V hlavní roli omáčky: Recepty na ty nejlepší, které se nikdy neomrzí | Recepty.Blesk.cz

V hlavní roli omáčky: Recepty na ty nejlepší, které se nikdy neomrzí

...
Foto: David Háva
22.10.2016 / 06:00

Česká kuchyně stojí na dvou pilířích. Na polévkách a omáčkách, ke kterým se servíruje maso. Máme jich skutečně požehnaně a některými z nich se můžeme dokonce i pyšnit. Kdo například poprvé ochutná tradiční svíčkovou, jen stěží na ni zapomene. Chcete-li ale zkusit něco méně tradičního, inspirujte se v našich receptech.

Připravit dobrou a chuťově zajímavou omáčku vyžaduje nejen zdatnost, ale taky dobrý cit a vybranou chuť. Někdy ani sebelepší recept s přesně stanoveným množstvím ingrediencí nestačí – někdy prostě musíte zkoušet a dochucovat, dokud nebudete spokojeni. Dobře připravená omáčka má mít správnou hustotu, hladkou konzistenci, lesklý povrch a správnou chuť. Někdy jemnou, jindy ostrou a říznou, to podle toho, z čeho ji připravujete. Tyhle zeleninové určitě neomrzí nikoho, ani vás ne.

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Smetanová omáčka ovoněná koprem patří na klasický český stůl. Pokud vám ji znechutila školní jídelna, vyzkoušejte tento recept, kterým všechny špatné…celý článek

Rajská s masovými kuličkami

Rajská s masovými kuličkami

Vůni rajčat milují děti i dospělí. Rajská se dá jíst s knedlíky, bramborami i s rýží. A s masovými kuličkami je dokonalá.celý článek

Do naší kuchyně patří bezesporu taky omáčky sýrové, smetanové nebo s vejci. Tyhle omáčky byste měli podávat čerstvé a okamžitě po uvaření. Hodí se k masu, vejcím nebo těstovinám. A skvěle doplní i vařený chřest nebo květák. Stačí jen vyzkoušet!

Vejce Benedict s holandskou omáčkou

Vejce Benedict s holandskou omáčkou

Tahle omáčka vypadá nepřístupně, ale nebojte se, zvládnete ji. Je nejjemnější ze všech teplých omáček a v tomhle směru ji nic nepřekoná.celý článek

Omáčka ze čtyř druhů sýra

Omáčka ze čtyř druhů sýra

Milujete sýrovou příchuť? Zkuste omáčku, do které přidáte dokonce čtyři druhy sýrů! Čím bude sýr tučnější, tím bude omáčka krémovější. Je hotová hned…celý článek

Kuře na paprice s cizrnou

Kuře na paprice s cizrnou

Klasická omáčka uvařená tak trochu netradičně. Koho by napadlo přidat do ní cizrnu? Ovšem budete mile překvapeni. Chutná skvěle!celý článek

A kterou omáčku byste se měli naučit, pokud ji tedy ještě neumíte? No samozřejmě tu, která je vrcholem české gastronomie – svíčkovou na smetaně! Na území České republiky najdete spoustu nejrůznějších variant, takže univerzální recept vlastně neexistuje. Každopádně se vždy připravuje z kořenové zeleniny, masa a smetany. K ní se pak servírují houskové knedlíky a brusinky. Bez nich by to nebyla ta pravá svíčková. Vyzkoušejte třeba tyhle recepty. No schválně, který vám bude chutnat víc. 

 

Telecí svíčková

Telecí svíčková

Chutná dobře i z hovězího masa, ale vyzkoušejte tuhle klasiku z telecího. Bude delikátní a rozhodně oslníte celou rodinu.celý článek

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Neodolatelná česká klasika. Kdo by se ji nechtěl naučit vařit? Zkuste to s námi.celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Po pádu Vydry došlo k náhlým změnám v Divadle…

Divadlo na Vinohradech hlásí problém! Ještě se ani návštěvníci premiéry představení Ifigenie v Aulidě…

celý článek »

Komentáře

Komentář: Žádné kecy a konec srandy. ČSSD…

Podle sjezdu vždy nejlíp poznáte skutečný stav příslušné strany. Ten ČSSD, který se v neděli konal…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Glamour punk, jízda na ostro…

Bály jsou pro čas zimy typické. Považují se za vrchol společenského setkání, což povinný…

celý článek »

Ročník 2017/18

Jak si vedly posily Sparty: Stanciu rozpálil…

Hned tři ze čtyř zimních posil zařadil trenér Sparty Andrea Stramaccioni do prvního ligového zápasu…

celý článek »