Nádherně perlivá, chutná, osvěžující, nepříliš sladká, a navíc i zdravá. Není proto divu, že je mezi lidmi stále oblíbenější. Nejde však o žádnou novinku, ale o znovunalezený food trend. Vyráběly ji totiž už naše babičky. Není to vůbec těžké. Takže pokud se zrovna nechystáte na farmářské trhy, na kterých je Anna Grosmanová nabízí, nechte si od ní poradit, jak na to.
Pitný režim bychom měli dodržovat. Zvlášť teď v létě, kdy se teploty pohybují nad pětadvacítkou. Jenže ne každý má rád obyčejnou vodu z vodovodu, fresh je drahý a plný přírodních cukrů, kupované limonády kromě cukru a sladidel navíc obsahují spoustu chemie. Řešením je vrátit se zpátky ke kořenům.
Tak jako to udělala Anna Grosmanová, propagátorka poctivých lokálních potravin. Ta začala vyrábět a prodávat fermentovanou limonádu z květů černého bezu, již předtím měl úspěch jejich vývar Silák. O výrobky, které produkuje se svým společníkem Martinem Regéczy, je na farmářských trzích velký zájem, jak se můžete přesvědčit na videu, které jsme pro vás natočili.
Zajímalo mě, zda je výroba tohoto osvěžujícího chutného nápoje složitá. Aničku jsem proto mezi popíjením nápoje vyrobeného z fermentovaného sirupu vyzpovídala. "Já k fermentaci využívám dva způsoby. Tím prvním je použití krystalů Tibi, což je houba z Japonska, něco jako vodní kefír. Tím druhým je pak využití kvasinek jako při výrobě piva či vína. Ty můžete do připravovaného nápoje buď přidat koupené, nebo využít přírodní kvašení," prozradila.
Dozvěděla jsem se od ní ale také, že bezinkový sirup má dokonce tendenci fermentovat čili kvasit přirozeně tak, jak to dělaly naše babičky. Bezinkový květ má totiž velký povrch a přírodní kvasinky se tak mají kde množit. "Úžasné je, že u kvašeného bezinkového sirupu se při správném postupu dá docílit takové šampaňské chuti," dodala.
Pokud tedy milujete perlivé nápoje, ale ochucené minerálky už se vám "přepily", měli byste fermentovanou limonádu určitě ochutnat. Stejně tak v případě, že si hlídáte linii. Kromě příjemné chuti je totiž jejich obrovskou výhodou skutečnost, že jde o nápoj s menším množstvím cukru. Část ho totiž při kvašení snědí bakterie, které se jím živí. Navíc je tenhle nápoj zdraví prospěšný. Je plný vitaminů, enzymů a milionů přátelských bakterií, které prospívají našemu zažívání.
Zkuste to buď přirozeně, nebo s pomocí kvasinek na výrobu vodního kefíru nebo se zázračnou japonskou houbu tibi. Jak ji sehnat? Zabrouzdejte na internetu. "Existují různé skupiny a fóra, kde její současní majitelé a pěstitelé nabízejí přebytky. Ať už třeba výměnou za čokoládu nebo jen za odvoz," řekla. "Připravte se ale na to, že je to jako starat se třeba o psa. Houbu musíte pravidelně krmit, aby vám neumřela. Jen tak se bude rozrůstat," dodala.
Výhodou je, že fermentovaný osvěžující nápoj můžete vyrobit nejen z jakéhokoliv ovoce, přírodní stoprocentní šťávy, ale i z bylin nebo třeba zázvorového kořene. Fantazii a chutím se meze nekladou.
U hotového nápoje si ale dejte pozor. Chová se totiž jako burčák. Takže v okamžiku, kdy láhev pevně uzavřete, začne se vám v limonádě hromadit kysličník uhličitý v podobě miliónů bublinek a láhev může doslova explodovat. Opatrní buďte i při otvírání. Správně nakvašená limonáda je totiž nevyzpytatelná a ráda prchá do výšky i do všech stran. Právě proto Anička tu svoji limonádu nazvala Divoženka. Ta ale nevybuchuje, Anna totiž při své diplomové práci na České zemědělské univerzitě vyvinula postup, jak ji konzervovat bez chemie, a to prostřednictví silice z citronové trávy.
Vlastní recept nám Anna samozřejmě neprozradila. Přinášíme vám proto recept na bezinkovou šťávu. Vy se můžete nechat překvapit, zda vám zfermentuje přirozeně nebo do ní budete muset přidat třeba krystaly Tibi. Podle Aničky (její zkušenosti najdete na facebooku pod názvem Anna – food pioneer) to do značné míry závisí na tom, jaké bezinky nasbíráte a kde. Je to prostě sázka do loterie.
Bezinkový sirup
Ingredience:
35 bezinkových květů
1 litr vody
1 kg cukru
citronová šťáva nebo kyselina citronová (20 – 40 g)
koření podle chuti (vanilka, hřebíček, skořice...)
Postup:
Svařte vodu s cukrem a případně kořením. Hotový roztok nechte vychladnout na 40 stupňů Celsia. Vybírejte ty bez hmyzu a všech případných nečistot. Dejte je do nádoby, kterou použijete pro kvašení. Ideální je například pětilitrová zavařovací sklenice, kterou před tím vyvařte, abyste předešli napadení nápoje plísněmi. Přidejte citronovou šťávu nebo kyselinu, případně nakrájený citron a zalijte cukerným roztokem. Zavíčkujte a nechte při pokojové teplotě stát asi čtyři dny až týden. Nápoj by měl začít kvasit. Průběžně zkoušejte jeho chuť, případně odpouštějte vzduch, a pokud vám vyhovuje, limonádu sceďte a slijte do lahví. Uložte nejlépe do lednice a spotřebujte tak do tří dnů.