5 triků, jak připravit tu nejlepší bramborovou kaši | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak připravit tu nejlepší bramborovou kaši

  • Bramborovou kaši milují nejen děti
    Bramborovou kaši milují nejen děti
    Foto: shutterstock.com
    2června   2016  /  06:00

    Bez hrudek a žmolků, krémová a přitom krásně pevná... Tak by měla vypadat dobře připravená bramborová kaše. Aby se vám ale taková povedla, musíte dodržet pár kroků, důležitých pro její přípravu. Uvidíte ale, že na tom není nic složitého. 

  • Na typu brambor záleží


     

    Možná si teď říkáte, že na tom, jaké brambory použijete, přece vůbec nezáleží. Vždyť je přece stejně rozmixujete. Jenže to vůbec není pravda. Důležité je rozlišovat varný typ brambor. Právě ten určuje, pro jakou kuchyňskou úpravu se která odrůda hodí. Na kaši vždycky vybírejte typ C. Má úžasnou schopnost dobře absorbovat smetanu nebo máslo. Je také vhodný na přípravu bramborového těsta na knedlíky a noky, výrobu domácích hranolků, bramboráků a bramborových placek. Hlízy totiž obsahují velké množství škrobu.

  • Pořádně je osolte


     

    Většina z nás se solení snaží omezit. Není divu. Lékaři bijí na poplach. Náš příjem trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem. Každý Čech sní za rok neuvěřitelných šest kilogramů soli. Při vaření brambor ale udělejte výjimku. Sůl je totiž pro dobře ochucené brambory opravdu důležitá. Stejně jako těstoviny, také brambory absorbují vodu, ve které se vaří, a s ní i sůl. Pokud tedy osolíte vodu hned na začátku, nebudete muset přidat tolik soli později, a co je nejdůležitější, nebudete muset řešit, že kaše chutná nevýrazně.

  • Vařte je pokrájené


     

    Pokud nevíte, kolik brambor si připravit, řiďte se tím, že na čtyři porce je to asi jeden kilogram. Brambory důkladně oloupejte, zbavte všech zbytků oček a nasekaných míst, nakrájejte na stejnoměrné kousky, omyjte studenou vodou a dejte vařit. Doba vaření se může mírně lišit, bývá to však většinou okolo 20 minut. Pro jistotu brambory ochutnejte, a pokud jsou dostatečně měkké, slijte z nich všechnu vodu.

  • Bez mléka a másla to nepůjde


     

    Brambory rozmělněte na menší kousky a vezměte si na pomoc ruční šlehač. Nejdřív ho zapněte na nízké otáčky, poté výkon zvyšte. Pak zapracujte máslo a mléko. Zapamatujte si ale, že je třeba vyndat je včas dopředu z lednice, aby se ohřály alespoň na pokojovou teplotu. Mléko či smetanu je dokonce lepší ohřát na sporáku nebo v mikrovlnce. Studené ingredience by totiž vařené brambory prudce ochladily a nevstřebaly se do nich. Na kilogram brambor budete potřebovat asi 250 – 300 mililitrů mléka a 80 gramů kvalitního másla. Nakonec vše opět důkladně vyšlehejte do hladké konzistence. Pozor! Nikdy nepoužívejte mixér. Čím víc totiž budete brambory šlehat, tím víc škrobu se z nich uvolňuje. Kaše pak bude lepkavá a nechutná.

  • Dochuťte ji

    ...

     

    Pokud rádi experimentujete, můžete si klasickou kaši ozvláštnit mnoha různými způsoby. Nejjednodušší je dozdobení osmaženou cibulkou či nasekanými bylinkami. Přidat do ní ale můžete třeba i podušený listový špenát, jarní cibulku, oblíbenou zeleninu, lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu. Obzvláště chutná je pak kaše, do níž jste zašlehali natrouhaný parmezán.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Napadená a okradená hvězda Ulice Šafránková?…

Na sociální síti ze sebe udělala chudinku, když si o Velikonocích postěžovala, jak ji v noční Praze…

celý článek »

Události

Lukáš zachránil Václavovi život, aniž by…

Nikdy předtím se nepotkali. Každý z nich je z jiného kouta republiky. Přesto Lukáš zachránil Václavovi…

celý článek »

České celebrity

Policií hledaný expartner Prachařové: Dopita…

Zčistajasna se objevil bývalý snoubenec Agáty Prachařové (32) a otec jejího syna. Po pěti letech…

celý článek »

Politika

ONLINE Filip uhájil křeslo šéfa KSČM před…

Představitelé KSČM se v sobotu vydali do Nymburku, aby tam zvolili své nové vedení. Neobešlo se to…

celý článek »