6 osvědčených triků, jak zahustit polévku bez mouky | Recepty.Blesk.cz

6 osvědčených triků, jak zahustit polévku bez mouky

  • ...
    ...
    Foto: shutterstock.com
    12března   2017  /  06:00

    Lehčí, zdravější, méně kalorické, přesto chutné. Takové mohou být pokrmy, u kterých upustíme od tradičního zahušťování  jíškou. Přesto ale nemusíme přesedlat jen na vývary. I husté a krémové polévky se dají uvařit bez jediné špetky mouky. Nevěříte? Vyzkoušejte naše tipy.

  • Použijte brambory


     

    Na zahuštění většiny krémových polévek a zeleninových krémů můžete bez obav využít brambory. A to hned v několika formách. Přidat se dají nejen syrové najemno nastrouhané, ale i uvařené a rozmixované na kaši. Další variantou je použití instantní bramborové kaše. Výhodou je, že brambory nijak výrazně neovlivní výslednou chuť. A pokud vám náhodou ujela ruka se solí, pomohou vám navíc tohle nepříjemné faux pas zachránit.

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Máte doma spoustu starých brambor a nevíte, co s nimi? Zkuste z nich udělat bramboráky. Jsou perlou české kuchyně a pěkně křupavé vezmou dech i cizincům,…celý článek

  • Přidejte víc zeleniny

     

    720p 480p 360p 240p
    Dokonalá dýňová polévka podle šéfkuchaře Radka Davida • 

    Zeleninové polévky můžete snadno zahustit tak, že při vaření přidáte víc zeleniny a část z ní pak rozmixujete dohladka. Touto kaší pak pokrm rychle zahustíte. Polévka získá nejen na krémovitosti, ale bude mít i výraznější chuť. Tyto polévky můžete zahustit i přidáním červené čočky. Ta se snadno a rychle uvaří během několika minut. Navíc díky ní doplníte tolik potřebné bílkoviny.

    V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy

    V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy

    Tradiční česká kuchyně se bez zelí neobejde. Zelí je totiž zelenina, která se dá připravit na tisíc způsobů, a ani s jedním neuděláte chybu. Můžete…celý článek

  • Nasušte si chléb


     

    Určitě vám doma čas od času zbyde starý chléb. Nenechte ho příště zplesnivět. Raději ho usušte, nastrouhejte, dejte do uzavíratelné skleněné dózy a uložte do lednice. Využít ho můžete například při zahušťování bramborové, gulášové nebo dršťkové polévky. Hodí se ale i do těch připravovaných z luštěnin. A přidat ho samozřejmě můžete i do guláše. Dodá mu příjemnou chuť. Uvidíte, že příště už ho nebudete zahušťovat jinak.

    11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky

    11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky

    Jen málokteré jídlo v kuchyni se dočkalo tolika variant jako právě guláš. Ať už jde o klasický guláš, ve kterém je maso, nebo guláš bezmasý, podstatou…celý článek

  • Využijte pohankovou kaši či hrašku


     

     

    Skvělým českým produktem, který určitě stojí za to vyzkoušet, je univerzální hraška. Jde o směs jemně mletého žlutého hrachu bez slupek, několika druhů obilovin, soli a koření. Je skvělou alternativou pšeničné mouky, protože neobsahuje žádný lepek. Využít ji můžete nejen k zahuštění polévek, ale i omáček nebo guláše a dají se v ní i přímo obalit řízky bez nutnosti použít klasický trojobal. Je ale nutné počítat s tím, že má specifickou chuť. Pokud vám to vadí, zkuste dehydrovanou pohanku. Jemné vločky zahustí polévku během několika minut.

    Báječná jídla z jednoho hrnce: Pravé maďarské lečo, mexické fazole nebo indická čočka

    Báječná jídla z jednoho hrnce: Pravé maďarské lečo, mexické fazole nebo indická čočka

    Kdo by tahle jídla nemiloval? Ať už použijete hrnec, pánev nebo třeba pekáč, mají totiž něco společného. Všechny ingredience vaříte dohromady, takže…celý článek

  • Vyzkoušejte zdravé obiloviny

    ...

     

    Bezlepkovou a zdravou formou jak zahustit pokrmy je i použití některých méně známých, i když v obchodech dnes už běžně sehnatelných obilovin. Patří mezi ně quinoa neboli merlík čínský a amaranth neboli laskavec. Obě mají lehce oříškovou chuť. Koupíte je nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i ve většině supermarketů. Ideální je předem je namočit a až pak přidat do polévky. Nezapomeňte ale, že při vaření nabydou na objemu.

    Rychlé a levné večeře z vajec: Dopřejte si je v pomazánkách, omeletách nebo muffinech

    Rychlé a levné večeře z vajec: Dopřejte si je v pomazánkách, omeletách nebo muffinech

      Proč bychom měli jíst vejce jen ke snídani? Vejce jsou výborná potravina vhodná k obědu i k večeři. Jsou plná bílkovin a hlavně jsou opravdu…celý článek

  • Použijte škrob


     

    Další možností je škrob. Využívají ho především celiaci či lidé, kteří chtějí snižit kalorickou hodnotu svého jídelníčku. Bramborovou, kukuřičnou nebo tapiokovou škrobovou moučku stačí jen rozmíchat v malém množství vody a vlít do vařící polévky. Novinkou je pak kuzu, škrob získávaný z kořene japonského vinného kmene.

    Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí

    Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí

    Nadýchaný, voňavý, chutný, ale především rychle hotový. Takový moučník je splněným snem každé kuchařky i kuchaře. Není divu, že video s návodem na…celý článek

  • Zkuste žloutek

    ...

     

    Bílé polévky můžete zahustit a zároveň zjemnit žloutky rozšlehanými ve smetaně či mléce. Syrové žloutky oddělte od bílků, rozmíchejte v šálku studeného mléka nebo smetany a přilijte do vařící polévky. Prohřejte, ale už nevařte! Přidáním žloutků získáte úžasnou krémově hladkou polévku.

    Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek

    Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek

    Mleté maso se nikdy neomrzí, a když potřebujete rychlou večeři, vykouzlí z něj i naprostý začátečník téměř cokoli. A co potom ostřílené  kuchařky,…celý článek

    Masové kuličky: Triky a recepty, jak je nejlépe připravit

    Masové kuličky: Triky a recepty, jak je nejlépe připravit

    Karbanátky, sekaná, čevabčiči, boloňská směs na špagety. Všechna tato jídla jsou oblíbená. Není snad domácnost, kde by se alespoň jednou za čas nepřipravovala.…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Třešňový koláč, bublanina i cheesecake: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty

S třešněmi se nejen dobře hubne, ale taky si na nich pochutnáte. Můžete z nich vykouzlit neuvěřitelné množství vynikajících sladkých dezertů. 

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si

Nejlepší jahodové marmelády: Klasická, s chia semínky a recept Dity P.

  Konečně nastala sezona těch nejsladších českých jahod. Pokud jste si je nevypěstovali na zahrádce, vyrazte na farmářské trhy, nebo ještě lépe na samosběr, kde vás slaďoučké jahody vyjdou bezkonkurenčně nejlevněji. A až se vám

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Komáři nakažení smrtelným virem na jižní…

Epidemiologové objevili na jižní Moravě komáry nakažené smrtelně nebezpečným virem západonilské horečky.…

celý článek »

České celebrity

Další rána pro Báru Basikovou: Krátce po…

Čelí samému neštěstí. Jen co se Bára Basiková (55) vyrovnala s rozvodem, oplakává maminku Danielu…

celý článek »

Praha - Zprávy

VIDEO: Všechno do jednoho pytle! Takhle…

Takhle že se „třídí“ odpad na hlavním nádraží v Praze? Občany zaskočilo video, které zachycuje pracovníka…

celý článek »

Krimi

Slavného rappera (†20) zastřelili při loupeži:…

Americký rapper Jahseh Dwayne Onfroy (†20), známý pod přezdívkou XXXTentacion, byl zabit v pondělí…

celý článek »