Polévky, které si zamilujete: Bramboračka, chřestová i česnečka! | Recepty.Blesk.cz

Polévky, které si zamilujete: Bramboračka, chřestová i česnečka!

Foto: Shutterstock
15.03.2017 / 06:00

Polívka je grunt, kdo ji nejí, ten je špunt – praví české pořekadlo. Pravdou je, že pro děti je konzumace polévky často utrpení, ovšem když uvaříte nějakou, která bude skvělá, věřte, že zachutná i největším odpůrcům. Existuje bezpočet druhů polévek nejrůznějších chutí a ingrediencí – vyzkoušejte třeba tyhle!

 

Vzpomínáte na pohádku, ve které vařil chytrý Honza sekyrkovou polévku? Tak by se asi dala popsat historie české polévky. Že s trochou vůle a lásky je možné uvařit téměř cokoli a s čímkoli, tedy i výtečnou polévku. Právě polévka je jeden z nejtypičtějších národních symbolů, bez polévky by česká kuchyně byla poloviční. Za královnu českých polévek je pak považovaná bramboračka, která má tolik variant, kolik je v České republice regionů. Tyhle vám budou zaručeně chutnat.

Tradiční bramboračka

Tradiční bramboračka

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

Lehká bramboračka s hříbky

Lehká bramboračka s hříbky

Snažíte se zhubnout, ale máte chuť na bramboračku? Dejte si její odlehčenou verzi.celý článek

Bramborová se zázvorem

Bramborová se zázvorem

Tahle polévka vás nejen zahřeje, ale taky postaví na nohy, pokud vás trápí nějaké nachlazení. Zázvor je ideální bojovník proti zimě i nemocem.celý článek

Určitě bychom neměli zapomenout na nejrůznější zeleninové polévky, které se dají jíst i jako hlavní jídlo, pokud je zahustíme smetanou, jíškou a přidáme do nich třeba rýži. Ovšem ti, kteří upřednostňují zdravou stravu, můžou jíšku vynechat. Tahle zeleninová trojka ale chutná nejlépe tak, jak je psáno v receptu. Když si pak nedáte druhý chod, proč ji nezahustit? 

Chřestová polévka s kuřecím masem

Chřestová polévka s kuřecím masem

Chřest, nazývaný též "zelenina králů", je stále pokládán za luxus, přitom naše prababičky ho používaly poměrně často. Zkuste z něj připravit tento…celý článek

Květáková polévka

Květáková polévka

Smažený nebo zapékaný, vždycky chutná skvěle. A výborná je z květáku i polévka!celý článek

Mrkvová polévka s rýží

Mrkvová polévka s rýží

Mrkev chutná skoro všem, a hlavně dětem. Zkuste z ní uvařit polévku, přidejte rýži a budete mít skvělou lehkou večeři nebo předkrm k obědu.celý článek

Česká kuchyně by asi nebyla úplná, kdyby v nich nebyly takové perly, jako je třeba dršťkovka, kulajda nebo česnečka. Umíte je uvařit? Pokud ne, tak hurá do toho! Tyhle polévky stojí za to nejen ochutnat, ale naučit se je taky vařit. Třeba taková dršťková polévka, napohled sice nic moc nevypadá, ale ne nadarmo se jí říká polévka proti kocovině stejně tak česnečce. No a kulajda, to je polévka, která překvapí svou jednoduchostí a chutí.

Kulajda

Kulajda

Tradiční česká smetanová polévka, ve které se dokonale snoubí chuť kopru, hub a vařeného vejce.celý článek

Poctivá dršťková polévka

Poctivá dršťková polévka

Dršťková polévka z na sádle osmažené cibule, česneku, zalitá vývarem a pokrájenými dršťkami. Dochutíme červenou paprikou a majoránkou. Naprostá delikatesa!…celý článek

Královská česneková polévka

Královská česneková polévka

Královská česnečka s bramborami, kmínem a petrželovou natí. Hotovou polévku rozmixujeme a podáváme s dokřupava opečeným chlebem.celý článek

Jak připravit poctivou bramboračku? Poradí vám Dita P. Podívejte se na video:


Polévka je grunt: Naučte se tradiční bramboračku podle Dity P. • 

Diskuse k článku

.

Domácí zmrzlina: Připravte si jahodový sorbet, banánovou nebo mražený jogurt

Kdo by nepodlehl zmrzlině, když je venku takové horko? A i když není, v létě je zmrzlina tím nejlepším, čím se můžete zchladit. Hotových je samozřejmě spousta, ale není lepší, když se ji naučíte vyrobit sami doma? Tyhle jsou

Lehké rybí večeře: Losos s pomerančem, dušený pstruh nebo rybí tatarák!

Ryby jsou zdravé, mají málo kalorií a obsahují spoustu zdravých tuků, které nám prospívají. Pokud je máte na svém stole zřídka, měli byste to napravit. Z ryb se dají připravit vynikající lehké letní večeře, po kterých určitě

Přepálené mléko nebo zápach z cibule? 7 babských triků, které to vyřeší!

Každá kuchařka čas od času něco připálí nebo vaří jídlo, které má svou charakteristickou vůni, která není zrovna líbivá. A pokud druhý den čekáte návštěvu, pak určitě chcete, aby vám to doma hezky vonělo a bylo tam čisto. Víte,

Nejlepší zmrzlina v Praze: Víme, do jakých podniků zajít a kde zmrzlina chutná nejlépe!

Jak se pozná ta nejlepší zmrzlina? Je z poctivých surovin. Ve smetanové nechybí smetana a nehraje všemi barvami, ty ovocné barevné být můžou, ale vždy by měly chutnat po ovoci, ze kterého jsou vyrobené, nikdy ne po aromatech.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Evu zavřel do sklepa a na chleba jí natíral…

Dva roky strávila uvězněná ve sklepě vlastního domu, kde ji její muž mučil, znásilňoval a bil. Mariusz…

celý článek »

České celebrity

Hokejista Jakub Voráček: Poprvé promluvil…

Hokejista Jakub Voráček (27) je úspěšným hokejistou NHL a daří se mu i v osobním životě. Jeho partnerka…

celý článek »

Příběhy

Když nesl pochodeň, upadl. Zemřel chlapec,…

Kieran Maxwell (†18), který se stal jednou z tváří letních olympijských her v Londýně, podlehl rakovině.…

celý článek »

ME do 21 let

Výmluvy poražených, říkají Italové o Slovensku.…

Trenér italské fotbalové reprezentace do jednadvaceti let Luigi Di Biagio požaduje pro kouče slovenského…

celý článek »