5 triků, jak připravit tu nejlepší bramborovou kaši | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak připravit tu nejlepší bramborovou kaši

  • Bramborovou kaši milují nejen děti
    Bramborovou kaši milují nejen děti
    Foto: shutterstock.com
    2června   2016  /  06:00

    Bez hrudek a žmolků, krémová a přitom krásně pevná... Tak by měla vypadat dobře připravená bramborová kaše. Aby se vám ale taková povedla, musíte dodržet pár kroků, důležitých pro její přípravu. Uvidíte ale, že na tom není nic složitého. 

  • Na typu brambor záleží


     

    Možná si teď říkáte, že na tom, jaké brambory použijete, přece vůbec nezáleží. Vždyť je přece stejně rozmixujete. Jenže to vůbec není pravda. Důležité je rozlišovat varný typ brambor. Právě ten určuje, pro jakou kuchyňskou úpravu se která odrůda hodí. Na kaši vždycky vybírejte typ C. Má úžasnou schopnost dobře absorbovat smetanu nebo máslo. Je také vhodný na přípravu bramborového těsta na knedlíky a noky, výrobu domácích hranolků, bramboráků a bramborových placek. Hlízy totiž obsahují velké množství škrobu.

  • Pořádně je osolte


     

    Většina z nás se solení snaží omezit. Není divu. Lékaři bijí na poplach. Náš příjem trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem. Každý Čech sní za rok neuvěřitelných šest kilogramů soli. Při vaření brambor ale udělejte výjimku. Sůl je totiž pro dobře ochucené brambory opravdu důležitá. Stejně jako těstoviny, také brambory absorbují vodu, ve které se vaří, a s ní i sůl. Pokud tedy osolíte vodu hned na začátku, nebudete muset přidat tolik soli později, a co je nejdůležitější, nebudete muset řešit, že kaše chutná nevýrazně.

  • Vařte je pokrájené


     

    Pokud nevíte, kolik brambor si připravit, řiďte se tím, že na čtyři porce je to asi jeden kilogram. Brambory důkladně oloupejte, zbavte všech zbytků oček a nasekaných míst, nakrájejte na stejnoměrné kousky, omyjte studenou vodou a dejte vařit. Doba vaření se může mírně lišit, bývá to však většinou okolo 20 minut. Pro jistotu brambory ochutnejte, a pokud jsou dostatečně měkké, slijte z nich všechnu vodu.

  • Bez mléka a másla to nepůjde


     

    Brambory rozmělněte na menší kousky a vezměte si na pomoc ruční šlehač. Nejdřív ho zapněte na nízké otáčky, poté výkon zvyšte. Pak zapracujte máslo a mléko. Zapamatujte si ale, že je třeba vyndat je včas dopředu z lednice, aby se ohřály alespoň na pokojovou teplotu. Mléko či smetanu je dokonce lepší ohřát na sporáku nebo v mikrovlnce. Studené ingredience by totiž vařené brambory prudce ochladily a nevstřebaly se do nich. Na kilogram brambor budete potřebovat asi 250 – 300 mililitrů mléka a 80 gramů kvalitního másla. Nakonec vše opět důkladně vyšlehejte do hladké konzistence. Pozor! Nikdy nepoužívejte mixér. Čím víc totiž budete brambory šlehat, tím víc škrobu se z nich uvolňuje. Kaše pak bude lepkavá a nechutná.

  • Dochuťte ji

    ...

     

    Pokud rádi experimentujete, můžete si klasickou kaši ozvláštnit mnoha různými způsoby. Nejjednodušší je dozdobení osmaženou cibulkou či nasekanými bylinkami. Přidat do ní ale můžete třeba i podušený listový špenát, jarní cibulku, oblíbenou zeleninu, lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu. Obzvláště chutná je pak kaše, do níž jste zašlehali natrouhaný parmezán.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy a správnou přípravu. Spěch se při pečení bábovky nevyplácí. Co mít tedy na

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Miliardář přichystal Brožové (50) další…

Herečka Kateřina Brožová své padesátiny oslavila už před několika dny s kolegy. Dary a kytky stěží…

celý článek »

Krimi

Čech se kvůli fotce zřítil v Thajsku ze…

Tragická nehoda v Thajsku ukončila život dvaatřicetiletého Jirky z České Lípy. Údajně kvůli lepší…

celý článek »

Světové celebrity

Neuvěřitelná Doktorka Quinnová: V 67 letech…

Je to vůbec možné? Herečka Jane Seymour (67) zkrátka nestárne. Od dob, kdy si zahrála Bondgirl nebo…

celý článek »

České celebrity

Hvězdy na Česko-Slovenském plese: Gregorová…

Česko-Slovenský ples patří každoročně mezi nejprestižnější události plesové sezóny, a tak si ho nenechávají…

celý článek »