Jak udělat domácí tlačenku? Máme recept na tu nejlepší! | Recepty.Blesk.cz

Jak udělat domácí tlačenku? Máme recept na tu nejlepší!

Foto: Shutterstock.com
19.02.2017 / 06:00

Přichází i čas voňavých jitrnic, krvavých jelítek, křupavých škvarečků a také tlačenky. Nemusíte zrovna pořádat zabijačku, abyste si na nich pochutnali. Seženete je nejen v uzenářství, ale i v každém supermarketu. Ten, kdo má zabíjačkové speciality v oblibě, ale ví, že to není ono. Řešením je vyrobit si tlačenku vlastní. Zvládnete to i v panelákové kuchyňce.

 

Z níže uvedených ingrediencí připravíte dvě šišky poctivé masové tlačenky. Není ale podmínkou přidávat vše. Například pokud nemáte rádi játra, klidně je vynechte. To samé platí i pro další vnitřnosti, jako je vepřové srdce a jazyk. Co ale při přípravě tlačenky vynechat nemůžete, jsou vepřové nožičky a koleno. Právě díky nim totiž bude tlačenka ve finále držet pohromadě.

 

Budete potřebovat:


* 1 kg vepřové plece
* 1 vepřové koleno
* 200 g vepřového bůčku
* 100 g vepřových jater
* 1 – 2 vepřová srdíčka
* 1 – 2 vepřové jazyky
* 6 vepřových nožiček
* 2 cibule
* velkou palici česneku nebo dvě menší
* 1 velkou mrkev
* 1 kořenovou petržel
* kus celeru
* mletý zázvor
* černý pepř mletý i kuličky
* nové koření celé i mleté
* muškátový květ
* bobkový list
* česnek
* majoránku
* sůl
* 2 sáčky na tlačenku (nejlépe na jedné straně zatavené)
* provázek

11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky

11 receptů na guláše: Buřtguláš, segedín i na pivě! Všechny chutnají božsky

Jen málokteré jídlo v kuchyni se dočkalo tolika variant jako právě guláš. Ať už jde o klasický guláš, ve kterém je maso, nebo guláš bezmasý, podstatou…celý článek

Postup:


1. Koleno a nožičky dobře očistěte, zbavte zbylých štětin a dejte do hrnce, zalijte vodou, aby vše bylo ponořené, přidejte lžičku soli a dejte vařit. Táhněte pomalu pod pokličkou tři až čtyři hodiny.

 

2. Do dalšího hrnce vložte plecko, bůček, srdce a jazyk. Játra si zatím nechte venku, přidáte je až později, aby neztvrdla. Přidejte rozpůlené cibule, pár oloupaných stroužků česneku, očištěnou zeleninu, bobkové listy, kuličky pepře a nového koření a část zbylého koření. Zalijte vodou a vařte, dokud všechno maso nebude měkké. Játra přidejte asi dvacet minut před koncem.

 

3. Doměkka uvařené koleno a nožičky vyndejte a vše z nich oberte do mísy. Kůži pokrájejte nadrobno. Vývar nevylévejte! Bude tvořit základní pojivo tlačenky.

 

4. Uvařené maso z druhého hrnce také vyndejte a nakrájejte na větší kostky. Vnitřnosti pak na drobnější kousky. Jazyk nezapomeňte nejdřív oloupat.

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího,…celý článek

5. Všechno pokrájené maso, vnitřnosti i kůži dejte do čistého hrnce, přidejte prolisovaný čerstvý česnek, majoránku, mletý pepř, mleté nové koření, muškátový květ, mletý zázvor a sůl. Na koření nešetřete, až tlačenka vystydne, nebude zdaleka tak výrazné jako v teplém vývaru. Vše zalijte scezeným vývarem z nožiček a přidejte ještě asi tři sběračky vývaru z masa. Ten zbylý nevylévejte, je vynikajícím základem pro polévku.

 

6. Dejte na sporák, nechte jen rychle přejít varem a odstavte. Ochutnejte a případně ještě dosolte a dokořeňte tím, co se vám zdá, že chybí. Zapamatujte si, že náplň tlačenky musí být výrazně slaná, kořeněná a peprná, protože až vystydne, byla by mdlá a bez chuti. Nechte jen mírně zchladnout.

 

7. Ještě teplou hmotu nakonec dobře promíchejte a okamžitě plňte do sáčků na tlačenku, které jste na jedné straně důkladně a pevně zavázali provázkem. To samé udělejte pak na konci.

 

8. Naplněné tlačenky opatrně položte na tác nebo plech a několikrát přetočte, jako by jste je váleli. Obsah se tak uvnitř rovnoměrně rozprostře. Nakonec je i s tácem dejte do chladna. Během chladnutí je pak ještě několikrát přetočte, asi po půl hodině, aby se koření, maso a tuk neusadily na jedné straně.

Co jedly hvězdy Bohémy? Paštičky u Adiny Mandlové či jehněčí oříšky u Vlasty Buriana

Co jedly hvězdy Bohémy? Paštičky u Adiny Mandlové či jehněčí oříšky u Vlasty Buriana

Milujete seriál Bohéma, který přináší příběhy prvorepublikých celebrit? Nahlédněte do jejich kuchyně! Co jedly filmové hvězdy na bujných večírcích…celý článek

V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy

V hlavní roli zelí: Rychlá zelňačka, plněné závitky i lehký salát s ořechy

Tradiční česká kuchyně se bez zelí neobejde. Zelí je totiž zelenina, která se dá připravit na tisíc způsobů, a ani s jedním neuděláte chybu. Můžete…celý článek

Diskuse k článku

.

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Ovoce s alkoholem? Chutná a luxusní lahůdka, kterou si připravíte snadno i doma!

Všude kolem je spousta sezonního ovoce, tak ho využijte naplno. Věděli jste, že konzervování ovoce v alkoholu je asi nejjednodušší způsob uchovávání? Takto připravené dobroty vydrží skoro na věky, protože v koncentrovaném

Rybíz dozrává! Udělejte z něj limonádu, rosol, čatní nebo ho zamrazte!

Teplo už je od května, takže se nemůžeme divit, že všechno dozrává mnohem dřív. Třeba rybíz, který patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Je sladký, ale ne moc, obsahuje hodně vitaminů C, B a A, vápník a železo. Bylo by škoda

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Čtyři děti nechala doma a zmizela. Matka…

Už skoro dva týdny pátrá policie po matce z Prachatic, která nechala doma bezprizorně své čtyři děti…

celý článek »

České celebrity

Patrasovou zdrtila smrt chlapce (†5) po…

Dagmar Patrasová (63) nakonec dala za pravdu hromadě rozlícených fanoušků a smazala na svém oficiálním…

celý článek »

Praha - Zprávy

VIDEO: Hej rup! Audi v centru Prahy blokovalo…

Věčnou potíž s parkováním v centru Prahy někteří řidiči řeší po svém. Svým neuváženým chováním ale…

celý článek »

Svět

Nebezpečná bakterie v dovolenkovém ráji…

Otrava krve, zápal plic nebo meningitida. To jsou zdravotní problémy, které může způsobit bakterie…

celý článek »