Co jedly hvězdy Bohémy? Paštičky u Adiny Mandlové či jehněčí oříšky u Vlasty Buriana | Recepty.Blesk.cz

Co jedly hvězdy Bohémy? Paštičky u Adiny Mandlové či jehněčí oříšky u Vlasty Buriana

Foto: Profimedia.cz
17.02.2017 / 06:00

Milujete seriál Bohéma, který přináší příběhy prvorepublikých celebrit? Nahlédněte do jejich kuchyně! Co jedly filmové hvězdy na bujných večírcích u Adiny Mandlové a co vařil osobní kuchař Vlasty Buriana? Inspirujte se následujícími recepty, které vyšly v knize Kuchařka první republiky. Chutnají božsky a mají doslova filmový lesk.

V dobách největší slávy byly naše filmové hvězdy proslulé i bujnými a častými večírky, na kterých se dělo všechno možné, a navíc se na nich výborně jedlo. Jak by ne, když jídlo připravovali ti nejlepší kuchaři a dnes by za svoje výtvory dostali zcela jistě michellinské hvězdičky. Na večírcích u Adiny se prý objednávaly dobroty z nejlepších lahůdkářství. Třeba tyhle dvě stojí za to zkusit.

Paštičky z listového těsta Adiny Mandlové

Paštičky z listového těsta Adiny Mandlové

Tenhle skvělý recept z první republiky si oblíbila slavná herečka Adina Mandlová. Bez paštiček plněných sýrovou pěnou by se žádný její večírek neobešel.…celý článek

Pražská vejce Adiny Mandlové

Pražská vejce Adiny Mandlové

Na bujných večírcích prvorepublikové hvězdy Adiny Mandlové nechyběla ani pražská vejce. Pokud chystáte nějaké slavnostnější menu, tenhle recept určitě…celý článek

 

A co dobrého vařil osobní kuchař Jaromír Trejbal oblíbenému komikovi Vlastovi Burianovi? Všechno možné, Burian byl totiž velký gurmán, který miloval jídlo. Trejbal k němu přišel z hotelu Ritz a ve svých vzpomínkách uvádí, jak to u Burianů chodilo. Kuchyni měl Burian skvěle vybavenou, jen ledničky měl čtyři! Jednu na maso, další na ryby, třetí na mléko, máslo a sýry a tu čtvrtou na zeleninu. Ke kuchyni patřil i samostatný vinný a pivní sklípek. Tady se vařilo a jedlo! Ostatně můžete to posoudit sami. Tahle dvě jídla Burian zbožňoval.

Bílá polévka Vlasty Buriana

Bílá polévka Vlasty Buriana

Vlasta Burian byl velký labužník a měl i svého osobního kuchaře, který dokázal vykouzlit skvělé dobroty nejen k obědu. Recept na tuto polévku najdete…celý článek

Jehněčí oříšky Maréchal Vlasty Buriana

Jehněčí oříšky Maréchal Vlasty Buriana

Milovníci divočiny si určitě pochutnají, zvláště když si na tomhle receptu pochutnal i samotný Vlasta Burian. Recept najdete v knize Kuchařka první…celý článek

Další skvělé prvorepublikové recepty najdete v Kuchařce první republiky, kterou napsaly Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková a kterou vydalo nakladatelství Smart Press. Je v ní desítka úžasných receptů lidové kuchyně Čech a Moravy, recepty inspirované světem, židovskou kuchyní, měšťanskou či dělnickou. Najdete v ní slané pokrmy i sladké, které jsou doslova špičkou cukrařiny. Recept na polévku z červeného zelí nebo jehněčí kotlety určitě vyzkoušejte. Chutnají přímo zázračně! Zvláště haše je naprosto delikátní záležitost, která když se umí, nemůže nikdy omrzet.

 

Jehněčí kotlety Imperial s haší

Jehněčí kotlety Imperial s haší

Tenhle recept z knihy Kuchařka první republiky je inspirován světem a stojí za to ho vyzkoušet. Zejména haše vás mile překvapí.celý článek

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Tahle převelice zajímavá variace na boršč pochází z židovské kuchyně, a najdete ji v knize Kuchařka první republiky. Původně je tento recept z knihy…celý článek

 

 

Kuchařka první republiky

Knížku s recepty si můžete objednat zde

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče

Mleté hovězí nebo vepřové maso je univerzální jako máloco jiného. Navíc si s ním poradí jak začátečníci, tak ostřílení kuchaři. A je jedno, zda se budete inspirovat českou klasikou nebo se pustíte do světových specialit.

Podzimní polévky, které vás zahřejí! Gulášová, z hlívy ústřičné nebo fazolová!

Podzim je doba, kdy se potřebujeme pořádně zahřát, a to pěkně zevnitř. Nejlepší způsob je uvařit si nějakou zahřívající polévku! Nejenže krásně zahřejí, ale jsou taky syté, takže nahradí klidně i druhý chod. Dopřejte si

Jak správně připravit jíšku? Rychlý a snadný recept na domácí zásmažku!

Ať už jsou to polévky, omáčky nebo šťávy k masu, tam všude má jíška své místo. A jestli někdo tvrdí, že to jde i bez ní, nemá pravdu. Dobře zahuštěná omáčka totiž dobře přilne k masu, ale vodová se vsákne do knedlíků a jídlo

Mleté maso na deset způsobů: Karbanátky, sekaná nebo musaka!

Mleté maso je vděčné, dá se z něj vyčarovat neuvěřitelné množství nejrůznějších pokrmů! Ať už je to sekaná, karbanátky, masové kuličky nebo zapečené brambory či rizoto, nikdy neuděláte chybu. Mleté maso je prostě nej, zvláště

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Domácí ekonomka

Jak ušetřit na Vánoce? Tipy, jak přežít…

Vánoce jsou ještě poměrně daleko. Abychom však tyto svátky v pohodě ustáli, respektive aniž bychom…

celý článek »

České celebrity

Ďábelská jízda Koptíka očima čarodějnic:…

Řeč se mluví, city vaří, voda teče… A dvě čarodějky, pro které jsou lidské karamboly a bloudění denním…

celý článek »

Volby 2017

Svěrák, Kubišová či Pilarová: Další celebrity…

Doby, kdy volby zakončovaly velké koncerty Lucie Bílé na Staroměstském náměstí v Praze, jsou dávno…

celý článek »

Krimi

Katku (†23) s Romanem (†23) našli mrtvé…

Slovenští policisté řeší záhadné úmrtí mladého páru. Katarínu (†23) s jejím přítelem Romanem (†23)…

celý článek »