Vybíráte ovoce? Poradíme vám, jak na to, aby vám co nejdéle vydrželo! | Recepty.Blesk.cz

Vybíráte ovoce? Poradíme vám, jak na to, aby vám co nejdéle vydrželo!

  • Foto: Profimedia
    31května   2017  /  06:00

    Kolikrát se vám už stalo, že jste si domů přinesli jablka, hrušky nebo maliny z obchodu, ale druhý den jste je mohli vyhodit? Při nákupu je nutné pečlivě vybírat, jinak to budou vyhozené peníze!

  • Obecná pravidla pro výběr


    Pokud je to jen trochu možné, nekupujte ovoce zabalené v igelitových sáčcích nebo vaničkách. Volné, nebalené plody jsou vhodnější kvůli tomu, že si je můžete skutečně pořádně prohlédnout – a v případě menších druhů, jako jsou víno nebo třešně, i ochutnat. Ano, nebojte se, a jdete-li na nákup na farmářský trh, požádejte, ať vám dají prodejci ochutnat. Kdo by kupoval zajíce v pytli? Ovoce by nemělo být poškozené, plesnivé, pomačkané, vyhněte se též nákupu ovoce, které páchne plesnivinou. Pozor, zralé ovoce se rychle kazí, takže už při nákupu s ním co nejméně manipulujte a rozhodně nekupujte ovoce do zásoby. Zkazilo by se vám.

  • Ovoce s pevnou slupkou (jablka, hrušky)


    Jablka a hrušky by měly mít hladkou a lesklou slupku bez skvrn, sytou barvu, ale samozřejmě barva závisí také na odrůdě. Dužina nesmí být otlačená. Hrušky raději vybírejte méně dozrálé a doma je pak nechte „dojít“ při pokojové teplotě. Jablka by měla sladce vonět a mít hladkou a pevnou slupku.

     

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

    Přemýšlíte, jak mít i v zimě dostatek zeleniny a ovoce pro kuchařské experimenty? Naučte se správně zamrazovat! A nebojte se, mražením se živiny a…celý článek

  • Citrusové plody


    Pokud kupujete citrony, limety, pomeranče, grapefruity a klementinky, pak vybírejte takové, aby byly plné a oblé. Měly by vypadat šťavnatě a pevně. Jakmile jsou na nich tmavé fleky a jsou promáčklé, nedávejte je ani do košíku. Stejně tak by neměly být plody scvrklé a kůra by měla být neporušená. Obecně platí, že čím hladší kůra, tím tenčí bude. Citrony by měly být na svou velikost těžké, pokud nejsou, jsou staré a nebude v nich téměř žádná šťáva.

  • Peckovité ovoce


    Milujete broskve, nektarinky, švestky, třešně nebo meruňky? I zde pozor při nákupu. Jejich dužina má být pevná, ale ne moc tvrdá. Když jsou plody plně zralé, dužina se musí poddat mírnému tlaku prstů. Kupujte zakulacené a plné ovoce se zřetelným švem, jež je na svou velikost těžké. Slupka má být sametová a nesmí být pomačkaná ani jinak poškozená. Nektarinky nekupujte moc tvrdé a nazelenalé, měly by výrazně vonět. Stopky u třešní mají být zelené, totéž platí pro stopky u jahod.

     

    5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba

    5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba

    Není nad chutný a voňavý chléb. Jenže ten ze supermarketů už dávno nechutná tak jako před lety. I proto si ho stále více lidí zkouší upéct doma. Není…celý článek

  • Bobulovité ovoce


    Při nákupu vybírejte jasně barevné borůvky, jahody, ostružiny, maliny – měly by být plné a voňavé. V tomto případě bude tento typ ovoce zřejmě v krabičce, takže se nebojte a otevřete ji a pořádně si zkontrolujte, zda tam nejsou plesnivé nebo nahnilé kousky. Obal nesmí být zavlhlý – to by znamenalo, že ovoce v něm může být poškozené. Drobné bobulovité ovoce je choulostivé, musíte s ním nakládat velmi opatrně a myjte ho raději jen tehdy, pokud je to nezbytně nutné.

     

    Osvědčené tipy, jak vylepšit každý koláč. Piškotový, křehký i ten s drobenkou

    Osvědčené tipy, jak vylepšit každý koláč. Piškotový, křehký i ten s drobenkou

    Pečete už dlouhé roky podle osvědčeného receptu, který si v rodině předáváte po generace? Pak se vám možná v poslední době stává, že místo toho, aby…celý článek

  • Melouny


    Vodní, cukrové a ananasové melouny kupujte ideálně v jejich sezoně, měly by být těžké a pod tlakem prstů se kůra má jen lehce poddat. Cukrový meloun by měl mít hladkou kůru bez skvrn a otlačenin.

     

    Víte, jak nakrájet co nejlépe a zároveň co nejrychleji ananas? Podívejte se na naše VIDEO:

    720p 480p 360p 240p
    Čtyři způsoby, jak nakrájet ananas rychle a hezky! • 

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Vondráčková přiznala, že před rozchodem…

Jako většina rozcházejících se párů i Lucie Vondráčková (38) a Tomáš Plekanec (35) tvrdí, že jejich…

celý článek »

Politika

Kalousek skončil na operačním sále: Akutní…

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek skončil ve vojenské…

celý článek »

Příběhy

Česká turistka Šárka (29) svými ňadry nadzvedla…

Českým turistům Šárce (29) a jejímu příteli Martinovi (28) se podařilo jedinou fotkou z Malé Fatry…

celý článek »

Praha - Zprávy

Česko hledá dívky z fotografie Jana Palacha:…

Sociálními sítěmi se šíří fotografie, kterou měl v srpnu 1968 pořídit Jan Palach. Historik Petr Blažek…

celý článek »