Sušená rajčata: Lahůdka, kterou si můžete připravit doma | Recepty.Blesk.cz

Sušená rajčata: Lahůdka, kterou si můžete připravit doma

  • ...
    ...
    Foto: Shutterstock.com
    24července   2016  /  06:00

    Patří k oblíbeným pochoutkám, které si vozíme z dovolené ve Středomoří. A to i přes to, že je jejich cena poměrně vysoká. Jenže co naplat, když se té chuti na slunci uzrálých plodů, která je po usušení ještě intenzivnější, nic nevyrovná. Skvělá jsou naložená v oleji, v salátech, sendvičích, těstovinách nebo i pod masem. Věděli jste ale, že si je snadno a levně můžete vyrobit i doma? Naučíme vás to!

  • Není rajče, jako rajče


     

    Pokud máte velkou úrodu a rajčata vám už doslova "lezou krkem", je usušení ten nejlepší způsob, jak si na nich pochutnávat až do další sklizně. Aby ale byla opravdu chutná a sušení se podařilo, je třeba vybrat ta správná. Neměla by být měkká, a už vůbec ne nazelenalá. Ideální na sušení jsou pěkně vyzrálá, dužnatá, tvrdá rajčata, ze kterých po rozříznutí nekape šťáva. Když máte k dispozici odrůdu s vodnatou dužinou, je lepší ji před sušením vyškrábnout lžičkou a využít například při přípravě polévky. Nejchutnější a nejsladší po usušení jsou pak samozřejmě rajčátka cherry a ta datlová.

     

    VIDEO: Udělejte si domácí těstoviny a pesto ze sušených rajčat

    VIDEO: Udělejte si domácí těstoviny a pesto ze sušených rajčat

    Doma vyrobené pesto ze sušených rajčat s domácími těstovinami. Už se vám sbíhají sliny? Tento výborný pokrm z italské kuchyně si připravíte raz dva.…celý článek

  • Sušit se dá různě

    ...

     

    Způsobů, jak rajčata usušit, existuje hned několik. Tím prvním je klasické sušení na slunci. Právě tak se připravují v Itálii, Španělsku a dalších zemích. Rozložená na rohožích se zde sluní tři až čtyři dny. Problém je, že opravdu horkých slunných dnů máme tady v Česku jen pomálu. Lepší je proto zvolit některou z dalších metod a vzít si na pomoc sušičku nebo troubu.

  • Když máte sušičku

    ...

     

    Ti z vás, kteří ji mají k dispozici, mají ušetřenou práci. Díky termostatu se totiž o průběh sušení nemusíte starat. Stačí vybraná rajčata omýt, osušit, ta malá rozkrojit na polovinu, ta větší nakrájet na plátky. Rozmístěte je rovnoměrně po celém sítu tak, aby se navzájem nedotýkala a proudící vzduch mohl cirkulovat. Rajčata můžete podle chuti posypat sušenou bazalkou a osolit. Pak už jen  sušičku zapněte, nastavte termostat asi na pětašedesát stupňů Celsia a sušte tři až osm hodin. Doba sušení záleží samozřejmě na tom, kolik vody plody obsahovaly.

     

    6 tipů, jak správně mrazit zeleninu, aby si zachovala vitaminy i chuť

    6 tipů, jak správně mrazit zeleninu, aby si zachovala vitaminy i chuť

    Sezona čerstvé zeleniny je v plném proudu. Záhony, skleníky i tržiště překypují úrodou paprik, rajčat, pórku, kořenové zeleniny, růžičkové kapusty,…celý článek

  • Vyzkoušejte troubu

    ...

     

    Sušení v troubě je sice časově trochu náročnější, ale výsledek stojí určitě za to. Tu elektrickou si předehřejte asi na pětašedesát stupňů Celsia, plynovou zapněte na první stupeň. Na plech položte papír na pečení a na něj rozprostřete pokrájená rajčata. Můžete je osolit, ochutit bylinkami, česnekem nebo lehce zakápnout olivovým olejem. Pak už je jen vložte do trouby. Důležité ale je, aby odpařující se vlhkost mohla unikat ven. Troubu proto nezavírejte úplně. Použijte třeba vařečku, kterou vložte mezi dvířka tak, aby zůstala pootevřená asi na jeden centimetr. V průběhu sušení je pak třeba rajčata obrátit, jen tak dobře proschnou i z druhé strany. Celý proces trvá zhruba deset až dvanáct hodin.

  • Pozor na skladování

    ...

     

    Správně usušená rajčata by měla mít pokroucené okraje, být voňavá, pružná, ale ne vlhká a měla by si zachovat svoji sytou barvou. Teď už je jen správně uložit, aby veškerá práce nepřišla nakonec nazmar. Vychladlá rajčata dejte do plátěného pytlíku a zavěste třeba do spíže, počítejte ale s tím, že vám rychle vyschnou. Nebo je zavřete do dobře těsnící nádoby a uložte do chladničky. Pokud chcete mít jistotu, aby vám nezplesnivila, můžete je i zamrazit.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný. Jak ho připravit i doma? Je to jednodušší, než si myslíte!

Dezerty do skleničky, které jsou hned hotové! Panna cotta nebo čokoládová pěna

Léto je krásné období, ovšem co dělat, když se nečekaně ohlásí návštěva a vy nechcete strávit půl dne u plotny? Zkuste minidezerty do skleniček, které vám nezaberou moc času, a navíc skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že co

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Ovoce s alkoholem? Chutná a luxusní lahůdka, kterou si připravíte snadno i doma!

Všude kolem je spousta sezonního ovoce, tak ho využijte naplno. Věděli jste, že konzervování ovoce v alkoholu je asi nejjednodušší způsob uchovávání? Takto připravené dobroty vydrží skoro na věky, protože v koncentrovaném

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Pišta z Chalupářů, kterému Bočanová ukradla…

V Chalupářích mu Mahulena Bočanová (51) ukradla koloběžku, aby ho potrestala za to, že ji nechtěl…

celý článek »

Události

Vyhráli ve Sportce, výhru nedostali. Sazka…

Loterijní společnost Sazka nevyplatila 11 lidem výhry z losování Sportky, které se konalo v pátek…

celý článek »

Příběhy

Adam má 90 % těla potetovaných: Nechal si…

Adam není člověk, kterého chcete potkat po setmění v opuštěném parku. 90 % jeho těla totiž pokrývá…

celý článek »

Tour de France

Hříšník Moscon zase řádil! Pěst v obličeji…

Už nebudou v plné síle. Stáj Sky přišla po patnácté etapě o svého prvního jezdce. Na vině však nebylo…

celý článek »