Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek | Recepty.Blesk.cz

Mleté maso 9x jinak: Vynikající staročeská sekaná, karbanátky i zapečený lilek

Foto: shutterstock.com
20.01.2017 / 06:00

Mleté maso se nikdy neomrzí, a když potřebujete rychlou večeři, vykouzlí z něj i naprostý začátečník téměř cokoli. A co potom ostřílené  kuchařky, které se nebojí experimetovat nebo pouštět do složitějších receptů. Každopádně si tyhle určitě oblíbíte!

Asi nejznámější jídlo z mletého masa je sekaná. Tu znají české kuchařky už od středověku. Tehdy se však jednalo o luxusní jídlo, které se nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo téměř výhradně z kýty nebo svíčkové. Teprve díky mlýnku na masu se dostala sekaná i mezi chudší vrstvy, protože se používalo i méněhodnotné či levnější maso. Domácí sekaná se lišila a dodnes liší krajem i domácností. Základem bývá většinou mix různých druhů mletých mas – vepřového, hovězího, kuřecího. Vyzkoušejte tyhle tři recepty a uvidíte, že zmizí z talíře rychleji, než se nadechnete.

Staročeská domácí sekaná

Staročeská domácí sekaná

Staročeská sekaná je naprosto klasické jídlo z mletého masa, které ovšem vyžaduje špetku umění.celý článek

Sekaná s vejcem

Sekaná s vejcem

Snadný, rychlý, levný a hlavně chutný oběd či večeře. Zkuste naší variantu s vejcem!celý článek

Sekaná s bylinkami

Sekaná s bylinkami

Elegantní verze klasické české nedělní pečínky.celý článek

Karbanátky jsou nejen českou oblíbenou klasikou, ale i mezinárodní. Mají totiž širokou škálu variací a dá se z nich připravit opravdu velmi chutné a rychlé jídlo nejen k sobotnímu obědu. Vypadají sice na pohled málo luxusně, ale jejich pozitivum je především v tom, jak úžasně chutnají. Děti je milují s bramborovou kaší, muži si je dají klidně studené s chlebem a hořčicí. Dobrému karbanátku zkrátka odolá málokdo.

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Připravte si lehkou večeři z krůtího masa!celý článek

Čočkové karbanátky

Čočkové karbanátky

Uvařená čočka, uzené maso, cibule, česnek a žloutky tvoří základ karbanátek, které jsou obaleny v bílcích a ve strouhance a poté osmaženy.celý článek

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

Tyto karbanátky si oblíbí i zapřísáhlí odpůrci zeleniny.celý článek

A co takhle připravit něco o trochu složitějšího a s nádechem exotiky? Pokud milujete pálivé pokrmy, překvapte rodinu směsí mletého masa s chilli, děti určitě ocení lasagne a milovníci zeleniny stoprocentně nepohrdnou zapečeným lilkem s mletým masem. Pokud jde o lilek, doporučujeme ho rozpůlit, vydlabat, osolit, nechat odležet a pak osušit a lehce zaprášit moukou. Teprve potom s ním můžete pracovat. Dobrou chuť. 

Boloňské lasagne

Boloňské lasagne

O co jsou náročnější na přípravu, o to víc vás bude rodina nosit na rukou, až je uděláte.celý článek

Chilli con carne z trouby

Chilli con carne z trouby

Vyzkoušejte mexickou klasiku z mletého hovězího, zapečenou strouhaným sýrem.celý článek

Zapečený lilek s mletým masem

Zapečený lilek s mletým masem

Až narazíte na trhu na lilky a zase nebudete vědět, co s nimi, tady je jeden osvědčený a báječný recept vonící dálkami.celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

„Budeš, holčičko, dělat, co ti řeknu.“ Witowská…

Světlana Witowská zažívá v neděli premiéru jako moderátorka Událostí České televize. Moderovala už…

celý článek »

České celebrity

Andrea Pomeje: Musela jsem Jirku opustit,…

Tak tohle na návrat nevypadá. Dýdžejka Andrea Pomeje (30) prozradila další důvod, proč musela svého…

celý článek »

Krimi

Otřesné záběry smrtelné nehody na Děčínsku:…

Hrůzné video zachycující smrtelnou nehodu na Děčínsku se šíří sociálními sítěmi. Nahrávka pochází…

celý článek »

VIP sport

Hvězdná exhibice v Mikulově: Voráčka s Pastrňákem…

Má-li dnes Česko miláčky davů, tak jsou jimi Jakub Voráček (28) a David Pastrňák (22). Excelentní…

celý článek »