Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek | Recepty.Blesk.cz

Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek

Foto: shutterstock.com
20.01.2017 / 06:00

Mleté maso se nikdy neomrzí, a když potřebujete rychlou večeři, vykouzlí z něj i naprostý začátečník téměř cokoli. A co potom ostřílené  kuchařky, které se nebojí experimetovat nebo pouštět do složitějších receptů. Každopádně si tyhle určitě oblíbíte!

Asi nejznámější jídlo z mletého masa je sekaná. Tu znají české kuchařky už od středověku. Tehdy se však jednalo o luxusní jídlo, které se nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo téměř výhradně z kýty nebo svíčkové. Teprve díky mlýnku na masu se dostala sekaná i mezi chudší vrstvy, protože se používalo i méněhodnotné či levnější maso. Domácí sekaná se lišila a dodnes liší krajem i domácností. Základem bývá většinou mix různých druhů mletých mas – vepřového, hovězího, kuřecího. Vyzkoušejte tyhle tři recepty a uvidíte, že zmizí z talíře rychleji, než se nadechnete.

Staročeská domácí sekaná

Staročeská domácí sekaná

Staročeská sekaná je naprosto klasické jídlo z mletého masa, které ovšem vyžaduje špetku umění.celý článek

Sekaná s vejcem

Sekaná s vejcem

Snadný, rychlý, levný a hlavně chutný oběd či večeře. Zkuste naší variantu s vejcem!celý článek

Sekaná s bylinkami

Sekaná s bylinkami

Elegantní verze klasické české nedělní pečínky.celý článek

Karbanátky jsou nejen českou oblíbenou klasikou, ale i mezinárodní. Mají totiž širokou škálu variací a dá se z nich připravit opravdu velmi chutné a rychlé jídlo nejen k sobotnímu obědu. Vypadají sice na pohled málo luxusně, ale jejich pozitivum je především v tom, jak úžasně chutnají. Děti je milují s bramborovou kaší, muži si je dají klidně studené s chlebem a hořčicí. Dobrému karbanátku zkrátka odolá málokdo.

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Připravte si lehkou večeři z krůtího masa!celý článek

Čočkové karbanátky

Čočkové karbanátky

Uvařená čočka, uzené maso, cibule, česnek a žloutky tvoří základ karbanátek, které jsou obaleny v bílcích a ve strouhance a poté osmaženy.celý článek

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

Tyto karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí odpůrci zeleniny.celý článek

A co takhle připravit něco o trochu složitějšího a s nádechem exotiky? Pokud milujete pálivé pokrmy, překvapte rodinu směsí mletého masa s chilli, děti určitě ocení lasagne a milovníci zeleniny stoprocentně nepohrdnou zapečeným lilkem s mletým masem. Pokud jde o lilek, doporučujeme ho rozpůlit, vydlabat, osolit, nechat odležet a pak osušit a lehce zaprášit moukou. Teprve potom s ním můžete pracovat. Dobrou chuť. 

Boloňské lasagne

Boloňské lasagne

O co jsou náročnější na přípravu, o to víc vás bude rodina nosit na rukou, až je uděláte.celý článek

Chilli con carne z trouby

Chilli con carne z trouby

Vyzkoušejte mexickou klasiku z mletého hovězího, zapečenou strouhaným sýrem.celý článek

Zapečený lilek s mletým masem

Zapečený lilek s mletým masem

Až narazíte na trhu na lilky a zase nebudete vědět, co s nimi, tady je jeden osvědčený a báječný recept vonící dálkami.celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Napadená a okradená hvězda Ulice Šafránková?…

Na sociální síti ze sebe udělala chudinku, když si o Velikonocích postěžovala, jak ji v noční Praze…

celý článek »

Události

Lukáš zachránil Václavovi život, ale nikdy…

Nikdy předtím se nepotkali. Každý z nich je z jiného kouta republiky. Přesto Lukáš zachránil Václavovi…

celý článek »

České celebrity

Policií hledaný expartner Prachařové: Dopita…

Zčistajasna se objevil bývalý snoubenec Agáty Prachařové (32) a otec jejího syna. Po pěti letech…

celý článek »

Politika

ONLINE Filip uhájil křeslo šéfa KSČM před…

Představitelé KSČM se v sobotu vydali do Nymburku, aby tam zvolili své nové vedení. Neobešlo se to…

celý článek »