Vybíráte ovoce? Poradíme vám, jak na to, aby vám co nejdéle vydrželo! | Recepty.Blesk.cz

Vybíráte ovoce? Poradíme vám, jak na to, aby vám co nejdéle vydrželo!

  • Foto: Profimedia
    31května   2017  /  06:00

    Kolikrát se vám už stalo, že jste si domů přinesli jablka, hrušky nebo maliny z obchodu, ale druhý den jste je mohli vyhodit? Při nákupu je nutné pečlivě vybírat, jinak to budou vyhozené peníze!

  • Obecná pravidla pro výběr


    Pokud je to jen trochu možné, nekupujte ovoce zabalené v igelitových sáčcích nebo vaničkách. Volné, nebalené plody jsou vhodnější kvůli tomu, že si je můžete skutečně pořádně prohlédnout – a v případě menších druhů, jako jsou víno nebo třešně, i ochutnat. Ano, nebojte se, a jdete-li na nákup na farmářský trh, požádejte, ať vám dají prodejci ochutnat. Kdo by kupoval zajíce v pytli? Ovoce by nemělo být poškozené, plesnivé, pomačkané, vyhněte se též nákupu ovoce, které páchne plesnivinou. Pozor, zralé ovoce se rychle kazí, takže už při nákupu s ním co nejméně manipulujte a rozhodně nekupujte ovoce do zásoby. Zkazilo by se vám.

  • Ovoce s pevnou slupkou (jablka, hrušky)


    Jablka a hrušky by měly mít hladkou a lesklou slupku bez skvrn, sytou barvu, ale samozřejmě barva závisí také na odrůdě. Dužina nesmí být otlačená. Hrušky raději vybírejte méně dozrálé a doma je pak nechte „dojít“ při pokojové teplotě. Jablka by měla sladce vonět a mít hladkou a pevnou slupku.

     

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Přemýšlíte, jak mít i v zimě dostatek zeleniny a ovoce pro kuchařské experimenty? Naučte se správně zamrazovat! A nebojte se, mražením se živiny a…celý článek

  • Citrusové plody


    Pokud kupujete citrony, limety, pomeranče, grapefruity a klementinky, pak vybírejte takové, aby byly plné a oblé. Měly by vypadat šťavnatě a pevně. Jakmile jsou na nich tmavé fleky a jsou promáčklé, nedávejte je ani do košíku. Stejně tak by neměly být plody scvrklé a kůra by měla být neporušená. Obecně platí, že čím hladší kůra, tím tenčí bude. Citrony by měly být na svou velikost těžké, pokud nejsou, jsou staré a nebude v nich téměř žádná šťáva.

  • Peckovité ovoce


    Milujete broskve, nektarinky, švestky, třešně nebo meruňky? I zde pozor při nákupu. Jejich dužina má být pevná, ale ne moc tvrdá. Když jsou plody plně zralé, dužina se musí poddat mírnému tlaku prstů. Kupujte zakulacené a plné ovoce se zřetelným švem, jež je na svou velikost těžké. Slupka má být sametová a nesmí být pomačkaná ani jinak poškozená. Nektarinky nekupujte moc tvrdé a nazelenalé, měly by výrazně vonět. Stopky u třešní mají být zelené, totéž platí pro stopky u jahod.

     

    5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba

    5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba

    Není nad chutný a voňavý chléb. Jenže ten ze supermarketů už dávno nechutná tak jako před lety. I proto si ho stále více lidí zkouší upéct doma. Není…celý článek

  • Bobulovité ovoce


    Při nákupu vybírejte jasně barevné borůvky, jahody, ostružiny, maliny – měly by být plné a voňavé. V tomto případě bude tento typ ovoce zřejmě v krabičce, takže se nebojte a otevřete ji a pořádně si zkontrolujte, zda tam nejsou plesnivé nebo nahnilé kousky. Obal nesmí být zavlhlý – to by znamenalo, že ovoce v něm může být poškozené. Drobné bobulovité ovoce je choulostivé, musíte s ním nakládat velmi opatrně a myjte ho raději jen tehdy, pokud je to nezbytně nutné.

     

    Osvědčené tipy, jak vylepšit každý koláč. Piškotový, křehký i ten s drobenkou

    Osvědčené tipy, jak vylepšit každý koláč. Piškotový, křehký i ten s drobenkou

    Pečete už dlouhé roky podle osvědčeného receptu, který si v rodině předáváte po generace? Pak se vám možná v poslední době stává, že místo toho, aby…celý článek

  • Melouny


    Vodní, cukrové a ananasové melouny kupujte ideálně v jejich sezoně, měly by být těžké a pod tlakem prstů se kůra má jen lehce poddat. Cukrový meloun by měl mít hladkou kůru bez skvrn a otlačenin.

     

    Víte, jak nakrájet co nejlépe a zároveň co nejrychleji ananas? Podívejte se na naše VIDEO:

    Čtyři způsoby, jak nakrájet ananas rychle a hezky! • 

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Nejlepší omáčky: Rajská, koprovka nebo svíčková na smetaně!

Tahle česká klasika nemá ve světě obdoby a na tom trváme! K dosažení dokonalosti omáček je potřeba zkušenost, trpělivost a někdy trvá dlouhé roky, než se z vás stanou omáčkoví machři. Věřili byste, že jsou rodiny, které mezi

Recept na poctivý domácí chléb: Triky, jak ho mít co nejlepší!

Křupavý a čerstvý chleba hned po ránu? Proč ne, stačí, když se ho naučíte upéct sami doma. Můžete zkusit klasický pšeničný, ovšem fantazii se meze nekladou. Chléb se dá upéct z ječné mouky, ovesné, pohankové, špaldové nebo

Svatomartinské menu: Báječná husa, knedlíky a zelí! Poradíme vám, jak na to!

Svátek svatého Martina bez dobrého jídla? Ani nápad! Dopřejte si ty nejlepší pochoutky a inspirujte se našimi radami a skvostnou husu s přílohou připravte v pohodlí domova a s láskou. Věřte nebo ne, láska prochází žaludkem!

Recepty na šťavnatý bůček: Pomalu pečený, marinovaný nebo s nádivkou!

Bůček nepatří zrovna k tomu nejdietnějšímu, co bychom mohli sníst. Ovšem zase je to taková voňavá dobrota, které prostě jednou za čas nemůžete odolat! Neochutnat tyhle recepty by byla velká chyba!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Babišův muž o incidentu v rozhlase: Jak…

Výročí 17. listopadu rozhádalo někdejší bojovníky proti komunistickému režimu. Diskuse Českého rozhlasu,…

celý článek »

České celebrity

Pomeje chce vyhladovět rakovinu a dochází…

Jiří Pomeje (52), který v posledních měsících zápasí s rakovinou hrtanu, prokázal neskutečnou sílu…

celý článek »

Krimi

Obří požár známého motorestu na D10: Hasičům…

Hasiči zasahují u požáru motorestu Čtyři kameny poblíž dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy. Oheň…

celý článek »

VIP sport

Adebayor odhalil, jak z něj rodina tahala…

Ani všechny peníze světa nedokážou člověku koupit štěstí. Jen se zeptejte Emmanuela Adebayora. Dlouholetý…

celý článek »