Co s vyloupanými vlašskými ořechy? 5 tipů, jak je uskladnit | Recepty.Blesk.cz

Co s vyloupanými vlašskými ořechy? 5 tipů, jak je uskladnit

  • Foto: Shutterstock.com
    15ledna   2017  /  06:00

    Zůstalo vám po pečení vánočního cukroví doma víc vyloupaných ořechů, než jste stačili spotřebovat? Pak si co nejdřív rozmyslete, jak je uskladníte. Rychle se totiž kazí. Důvodem je obsah velkého množství oleje, který za přístupu vzduchu brzy žlukne. Navíc mohou zplesnivět nebo je napadnou moli. Existuje ale hned několik způsobů, jak jádra uchovat chutná i několik měsíců.

  • Zavřete je do sklenice


     

    Pokud vám vyloupaných ořechů nezbylo moc a jste si jisti, že je sníte jen tak nebo je v blízké době upotřebíte třeba do pečení, můžete je nasypat do obyčejného papírového sáčku, který pak uzavřete do čisté a suché zavařovací sklenice nebo dobře těsnící dózy. Tu umístěte na suché, chladné a temné místo. Takto uložené vám ořechy vydrží několik týdnů.

     

    Ořechový koláč

    Ořechový koláč

    Koláč plněný ořechovou náplní ze smetany, medu, vlašských a lískových ořechů. Pečeme dozlatovacelý článek

  • Uložte je do lednice


     

    Dalším řešením je chladnička. V ní vám vyloupaná jádra vydrží tři až čtyři měsíce. Aby ale nepřejímala okolní pachy, umístěte je do vzduchotěsné nádoby nebo použijte silnější igelitový sáček se "zipem".

     

    Ořechy stokrát jinak: 7 úžasných receptů na sladké moučníky, které vám zlepší náladu

    Ořechy stokrát jinak: 7 úžasných receptů na sladké moučníky, které vám zlepší náladu

    Podzim je pestré a bohaté roční období, a to nejen na barvy, ale i vitaminy. Ty najdete třeba v ořeších. Proč toho nevyužít? Mají spousty vitaminů,…celý článek

  • Zamražte je


     

     

    Celý rok pak můžete mít ořechy uložené v mrazničce. Při stálé teplotě pod nulou se nezmění jejich vzhled ani kvalita. Označte si je ale datem, kdy jste zamrazili, a do dvanácti měsíců je spotřebujte. Po delší době totiž začínají ztrácet svoji typickou "ořechovou" chuť. Skladovat je můžete jak celé, tak pomleté. Použijte dobře těsnící uzavíratelnou plastovou krabičku nebo silný igelitový sáček. Výhodou je, že zmražená jádra můžete rovnou zpracovávat, drtit je, sekat, či mlít.

     

    Jablečný dortík s ořechy

    Jablečný dortík s ořechy

    Nastrouhaná jablka smíchaná se sněhem, žloutky, krupicí a ořechy, dochucená skořicí. Zdobíme čokoládovou polevou.celý článek

  • Zavařte je

    Vlašské ořechy

     

    Na tento způsob nedá hodně hospodyněk dopustit. Vlašáky tak mohou vydržet i několik let. Na výběr máte hned dvě možnosti, jak je zavařit. Buď klasicky v hrnci, nebo v mikrovlnné troubě. Základem jsou vždy důkladně vymyté a vysušené sklenice, do kterých ořechy naskládáte (nasucho) asi centimetr pod okraj. Pokud chcete použít mikrovlnku, vložte do ní naplněnou sklenici a na nejnižší výkon troubu pusťte asi na tři minuty. Vyndejte, novým víčkem ihned uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte takzvaně zatáhnout.

     

    Pokud budete zavařovat v hrnci, sklenice zavíčkujte a vložte dovnitř. Musí být úplně ponořené proto, aby neměly tendenci vyplavávat, zatižte je. Zavařujte přibližně devadesát minut při teplotě kolem pětaosmdesáti stupňů Celsia. Po vytáhnutí nechte vychladnout a uskladněte na suché, chladné a temné místo.

     

    Košíčky ořechové

    Košíčky ořechové

    Košíčky plněné ořechovou nádivkou a zdobené čokoládovou polevou jsou klasikou českých Vánoc.celý článek

  • Zalijte je medem

    ...

     

     

     

    Pokud rádi mlsáte, vyrobte si sladkou pochoutku pro dlouhé zimní večery. Vyloupaná jádra vlašských ořechů nasypejte do hrnce, smíchejte s medem v poměru asi jedna ku jedné a na opravdu velmi mírném plameni nechte zahřívat. Pak ještě horké plňte do čistých a suchých sklenic. Zavíčkujte a uložte do spíže.

     

    Stehenní řízky v ořechovém kabátku

    Stehenní řízky v ořechovém kabátku

    Vyzkoušejte tentokrát řízky z kuřecích stehen. Jsou šťavnatější a v oříškové strouhance chutnají přímo božsky.celý článek

     

    Pečený losos s ořechovou krustou

    Pečený losos s ořechovou krustou

    Pečený losos na másle s krustou z medu, hořčice a ořechů.celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin, ale taky na pizzu, ryby, slaný koláč či pečený chléb.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra jedné z nejdrsnějších Výměn manželek:…

Řval sprostě na celý dům, a dokonce napadl svou náhradní ženu Janu (32)! Za agresivní chování ve…

celý článek »

Krimi

Vražedkyně v bikinách se vrací domů. Modelka…

Slovenská modelka Mária Kukučová (28) se brzy dostane ze španělské basy, kde si odpykává trest za…

celý článek »

Příběhy

Denisa trpěla stejnou nemocí jako Koukalová:…

Byla úspěšnou sportovkyní, ale propadla anorexii a bulimii. Podobný osud, jaký měla biatlonistka…

celý článek »

Politika

Nahradí Klausovou na Slovensku policejní…

Po oznámení konce šéfa GIBS Murína může dojít i na další odchod z důležité pozice v bezpečnostních…

celý článek »