5 nejčastějších chyb, které děláme při používání mrazáku či myčky | Recepty.Blesk.cz

5 nejčastějších chyb, které děláme při používání mrazáku či myčky

  • Foto: Shutterstock.com
    17května   2016  /  06:00

    Mikrovlnná trouba, mrazák, mixér, topinkovač, myčka nádobí... Tyto a další spotřebiče používáme téměř denně. Život bez nich už si ani nedokážeme představit. Přesto někdy nejsme s jejich výkonem tak úplně spokojeni. Ohřívané jídlo je na okrajích studené a uprostřed už vysušené, toastový chléb je jednou neopečený, podruhé zase spálený, mixér nezvládá svou práci na sto procent. Napadlo vás ale někdy, že problém není ve vašich pomocnících, ale v tom, že je jen špatně používáte?

  • Špatně skládáme nádobí do myčky

      Foto: Shutterstock.com

    Uvažujete o výměně své staré myčky za novější, a především výkonnější model, protože máte pocit, že ta původní svou práci nezvládá? Nevyhazujte peníze oknem! Problém možná není ve vašem spotřebiči. Pokud totiž myčku plníte špinavým nádobím tak, jak vám zrovna padne do ruky, nedivte se, že ho z ní nakonec vyndaváte špatně umyté: skleničky zašedlé, talíře poseté zaschlými kapkami a hrnky s pruhy od kávy a čaje. Problém může být i ve špatném množství mycího prostředku či ve spouštění poloprázdné, nebo naopak přeplněné myčky. Zde najdete ty nejčastější chyby, které při používání myčky děláme.

  • Neměníme nastavení topinkovače

    Foto: Shutterstock.com

     

    Jeden den vyskočí vaše topinky z přístroje spálené, druhý den je tam naopak musíte ještě na nějakou tu minutu vložit. Často si proto raději místo voňavých křupavých plátků chleba dáte "gumové" rohlíky ze včerejška. Stačí ale jen pokaždé změnit nastavení časovače. Že nevíte jak? Je to poměrně snadné. Čerstvý toastový chléb je poměrně vlhký, takže k rozpečení potřebuje o dost delší dobu než ten, který máte už nějaký ten den doma. Jakmile totiž začne vysychat, stačí mu k rozpečení dozlatova mnohem méně času.

  • Do mikrovlnky dáváme nevhodné nádobí

    Foto: shutterstock.com

     

    Určitě mi teď hned začnete oponovat, že přece víte, že do mikrovlnné trouby nepatří kovové nádobí – ani to, které je kovem jen zdobené. Většina z nás si v ní však ohřívá jídlo uložené v plastových čtvercových krabičkách. Obdélníkové nádobí používáme i k přípravě pokrmů. A právě ve tvaru je ten největší problém. V rozích hranatých nádob totiž dochází k nadměrnému přehřívání upravovaného pokrmu, zatímco uprostřed je stále ještě studený. Vždy proto raději používejte nádobí oválné nebo kulaté.

  • Při mixování nedbáme na pořadí ingrediencí

    Foto: shutterstock.com

     

    Máte někdy pocit, že motor vašeho mixéru ztrácí sílu a přestává fungovat? Pravděpodobně je to kvůli tomu, že jste do mixovací nádoby najednou nasypali příliš mnoho věcí nebo jste začali od těch nejtvrdších. Zapamatujte si, že při použití mixéru je třeba vždycky začít s tekutými ingrediencemi, jako jsou například olej, mléko nebo jogurt. Když chcete rozmixovat například pouze ovoce, přilijte k několika vhozeným kouskům trochu vody nebo džusu. Pak teprve přidávejte další, od těch nejmenších a nejměkčích až po ty tvrdé. Pokud chcete použít led, například při přípravě smoothie, vhoďte ho až úplně nakonec.

  • Myslíme si, že potraviny v mrazáku vydrží věčně

    Foto: Shutterstock.com

     

    Říkáte si, proč mají někdy potraviny vyndané z mrazáku po rozmrazení nevalnou chuť a texturu? Je to kvůli tomu, že jste je tam měli déle, než je doporučováno. Vždy je třeba myslet na to, že byste zmrazené zásoby měli zužitkovat maximálně do roka od uložení do spotřebiče. Optimální doba uchování potravin v mrazničce je však 2 až 3 měsíce. Ideálně si proto vždy na všechny sáčky i krabičky napište datum, kdy jste je do mrazáku uložili. A snažte se nové potraviny dávat dozadu a ty nejstarší vždy posuňte dopředu, aby byly těmi prvními, které v případě potřeby vyndáte. Další nejčastější chyby při používání mrazáku najdete zde.


    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    LEDOVÝ SALÁT S EXTRA ZÁLIVKOU

    SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY SE ZAKYSANOU SMETANOU


    MÁTE CHUŤ NA NĚCO SLADKÉHO?

    VYZKOUŠEJTE SLADKÉ RECEPTY



/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz