Jak zpracovat švestky: Usušte je, udělejte pečený čaj, kompot, sirup nebo povidla | Recepty.Blesk.cz

Jak zpracovat švestky: Usušte je, udělejte pečený čaj, kompot, sirup nebo povidla

  • Ze švestek si můžete připravit spoustu pochoutek, které v zimě oceníte.
    Ze švestek si můžete připravit spoustu pochoutek, které v zimě oceníte.
    Foto: Shutterstock.com
    21srpna   2016  /  06:00

    Sezona modrého ovoce je v plném proudu. Seženete je za pár korun v každé prodejně ovoce i v supermarketu. Brzy už ale skončí. Jak tedy švestky nejlépe využít a zpracovat, abyste si jejich chuť mohli vychutnávat až do příští sklizně? Možností máte hned několik. Domácí výrobky, jako švestkový kompot, povidla nebo třeba sušené švestky jsou nejen mnohem chutnější a zdravější než ty z obchodu, ale navíc na nich hodně ušetříte.

  • Usušte je

    Foto: Shutterstock.com

     

    Pokud nemáte sušičku ovoce, nesmutněte. Švestky můžete dokonale usušit i v troubě. Trvá to sice dlouho, ale výsledek stojí za to. Opláchněte švestky v teplé vodě, důkladně osušte a opatrně vypeckujte. Připravené pak rozložte na plech a začněte sušit na 50 °C. Důležité je zapnout ventilátor, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet pryč. Pokud ho nemáte, musíte nechat mírně pootevřená dvířka. Asi po čtyřech hodinách sušení plech vyndejte, nechte švestky vychladnout a po asi dvou hodinách je znovu dejte zpět do trouby nastavené tentokrát na 65 °C. Přibližně po třech a půl hodinách je postříkejte ledovou vodou a nechte ještě asi půl hodiny dosušit. Budou krásně černé a lesklé. Správně usušené švestky nesmí být tvrdé, mají pružnou, až kašovitou konzistenci. Skladujte je v temnu ve vzduchotěsné dóze.

     

    Nedělní švestkové koláče: Osvěží vás lahodnou sladkokyselou chutí

    Nedělní švestkové koláče: Osvěží vás lahodnou sladkokyselou chutí

    Co by to bylo za léto bez poctivého švestkového koláče? Ať už tyto temně fialové plody zkombinujete s tvarohem či mákem, vždy budou dokonalou sladkou…celý článek

  • Upečte si čaj

    Foto: shutterstock.com

     

    Pečený ovocný čaj je lahůdka, kterou oceníte v zimních měsících. Stačí ho jen zalít horkou vodou a voňavý chutný nápoj je hotový. Připravíte ho tak, že vypeckované švestky nakrájíte na čtvrtiny, na plechu smícháte s dalším ovocem. Použít můžete čerstvá nakrájená jablka či hrušky nebo  mražené ovoce, jako jsou rybíz, maliny, jahody... Podle chuti přidejte koření, jako jsou skořice, hřebíček a badyán. Směs pak zasypejte cukrem, promíchejte a pečte v troubě rozpálené na 200 °C  asi půl hodiny. Během pečení občas promíchejte. Pokud čaj připravujete pro dospělé, můžete do pečené směsi přidat rum. Hotový čaj plňte do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

     

    Oblíbila si vaše rodina ovocné koláče? Skvělé triky, díky kterým budou ještě lepší, najdete ZDE.

  • Zavařte je

    Foto: shutterstock.com

     

    Na kompot budete potřebovat samozřejmě švestky, celou skořici a hřebíček, na nálev pak litr vody a 350 – 400 gramů cukru. Švestky důkladně opláchněte a rozdělte do sklenic. Záleží jen na vás, jestli chcete ovoce zavařit celé i s peckami nebo ho předtím rozpůlíte. Do každé sklenice dejte 2 – 3 hřebíčky a kousek skořice. K vypeckovanému ovoci pak přidejte 1 – 2 pecky. Z vody a cukru uvařte nálev, kterým zalijte švestky naskládané ve sklenici. Ovoce musí být potopené. Uzavřete a sterilujte při 85 až 90 °C asi patnáct až dvacet minut.

     

    Chcete doma připravit marmelády a kompoty bez chemie a hromady cukru? 5 rad, jak zavařovat zdravěji, najdete ZDE.

  • Udělejte sirup

    Foto: shutterstock.com

     

    Do vody, na ochucení čaje nebo třeba na zvlhčení suchých korpusů moučníků se vám bude hodit švestkový sirup. Jeho příprava je opravdu snadná. Na litr švestkové šťávy potřebujete jen asi dvě kila hodně zralých švestek, půl kila cukru a zarovnanou kávovou lžičku kyseliny citronové. Omyté švestky vypeckujte, v míse rozmačkejte, zasypte cukrem a dobře promíchejte. Ovoce pak nechte při pokojové teplotě asi dva dny kvasit. Pak nejlépe přes jemné plátýnko nebo utěrku přeceďte do hrnce. Ovocnou šťávu rychle přiveďte k varu a přidejte kyselinu citronovou. Pěnu, která se bude na povrchu během varu tvořit, sbírejte vařečkou. Svařený sirup nalijte do nahřátých lahví a důkladně uzavřete. Sterilujte při teplotě 85 °C asi půl hodiny. Hotový sirup nechte vychladnout a uložte na temném místě.

     

    Švestky nemají chybu! S drobenkou, v závinu i jako muffiny

    Švestky nemají chybu! S drobenkou, v závinu i jako muffiny

    Švestky domácího původu jsou obvykle kvalitnější než dovozové. Pokud je chcete jíst nezpracované, vyhněte se nezralým nebo naopak přezrálým plodům.…celý článek

  • Umíchejte povidla

    Foto: Shutterstock.com

    Na pravá staročeská povidla budete potřebovat jen dvě kila švestek a osm set gramů cukru krupice nebo krystal. Švestky omyjte, osušte a odpeckujte. Nakrájejte je, dejte do hrnce a prosypte cukrem. Pečlivě promíchejte. Přiklopte pokličkou, ale nezavírejte úplně, je zapotřebí, aby byl zajištěný přístup vzduchu. Pokud máte rádi povidla voňavější, můžete přidat čerstvou vanilku, celou skořici, hřebíček nebo badyán. Druhý den pak hrnec přemístěte na sporák a zprudka vařte asi hodinu. Průběžně míchejte, aby se vám švestky nepřipálily ke dnu. Pak teplotu zmírněte a další hodinu nechte povidla jen probublávat, dokud nebudou mít kašovitou konzistenci. Nesmí být ani řídká, ani příliš hustá. Hotová přelijte do čistých zavařovacích lahví, které můžete ještě pro vůni a dezinfekci vypláchnout rumem a dobře zavíčkujte. Nechte je vychladnout víčkem dolů do druhého dne. Povidla vydrží zhruba rok.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší zavařeniny? Praktické rady a tipy, aby se podařily a byly vždy dokonalé

Léto je ve znamení zavařování. Pokud máte rádi ovocné džemy, marmelády nebo zavařeniny plné ovoce a zeleniny, pak se vám můžou hodit tyhle rady, aby se vám skutečně podařily. Někdy totiž i sebemenší chyba zmaří šanci na

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Nejlepší nakládané okurky! Takhle budou krásně křupavé!

Co si budeme povídat. Pokud milujete kyselé okurky, úplně nejlepší jsou ty domácí. A jestli chcete, aby byly krásně křupavé, pak zkuste náš recept. Je trochu jiný, než jste možná zvyklí, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz