Vyrobte si domácí kondenzované mléko. Stačí vám jen 3 ingredience a 15 minut | Recepty.Blesk.cz

Vyrobte si domácí kondenzované mléko. Stačí vám jen 3 ingredience a 15 minut

...
Foto: iStock
26.03.2017 / 06:00

Vynikající je do kávy, využijete ho při přípravě dezertů, pečení drobného cukroví, výrobě domácího vaječňáku i dalších smetanových likérů. Když ho ale potřebujeme, obvykle ho ve spíži nenajdeme. Navíc je poměrně drahé. Pokud chcete ušetřit nejen peníze, ale i čas na jeho shánění, vyrobte si ho doma. Potřebujete jen čtvrt hodiny a ingredience, které máte běžně doma. Můžete si ho navíc klidně připravit do zásoby bez obav, že by se vám mohlo zkazit. Jeho obrovskou výhodou je totiž dlouhá trvanlivost.


Ingredience: 

* 200 ml plnotučného mléka 

* 200 g moučkového cukru 

* 20 g másla


Postup:

1. Připravte si co nejvyšší hrnec, který doma máte. Do něj nalijte mléko, přidejte cukr, máslo a dejte ho na sporák na mírný oheň.

 

2. Důkladně míchejte, dokud se cukr a máslo úplně nerozpustí.

 

3. Směs pak za stálého míchání přiveďte k varu. Ten okamžik poznáte tak, že obsah hrnce začne pěnit a stoupat vzhůru.

 

4. Od tohoto okamžiku začněte stopovat deset minut. Připravte se na to, že se během redukování tekutiny bude tvořit opravdu hustá pěna. Právě proto je třeba použít co nejvyšší hrnec, aby vám neutekla a nezašpinila celý sporák.

 

5. Přesně po deseti minutách hrnec se směsí odstavte. Nenechte se zmást tím, že bude stále řídká. Postupně houstnout totiž začne až během chladnutí.

 

6. Ještě horké kondenzované mléko naběračkou opatrně nalijte do čistých skleniček, pevně je uzavřete víčkem a vložte na několik hodin do většího hrnce se studenou vodu tak, aby byly ponořené až po hrdlo.

 

7. Hotové kondenzované mléko skladujte v temnu a chladu, nejlépe v lednici. Po otevření rychle spotřebujte.

 

Náš tip:

Do kávy můžete místo kondenzovaného mléka přidat vynikající vaječný koňak. Vyrobte si ho doma podle našeho video receptu:


720p 480p 360p 240p
Recept na přípravu vaječného koňaku. • 

 

Diskuse k článku

.

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin, ale taky na pizzu, ryby, slaný koláč či pečený chléb.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

ŽIVĚ: Vévodkyně Kate právě rodí, Británie…

Jeden z nejočekávanějších letošních okamžiků je tu! Vévodkyně Kate (36) již dorazila do porodnice…

celý článek »

Krimi

Viktorii (†14) znásilnili a zavraždili v…

Noční můru každého rodiče si prožívají máma a táta čtrnáctileté Viktorie Sokolové, která byla znásilněna…

celý článek »

České celebrity

Kontroverzní zpěvák Ortel se oženil v den…

V den výročí narození nacistického vůdce Adolfa Hitlera 20. dubna si zpěvák a nacionalista Tomáš…

celý článek »

Politika

„Je nepříčetný.“ Kdo navrhl Janu Nagyovou…

V Poslanecké sněmovně se sešly návrhy na státní vyznamenání, které posoudí příslušný podvýbor.…

celý článek »