Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne! | Recepty.Blesk.cz

Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

Foto: FOOD
23.12.2017 / 06:00

Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte si dokonalé tradiční menu. Jsou přece Vánoce!

 

Polévka je grunt! A vánoční rybí polévka nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Základem je samozřejmě kapří hlava a ocas a také jikry a mlíčí. Pak už nesmí chybět jen kořenová zelenina a koření. Samozřejmě ji na závěr nezapomeňte zjemnit smetanou.

Rybí polévka se smetanou

Rybí polévka se smetanou

Tento recept na tradiční poctivou štědrovečerní polévku pochází z dob našich babiček.celý článek

U kapra smaženého v trojobalu snad není co zkazit. I tak ho ale můžete vylepšit. Například klasickou strouhanku nahradit panko strouhankou, která tolik nenasákne olej. A i smažená ryba díky tomu nebude tak těžká do žaludku.

Smažený kapr v trojobalu

Smažený kapr v trojobalu

I klasický recept našich babiček můžete malinko upravit. Zkuste obyčejnou strouhanku nahradit asijskou panko strouhankou, která tolik nenasákne olej.…celý článek

Co jiného podávat ke smaženému kaprovi než bramborový salát? My vám přinášíme tradiční recept hned na dvě varianty. První z nich je klasický s majonézou a šunkou. Připravte ho rovnou víc, ať jej můžete použít i jako základ na obložené chlebíčky. Druhý salát je lehčí, protože kromě brambor do něj patří jen spařená cibule, okurky a troška oleje.

Bramborový salát se šunkou

Bramborový salát se šunkou

Vynikající salát můžete využít nejen jako přílohu ke smaženému kaprovi nebo řízku, ale třeba i na chlebíčky.celý článek

Bramborový salát s cibulí

Bramborový salát s cibulí

Vítanou obměnou klasického salátu s majonézou a kořenovou zeleninou může být tento odlehčený, ve kterém je jen spařená cibule, kyselé okurky a trocha…celý článek

Co nesmí chybět, je sladká tečka na závěr. Ať už máte napečeno pár nebo desítky druhů vánočního cukroví, na vašem stole by neměla chybět ani tradiční vánočka. S máslem nebo s marmeládou je prostě božská. Stejně jako klasický biskupský chlebíček s mandlemi a kandovaným ovocem.

Vánočka

Vánočka

Tradiční symbol českých vánoc z kynutého těsta s rozinkami a mandlemi by neměl na svátečním stole chybět. I když je příprava vánočky trochu složitější,…celý článek

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Oblíbený máslový moučník plný mandlí, sušeného a kandované ovoce, můžete ještě na závěr polít čokoládovou polevou. Výsledek bude dokonalý.celý článek

Chtěli byste naopak klasiku letos nahradit něčím méně tradičním? Inspirujte se recepty slavných šéfkuchařů a kapra nahraďte například lososem.

Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se…celý článek

Když kapr nechutná: Vyměňte ho na Štědrý den za lososa

Když kapr nechutná: Vyměňte ho na Štědrý den za lososa

Kapr na štědrovečerním stole je sice klasika, ale pravda je, že chutná jen málokomu. Lososa však miluje skoro každý. Přestože se na něj trojobal nehodí,…celý článek

Znáte recept na nejlepší vanilkové rohlíčky? Najdete ho ZDE >>>

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Řešíte, kolik druhů vánočního cukroví je dost, nebo se chystáte nějaké "uplácat" na poslední chvíli? Ať už to první nebo to druhé, máme pro vás spoustu…celý článek

Diskuse k článku

.

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý, a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně, naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Zimní polévky, které vás posilní a postaví na nohy! Vývary, kyselo nebo zelňačka

Potřebujete se pořádně zahřát a získat novou energii? Uvařte si polévku! Polévka je grunt, který nejen postaví na nohy po kocovině, ale taky působí jako pomocník v boji s nemocemi. Navíc krásně zahřeje, což právě teď v zimě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Prezidentské volby 2018

Bitva „prvních dam“: Drahošová vyráží na…

Nebude to jen souboj Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, ale také někdejší knihovnice a bývalé sekretářky.…

celý článek »

České celebrity

Heidi Janků a Ivana Gottová: Obě si vzaly…

Jak Heidi Janků (55), tak Ivanu Gottovou (41) od jejich manželů dělí věkový rozdíl. Heidin Ivo Pavlík…

celý článek »

Praha - Zprávy

Babyboom v pražské zoo: Rodí se jak o závod!…

Jako o závod! Tak se rodí nyní zoologických zahradách po Česku. Už šest zvířecích novorozenců od…

celý článek »

Ročník 2017/18

Stanciu už je v Praze! Stane se z něj nejdražší…

Ve středu krátce po desáté hodině večer dosedlo na Letišti Václava Havla letadlo z Bruselu, kterým…

celý článek »