Co s vyloupanými vlašskými ořechy? 5 tipů, jak je uskladnit | Recepty.Blesk.cz

Co s vyloupanými vlašskými ořechy? 5 tipů, jak je uskladnit

  • Foto: Shutterstock.com
    15ledna   2017  /  06:00

    Zůstalo vám po pečení vánočního cukroví doma víc vyloupaných ořechů, než jste stačili spotřebovat? Pak si co nejdřív rozmyslete, jak je uskladníte. Rychle se totiž kazí. Důvodem je obsah velkého množství oleje, který za přístupu vzduchu brzy žlukne. Navíc mohou zplesnivět nebo je napadnou moli. Existuje ale hned několik způsobů, jak jádra uchovat chutná i několik měsíců.

  • Zavřete je do sklenice


     

    Pokud vám vyloupaných ořechů nezbylo moc a jste si jisti, že je sníte jen tak nebo je v blízké době upotřebíte třeba do pečení, můžete je nasypat do obyčejného papírového sáčku, který pak uzavřete do čisté a suché zavařovací sklenice nebo dobře těsnící dózy. Tu umístěte na suché, chladné a temné místo. Takto uložené vám ořechy vydrží několik týdnů.

     

    Ořechový koláč

    Ořechový koláč

    Koláč plněný ořechovou náplní ze smetany, medu, vlašských a lískových ořechů. Pečeme dozlatovacelý článek

  • Uložte je do lednice


     

    Dalším řešením je chladnička. V ní vám vyloupaná jádra vydrží tři až čtyři měsíce. Aby ale nepřejímala okolní pachy, umístěte je do vzduchotěsné nádoby nebo použijte silnější igelitový sáček se "zipem".

     

    Ořechy stokrát jinak: 7 úžasných receptů na sladké moučníky, které vám zlepší náladu

    Ořechy stokrát jinak: 7 úžasných receptů na sladké moučníky, které vám zlepší náladu

    Podzim je pestré a bohaté roční období, a to nejen na barvy, ale i vitaminy. Ty najdete třeba v ořeších. Proč toho nevyužít? Mají spousty vitaminů,…celý článek

  • Zamražte je


     

     

    Celý rok pak můžete mít ořechy uložené v mrazničce. Při stálé teplotě pod nulou se nezmění jejich vzhled ani kvalita. Označte si je ale datem, kdy jste zamrazili, a do dvanácti měsíců je spotřebujte. Po delší době totiž začínají ztrácet svoji typickou "ořechovou" chuť. Skladovat je můžete jak celé, tak pomleté. Použijte dobře těsnící uzavíratelnou plastovou krabičku nebo silný igelitový sáček. Výhodou je, že zmražená jádra můžete rovnou zpracovávat, drtit je, sekat, či mlít.

     

    Jablečný dortík s ořechy

    Jablečný dortík s ořechy

    Nastrouhaná jablka smíchaná se sněhem, žloutky, krupicí a ořechy, dochucená skořicí. Zdobíme čokoládovou polevou.celý článek

  • Zavařte je

    Vlašské ořechy

     

    Na tento způsob nedá hodně hospodyněk dopustit. Vlašáky tak mohou vydržet i několik let. Na výběr máte hned dvě možnosti, jak je zavařit. Buď klasicky v hrnci, nebo v mikrovlnné troubě. Základem jsou vždy důkladně vymyté a vysušené sklenice, do kterých ořechy naskládáte (nasucho) asi centimetr pod okraj. Pokud chcete použít mikrovlnku, vložte do ní naplněnou sklenici a na nejnižší výkon troubu pusťte asi na tři minuty. Vyndejte, novým víčkem ihned uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte takzvaně zatáhnout.

     

    Pokud budete zavařovat v hrnci, sklenice zavíčkujte a vložte dovnitř. Musí být úplně ponořené proto, aby neměly tendenci vyplavávat, zatižte je. Zavařujte přibližně devadesát minut při teplotě kolem pětaosmdesáti stupňů Celsia. Po vytáhnutí nechte vychladnout a uskladněte na suché, chladné a temné místo.

     

    Košíčky ořechové

    Košíčky ořechové

    Košíčky plněné ořechovou nádivkou a zdobené čokoládovou polevou jsou klasikou českých Vánoc.celý článek

  • Zalijte je medem

    ...

     

     

     

    Pokud rádi mlsáte, vyrobte si sladkou pochoutku pro dlouhé zimní večery. Vyloupaná jádra vlašských ořechů nasypejte do hrnce, smíchejte s medem v poměru asi jedna ku jedné a na opravdu velmi mírném plameni nechte zahřívat. Pak ještě horké plňte do čistých a suchých sklenic. Zavíčkujte a uložte do spíže.

     

    Stehenní řízky v ořechovém kabátku

    Stehenní řízky v ořechovém kabátku

    Vyzkoušejte tentokrát řízky z kuřecích stehen. Jsou šťavnatější a v oříškové strouhance chutnají přímo božsky.celý článek

     

    Pečený losos s ořechovou krustou

    Pečený losos s ořechovou krustou

    Pečený losos na másle s krustou z medu, hořčice a ořechů.celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Svědectví z nemocnice, ve které leží Gott:…

Karel Gott (78) byl o víkendu náhle převezen do nemocnice! Podle prvních informací to bylo kvůli…

celý článek »

Krimi

Strach o zdraví pašeračky Terezy? Lidé na…

Poslední lednový den se na internetu objevila petice za přeložení české pašeračky heroinu z pákistánského…

celý článek »

Tajemno

UFO vyfotili nad Mount Everestem. V takové…

Nad nejvyšší horou světa byl vyfocen neidentifikovatelný létající objekt neboli zkráceně UFO. Odborníci…

celý článek »

Příběhy

Ruský web oznámil smrt hokejisty Filippiho.…

Tohle si ruský server Meduza za rámeček nedá. V pondělí večer se na jeho webu objevila informace…

celý článek »