Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek | Recepty.Blesk.cz

Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek

Foto: shutterstock.com
20.01.2017 / 06:00

Mleté maso se nikdy neomrzí, a když potřebujete rychlou večeři, vykouzlí z něj i naprostý začátečník téměř cokoli. A co potom ostřílené  kuchařky, které se nebojí experimetovat nebo pouštět do složitějších receptů. Každopádně si tyhle určitě oblíbíte!

Asi nejznámější jídlo z mletého masa je sekaná. Tu znají české kuchařky už od středověku. Tehdy se však jednalo o luxusní jídlo, které se nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo téměř výhradně z kýty nebo svíčkové. Teprve díky mlýnku na masu se dostala sekaná i mezi chudší vrstvy, protože se používalo i méněhodnotné či levnější maso. Domácí sekaná se lišila a dodnes liší krajem i domácností. Základem bývá většinou mix různých druhů mletých mas – vepřového, hovězího, kuřecího. Vyzkoušejte tyhle tři recepty a uvidíte, že zmizí z talíře rychleji, než se nadechnete.

Staročeská domácí sekaná

Staročeská domácí sekaná

Staročeská sekaná je naprosto klasické jídlo z mletého masa, které ovšem vyžaduje špetku umění.celý článek

Sekaná s vejcem

Sekaná s vejcem

Snadný, rychlý, levný a hlavně chutný oběd či večeře. Zkuste naší variantu s vejcem!celý článek

Sekaná s bylinkami

Sekaná s bylinkami

Elegantní verze klasické české nedělní pečínky.celý článek

Karbanátky jsou nejen českou oblíbenou klasikou, ale i mezinárodní. Mají totiž širokou škálu variací a dá se z nich připravit opravdu velmi chutné a rychlé jídlo nejen k sobotnímu obědu. Vypadají sice na pohled málo luxusně, ale jejich pozitivum je především v tom, jak úžasně chutnají. Děti je milují s bramborovou kaší, muži si je dají klidně studené s chlebem a hořčicí. Dobrému karbanátku zkrátka odolá málokdo.

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Připravte si lehkou večeři z krůtího masa!celý článek

Čočkové karbanátky

Čočkové karbanátky

Uvařená čočka, uzené maso, cibule, česnek a žloutky tvoří základ karbanátek, které jsou obaleny v bílcích a ve strouhance a poté osmaženy.celý článek

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

Tyto karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí odpůrci zeleniny.celý článek

A co takhle připravit něco o trochu složitějšího a s nádechem exotiky? Pokud milujete pálivé pokrmy, překvapte rodinu směsí mletého masa s chilli, děti určitě ocení lasagne a milovníci zeleniny stoprocentně nepohrdnou zapečeným lilkem s mletým masem. Pokud jde o lilek, doporučujeme ho rozpůlit, vydlabat, osolit, nechat odležet a pak osušit a lehce zaprášit moukou. Teprve potom s ním můžete pracovat. Dobrou chuť. 

Boloňské lasagne

Boloňské lasagne

O co jsou náročnější na přípravu, o to víc vás bude rodina nosit na rukou, až je uděláte.celý článek

Chilli con carne z trouby

Chilli con carne z trouby

Vyzkoušejte mexickou klasiku z mletého hovězího, zapečenou strouhaným sýrem.celý článek

Zapečený lilek s mletým masem

Zapečený lilek s mletým masem

Až narazíte na trhu na lilky a zase nebudete vědět, co s nimi, tady je jeden osvědčený a báječný recept vonící dálkami.celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy a správnou přípravu. Spěch se při pečení bábovky nevyplácí. Co mít tedy na

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Miliardář přichystal Brožové (50) další…

Herečka Kateřina Brožová své padesátiny oslavila už před několika dny s kolegy. Dary a kytky stěží…

celý článek »

Krimi

Čech se kvůli fotce zřítil v Thajsku ze…

Tragická nehoda v Thajsku ukončila život dvaatřicetiletého Jirky z České Lípy. Údajně kvůli lepší…

celý článek »

Světové celebrity

Neuvěřitelná Doktorka Quinnová: V 67 letech…

Je to vůbec možné? Herečka Jane Seymour (67) zkrátka nestárne. Od dob, kdy si zahrála Bondgirl nebo…

celý článek »

České celebrity

Hvězdy na Česko-Slovenském plese: Gregorová…

Česko-Slovenský ples patří každoročně mezi nejprestižnější události plesové sezóny, a tak si ho nenechávají…

celý článek »