Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší! | Recepty.Blesk.cz

Tradiční česká vánočka: Krok za krokem, aby byla co nejlepší!

Foto: archiv
18.12.2017 / 06:00

Připravit co nejlepší vánočku na štědrovečerní stůl není jen tak. Aby byla správně vykynutá, upletená a ještě skvěle chutnala, to je skutečně mistrovské dílo. Nemusíte se ale bát, máme pro vás návod, jak tenhle vánočkový rituál zvládnout se ctí. Jak na ni?



Budete potřebovat:


100 g rozinek
50 ml rumu
250 g mouky hladké
250 g mouky polohrubé
250 ml mléka
80 g cukru krupice
30 g droždí čerstvého
120 g másla
cukr vanilínový
3 žloutky
0,5 citronu
špetku soli
60 g mandlí sekaných

Na ozdobu

 

20 g mandlí sekaných

Na potření

 

1 vejce

Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

Vánoční štóla: Upečte ji už teď, ať se do Vánoc rozleží

Křehká, vláčná a plná dobrot, taková je marcipánová štóla, kterou tradičně pečou u našich sousedů v Rakousku a Německu. Na rozdíl od vánočky se do…celý článek

Postup:

 

Rozinky namočte do rumu. Do mísy prosijte obě mouky. Udělejte důlek, vlijte trochu vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Mísu přikryjte a nechte vzejít kvásek.

 

Mezitím utřete máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky do pěny. Ke kvásku přilijte zbylé vlažné mléko, přidejte sůl, máslovou směs a vypracujte tužší těsto. Přeložte ho na vál a pořádně ho zpracujte.

 

Rozinky sceďte a spolu s mandlemi je do těsta zapracujte. Nechte ho při pokojové teplotě kynout asi hodinu v míse vytřené olejem, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a ze 7 vyválejte válečky. Nejprve upleťte cop ze 4 válečků a přeneste ho na pečicím papírem vyložený plech.

 

Na základ položte cop upletený ze tří válečků a jeho konce zasuňte pod první cop. Poslední díl těsta rozpulte, vyválejte dva válečky a zkruťte je jako šňůru. Usaďte je navrch vánočky a konce zasuňte pod nejspodnější díl. Vánočku shora zajistěte 3 až 5 špejlemi a nechte ji asi 50 minut kynout. Těsně před pečením ji potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.

 

Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 15 až 20 minut, dokud nezačne červenat. Pak teplotu snižte na 170 stupňů Celsia, vánočku přikryjte pečicím papírem a pomalu ji dopékejte ještě 35 až 40 minut. Po vyjmutí z trouby nechte vánočku dobře vychladnout a až pak vytáhněte špejle.

Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

Vánoční rybí polévka: Vyzkoušejte ji podle šéfkuchařů

S rybí polévkou je to jako s bramborovým salátem. Každá rodina má jistě svůj recept na tu pravou a jedinou štědrovečerní polévku. Pokud ale máte chuť…celý článek

Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte…celý článek


Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »