Báječná jídla z jednoho hrnce: Pravé maďarské lečo, mexické fazole nebo indická čočka | Recepty.Blesk.cz

Báječná jídla z jednoho hrnce: Pravé maďarské lečo, mexické fazole nebo indická čočka

Foto: shutterstock.com
18.11.2016 / 06:00

Kdo by tahle jídla nemiloval? Ať už použijete hrnec, pánev nebo třeba pekáč, mají totiž něco společného. Všechny ingredience vaříte dohromady, takže toho moc nezašpiníte, a navíc jsou téměř hned hotová. Navíc chutnají fantasticky – a je jedno, zda je v nich maso, zelenina, luštěniny nebo brambory.

Lečo se hodí kdykoli v roce a v kterýkoli den. Někdo ho má tak moc rád, že ho vaří v tom největším hrnci a klidně i z dvojnásobného množství surovin. Je plné zeleniny a můžete k němu přikusovat třeba jen chleba. Původně jde o maďarskou specialitu, ve které nejsou vejce a je pikantnější než naše varianty. A v čem je lečo úžasné? Dá se jíst samotné nebo ho můžete použít jako základ pro gulášovkou polévku, do perkeltu nebo jako přílohu ke grilovanému masu. To nejchutnější lečo byste měli jako správní Maďaři připravovat v kotlíku. Nemáte? Nevadí, stačí hrnec.

Tradiční maďarské lečo

Tradiční maďarské lečo

Základem tradičního leča (maďarsky lecsó) není nic jiného než čerstvá sezonní zelenina. Ovšem pozor, vejce do něj nepatří!celý článek

Moravské lečo

Moravské lečo

Česká úprava maďarské klasiky, bez které není léto!celý článek

A co takhle hodit na pánev kus masa? Milovníci kuřecího, vepřového nebo mletého masa určitě uvítají recepty, které je mile překvapí. A vlastně na nich není nic složitého, zvládnete je určitě i vy. Takový vepřový perkelt je naprosto dokonalý a chutná lépe snad až druhý den. Pokud vám ovšem v hrnci vydrží.

Vepřový perkelt

Vepřový perkelt

Chutná skvěle, na podzim zahřeje a rozdráždí vaše chuťové pohárky. Navíc je to rychlá a levná večeře!celý článek

Cibulovo-masový hrnec

Cibulovo-masový hrnec

Zapečené brambory, mrkev, cibule a mleté maso chutnají skvěle jak na oběd, tak i na večeři.celý článek

Červené kuřecí curry

Červené kuřecí curry

Ideální a rychlé jídlo z jedné pánve, které navíc pořádně rozparádí. Je v něm totiž zázvor a curry, takže milovníci pikantních jídel budou nadšení.…celý článek

 

Křehké řízky 8x jinak: Klasický vídeňský i kokosové z trouby

Křehké řízky 8x jinak: Klasický vídeňský i kokosové z trouby

Když nevíte, co uvařit k večeři, k nedělnímu obědu nebo na výlet, řízky jsou vždy sázkou na jistotu. Vyzkoušejte je v těstíčku, z trouby, s bylinkami…celý článek

 

Milujete luštěniny nebo nejíte maso? I z luštěnin lze vykouzlit jednoduchá, rychlá a vynikající jídla z jednoho hrnce. Ideální je čočka nebo fazole. Vyzkoušet můžete indickou čočku, mexické fazole nebo českou čočku s hrachem a feferonkami. Výhodou také je, že není potřeba luštěniny nijak extra zahušťovat, protože jsou husté samy o sobě. Hodí se k nim pečivo, ale jíst se dají samozřejmě i bez něj.

Chilli con carne

Chilli con carne

Tradiční texaský pokrm.celý článek

Dhal z červené čočky

Dhal z červené čočky

Není čočka jako čočka. Pokud už vás nebaví ta nakyselo, vyzkoušejte červenou s vůní exotiky.celý článek

Pikantní čočka s hrachem a feferony

Pikantní čočka s hrachem a feferony

Čočka a hrách omaštěné sádlem, podávané se směsí na sádle orestované feferonky, cibule, papriky a uzeniny.celý článek




Nejlepší pomazánky nejen k večeři, které si okamžitě zamilujete!

Nejlepší pomazánky nejen k večeři, které si okamžitě zamilujete!

Nemáte moc času a nechce se vám k večeři vařit nic teplého? Nemusíte, klidně nabídněte rodině nějakou pomazánku. Jsou hotové hned, a navíc si na nich…celý článek

Rychlé a levné bramborové večeře, které zasytí celou rodinu!

Rychlé a levné bramborové večeře, které zasytí celou rodinu!

Proč vymýšlet složitá menu nebo zkoušet netradiční potraviny, když máme české brambory? Z nich se dá vyčarovat nejen dokonalý oběd, ale i večeře. A…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Útěk Řepky s Kristelovou z natáčení: Prachařovi…

O tom, že se spolu mají krásně a milují se až za hrob, veřejnost prostřednictvím sociálních sítí…

celý článek »

Krimi

Záhadná smrt těhotné ženy (†27) v lesích:…

Její rodina trnula dlouhé dva týdny strachy. Nikdo nevěděl, kde může těhotná Kara Blevins (†27) z Minnesoty…

celý článek »

Příběhy

Tyran vyhodil fenku za jízdy z auta: Běžela…

Už ho nebavila, nebo mu vadilo, že je březí. Rozhodl se jí zbavit naprosto bezcitným způsobem. Krutý…

celý článek »

Politika

Útok na sjezdu ČSSD řeší policie. Kotrba:…

Incident z nedělního sjezdu ČSSD, při kterém spolupracovník Českého rozhlasu Štepán Kotrba nastříkal…

celý článek »