Naučte se kreslit do cappuccina jako profesionál! Poradíme vám, jak na techniku latte art | Recepty.Blesk.cz

Naučte se kreslit do cappuccina jako profesionál! Poradíme vám, jak na techniku latte art

Foto: shutterstock.com
25.08.2016 / 06:00

Také milujete kavárny, ve kterých si objednáte cappuccino a je vám naservírováno s krásným obrázkem v mléčné pěně? Tato technika se nazývá latte art a není tak snadné se ji naučit. My vám ale, společně s baristkou a školitelkou Petrou Veselou, poradíme, jak na to.

Co je latte art

 

V překladu znamená latte art mléčné umění a nejedná se o nic jiného než o způsob, jak cappuccino ozdobit obrázkem na jeho mléčné pěně specifickým způsobem. Do espressa nalijete našlehané mléko a pěnu.

 

Že je na to opravdu potřeba trpělivost a spousta zkušeností, dokazuje i baristka Petra Veselá, které podle jejích slov trvalo asi půl roku, než se tuto techniku naučila: "Dlouho jsem se rozčilovala, že mi to nejde a že to vůbec není tak jednoduché, jak to vypadá. Ale nakonec to postupně šlo. Musíte mít v ruce alespoň pár set cappuccin. Nezní to moc optimisticky, ale nebojte se toho," říká Petra ve své knize Kniha o kávě.

 

Nejlepší jahodové marmelády: Klasická, s chia semínky a recept Dity P.

Nejlepší jahodové marmelády: Klasická, s chia semínky a recept Dity P.

  Konečně nastala sezona těch nejsladších českých jahod. Pokud jste si je nevypěstovali na zahrádce, vyrazte na farmářské trhy, nebo ještě lépe…celý článek

 

Jak na to

Potřebujete správně připravené espresso s dokonale hustou a tmavou cremou na povrchu, to je naprostý základ. Dále potřebujete našlehané mléko a konvičky. Čím máte pevnější a krémovější mikropěnu, tím vám půjde lépe malovat. Konvičky, které nemají na konci hubičku, použijte na přípravu jablíček a srdíček, to jsou asi nejjednodušší tvary. Latiéry s hubičkou slouží k malování rozet a všech dalších složitějších obrázků.

 

Srdíčko

 

Šálek s espressem držte v ruce mírně nakloněný. Před nalitím mléka a pěny stále promíchávejte celý obsah ušlehané konvičky, ale také připravené espresso. Svrchu, z výšky asi pět centimetrů, lijte pomalu promíchanou mléčnou pěnu doprostřed espressa. Potřebujete se mlékem i pěnou dostat pod povrch espressa a jeho hnědé cremy na povrchu.

 

Ve chvíli, kdy hladina kávy s mlékem vystoupá téměř centimetr pod okraj šálku, pomalu směřujte konvičkou níže k hladině, jemně s ní několikrát zaklepejte do stran. Tím vyrobíte vlnky okolo srdíčka. To vše opravdu těsně nad hladinou kávy. Potom zůstaňte tenkým proudem mléka a pěny nad prostředkem, zvedněte konvičku trochu výš a nakonec tenoučký proud mléka protáhněte směrem doleva a zvedněte konvičku úplně. Tento tah vyrobí na povrchu špičaté zakončení srdíčka.

 

Video se připravuje ...
Jak do cappuccina nakreslit srdíčko technikou latte art • 

 

Rozetka

 

Hrníček opět držte v dlani nebo za ouško. Lijte cremu více k levému okraji z výšky okolo pěti centimetrů. Pomalu klesejte konvičkou směrem k šálku, opřete se o něj a těsně nad hladinou začněte konvičkou pohybovat doprava a doleva. Celý pohyb vychází ze zápěstí.

 

Při pohybování zápěstím posunujte ruku směrem doprava, k druhému okraji šálku. Zároveň pomalu zvedejte konvičku výše od hladiny. Když dojdete k pravému okraji, přestaňte s pohybem do stran. Tenkým proudem mléka se vraťte nazpět doleva, abyste vyrobili prostřední rovnou část rozetky, konvičku zvedněte úplně nahoru a zakončete lití.

 

Video se připravuje ...
Jak do cappuccina nakreslit rozetu technikou latte art • 

 

Tulipán

 

Ten už patří ke složitějším tvarům, ale o to je krásnější. Držte široký šálek s espressem v levé ruce. Začněte z výšky nalévat mléčnou cremu a rychle konvičku posunujte dolů k hladině kávy, více k levé straně. Konvičku nakloňte a nalijte menší jablíčko, pak latiéru zvedněte. Přesuňte ji o kousek vpravo, nalijte další jablíčko a posuňte ho směrem doleva. Opět přestaňte nalévat.

 

Začínají se vám tvořit takové půlměsíčky umístěné do sebe. Tento přerušovaný pohyb zopakujte několikrát, až skončíte u pravé strany šálku, odtud protáhněte tenkou linku doleva. Jako u rozety.

 

Video se připravuje ...
Jak do cappuccina nakreslit tulipán technikou latte art • 

 

Foto: archiv firem Další postupy, jak kreslit do mléčné pěny, jak připravit skvělou kávu i doma, a vůbec vše, co potřebujete vědět o kávě, naleznete v knize Petry Veselé Kniha o kávě, kterou vydalo nakladatelství SmartPress.

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz