Menu jako z dovolené: Připravte si doma tyrolské pokrmy! | Recepty.Blesk.cz

Menu jako z dovolené: Připravte si doma tyrolské pokrmy!

  • Foto: www.jiznityrolskogarantovano.cz
    27července   2016  /  06:00

    Když se řekne jižní Tyrolsko a kuchyně, ihned mi na jazyku vytane chuť skvělého špeku a sýra. Před očima pak vidím dlouhé stezky vedoucí mezi jablečnými sady lemující řeku Adige. Abyste si ale všechny tamější dobroty užili, nemusíte se vydat na dovolenou. Klidně si připravte menu doma. Tyrolské potraviny označené známkou kvality, tedy CHPO (chráněné označení původy), nebo CHZO (chráněné zeměpisné označení), koupíte i u nás. A pak už jen stačí si tříchodové menu v klidu domova připravit a vychutnat! 

  • Bramborové noky s čerstvými rajčaty, jihotyrolským špekem a sýrem Stelvio


    Porce: 4

    Doba přípravy: 60 minut

    Ingredience:

    Na noky: 

    • 500 g moučných brambor
    • 3 vaječné žloutky
    • 120 g hladké mouky
    • 100 g špeku (například jihotyrolského) nakrájeného na kostičky
    • trocha soli
    • špetka muškátového oříšku

    Na dochucení: 

    • 2 čerstvá (nebo sušená rajčata)
    • 100 g sýra Stelvio
    • 50 g olivového oleje
    • čerstvá bazalka 
    • špetka soli

    Příprava: 

    • Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kousky a nechte je vařit 20 – 25 minut v osolené vodě. Mezitím lehce orestujte špek a nechte jej vychladnout. Slijte brambory a ještě teplé (ne vařící) je protlačte lisem na brambory, poté je nechte vychladnout.
    • Rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte semínka a lehce je prohřejte na pánvi s trochou oleje, soli a bazalky.
    • K bramborům přidejte žloutky, sůl, muškátový oříšek a kostičky špeku a poté vše propracujte v hladké těsto. Rychle vytvořte noky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.
    • Pomocí cedníku či sběračky noky přemístěte na pánev s rajčaty. Přidejte trochu šupinek sýra Stelvio a ihned podávejte.
      720p 480p 360p 240p
      Jak si připravit chutné noky? • 
  • Kuřecí závitek a jihotyrolský špek na rizotu s jablky


    Porce: 4

    Doba přípravy: 45 minut

    Ingredience:

    • 300 g kuřecích prsíček
    • 150 g jihotyrolského špeku nakrájeného na plátky
    • sůl, tymián

    Na rizoto: 

    • 350 g rýže Arborio nebo Carnaroli (kulatozrná)
    • 50 g cibule
    • 50 g slunečnicového oleje
    • 80 ml bílého vína
    • 1 l zeleninového nebo kukuřičného vývaru
    • 2 jihotyrolská jablka (Golden Delicious nebo Red Delicious)
    • 100 g sýra Stelvio
    • 30 g másla
    • trocha soli, čerstvá máta

    Postup:

    • Kuřecí prsíčka podélně rozkrojte na půl, osolte a okořeňte tymiánem. Každý plátek masa zabalte do plátku jihotyrolského špeku. Závitky krátce osmahněte na pánvi a poté pečte 10 minut v troubě při 80 °C.
    • Omyjte jablka a i se slupkou je nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte ji na pánvi s trochou oleje.
    • Přidejte rýži, za stálého míchání ji krátce orestujte a poté podlijte sklenkou bílého vína. Nechte víno odpařit a poté postupně za občasného míchání podlévejte teplým vývarem.
    • Po 10 minutách přidejte jablka nakrájená na kostičky, vařte další 2 – 3 minuty a nakonec smíchejte s máslem a sýrem Stelvio a dle chuti dosolte.
    • Při podávání položte na každou porci rizota kuřecí závitek a ozdobte mátou nakrájenou na drobné proužky.
  • Jablečný krém se zázvorem a pěnou z podmáslí


    Porce: 4

    Doba přípravy: 30 minut

    Ingredience: 

    Na krém: 

    • 3 jihotyrolská jablka (Gala, Golden Delicious, Morgenduft)
    • 250 ml jablečné šťávy
    • šťáva a kůra z 1 citronu
    • půlka vanilkového lusku
    • čerstvý zázvor (2 – 3 strouhnutí dle chuti)
    • 2 g jablečného pektinu (nebo agar agar)

    Na pěnu: 

    • 220 g podmáslí (nebo bílého jogurtu)
    • 2 plátky želatiny
    • 80 g moučkového cukru
    • šťáva a kůra z 1 citronu
    • 180 g smetany

    Postup: 

    • Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě, vymačkejte ji a ve vodní lázni ji rozpusťte v trošce podmáslí. Poté ji smíchejte se zbytkem podmáslí, přidejte citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a moučkový cukr a metlou vše dobře promíchejte.
    • Ušlehejte smetanu a smíchejte se směsí z podmáslí. Směs nalijte do formiček nebo do misky, přikryjte potravinářskou folií a 2 hodiny nechte chladit v ledničce.
    • Omyjte jablka a i se slupkou je nakrájejte podle své fantazie: na plátky, na kostičky nebo vyřízněte kuličky. Jablečnou šťávu nechte 5 minut povařit s citronovou šťávou, vanilkovým luskem, zázvorem a pektinem.
    • Nakonec přidejte jablka a nechte vařit ještě 2 minuty. Nechte vychladnout v ledničce. 
    • Vychlazený jablečný krém nalijte do hlubší misky, z pěny z podmáslí vykrojte větší nok a krém jím ozdobte.
/
Autor: Marie Šilhová

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Po pádu Vydry došlo k náhlým změnám v Divadle…

Divadlo na Vinohradech hlásí problém! Ještě se ani návštěvníci premiéry představení Ifigenie v Aulidě…

celý článek »

Komentáře

Komentář: Žádné kecy a konec srandy. ČSSD…

Podle sjezdu vždy nejlíp poznáte skutečný stav příslušné strany. Ten ČSSD, který se v neděli konal…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Glamour punk, jízda na ostro…

Bály jsou pro čas zimy typické. Považují se za vrchol společenského setkání, což povinný…

celý článek »

Ročník 2017/18

Jak si vedly posily Sparty: Stanciu rozpálil…

Hned tři ze čtyř zimních posil zařadil trenér Sparty Andrea Stramaccioni do prvního ligového zápasu…

celý článek »