Co jedly hvězdy Bohémy? Paštičky u Adiny Mandlové či jehněčí oříšky u Vlasty Buriana | Recepty.Blesk.cz

Co jedly hvězdy Bohémy? Paštičky u Adiny Mandlové či jehněčí oříšky u Vlasty Buriana

Foto: Profimedia.cz
17.02.2017 / 06:00

Milujete seriál Bohéma, který přináší příběhy prvorepublikých celebrit? Nahlédněte do jejich kuchyně! Co jedly filmové hvězdy na bujných večírcích u Adiny Mandlové a co vařil osobní kuchař Vlasty Buriana? Inspirujte se následujícími recepty, které vyšly v knize Kuchařka první republiky. Chutnají božsky a mají doslova filmový lesk.

V dobách největší slávy byly naše filmové hvězdy proslulé i bujnými a častými večírky, na kterých se dělo všechno možné, a navíc se na nich výborně jedlo. Jak by ne, když jídlo připravovali ti nejlepší kuchaři a dnes by za svoje výtvory dostali zcela jistě michellinské hvězdičky. Na večírcích u Adiny se prý objednávaly dobroty z nejlepších lahůdkářství. Třeba tyhle dvě stojí za to zkusit.

Paštičky z listového těsta Adiny Mandlové

Paštičky z listového těsta Adiny Mandlové

Tenhle skvělý recept z první republiky si oblíbila slavná herečka Adina Mandlová. Bez paštiček plněných sýrovou pěnou by se žádný její večírek neobešel.…celý článek

Pražská vejce Adiny Mandlové

Pražská vejce Adiny Mandlové

Na bujných večírcích prvorepublikové hvězdy Adiny Mandlové nechyběla ani pražská vejce. Pokud chystáte nějaké slavnostnější menu, tenhle recept určitě…celý článek

 

A co dobrého vařil osobní kuchař Jaromír Trejbal oblíbenému komikovi Vlastovi Burianovi? Všechno možné, Burian byl totiž velký gurmán, který miloval jídlo. Trejbal k němu přišel z hotelu Ritz a ve svých vzpomínkách uvádí, jak to u Burianů chodilo. Kuchyni měl Burian skvěle vybavenou, jen ledničky měl čtyři! Jednu na maso, další na ryby, třetí na mléko, máslo a sýry a tu čtvrtou na zeleninu. Ke kuchyni patřil i samostatný vinný a pivní sklípek. Tady se vařilo a jedlo! Ostatně můžete to posoudit sami. Tahle dvě jídla Burian zbožňoval.

Bílá polévka Vlasty Buriana

Bílá polévka Vlasty Buriana

Vlasta Burian byl velký labužník a měl i svého osobního kuchaře, který dokázal vykouzlit skvělé dobroty nejen k obědu. Recept na tuto polévku najdete…celý článek

Jehněčí oříšky Maréchal Vlasty Buriana

Jehněčí oříšky Maréchal Vlasty Buriana

Milovníci divočiny si určitě pochutnají, zvláště když si na tomhle receptu pochutnal i samotný Vlasta Burian. Recept najdete v knize Kuchařka první…celý článek

Další skvělé prvorepublikové recepty najdete v Kuchařce první republiky, kterou napsaly Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková a kterou vydalo nakladatelství Smart Press. Je v ní desítka úžasných receptů lidové kuchyně Čech a Moravy, recepty inspirované světem, židovskou kuchyní, měšťanskou či dělnickou. Najdete v ní slané pokrmy i sladké, které jsou doslova špičkou cukrařiny. Recept na polévku z červeného zelí nebo jehněčí kotlety určitě vyzkoušejte. Chutnají přímo zázračně! Zvláště haše je naprosto delikátní záležitost, která když se umí, nemůže nikdy omrzet.

 

Jehněčí kotlety Imperial s haší

Jehněčí kotlety Imperial s haší

Tenhle recept z knihy Kuchařka první republiky je inspirován světem a stojí za to ho vyzkoušet. Zejména haše vás mile překvapí.celý článek

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Tahle převelice zajímavá variace na boršč pochází z židovské kuchyně, a najdete ji v knize Kuchařka první republiky. Původně je tento recept z knihy…celý článek

 

 

Kuchařka první republiky

Knížku s recepty si můžete objednat zde

Diskuse k článku

.

Vyrobte si domácí kondenzované mléko. Stačí vám jen 3 ingredience a 15 minut

Vynikající je do kávy, využijete ho při přípravě dezertů, pečení drobného cukroví, výrobě domácího vaječňáku i dalších smetanových likérů. Když ho ale potřebujeme, obvykle ho ve spíži nenajdeme. Navíc je poměrně drahé. Pokud

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem

Přemýšlíte, co si dopřát k snídani o víkendu? Nemusí to být nic obyčejného, naopak můžete experimentovat. Času bývá v neděli obvykle dost, tak proč nepřipravit královskou snídani nasladko nebo naslano? Tyhle vám určitě budou

Nejlepší rychlovky z kuřete: 9 večeří, které si zamilujete!

Kuře milují děti i dospělí. Není divu. Maso je křehké a jemné, rychle je hotové a můžete ho připravit na tisíc způsobů. Ať už ho dusíte, smažíte, pečete nebo grilujete, nikdy neuděláte chybu. A je dietní, takže se inspirujte

5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba

Není nad chutný a voňavý chléb. Jenže ten ze supermarketů už dávno nechutná tak jako před lety. I proto si ho stále více lidí zkouší upéct doma. Není to žádná věda. Zvládne to každý. Aby se ale opravdu povedl, je třeba řídit se

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Matka (†39) a dcera (†8) zemřely během pár…

Byl to nezvratný osud. Během pár okamžiků vyhasly na stejné silnici v Alabamě životy Julie Yates…

celý článek »

Brňané

Michelinské hvězdy bývají vykoupeny drogami…

Chutě, vůně a spousta jídla - kdo by si nepřál být kuchařem? Navíc v dnešní době má toto povolání…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Údajný byt ajťáka Karla z Prostřena: Opilec…

Podvod, jaký televize nepamatuje! Dva podivíni z Prostřeno! – opilec Pavel a ajťák Karel – vůbec…

celý článek »

Události

Katka dostala vyhazov ve zkušební době:…

Zaměstnavatelé při ukončení pracovního poměru ve zkušební době často nevyplácejí odpracovaný čas.…

celý článek »