Co jedly hvězdy Bohémy? Paštičky u Adiny Mandlové či jehněčí oříšky u Vlasty Buriana | Recepty.Blesk.cz

Co jedly hvězdy Bohémy? Paštičky u Adiny Mandlové či jehněčí oříšky u Vlasty Buriana

Foto: Profimedia.cz
17.02.2017 / 06:00

Milujete seriál Bohéma, který přináší příběhy prvorepublikých celebrit? Nahlédněte do jejich kuchyně! Co jedly filmové hvězdy na bujných večírcích u Adiny Mandlové a co vařil osobní kuchař Vlasty Buriana? Inspirujte se následujícími recepty, které vyšly v knize Kuchařka první republiky. Chutnají božsky a mají doslova filmový lesk.

V dobách největší slávy byly naše filmové hvězdy proslulé i bujnými a častými večírky, na kterých se dělo všechno možné, a navíc se na nich výborně jedlo. Jak by ne, když jídlo připravovali ti nejlepší kuchaři a dnes by za svoje výtvory dostali zcela jistě michellinské hvězdičky. Na večírcích u Adiny se prý objednávaly dobroty z nejlepších lahůdkářství. Třeba tyhle dvě stojí za to zkusit.

Paštičky z listového těsta Adiny Mandlové

Paštičky z listového těsta Adiny Mandlové

Tenhle skvělý recept z první republiky si oblíbila slavná herečka Adina Mandlová. Bez paštiček plněných sýrovou pěnou by se žádný její večírek neobešel.…celý článek

Pražská vejce Adiny Mandlové

Pražská vejce Adiny Mandlové

Na bujných večírcích prvorepublikové hvězdy Adiny Mandlové nechyběla ani pražská vejce. Pokud chystáte nějaké slavnostnější menu, tenhle recept určitě…celý článek

 

A co dobrého vařil osobní kuchař Jaromír Trejbal oblíbenému komikovi Vlastovi Burianovi? Všechno možné, Burian byl totiž velký gurmán, který miloval jídlo. Trejbal k němu přišel z hotelu Ritz a ve svých vzpomínkách uvádí, jak to u Burianů chodilo. Kuchyni měl Burian skvěle vybavenou, jen ledničky měl čtyři! Jednu na maso, další na ryby, třetí na mléko, máslo a sýry a tu čtvrtou na zeleninu. Ke kuchyni patřil i samostatný vinný a pivní sklípek. Tady se vařilo a jedlo! Ostatně můžete to posoudit sami. Tahle dvě jídla Burian zbožňoval.

Bílá polévka Vlasty Buriana

Bílá polévka Vlasty Buriana

Vlasta Burian byl velký labužník a měl i svého osobního kuchaře, který dokázal vykouzlit skvělé dobroty nejen k obědu. Recept na tuto polévku najdete…celý článek

Jehněčí oříšky Maréchal Vlasty Buriana

Jehněčí oříšky Maréchal Vlasty Buriana

Milovníci divočiny si určitě pochutnají, zvláště když si na tomhle receptu pochutnal i samotný Vlasta Burian. Recept najdete v knize Kuchařka první…celý článek

Další skvělé prvorepublikové recepty najdete v Kuchařce první republiky, kterou napsaly Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková a kterou vydalo nakladatelství Smart Press. Je v ní desítka úžasných receptů lidové kuchyně Čech a Moravy, recepty inspirované světem, židovskou kuchyní, měšťanskou či dělnickou. Najdete v ní slané pokrmy i sladké, které jsou doslova špičkou cukrařiny. Recept na polévku z červeného zelí nebo jehněčí kotlety určitě vyzkoušejte. Chutnají přímo zázračně! Zvláště haše je naprosto delikátní záležitost, která když se umí, nemůže nikdy omrzet.

 

Jehněčí kotlety Imperial s haší

Jehněčí kotlety Imperial s haší

Tenhle recept z knihy Kuchařka první republiky je inspirován světem a stojí za to ho vyzkoušet. Zejména haše vás mile překvapí.celý článek

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Tahle převelice zajímavá variace na boršč pochází z židovské kuchyně, a najdete ji v knize Kuchařka první republiky. Původně je tento recept z knihy…celý článek

 

 

Foto: Smart Press

Knížku s recepty si můžete objednat zde

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz