5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

  • Foto: shutterstock.com
    9října   2016  /  06:00

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím. A i když je jejich příprava trochu pracnější, domácí knedlíky za to stojí. Ty z obchodu se jim totiž zdaleka nevyrovnají. Díky našim radám je však už vždycky budete mít chutné a nadýchané.

  • Bílky si schovejte do lednice


     

    Přidáváte do těsta na kynuté knedlíky celá vejce? Možná právě proto pak máte hotové knedlíky tuhé. Příště bílky oddělte a uložte si je do lednice na pozdější použití. Do těsta pak zapracujte jen žloutky. Knedlíky budou nejen měkké a nadýchané, ale také mnohem chutnější. Ze zbylých bílků pak můžete upéct třeba pusinky podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Recept na ně najdete ZDE.

     

    Pokud máte doma voňavé vepřové sádlo, vyzkoušejte osvědčený trik našich prababiček. Ty, aby se jim knedlíky nesrazily a byly jemnější a nadýchanější, přidávaly do těsta jednu až dvě lžíce.

     

    Bleskově oloupaný česnek za pár vteřin? Naučíme vás skvělou vychytávku

    Bleskově oloupaný česnek za pár vteřin? Naučíme vás skvělou vychytávku

    Věděli jste, že díky česneku omládnete o deset let? Alespoň to tvrdí tibetští mnichové, kteří nedají na tuhle geniální rostlinu dopustit. Není divu,…celý článek

  • Není mouka jako mouka

    ...

     

    Zapamatujte si také, že na kynuté houskové knedlíky je nejlepší hrubá mouka. V případě nouze můžete použít i jemnou dětskou krupičku nebo mouku polohrubou. Hladká se ale hodí jen při přípravě těsta na kynuté ovocné knedlíky. Potřebovat budete také droždí. To před přidáním k mouce rozmíchejte v misce se lžičkou vlažného mléka a po jeho rozpuštění pak přilijte ještě trošku mléka. Těsto na knedlíky pak bude nadýchanější. Místo části mléka můžete také použít jemně perlivou vodu.

     

    7 chyb, které děláme při přípravě masa. Naučte se naše triky!

    7 chyb, které děláme při přípravě masa. Naučte se naše triky!

    Smažený obalovaný květák je fajn, ale maso je zkrátka maso. Není proto divu, že se na našem talíři objevuje skoro každý den. Ať už se ho chystáte uložit…celý článek

  • Nespěchejte!


     

    Poctivé domácí knedlíky se nedají uspěchat. Těsto vypracovávávejte tak dlouho, až se nebude lepit na vařečku nebo stěny nádoby. Pak ho poprašte moukou, nádobu přikryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě vykynout. Čím déle těsto odpočívá, tím je chutnější. Pak z něj vypracujte knedlíky, které opět nechte ještě asi 10 – 15 minut kynout.

     

    VIDEO: Jak naporcovat kuře a připravit z něj čtyři skvělé večeře

    VIDEO: Jak naporcovat kuře a připravit z něj čtyři skvělé večeře

    Máte na stole celé kuře a lámete si hlavu, co s ním? Je toho spousta. Z jednoho kuřete totiž připravíte několik chodů a ani jeden nebude ošizený. Jak…celý článek

  • Použijte velký hrnec

    .

     

    I když se vám to může zdát zbytečné, vždycky knedlíky vařte v tom největším hrnci, který doma máte. Pokud to tedy není "prádelňák" nebo zavařovací hrnec. Knedlíkové šišky potřebují kolem sebe volný prostor. Vařením totiž ještě nabudou. Nikdy ale spolu nevařte víc jak dva válečky.

     

    Vkládejte je až do vroucí, mírně osolené vody a vařte pod pokličkou asi 20 – 25 minut. Doba je ale samozřejmě závislá na velikosti šišky. Pozor, aby se vám nepřilepily ke dnu. Asi po 2 minutách je vařečkou zespoda opatrně podeberte. V půlce vaření pak knedlíky obraťte. Pokud nechcete, aby byly oslizlé, přidejte do těsta trošičku jedlé sody. A jako prevenci před rozvařením přidejte příště do vody, v níž se vaří, trochu hladké mouky.

     

    6 rad pro dokonalý vývar: Bez správného masa ho neuvaříte!

    6 rad pro dokonalý vývar: Bez správného masa ho neuvaříte!

    Chcete rodině uvařit poctivý vývar, jako to dělávala vaše babička? Ať už to má být hovězí, kuřecí  nebo slepičí, potřebujete správné suroviny. Když…celý článek

  • Zbavte je páry a krájejte nití

    knedlík

     

     

    Dobrou pomůckou jak poznat, že je kynutý knedlík uvařený, je, že se začne ve vodě otáčet. Pokud si ale nejste jistí, vezměte si na pomoc špejli a vpíchněte ji až do středu. Když je na ní po vyjmutí těsto nalepené, nechte je vařit ještě o pár minut déle. Je to snadnější než celý knedlík vyndavat, překrojit a případně znovu vracet zpět do vody. 

     

    Uvařené knedlíky vyjměte z vody pomocí naběračky s otvory, aby mohla veškerá tekutina odtéct. Odkapané šišky položte nejlépe na dřevěné prkénko a rychle propíchejte vidličkou. Díky malým dírkám z nich vyprchá pára a nesrazí se. Ještě horké je rozkrájejte na plátky speciálním strunovým kráječem. Pokud ho nemáte, stačí režná nit nebo silonový vlasec.

     

    Z babiččina notýsku: 5 triků, jak vypracovat dokonalé těsto

    Z babiččina notýsku: 5 triků, jak vypracovat dokonalé těsto

    Děláte občas bramborové těsto, zkoušíte péct z kynutého nebo listového? Tak to se vám budou hodit léty prověřené rady našich babiček, které vám ulehčí…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Omáčky, které milujeme: Koprovka, rajská, svíčková nebo znojemská!

České omáčky jsou bezkonkurenční a mohou nám je závidět kdekoli na světě. Které jsou ty nejznámější, které se hodí právě v tomto zimním období? 

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Rychlovky za pár korun a do 30 minut: Omeleta, bramborák nebo noky se špenátem

Nepromarněte všechen čas u sporáku. Kromě toho je možná vaše peněženka před výplatou prázdná. Tahle jídla jsou nejen rychlá, ale taky levná. Určitě za ně nedáte víc než stovku. Nechte si chutnat!

Poctivý domácí vývar jako od babičky! Zamrazte si ho do zásoby

Nekupujte hotové bujony, ale naučte se uvařit si poctivý vývar sami doma. Domácí vývar je jemnější, aromatičtější a taky méně slaný než kupovaný. A ještě jedno velké plus má. Můžete si ho zamrazit! Budete ho mít tak vždy po ruce.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Světové celebrity

Zpěvačka Jana Kirschner: Nechce si vzít…

Slovenka Jana Kirschner (39) prchla již před 12 lety do ciziny a našla štěstí po boku muzikanta Eddieho…

celý článek »

Politika

Paroubek přišel s radami pro ČSSD a zmínil…

Bývalý předseda a člen ČSSD Jiří Paroubek, který usiluje o opětovný vstup do této strany, radí…

celý článek »

České celebrity

Štíbrové předělala maminka byt: Rázná zubařka…

Se svým přítelem Martinem se Nikol Štíbrová (31) před rokem přestěhovala do podkrovního bytu vybaveného…

celý článek »

Svět

Na hotel Intercontinental zaútočili ozbrojenci.…

Při nočním útoku na hotel v Kábulu zemřelo pět civilistů, z toho čtyři Afghánci a jeden cizinec.…

celý článek »