Jak správně zmrazit houby a zeleninu, aby zůstaly chutné a plné vitamínů | Recepty.Blesk.cz

Jak správně zmrazit houby a zeleninu, aby zůstaly chutné a plné vitamínů

  • Mražená zelenina je ihned připravena k použití v kuchyni.
    Mražená zelenina je ihned připravena k použití v kuchyni.
    Foto: shutterstock.com
    11září   2016  /  06:00

    Sezóna čerstvé kořenové zeleniny, kukuřice, pórku, květáku, brokolice, růžičkové kapusty a další je v plném proudu, z lesa nosíme košíky hub. Lednice i spíž překypují zásobami. Už za pár týdnů ale budeme zase odkázáni na předraženou zahraniční zeleninu z obchodu. Pokud si ovšem zavčas neuděláme vlastní zásoby. Tím nejlepším způsobem je právě mražení. Při správném postupu si totiž zelenina zachová nejen svou chuť, ale i většinu vitamínů a nutričně cenných látek.


    Při správném postupu si totiž zelenina zachová nejen svou chuť, ale i většinu vitaminů a nutričně cenných látek. A navíc je ihned připravena k použití v kuchyni.

    Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/2966/6-tipu-jak-spravne-mrazit-zeleninu-aby-si-zachovala-vitaminy-i-chut.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy
  • Jakou zeleninu lze mrazit

    ...

     

    V podstatě se dá zamrazit jakákoliv zelenina. Mraznička ale není nafukovací, je proto dobré zvážit, co se vám vyplatí takhle uložit. Nejvhodnější podzimní zeleninou pro tento způsob uchování jsou karotka, celer, kořenová petržel, květák, brokolice, růžičková kapusta, špenát, cukrová kukuřice a samozřejmě bylinky. Při mrazení zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou cukety, lilek nebo rajčata, musíte ale počítat s tím, že při rozmrazení ztratí pevnost a tvar.

     

    Jak sklízet a uskladnit cukety, aby vydržely co nejdéle?

    Jak sklízet a uskladnit cukety, aby vydržely co nejdéle?

    V posledních deseti letech získala tato zelenina velké množství příznivců. Je chutná, zdravá a má málo kalorií. V kuchyni se navíc dá upravovat na…celý článek

  • Jak ji připravit

    ...

     

    Veškerou zeleninu je samozřejmě třeba dobře omýt a následně důkladně osušit nebo nechat oschnout. Dále je důležité důkladně ji očistit, zbavit ji jadérek a slupek. Například rajčata je nejlepší spařit a oloupat, pórek zbavit koncových zelených částí, větší zeleninu je pak dobré rozdělit na menší části, které jste následně schopni v kuchyni snadno zpracovat.

     

    Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

    Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

    Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou…celý článek

  • Prodlužte trvanlivost

    ...

     

    Možná jste netušili, že zblanšírovaná zelenina vydrží v mrazáku až rok, zatímco ta nepředvařená jen tři až pět měsíců. Rychlá koupel ve vroucí vodě totiž zničí přítomné mikroorganismy i některé enzymy, čímž prodlouží dobu vhodnou pro skladování. Díky této technice si navíc zelenina uchová svou původní svěží barvu, strukturu i chuť.

     

    Očištěnou a nakrájenou zeleninu krátce v sítu ponořte na chvilku do vroucí vody, sceďte a ihned studenou vodou prudce ochlaďte. Tvrdší zeleninu, jako je květák, nechte ve vařící vodě maximálně pět minut, nakrájenou kořenovou zeleninu minutu až dvě. Do vroucí vody můžete přidat malé množství octa nebo citronové šťávy, tím zabráníte ztmavnutí zeleniny.

     

    Nezatracujte kapustu: Je levná a v těchto receptech dokonalá

    Nezatracujte kapustu: Je levná a v těchto receptech dokonalá

    Kapusta je plná vlákniny a vitaminů, je dostupná i v zimě a navíc je velmi levná. Pokud vás tedy neodrazuje její specifická vůně, když se vaří, směle…celý článek

  • Pracujte rychle

    ...
    Foto: Shutterstock.com

     

    Zchlazenou a osušenou zeleninu rozhodně neodkládejte do lednice s tím, že si na její krájení uděláte čas někdy večer. Čím déle totiž zůstane na vzduchu, tím více vitamínů ztrácí. Zpracujte ji proto rychle, ale šetrně. Pokud máte zeleniny na mrazení větší množství, zpracovávejte ji po částech a oblanšírovanou a nakrájenou zeleninu ihned ukládejte do mrazáku.

     

    5 tipů, jak sklízet a uskladnit cibuli, aby vydržela celou zimu

    5 tipů, jak sklízet a uskladnit cibuli, aby vydržela celou zimu

    Také máte rádi štiplavou výraznou chuť české cibule? Ta z dovozu, kterou v zimě a na jaře v obchodech seženete, se s ní vůbec nedá srovnat. V kuchyni…celý článek

  • Na obalu záleží

    ...

     

    Výběr vhodného obalu je pro mrazení opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech totiž zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s takzvaným zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.

     

    Jak zbavit plastové krabičky na jídlo skvrn a zápachu? Poradíme vám!

    Jak zbavit plastové krabičky na jídlo skvrn a zápachu? Poradíme vám!

    Plastové dózy na ukládání potravin jsou jednou z nejúžasnějších vymožeností moderního světa. Většina z nás je má doma a život bez nich už si ani nedokáže…celý článek

  • Jak mrazit houby



    Výběr vhodného obalu je opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s tzv. zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.

    Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/2966/6-tipu-jak-spravne-mrazit-zeleninu-aby-si-zachovala-vitaminy-i-chut.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy

     

    Výběr vhodného obalu je opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s tzv. zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.

    Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/2966/6-tipu-jak-spravne-mrazit-zeleninu-aby-si-zachovala-vitaminy-i-chut.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy

    ...

     

    Když chcete mít předpřipravené houby do omáček, pod maso, na smaženici a podobně, houby nakrájejte na plátky a poduste ve vlastní šťávě bez podlévání. Pro zvýraznění chuti můžete přidat kousek másla, případně drcený kmín. Duste je asi dvacet minut, nechte vychladnout a pak v sáčku nebo krabičce uložte do mrazničky.

     

    V případě, že chcete zamrazit větší kusy hub nebo celé menší plodnice, dejte do vyššího hrnce vařit vodu, kterou osolte. Na litr vody přidejte jednu zarovnanou čajovou lžičku soli. Jakmile voda začne vřít, houby do ní vhoďte a povařte je asi pět minut. Pěnu, která se začne usazovat na hladině, odstraňujte lžící. Nakonec houby dobře propláchněte studenou proudící vodou, čímž je zároveň zchladíte. Na závěr je uložte do mikrotenových sáčků a zmrazte je.

     

    Jak správně sušit a uchovat houby? Zkuste nit, síto nebo pečicí papír

    Jak správně sušit a uchovat houby? Zkuste nit, síto nebo pečicí papír

    Někdo je jen rád sbírá, jiný je miluje především na talíři. A protože po letošním nepříznivém suchém létě teď houby konečně začaly růst, zažívají někteří…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Barbara, která v reality show ulovila milionáře:…

Rozárie Kautmanová (9) je dcerou Barbary Kautmanové (41) a tehdejšího milionáře z novácké reality…

celý článek »

Krimi

Ohořelá psí těla s provazy kolem krku: Zvířata…

Uhořelá těla pohozená v potoce a na poli s provazy kolem krku…V osadě u slovenského města Trebišov…

celý článek »

České celebrity

Jak bydlí modelka Nikol Švantnerová? Projděte…

Modelka Nikol Švantnerová (24) si s přítelem, fotbalistou Patrikem Dresslerem (27), pořídili malý,…

celý článek »

VIP sport

Nejprsatější reportérka? Téhle krásce se…

Udržet pozornost v rozhovoru po zápase není pro sportovce žádný med normálně, natož když se proti…

celý článek »