5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš | Recepty.Blesk.cz

5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš

  • ..
    ..
    Foto: shutterstock.com
    26února   2017  /  06:00

    I když má tento pokrm kořeny v maďarské kuchyni, patří už v Česku mezi klasická jídla. Chuti guláše připravovaného z vepřového masa a kysaného zelí odolá jen málokdo. Uvařit ho není žádná věda, přesto je dobré znát pár osvědčených fíglů, díky kterým se váš segedín stane legendou.

  • Na typu masa záleží

    ...

     

    Základní chybou, kterou dnešní hospodyňky a kuchaři při přípravě segedínu často dělají, je použití zcela libového masa. Měli byste vědět, že i když je správné snažit se vařit zdravěji a omezit tuky, z vepřové kýty či panenky prostě chutný segedínský guláš neuvaříte. Ať se vám to líbí nebo ne, nejvhodnější surovinou na toto jídlo je tak akorát prorostlý bůček. Maso z něj je krásně šťavnaté a brzy měkké. Použít ale můžete i vepřovou plec.

    11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky

    11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky

    Jen málokteré jídlo v kuchyni se dočkalo tolika variant jako právě guláš. Ať už jde o klasický guláš, ve kterém je maso, nebo guláš bezmasý, podstatou…celý článek

  • Pozor na výběr zelí


     

    Další hrubou chybu můžete udělat hned při použití další ingredience. A tou je zelí. To by vždycky mělo být kysané, tedy mléčně kvašené. Koupit ho můžete buď čerstvé na váhu někde na trhu či v zelinářství, nebo v každém obchodě v půlkilovém nebo kilovém zataveném sáčku. Pokud máte rádi guláš kyselejší, použijte ho tak, jak je. Ostatní ho mohou propláchnout vodou. Vždy ho ale před přidáním do hrnce překrájejte na menší kusy.

    V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy

    V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy

    Tradiční česká kuchyně se bez zelí neobejde. Zelí je totiž zelenina, která se dá připravit na tisíc způsobů, a ani s jedním neuděláte chybu. Můžete…celý článek

  • Cibulce dopřejte čas

    ...

     

    Tu pravou chuť segedínu dodá také správně dozlatova dokonale osmažená cibulka. Připravujte ji nejlépe na sádle ve velkém hrnci. Tuk rozpalte, nasypte nahrubo pokrájenou cibuli, pak plamen stáhněte a opékejte ji, dokud nezezlátne. Nebuďte netrpěliví, trvá to skutečně dlouho. Výsledek ale stojí za to. Guláš získá lehce karamelovou chuť a také tu správnou barvu.

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Použijte vývar


     

    Jak říká populární šéfkuchař Pohlreich: "...lepší blbej vývar, než sebelepší voda...". Pokud zrovna nemáte čas ho připravovat, je dobré mít nějaký uložený do zásoby v mrazničce. Použijte klidně ten z vepřových kostí a odřezků, které vám zbyly při vykosťování krkovice na nedělní řízky. Vepřový vývar je sice chuťově poněkud mdlý a nejvíc se hodí do polévek, jako je například čočková, fazolová nebo bramboračka, ale vhodný je právě i do segedínského guláše. 

    Dokonalý hovězí vývar: Takhle ho připravují profesionálové!

    Dokonalý hovězí vývar: Takhle ho připravují profesionálové!

    Základ pro dobrou polévku i omáčku. Bez poctivého vývaru se prostě v kuchyni neobejdete. Poradíme vám proto, jak ho připravit, aby byl plný chuti.…celý článek

  • Zakysaná nebo sladká smetana


     

    Někdo má na zahuštení segedínu raději smetanu krémovou zakysanou, jiný dává přednost smetaně na vaření, další té ke šlehání. Použít se v podstatě dají všechny. U té zakysané ale riskujete, že se vám omáčka po jejím přidání srazí. Navíc pokud máte kyselejší zelí, může někomu další "přikyselení" vadit. A zapamatujte si, že čím tučnější smetana, tím lepší chuť. Nikdy ale guláš nezahušťujte jen mlékem s rozkvedlanou moukou, jak doporučují některé recepty.

     

    Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí

    Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí

    Nadýchaný, voňavý, chutný, ale především rychle hotový. Takový moučník je splněným snem každé kuchařky i kuchaře. Není divu, že video s návodem na…celý článek

    Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek

    Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek

    Mleté maso se nikdy neomrzí, a když potřebujete rychlou večeři, vykouzlí z něj i naprostý začátečník téměř cokoli. A co potom ostřílené  kuchařky,…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

Ročně spotřebujeme spoustu kilogramů jídla a taky ho bohužel spoustu vyhodíme. Zvláště na pečivo jsme mistři. Jen málokdy koupíme opravdu tolik, kolik sníme. Nevyhazujte ho a raději ho ještě chytře zpracujte. Jak říkaly naše

Rybízové pokušení: Upečte z něj koláče, bublaninu, vyrobte domácí rosol! Nikdo neodolá!

Rybíz je všude kolem, tak toho využijte a rychle z něj upečte nějaký dobrý moučník k nedělnímu obědu. Některé recepty jsou tak snadné, že je zvládnete hravě do půl hodiny. A hlavně jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou vhod naše tipy, co s těmi úlovky potom udělat.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Brno - Krimi

Adam (14) vezl sestřičku (2) do Izraele…

Školák Adam T. (14) vycestoval v úterý dopoledne spolu se sestřičkou (2) z Brna do Budapešti, aby…

celý článek »

VIP sport

Schick si prý postavil hlavu a odmítl megapřestup:…

V mladé hlavě fotbalisty Patrika Schicka (21) uzrálo rozhodnutí. Podle italských médií odmítá milánský…

celý článek »

Svět

Egyptský tank převálcoval auto teroristů.…

Minimálně 50 lidí mohlo zemřít, pokud by nezasáhl tank egyptské armády nedaleko města Aríš na Sinajském…

celý článek »

České celebrity

Krach hereckého páru: Žilková řeší nečekaný…

Nejdřív ji nechtěl a odháněl ji, pak se nechal sbalit, a teď mu zlomila srdce! Syn Veroniky Žilkové…

celý článek »