Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to! | Recepty.Blesk.cz

Jaké potraviny můžete bez obav zmrazit? Poradíme vám, jak na to!

  • Foto: Profimedia
    24května   2017  /  06:00

    Přemýšlíte, jak mít i v zimě dostatek zeleniny a ovoce pro kuchařské experimenty? Naučte se správně zamrazovat! A nebojte se, mražením se živiny a vitaminy neničí. Víte ale, jak postupovat a které potraviny se dají zamrazit, i kdybyste to do nich neřekli?

  • Dezerty, koláče a bábovky

    Foto: shutterstock.com

    Možná by vás to ani nenapadlo, ale věřte, že například muffiny se dají v mrazáku skvěle uchovat. Podobně jsou na tom bublaniny, bábovky nebo dezerty typu brownies. Mráz překvapivě nepoškodí jejich strukturu, takže je stačí uložit do igelitového sáčku a strčit do mrazáku. Pak je podle potřeby vyndáte a máte napečeno.

     

    Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

    Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

    Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná…celý článek

  • Máslo

    Foto: Profimedia

    Ani máslo se nebojte zmrazit. Pokud máte dostatek místa v mrazáku, klidně ho kupte víc. Doma ho nakrájejte na silné plátky nebo tyčinky a dejte zmrazit. Potom ho můžete z mrazáku odebírat podle potřeby. Kdybyste máslo nenakrájeli na menší kousky, z jedné zmražené kostky byste jen těžko něco ukrojili.

     

  • Čokoláda

    Foto: Profimedia

     

    Překvapivě i tahle sladká dobrota se dá dobře zmrazit. Chce to trošku pečlivější přípravu, ale potom jako když ji najdete. Nejdřív ji musíte zabalit, aby se k ní nedostala vlhkost ani pachy, potom ji dejte na několik hodin do lednice. Tento mezistupeň nevynechejte! Teprve potom dejte čokoládu do mrazáku. Když ji budete chtít vyndat, musíte postup opakovat obráceně – z mrazáku nejprve do lednice, po pár hodinách na stůl.

  • Vejce

    Foto: Profimedia

     

    I vajíčka se dají mrazit. Samozřejmě ne ve skořápce, popraskala by. Nejprve je vyklepněte, rozšlehejte a pak hurá do mrazáku. Mražená hmota v mrazničce vydrží asi rok.

     

    8 skvělých receptů z natvrdo uvařených vajec

    8 skvělých receptů z natvrdo uvařených vajec

    Každý rok je to stejné. Po velikonočních svátcích nám na stole zůstane stát mísa vajec. Co ale s nimi? Klasický vajíčkový salát je sice dobrý, jenže…celý článek

  • Česnek a bylinky

     

    Foto: Shutterstock

    Česneku mráz nevadí, je vůči němu odolný. Můžete ho zmrazit buď vcelku, nebo oloupané stroužky, případně podrcený. Ideální je dát ho do vzduchotěsné misky
    a teprve pak umístit do mrazáku. Zkusit můžete i následující tip:

    Česnek utřete s olivovým olejem a pak dejte do mrazáku. Olej totiž nezmrzne, takže česnek stačí vyjmout a hned použít. Zmrazit lze i bylinky, které sice potom nebudou lákavé na pohled, ale uchovají si chuť a hodí se skvěle třeba do polévky. Jak na jejich zmrazení? Nejprve je opláchněte, nechte okapat a osušte. Pak je dejte do vzduchotěsné misky. Nebo z nich můžete připravit bylinkové pesto nebo je přidat do másla, ze kterého pak vyrobíte váleček a dáte do potravinářské fólie.

     

    Víte, jak připřavit bylinkové oleje? Podívejte se na naše VIDEO:

    Video se připravuje ...
    Jak na bylinkové ochucené oleje, vám poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda • 

     

  • Těstoviny a obiloviny

    Foto: shutterstock.com

     

    Není problém zmrazit i uvařené těstoviny. Z vody je ale vyndejte dřív, než změknou, aby se při konečné úpravě nepřevařily. Nechte je vychladnout a pak vložte do mrazáku. Podobně postupujte v případě rýže a dalších obilovin. Ty uvařte ve větším množství, nechte vychladnout a rozdělte na menší dávky.  

     

    Rychlé a skvělé těstoviny: Zamilujete si je s kuřetem, houbami nebo zapečené!

    Rychlé a skvělé těstoviny: Zamilujete si je s kuřetem, houbami nebo zapečené!

    Těstoviny jsou ideální oběd nebo večeře na víkend, když se nechceme moc dlouho zdržovat vařením. Ovšem to neznamená, že když jsou rychle hotové, nemůžeme…celý článek

  • 2 důležitá pravidla pro mražení a rozmrazování

    Foto: Profimedia

     

    • Pomalé mražení není vhodné, čím rychleji potraviny zmrazíte, tím lépe. Neskládejte potraviny na sebe a zamrazovanou potravinu dejte vždy na nejstudenější místo
    v mrazničce.

    • Ideální je, když budete rozmrazovat přes noc v lednici nebo ve studené vodě, případně v mikrovlnné troubě.

     

     

     

    Tuňák z konzervy 8x jinak: V pomazánce, salátu nebo tortille zachutná každému!

    Tuňák z konzervy 8x jinak: V pomazánce, salátu nebo tortille zachutná každému!

    Potřebujete připravit rychlou večeři nebo rychlý oběd? Sáhněte po tuňáku v konzervě! Je vždycky po ruce, není kalorický, a dokonce i zasytí. Ať už…celý článek

    Jak udělat domácí tlačenku? Máme recept na tu nejlepší!

    Jak udělat domácí tlačenku? Máme recept na tu nejlepší!

    Přichází i čas voňavých jitrnic, krvavých jelítek, křupavých škvarečků a také tlačenky. Nemusíte zrovna pořádat zabijačku, abyste si na nich pochutnali.…celý článek

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz