Vyrobte si poctivý domácí tvaroh! Zvládnete ten měkký i tvrdý na strouhání | Recepty.Blesk.cz

Vyrobte si poctivý domácí tvaroh! Zvládnete ten měkký i tvrdý na strouhání

  • Foto: Shutterstock.com
    30října   2016  /  06:00

    Používáme ho do pomazánek, při pečení koláčů a buchet i přípravě dezertů. Tvaroh má své nezaměnitelné místo ve slané i sladké kuchyni. Chuť toho z obchodu už ale dávno není taková, jako bývala. Až ale ochutnáte ten svůj domácí, nikdy už nebudete chtít jiný. K jeho výrobě navíc nepotřebujete nic jiného než mléko a trochu času.

  • Použijte to správné mléko

    Foto: Shutterstock

     

    Na výrobu tvarohu použijte nejlépe kvalitní čerstvé mléko, které pořídíte na farmářských trzích, v mlékomatu nebo pojízdné farmářské prodejně. Potřebovat budete alespoň dva litry. Pokud takovou možnost nemáte, kupte čerstvé pasterizované plnotučné mléko z obchodu a přimíchejte do něj smetanu s obsahem tuku 10 %. Trvanlivé krabicové mléko nepoužívejte.

     

    Jak vyrobit domácí termix? Stačí vám jen čtyři ingredience a pár minut času

    Jak vyrobit domácí termix? Stačí vám jen čtyři ingredience a pár minut času

    Vynikající, rychle připravený, ale především levný a bez přidaných barviv a éček. Takový je doma připravený tvarohový dezert, který milují děti i dospělí.…celý článek

  • Pasterizujte ho

    Foto: Shutterstock.com

     

    Pokud jste sehnali mléko čerstvé, musíte ho teď pasterizovat. Tím zničíte všechny mikroorganismy, které v čerstvém mléku jsou. Neméně důležité je i to, že prodloužíte trvanlivost mléka. Není na tom vůbec nic složitého. Zvládnete to sami doma. Stačí, když ho budete zahřívat na teplotu kolem 70 – 75 °C po dobu patnácti až třiceti minut. Nakonec nechte mléko vychladnout.

     

    VIDEO: Domácí "pribináček" stojí pár korun a chutná božsky

    VIDEO: Domácí "pribináček" stojí pár korun a chutná božsky

    Lahodný tvarohovo-smetanový krém milují nejen děti, ale i dospělí. Pokud vás ale trápí jeho poměrně vysoká cena, není nic jednoduššího, než si ho vyrobit…celý článek

  • Nechte ho zkysnout

    Foto: shutterstock.com

     

    Pasterizované studené mléko přelijte do hrnce nebo džbánu a nechte den až dva stát v pokojové teplotě na lince nebo parapetu, aby přirozeně zkyslo. Zkyslé mléko poznáte tak, že se z něj stane hustší hmota připomínající kefír. Nemusíte mít obavy, takové mléko není zkažené. V mléku jen započal proces mléčného kvašení. Při něm bakterie vyrábějí z cukrů kyselinu mléčnou. Mírně kyselé prostředí naopak zabraňuje množení nežádoucích mikroorganismů a tím se prodlužuje trvanlivost.

     

    Pozor! Nikdy nepoužívejte mléko, které vám omylem zkyslo v lednici. Tvaroh by pak byl hořký.

     

    Vyrobte si domácí mozzarellu! Potřebujete jen 3 ingredience a 30 minut času

    Vyrobte si domácí mozzarellu! Potřebujete jen 3 ingredience a 30 minut času

    Tenhle chutný italský sýr s jemnou chutí už asi ochutnal každý z vás. Jeho využití je široké, dá se upravovat zastudena i v teplé kuchyni. Bohužel…celý článek

  • Zahřejte ho

    Foto: Shutterstock.com

     

    Zkyslé mléko v hrnci postavte na sporák a pomalu zahřívejte do doby, než se syrovátka začne oddělovat od pevné hmoty. Pak odstavte. To, zda budete mít tvaroh měkký nebo vyrobíte ten na strouhání, závisí právě na teplotě. Na měkký tvaroh mléko zahřejte asi na 40 °C, na tvrdý tvaroh klidně na 50 – 55 °C. Platí, že čím je teplota vyšší, tím bude výsledný produkt tvrdší a sušší. Promíchejte jen občas.

     

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Nechte ho vykapat

    Foto: shutterstock.com

    Vysráženou hmotu přelijte do sítka vyloženého jemným plátýnkem nebo čistou utěrkou a umístěte nad nádobu, do které bude moci volně odkapávat syrovátka. Vykapaný tvaroh je připravený ke konzumaci. Pokud chcete tvaroh tvrdý, látku zavažte, nahoru položte dřevěné kuchyňské prkénko, zatižte ho ještě závažím nebo něčím těžkým.

     

    Získanou syrovátku nevylévejte, vypijte ji. Má blahodárné účinky na organismus. Její hlavní předností je fakt, že čistí organismus od toxických látek tím, že podporuje činnost ledvin a zlepšuje metabolismus.
    Bílkoviny ze syrovátky snižují cholesterol i riziko rakoviny.

     

    VIDEO: Šéfkuchař vám poradí, jak na domácí tatarskou omáčku

    VIDEO: Šéfkuchař vám poradí, jak na domácí tatarskou omáčku

    Tatarská omáčka patří právem mezi nejoblíbenější omáčky. Sama o sobě se totiž hodí ke všem druhům masa. Ať už je grilujete nebo pečete. Pochutnat si…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz