělat, když se miska zabarví?


    Kolikrát se mi už stalo, že jsem dala do plastové misky zbytky špaget a nestačila jsem se divit, že ta červená barva od rajčat a kečupu prostě nejde umýt. Týká se to nejen rajčat, ale taky papriky nebo řepy. Zejména rajčatová šťáva je neřád, ta umí na misce zůstat jako přilepená. Pokud tedy dáváte nějaké takové barvící jídlo do plastové misky, nejprve ji hned vypláchněte studenou vodou, pak teplou, zevnitř ji potřete olejem a ještě jednou opláchněte. Nepomohlo to? Zkuste dát vybělit misku na sluníčko.

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Přemýšlíte, jak mít i v zimě dostatek zeleniny a ovoce pro kuchařské experimenty? Naučte se správně zamrazovat! A nebojte se, mražením se živiny a…celý článek

  • Víčko, které nedrží


    Používáte-li často plastové misky, časem se může stát, že víčka nebudou doléhat přesně na misku. Ponořte víčko do horké vody, a až změkne, ještě teplé ho osušte a rychle s ním uzavřete nádobu. Víčko se opět přizpůsobí.

  • Pach z misek


    Určitě jste už zaznamenali, že plastové misky a dózy začnou po určité době trochu zapáchat, a to i tehdy, když je pravidelně myjete. Zkuste je naplnit horkou vodu s napěněným přípravkem na mytí nádobí a nechte chvíli působit. Pak je důkladně opláchněte. Naše babičky by možná poradily i kypřicí prášek do pečiva. Jeden sáček nasypte do misky, zalijte horkou vodou a nechte přes noc působit. Pak vše opláchněte a osušte.

    Vyrobte si domácí kondenzované mléko. Stačí vám jen 3 ingredience a 15 minut

    Vyrobte si domácí kondenzované mléko. Stačí vám jen 3 ingredience a 15 minut

    Vynikající je do kávy, využijete ho při přípravě dezertů, pečení drobného cukroví, výrobě domácího vaječňáku i dalších smetanových likérů. Když ho…celý článek

  • Chytré skladování


    Skladujete plastové nádobí zavřené? Zapomeňte na to. Brzy budou nádoby smrdět, takže nejlepší je skladovat je otevřené – zvlášť víčka a nádoby.

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý, a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně, naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Ročník 2017/18

Stanciu už je v Praze! Stane se z něj nejdražší…

Ve středu krátce po desáté hodině večer dosedlo na Letišti Václava Havla letadlo z Bruselu, kterým…

celý článek »

Fotbal

Kolik stojí dresy v Evropě? Nejvíc platí…

Ačkoliv patří Premier League k nejvýdělečnějším fotbalovým ligám na světě, ceny dresů v ní patří…

celý článek »

České celebrity

Rozvádějící se Václav Noid Bárta: Přiznal…

Muzikant Vašek Noid Bárta (37) se s manželkou Gabrielou dohodl, že si budou dceru Terezku po třech…

celý článek »

Zapomenuté zločiny

Před 20 lety zmizel Honzík Nejedlý: Jeho…

Před dvaceti lety vládlo v Praze podobné počasí jako dnes. Uprostředně nezvykle teplého ledna vyběhl…

celý článek »