V hlavní roli omáčky: Recepty na ty nejlepší, které se nikdy neomrzí | Recepty.Blesk.cz

V hlavní roli omáčky: Recepty na ty nejlepší, které se nikdy neomrzí

...
...
Foto: David Háva
22.10.2016 / 06:00

Česká kuchyně stojí na dvou pilířích. Na polévkách a omáčkách, ke kterým se servíruje maso. Máme jich skutečně požehnaně a některými z nich se můžeme dokonce i pyšnit. Kdo například poprvé ochutná tradiční svíčkovou, jen stěží na ni zapomene. Chcete-li ale zkusit něco méně tradičního, inspirujte se v našich receptech.

Připravit dobrou a chuťově zajímavou omáčku vyžaduje nejen zdatnost, ale taky dobrý cit a vybranou chuť. Někdy ani sebelepší recept s přesně stanoveným množstvím ingrediencí nestačí – někdy prostě musíte zkoušet a dochucovat, dokud nebudete spokojeni. Dobře připravená omáčka má mít správnou hustotu, hladkou konzistenci, lesklý povrch a správnou chuť. Někdy jemnou, jindy ostrou a říznou, to podle toho, z čeho ji připravujete. Tyhle zeleninové určitě neomrzí nikoho, ani vás ne.

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Smetanová omáčka ovoněná koprem patří na klasický český stůl. Pokud vám ji znechutila školní jídelna, vyzkoušejte tento recept, kterým všechny špatné…celý článek

Rajská s masovými kuličkami

Rajská s masovými kuličkami

Vůni rajčat milují děti i dospělí. Rajská se dá jíst s knedlíky, bramborami i s rýží. A s masovými kuličkami je dokonalá.celý článek

Do naší kuchyně patří bezesporu taky omáčky sýrové, smetanové nebo s vejci. Tyhle omáčky byste měli podávat čerstvé a okamžitě po uvaření. Hodí se k masu, vejcím nebo těstovinám. A skvěle doplní i vařený chřest nebo květák. Stačí jen vyzkoušet!

Vejce Benedict s holandskou omáčkou

Vejce Benedict s holandskou omáčkou

Tahle omáčka vypadá nepřístupně, ale nebojte se, zvládnete ji. Je nejjemnější ze všech teplých omáček a v tomhle směru ji nic nepřekoná.celý článek

Omáčka ze čtyř druhů sýra

Omáčka ze čtyř druhů sýra

Milujete sýrovou příchuť? Zkuste omáčku, do které přidáte dokonce čtyři druhy sýrů! Čím bude sýr tučnější, tím bude omáčka krémovější. Je hotová hned…celý článek

Kuře na paprice s cizrnou

Kuře na paprice s cizrnou

Klasická omáčka uvařená tak trochu netradičně. Koho by napadlo přidat do ní cizrnu? Ovšem budete mile překvapeni. Chutná skvěle!celý článek

A kterou omáčku byste se měli naučit, pokud ji tedy ještě neumíte? No samozřejmě tu, která je vrcholem české gastronomie – svíčkovou na smetaně! Na území České republiky najdete spoustu nejrůznějších variant, takže univerzální recept vlastně neexistuje. Každopádně se vždy připravuje z kořenové zeleniny, masa a smetany. K ní se pak servírují houskové knedlíky a brusinky. Bez nich by to nebyla ta pravá svíčková. Vyzkoušejte třeba tyhle recepty. No schválně, který vám bude chutnat víc. 

 

Telecí svíčková

Telecí svíčková

Chutná dobře i z hovězího masa, ale vyzkoušejte tuhle klasiku z telecího. Bude delikátní a rozhodně oslníte celou rodinu.celý článek

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Neodolatelná česká klasika. Kdo by se ji nechtěl naučit vařit? Zkuste to s námi.celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz