5 nejčastějších chyb, které děláme při používání mrazáku či myčky | Recepty.Blesk.cz

5 nejčastějších chyb, které děláme při používání mrazáku či myčky

  • Foto: Shutterstock.com
    17května   2016  /  06:00

    Mikrovlnná trouba, mrazák, mixér, topinkovač, myčka nádobí... Tyto a další spotřebiče používáme téměř denně. Život bez nich už si ani nedokážeme představit. Přesto někdy nejsme s jejich výkonem tak úplně spokojeni. Ohřívané jídlo je na okrajích studené a uprostřed už vysušené, toastový chléb je jednou neopečený, podruhé zase spálený, mixér nezvládá svou práci na sto procent. Napadlo vás ale někdy, že problém není ve vašich pomocnících, ale v tom, že je jen špatně používáte?

  • Špatně skládáme nádobí do myčky

      ...

    Uvažujete o výměně své staré myčky za novější, a především výkonnější model, protože máte pocit, že ta původní svou práci nezvládá? Nevyhazujte peníze oknem! Problém možná není ve vašem spotřebiči. Pokud totiž myčku plníte špinavým nádobím tak, jak vám zrovna padne do ruky, nedivte se, že ho z ní nakonec vyndaváte špatně umyté: skleničky zašedlé, talíře poseté zaschlými kapkami a hrnky s pruhy od kávy a čaje. Problém může být i ve špatném množství mycího prostředku či ve spouštění poloprázdné, nebo naopak přeplněné myčky. Zde najdete ty nejčastější chyby, které při používání myčky děláme.

  • Neměníme nastavení topinkovače


     

    Jeden den vyskočí vaše topinky z přístroje spálené, druhý den je tam naopak musíte ještě na nějakou tu minutu vložit. Často si proto raději místo voňavých křupavých plátků chleba dáte "gumové" rohlíky ze včerejška. Stačí ale jen pokaždé změnit nastavení časovače. Že nevíte jak? Je to poměrně snadné. Čerstvý toastový chléb je poměrně vlhký, takže k rozpečení potřebuje o dost delší dobu než ten, který máte už nějaký ten den doma. Jakmile totiž začne vysychat, stačí mu k rozpečení dozlatova mnohem méně času.

  • Do mikrovlnky dáváme nevhodné nádobí

    ...

     

    Určitě mi teď hned začnete oponovat, že přece víte, že do mikrovlnné trouby nepatří kovové nádobí – ani to, které je kovem jen zdobené. Většina z nás si v ní však ohřívá jídlo uložené v plastových čtvercových krabičkách. Obdélníkové nádobí používáme i k přípravě pokrmů. A právě ve tvaru je ten největší problém. V rozích hranatých nádob totiž dochází k nadměrnému přehřívání upravovaného pokrmu, zatímco uprostřed je stále ještě studený. Vždy proto raději používejte nádobí oválné nebo kulaté.

  • Při mixování nedbáme na pořadí ingrediencí

    ...

     

    Máte někdy pocit, že motor vašeho mixéru ztrácí sílu a přestává fungovat? Pravděpodobně je to kvůli tomu, že jste do mixovací nádoby najednou nasypali příliš mnoho věcí nebo jste začali od těch nejtvrdších. Zapamatujte si, že při použití mixéru je třeba vždycky začít s tekutými ingrediencemi, jako jsou například olej, mléko nebo jogurt. Když chcete rozmixovat například pouze ovoce, přilijte k několika vhozeným kouskům trochu vody nebo džusu. Pak teprve přidávejte další, od těch nejmenších a nejměkčích až po ty tvrdé. Pokud chcete použít led, například při přípravě smoothie, vhoďte ho až úplně nakonec.

  • Myslíme si, že potraviny v mrazáku vydrží věčně

    ...

     

    Říkáte si, proč mají někdy potraviny vyndané z mrazáku po rozmrazení nevalnou chuť a texturu? Je to kvůli tomu, že jste je tam měli déle, než je doporučováno. Vždy je třeba myslet na to, že byste zmrazené zásoby měli zužitkovat maximálně do roka od uložení do spotřebiče. Optimální doba uchování potravin v mrazničce je však 2 až 3 měsíce. Ideálně si proto vždy na všechny sáčky i krabičky napište datum, kdy jste je do mrazáku uložili. A snažte se nové potraviny dávat dozadu a ty nejstarší vždy posuňte dopředu, aby byly těmi prvními, které v případě potřeby vyndáte. Další nejčastější chyby při používání mrazáku najdete zde.


    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    LEDOVÝ SALÁT S EXTRA ZÁLIVKOU

    SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY SE ZAKYSANOU SMETANOU


    MÁTE CHUŤ NA NĚCO SLADKÉHO?

    VYZKOUŠEJTE SLADKÉ RECEPTY



/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně. Ne každý druh se vaří stejně. Záleží také na pokrmu, který připravujete.

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Útěk Řepky s Kristelovou z natáčení: Prachařovi…

O tom, že se spolu mají krásně a milují se až za hrob, veřejnost prostřednictvím sociálních sítí…

celý článek »

Krimi

Záhadná smrt těhotné ženy (†27) v lesích:…

Její rodina trnula dlouhé dva týdny strachy. Nikdo nevěděl, kde může těhotná Kara Blevins (†27) z Minnesoty…

celý článek »

Příběhy

Tyran vyhodil fenku za jízdy z auta: Běžela…

Už ho nebavila, nebo mu vadilo, že je březí. Rozhodl se jí zbavit naprosto bezcitným způsobem. Krutý…

celý článek »

Alpské lyžování na ZOH 2018

Teď už bez legrace: je Ester Ledecká příbuzná…

PŘÍMO Z KOREJE | Začalo to jako legrační tweet, kterým americká plavkyně Katie Ledecká reagovala…

celý článek »