Masové kuličky: Triky a recepty, jak je nejlépe připravit | Recepty.Blesk.cz

Masové kuličky: Triky a recepty, jak je nejlépe připravit

  • Foto: shutterstock.com
    8ledna   2017  /  06:00

    Karbanátky, sekaná, čevabčiči, boloňská směs na špagety. Všechna tato jídla jsou oblíbená. Není snad domácnost, kde by se alespoň jednou za čas nepřipravovala. Zkuste ale svůj repertoár pochoutek z mletého masa rozšířit o vynikající masové kuličky. Jejich obrovskou výhodou je to, že je můžete podávat nejen s mnoha omáčkami, ale i jen tak smažené nebo pečené v troubě. A navíc je můžete upečené i zamrazit a mít tak polotovar pro rychlou večeři.

  • Vyberte správné maso

    ...

     

    Na přípravu kuliček můžete koupit v podstatě jakékoliv maso. Používá se vepřové, hovězí, kuřecí, krůtí, jehněčí i telecí. Důležité je ale uvědomit si, že pokud zvolíte maso, které neobsahuje žádný tuk, budou kuličky sice dietnější, ale můžete je snadno převařit. Místo toho, aby byly měkké a šťavnaté, budou pak suché a tuhé. Nejlepší je proto klasická směs složená z hovězího a vepřového masa. Pokud chcete použít jakékoliv libové maso, přimíchejte do něj asi třetinu namletého tučnějšího vepřového.

     

    Mleté maso 7x jinak: Recept na švédské masové kuličky i skvělou sekanou

    Mleté maso 7x jinak: Recept na švédské masové kuličky i skvělou sekanou

    Mleté maso patří mezi to levnější, je snadné na přípravu a přitom se z něj dají připravit opravdu lahodná jídla. Skvěle se ale hodí i na rychlovky.…celý článek

  • Nezapomeňte na strouhanku

    strouhanka

     

    Možná si myslíte, že přidávat do mletého masa strouhanku je úplně zbytečné, už naše babičky ale dobře věděly, proč to dělat. Strouhanka totiž maso nádherně spojí. Díky ní se vám kuličky nerozpadnou a budou skvěle držet pohromadě. Pokud nemáte po ruce klasickou strouhanku, nezoufejte, můžete ji nahradit klidně čerstvým, nadrobno natrhaným bílým toustovým chlebem.

     

    Když maso hraje všemi barvami! Kdy je to v pořádku a kdy ho vyhodit?

    Když maso hraje všemi barvami! Kdy je to v pořádku a kdy ho vyhodit?

    Maso patří mezi potraviny, u kterých nás změna barvy dokáže pořádně znervóznit. Ať už je to levné mleté, celé kuře nebo dobře uleželý steak, je samozřejmé,…celý článek

  • Přilijte kapku mléka


     

    Dalším krokem, který vám pomůže zajistit, že budou hotové kuličky měkké a nevysuší se, je mléko. Nedivte se, do mletých mas ho trocha opravdu patří. Čím tučnější, tím lepší. Strouhanku nebo rozdrobený toustový chléb do něj nasypejte a míchejte, dokud se nevytvoří kompaktní mazlavá hmota. Tu pak důkladně zapracujte do mletého masa. Tato směs funguje nejen jako dokonalé pojivo a zvlhčovadlo, ale zabrání také bílkovinám obsaženým v mase, aby se srazily a kuličky tak ztuhly. Mléko můžete nahradit i jogurtem nebo podmáslím zředěným vodou.

     

    Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče

    Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče

    Mleté hovězí nebo vepřové maso je univerzální jako máloco jiného. Navíc si s ním poradí jak začátečníci, tak ostřílení kuchaři. A je jedno, zda se…celý článek

  • Dlouho maso nezpracovávejte

    ...

     

    Pro promíchání a spojení mletého masa s dalšími ingrediencemi nepoužívejte mixér. Vše raději zpracujte ručně. A i tak se snažte zpracování příliš neprotahovat. Bohatě stačí jedna až dvě minuty. Při delším míchání a hnětení se totiž maso zahřeje, dojde k narušení všech emulzí a při pečení se oddělí tuk od zbytku masa, takže ve výsledku budou kuličky suché a budou se rozpadat.

     

    Jak dlouho vydrží maso v lednici? Kuře zpracujte do dvou dnů, mleté co nejdříve!

    Jak dlouho vydrží maso v lednici? Kuře zpracujte do dvou dnů, mleté co nejdříve!

    Chlazená drůbež, vepřové, maso na guláš, ryby... Supermarkety se každý týden předhánějí, kdo nabídne větší slevu. A my se výhodnou cenou necháme často…celý článek

  • Rozmyslete si, jak je upravíte

    ...

     

    Na výběr máte hned tři možnosti. Každá z nich má své výhody i nevýhody. Kuličky můžete osmažit na pánvi, upéct v troubě nebo je uvařit v omáčce. Záleží jen na tom, zda například připravujete kuliček víc, abyste je pak mohli zamrazit a použít jako polotovar. V takovém případě je nejlepší upéct je. Ohlídejte si ale, abyste je nepřesušili. Nezapomeňte je při pečení potřít tukem. Výhodou vaření kuliček v omáčce je, že nemusíte špinit další nádobí. Navíc neztratí nic ze své šťavnatosti. Pokud je ale předem osmažíte na pánvičce, dodají spolu s výpekem omáčce skvělou chuť.

     

     

    Jak směs namíchat a s čím kuličky podávat? Inspirujte se našimi recepty:

    Rajská s masovými kuličkami

    Rajská s masovými kuličkami

    Vůni rajčat milují děti i dospělí. Rajská se dá jíst s knedlíky, bramborami i s rýží. A s masovými kuličkami je dokonalá.celý článek

    Masové kuličky na zelenině

    Masové kuličky na zelenině

    Masové kuličky jsou milovaná klasika. Zkuste je tentokrát se sezónnní zeleninou.celý článek

    Švédské masové kuličky

    Švédské masové kuličky

    Jsou jednoduché, levné, ale mají jednu nevýhodu – nikdy jich nebude dost!celý článek

    Řecké masové kuličky

    Řecké masové kuličky

    Když budete mít tu možnost, rozhodně je vyzkoušejte s jehněčím masem. I s hovězím ale budou chutnat skvěle.celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Po pádu Vydry došlo k náhlým změnám v Divadle…

Divadlo na Vinohradech hlásí problém! Ještě se ani návštěvníci premiéry představení Ifigenie v Aulidě…

celý článek »

Komentáře

Komentář: Žádné kecy a konec srandy. ČSSD…

Podle sjezdu vždy nejlíp poznáte skutečný stav příslušné strany. Ten ČSSD, který se v neděli konal…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Glamour punk, jízda na ostro…

Bály jsou pro čas zimy typické. Považují se za vrchol společenského setkání, což povinný…

celý článek »

Ročník 2017/18

Jak si vedly posily Sparty: Stanciu rozpálil…

Hned tři ze čtyř zimních posil zařadil trenér Sparty Andrea Stramaccioni do prvního ligového zápasu…

celý článek »