Osvědčené tipy, jak vylepšit každý koláč. Piškotový, křehký i ten s drobenkou | Recepty.Blesk.cz

Osvědčené tipy, jak vylepšit každý koláč. Piškotový, křehký i ten s drobenkou

  • Nudná a stále stejná nemusí být ani drobenka. Vylepšit jí můžete hned několika způsoby.
    Nudná a stále stejná nemusí být ani drobenka. Vylepšit jí můžete hned několika způsoby.
    Foto: profimedia.cz
    12února   2017  /  06:00

    Pečete už dlouhé roky podle osvědčeného receptu, který si v rodině předáváte po generace? Pak se vám možná v poslední době stává, že místo toho, aby oblíbený koláč zmizel z plechu dřív, než vůbec stačí vystydnout, osychá rozkrájený na talíři i několik dnů. Není to proto, že by snad nebyl dobrý. Prostě se jen už všem členům rodiny přejedl. Stačí ale přidat jedinou neobvyklou ingredienci a uvidíte, že se po něm zase rychle zapráší.

  • Piškotové těsto


     

    Populární a rychle hotové piškotové koláče a rolády můžete vylepšit tak, že do těsta například přidáte lžičku skořice. Pokud hotový moučník zdobíte ovocem, můžete těstu dodat neobvyklou jemnou osvěžující příchuť přidáním čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo stoprocentního džusu. Stačí, když jím v receptu nahradíte předepsanou vodu nebo mléko.

     

    Piškotový jablečný koláč

    Piškotový jablečný koláč

    Koláč potřený krémem z jablek, pudinku a cukru, ozdobený tvarohovou šlehačkou, vaječným likérem a mandlovými lupínky.celý článek

  • Perník


     

    K často pečeným moučníkům patří i perník. Nejjednodušší je ten litý na plech. Aby vydržel dlouho vláčný, přidejte do něj jednu nebo dvě nastrouhané syrové brambory. Těsto můžete vylepšit tak, že do něj vmícháte nasekané sušené ovoce. Hodí se třeba brusinky, meruňky i švestky. Pro obzvlášť mlsné jazýčky je můžete ještě na pár hodin namočit do rumu. Pokud nemáte k dispozici sušené ovoce, přidejte do těsta dvě polévkové lžíce švestkových nebo hruškových povidel. Použít se dá i marmeláda.

     

    Sváteční meruňkový perník

    Sváteční meruňkový perník

    Těsto na perník s karamelem a meruňkami, zdobený šlehačkou.celý článek

  • Třené těsto


     

    Oblíbené a rychlé řezy z třeného těsta budou vzdušnější, když vodu nahradíte při zadělávání minerálkou. Dalším osvědčeným způsobem, jak vytvořit nadýchané třené těsto, je, že do směsi vajec s tukem nepřidáte celá vejce, ale oddělíte žloutky, ty vmícháte samostatně a z bílku vyšleháte pevný sníh, který vmícháte opatrně až nakonec.

     

    Koláč z křehkého těsta

    Koláč z křehkého těsta

    Vláčný pudinkový koláč s krémem, který si určitě zamilujete! Hodí se jen tak ke kávě i na oslavy.celý článek

  • Kynuté buchty


     

    Aby kynuté buchty rychle nevysychaly a neztvrdly, potřete je ještě horké rumovým roztokem. Ten připravíte tak, že ve sklenici smícháte ve stejném poměru rum s vodou, přidáte dvě čajové lžičky cukru, necháte ho rozpustit a tímto roztokem pak potřete povrch horkých buchet hned, jak je vyndáte z trouby. Zůstanou měkké a vláčné skoro týden.

     

    Tradiční české makové buchty

    Tradiční české makové buchty

    Kynuté buchty plněné makovou náplní smíchanou s rumem, skořicí, cukrem a badyámem.celý článek

  • Drobenka


     

     

     

    Aby byla po upečení křupavější, stačí, když do ní zapracujete alespoň dvě až tři lžíce medu. Vylepšit ji můžete také kokosem, strouhanými oříšky či sekanými mandlemi, marcipánem nebo třeba mákem. Jemně karamelovou příchuť zase získá, když bílý cukr nahradíte tmavým třtinovým. Lákavou barvu a jemnou chuť drobenka bude mít, když do ní zamícháte trochu práškového vanilkového pudinku.

     

    Kelímkový jogurtový koláč s mraženým ovocem

    Kelímkový jogurtový koláč s mraženým ovocem

    Vyzkoušejte nadýchaný koláč s ovocem a drobenkou!celý článek

    Koláč s drobenkou a s ovocným mixem

    Koláč s drobenkou a s ovocným mixem

    Kynutý koláč pokladený různorodým ovocem a posypaný drobenkou. Pečeme do zezlátnutí drobenky.celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně. Ne každý druh se vaří stejně. Záleží také na pokrmu, který připravujete.

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Útěk Řepky s Kristelovou z natáčení: Prachařovi…

O tom, že se spolu mají krásně a milují se až za hrob, veřejnost prostřednictvím sociálních sítí…

celý článek »

Krimi

Záhadná smrt těhotné ženy (†27) v lesích:…

Její rodina trnula dlouhé dva týdny strachy. Nikdo nevěděl, kde může těhotná Kara Blevins (†27) z Minnesoty…

celý článek »

Příběhy

Tyran vyhodil fenku za jízdy z auta: Běžela…

Už ho nebavila, nebo mu vadilo, že je březí. Rozhodl se jí zbavit naprosto bezcitným způsobem. Krutý…

celý článek »

Alpské lyžování na ZOH 2018

Teď už bez legrace: je Ester Ledecká příbuzná…

PŘÍMO Z KOREJE | Začalo to jako legrační tweet, kterým americká plavkyně Katie Ledecká reagovala…

celý článek »