Polévky, které si zamilujete: Bramboračka, chřestová i česnečka! | Recepty.Blesk.cz

Polévky, které si zamilujete: Bramboračka, chřestová i česnečka!

Foto: Shutterstock
15.03.2017 / 06:00

Polívka je grunt, kdo ji nejí, ten je špunt – praví české pořekadlo. Pravdou je, že pro děti je konzumace polévky často utrpení, ovšem když uvaříte nějakou, která bude skvělá, věřte, že zachutná i největším odpůrcům. Existuje bezpočet druhů polévek nejrůznějších chutí a ingrediencí – vyzkoušejte třeba tyhle!

 

Vzpomínáte na pohádku, ve které vařil chytrý Honza sekyrkovou polévku? Tak by se asi dala popsat historie české polévky. Že s trochou vůle a lásky je možné uvařit téměř cokoli a s čímkoli, tedy i výtečnou polévku. Právě polévka je jeden z nejtypičtějších národních symbolů, bez polévky by česká kuchyně byla poloviční. Za královnu českých polévek je pak považovaná bramboračka, která má tolik variant, kolik je v České republice regionů. Tyhle vám budou zaručeně chutnat.

Tradiční bramboračka

Tradiční bramboračka

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

Lehká bramboračka s hříbky

Lehká bramboračka s hříbky

Snažíte se zhubnout, ale máte chuť na bramboračku? Dejte si její odlehčenou verzi.celý článek

Bramborová se zázvorem

Bramborová se zázvorem

Tahle polévka vás nejen zahřeje, ale taky postaví na nohy, pokud vás trápí nějaké nachlazení. Zázvor je ideální bojovník proti zimě i nemocem.celý článek

Určitě bychom neměli zapomenout na nejrůznější zeleninové polévky, které se dají jíst i jako hlavní jídlo, pokud je zahustíme smetanou, jíškou a přidáme do nich třeba rýži. Ovšem ti, kteří upřednostňují zdravou stravu, můžou jíšku vynechat. Tahle zeleninová trojka ale chutná nejlépe tak, jak je psáno v receptu. Když si pak nedáte druhý chod, proč ji nezahustit? 

Chřestová polévka s kuřecím masem

Chřestová polévka s kuřecím masem

Chřest, nazývaný též "zelenina králů", je stále pokládán za luxus, přitom naše prababičky ho používaly poměrně často. Zkuste z něj připravit tento…celý článek

Květáková polévka

Květáková polévka

Smažený nebo zapékaný, vždycky chutná skvěle. A výborná je z květáku i polévka!celý článek

Mrkvová polévka s rýží

Mrkvová polévka s rýží

Mrkev chutná skoro všem, a hlavně dětem. Zkuste z ní uvařit polévku, přidejte rýži a budete mít skvělou lehkou večeři nebo předkrm k obědu.celý článek

Česká kuchyně by asi nebyla úplná, kdyby v nich nebyly takové perly, jako je třeba dršťkovka, kulajda nebo česnečka. Umíte je uvařit? Pokud ne, tak hurá do toho! Tyhle polévky stojí za to nejen ochutnat, ale naučit se je taky vařit. Třeba taková dršťková polévka, napohled sice nic moc nevypadá, ale ne nadarmo se jí říká polévka proti kocovině stejně tak česnečce. No a kulajda, to je polévka, která překvapí svou jednoduchostí a chutí.

Kulajda

Kulajda

Tradiční česká smetanová polévka, ve které se dokonale snoubí chuť kopru, hub a vařeného vejce.celý článek

Poctivá dršťková polévka

Poctivá dršťková polévka

Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek

Královská česneková polévka

Královská česneková polévka

Královská česnečka s bramborami, kmínem a petrželovou natí. Hotovou polévku rozmixujeme a podáváme s dokřupava opečeným chlebem.celý článek

Jak připravit poctivou bramboračku? Poradí vám Dita P. Podívejte se na video:


Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. • 

Diskuse k článku

.

Nejlepší kuřecí křidýlka na gril i do trouby! S medem nebo chilli!

Rozpalte grily nebo trouby a šup tam s křidélky! Kuřecí křídla jsou ideální právě pro letní grilování. Jsou hned hotová, a když je předtím naložíte do nějaké marinády, získáte fantastický oběd nebo večeři! A nemáte-li gril,

9 tipů, jak skladovat potraviny! Víte, kam patří česnek, vejce nebo brambory?

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda všechny přinesené potraviny, které jste koupili, ukládáte na správná místa? Možná je jen bezmyšlenkovitě dáváte tam, kam jste byli zvyklí desetiletí, ovšem je to skutečně to nejvhodnější

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka nebo smažené bedly!

Když víte, kam za nimi vyrazit, pak jich určitě přinesete dost na to, abyste z nich vykouzlili nějaký z následujících božských receptů. Hříbky, lišky nebo bedly – všechny chutnají fantasticky. Houby můžete vařit, smažit,

Rychlé letní večeře! Pomazánky, paštiky a saláty, které si zamilujete!

Léto fandí všemu lehkému, a to i v kuchyni. Proč vařit těžká jídla, která budeme pomalu trávit, když můžeme rodině připravit studenou večeři? Určitě jim to nebude vadit a chutnat bude stejně skvěle! Můžete udělat nějakou

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Herec Marek Taclík: Náhlý zvrat v dražbě…

Už ho měli na lopatě, na poslední chvíli jim ale seskočil! Marek Taclík (44) alias vyšetřovatel Oliver…

celý článek »

Počasí

Do Čech přišly silné bouřky. Hrozí krupobití…

Varování meteorologů se naplnilo a do Česka od západu z Německa přicházejí silné bouřky. V pátek…

celý článek »

Svět

Psi po koupání v řece zmodrali. „Šmoulí“…

Kvůli průmyslovému odpadu, který továrny vypouštějí do městské říčky Kasadi, modrá toulavým psům…

celý článek »

Světové celebrity

Patrick Swayze (†57) by oslavil 65. narozeniny:…

V posledních měsících před smrtí trpěl! Podle dlouholetého přítele Patrick Swayze (†57) zažíval před…

celý článek »