Polévky, které si zamilujete: Bramboračka, chřestová i česnečka! | Recepty.Blesk.cz

Polévky, které si zamilujete: Bramboračka, chřestová i česnečka!

Foto: Shutterstock
15.03.2017 / 06:00

Polívka je grunt, kdo ji nejí, ten je špunt – praví české pořekadlo. Pravdou je, že pro děti je konzumace polévky často utrpení, ovšem když uvaříte nějakou, která bude skvělá, věřte, že zachutná i největším odpůrcům. Existuje bezpočet druhů polévek nejrůznějších chutí a ingrediencí – vyzkoušejte třeba tyhle!

 

Vzpomínáte na pohádku, ve které vařil chytrý Honza sekyrkovou polévku? Tak by se asi dala popsat historie české polévky. Že s trochou vůle a lásky je možné uvařit téměř cokoli a s čímkoli, tedy i výtečnou polévku. Právě polévka je jeden z nejtypičtějších národních symbolů, bez polévky by česká kuchyně byla poloviční. Za královnu českých polévek je pak považovaná bramboračka, která má tolik variant, kolik je v České republice regionů. Tyhle vám budou zaručeně chutnat.

Tradiční bramboračka

Tradiční bramboračka

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

Lehká bramboračka s hříbky

Lehká bramboračka s hříbky

Snažíte se zhubnout, ale máte chuť na bramboračku? Dejte si její odlehčenou verzi.celý článek

Bramborová se zázvorem

Bramborová se zázvorem

Tahle polévka vás nejen zahřeje, ale taky postaví na nohy, pokud vás trápí nějaké nachlazení. Zázvor je ideální bojovník proti zimě i nemocem.celý článek

Určitě bychom neměli zapomenout na nejrůznější zeleninové polévky, které se dají jíst i jako hlavní jídlo, pokud je zahustíme smetanou, jíškou a přidáme do nich třeba rýži. Ovšem ti, kteří upřednostňují zdravou stravu, můžou jíšku vynechat. Tahle zeleninová trojka ale chutná nejlépe tak, jak je psáno v receptu. Když si pak nedáte druhý chod, proč ji nezahustit? 

Chřestová polévka s kuřecím masem

Chřestová polévka s kuřecím masem

Chřest, nazývaný též "zelenina králů", je stále pokládán za luxus, přitom naše prababičky ho používaly poměrně často. Zkuste z něj připravit tento…celý článek

Květáková polévka

Květáková polévka

Smažený nebo zapékaný, vždycky chutná skvěle. A výborná je z květáku i polévka!celý článek

Mrkvová polévka s rýží

Mrkvová polévka s rýží

Mrkev chutná skoro všem, a hlavně dětem. Zkuste z ní uvařit polévku, přidejte rýži a budete mít skvělou lehkou večeři nebo předkrm k obědu.celý článek

Česká kuchyně by asi nebyla úplná, kdyby v nich nebyly takové perly, jako je třeba dršťkovka, kulajda nebo česnečka. Umíte je uvařit? Pokud ne, tak hurá do toho! Tyhle polévky stojí za to nejen ochutnat, ale naučit se je taky vařit. Třeba taková dršťková polévka, napohled sice nic moc nevypadá, ale ne nadarmo se jí říká polévka proti kocovině stejně tak česnečce. No a kulajda, to je polévka, která překvapí svou jednoduchostí a chutí.

Kulajda

Kulajda

Tradiční česká smetanová polévka, ve které se dokonale snoubí chuť kopru, hub a vařeného vejce.celý článek

Poctivá dršťková polévka

Poctivá dršťková polévka

Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek

Královská česneková polévka

Královská česneková polévka

Královská česnečka s bramborami, kmínem a petrželovou natí. Hotovou polévku rozmixujeme a podáváme s dokřupava opečeným chlebem.celý článek

Jak připravit poctivou bramboračku? Poradí vám Dita P. Podívejte se na video:


Video se připravuje ...
Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. • 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz