9 skvělých zimních polévek, které vás zahřejí a dodají vám energii | Recepty.Blesk.cz

9 skvělých zimních polévek, které vás zahřejí a dodají vám energii

Foto: Shutterstock
11.01.2017 / 06:00

Komu by v mrazivých dnech chutnaly studené zeleninové saláty? Nikomu! Do jídelníčku zařaďte teplé a vydatné polévky, které klidně nahradí hlavní jídlo. Kromě toho úžasně chutnají a vyženou z těla nejen bacily, ale i špatnou náladu!

Brambory patří mezi důležité složky českého jídelníčku a mají v něm nezastupitelné místo. Jsou totiž dobře stravitelné, nemají téměř žádný tuk, mají hodně škrobu a kvalitní bílkoviny. Ano, když jich sníme deset kilogramů, zřejmě po nich nezhubneme, ale v přiměřeném množství patří do našich pokrmů. Jsou skvělé jako příloha, ale dá se z nich připravit i polévka a hlavní jídlo, a to dokonce i nasladko. Tyhle tři polévky jsou ideální zimní vzpruhou, která zasytí celou vaši rodinu. No a ve spojení třeba se zázvorem je taky úžasným bojovníkem s virózami.

Bramborová se zázvorem

Bramborová se zázvorem

Tahle polévka vás nejen zahřeje, ale taky postaví na nohy, pokud vás trápí nějaké nachlazení. Zázvor je ideální bojovník proti zimě i nemocem.celý článek

Sýrová polévka se slaninou

Sýrová polévka se slaninou

Kdo miluje chuť sýra a slaniny, pak téhle polévce neodolá. Tahle tekutá slast zahřeje v chladných dnech i toho největšího zmrzlíka.celý článek

Tradiční bramboračka

Tradiční bramboračka

Bramboračka je jedna z polévek, která by rozhodně neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru.celý článek

Běžnou součástí českého jídelníčku byly vždy i luštěniny, které dnes tak trochu na našich stolech chybí. Napravte to a vyzkoušejte tyto tři skvělé fazolové polévky. Fazole možná nejsou nejoblíbenější, ale věřte tomu, že jejich konzumace vám prospěje. Obsahují spousty vlákniny, která je vhodná i při hubnutí, a také spoustu vitaminů a minerálů, které snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Takoví Mexičané fazole i snídají a podle statistiky mají nejmenší počet mozkových příhod. Tak směle do toho, ale pozor, tyhle polévky pořádně pálí.

Fazolová polévka

Fazolová polévka

Tato polévka z červených fazolí je hotová raz dva a dokonale vás zasytí.celý článek

Vegetariánská fazolová polévka

Vegetariánská fazolová polévka

Fazolová polévka vhodná nejen pro vegetariány.celý článek

 

Jaká zelenina je pro přípravu polévek nejoblíbenější? Určitě zelí, a to ve všech podobách. Přidejte ještě kapustu, květák nebo méně populární řepu a můžete z nich vykouzlit skutečně vynikající polévky. Otestujte je všechny tři a nebudete litovat. Chcete-li, aby vás pořádně prohnaly, pak do té zelné přidejte i špetku chilli papriček. Budete sice slzet, ale žádná chřipka vás nedostane.

Zelňačka s uzenými knedlíčky

Zelňačka s uzenými knedlíčky

Zelná polévka je naprostá klasika. Ať už ji děláte bílou nebo s paprikou. Zkuste ji proto tentokrát ozvláštnit lahodnými knedlíčky z uzeného masa.celý článek

Kapustová polévka s drůbežím masem

Kapustová polévka s drůbežím masem

Zeleninová polévka plná vitamínů, která zahřeje i povzbudí. Maso můžete použít krůtí, či kuřecí.celý článek

Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy

Řepa je zdravá a zajímavě chutná. Kdo ji miluje, nedá na ni dopustit. Zkusili jste už tuhle hutnou polévku, která voní po olivách, celeru a bylinkách?…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Po pádu Vydry došlo k náhlým změnám v Divadle…

Divadlo na Vinohradech hlásí problém! Ještě se ani návštěvníci premiéry představení Ifigenie v Aulidě…

celý článek »

Komentáře

Komentář: Žádné kecy a konec srandy. ČSSD…

Podle sjezdu vždy nejlíp poznáte skutečný stav příslušné strany. Ten ČSSD, který se v neděli konal…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Glamour punk, jízda na ostro…

Bály jsou pro čas zimy typické. Považují se za vrchol společenského setkání, což povinný…

celý článek »

Ročník 2017/18

Jak si vedly posily Sparty: Stanciu rozpálil…

Hned tři ze čtyř zimních posil zařadil trenér Sparty Andrea Stramaccioni do prvního ligového zápasu…

celý článek »