5 nejčastějších chyb, které děláme při používání mrazáku či myčky | Recepty.Blesk.cz

5 nejčastějších chyb, které děláme při používání mrazáku či myčky

  • Foto: Shutterstock.com
    17května   2016  /  06:00

    Mikrovlnná trouba, mrazák, mixér, topinkovač, myčka nádobí... Tyto a další spotřebiče používáme téměř denně. Život bez nich už si ani nedokážeme představit. Přesto někdy nejsme s jejich výkonem tak úplně spokojeni. Ohřívané jídlo je na okrajích studené a uprostřed už vysušené, toastový chléb je jednou neopečený, podruhé zase spálený, mixér nezvládá svou práci na sto procent. Napadlo vás ale někdy, že problém není ve vašich pomocnících, ale v tom, že je jen špatně používáte?

  • Špatně skládáme nádobí do myčky

      ...

    Uvažujete o výměně své staré myčky za novější, a především výkonnější model, protože máte pocit, že ta původní svou práci nezvládá? Nevyhazujte peníze oknem! Problém možná není ve vašem spotřebiči. Pokud totiž myčku plníte špinavým nádobím tak, jak vám zrovna padne do ruky, nedivte se, že ho z ní nakonec vyndaváte špatně umyté: skleničky zašedlé, talíře poseté zaschlými kapkami a hrnky s pruhy od kávy a čaje. Problém může být i ve špatném množství mycího prostředku či ve spouštění poloprázdné, nebo naopak přeplněné myčky. Zde najdete ty nejčastější chyby, které při používání myčky děláme.

  • Neměníme nastavení topinkovače


     

    Jeden den vyskočí vaše topinky z přístroje spálené, druhý den je tam naopak musíte ještě na nějakou tu minutu vložit. Často si proto raději místo voňavých křupavých plátků chleba dáte "gumové" rohlíky ze včerejška. Stačí ale jen pokaždé změnit nastavení časovače. Že nevíte jak? Je to poměrně snadné. Čerstvý toastový chléb je poměrně vlhký, takže k rozpečení potřebuje o dost delší dobu než ten, který máte už nějaký ten den doma. Jakmile totiž začne vysychat, stačí mu k rozpečení dozlatova mnohem méně času.

  • Do mikrovlnky dáváme nevhodné nádobí

    ...

     

    Určitě mi teď hned začnete oponovat, že přece víte, že do mikrovlnné trouby nepatří kovové nádobí – ani to, které je kovem jen zdobené. Většina z nás si v ní však ohřívá jídlo uložené v plastových čtvercových krabičkách. Obdélníkové nádobí používáme i k přípravě pokrmů. A právě ve tvaru je ten největší problém. V rozích hranatých nádob totiž dochází k nadměrnému přehřívání upravovaného pokrmu, zatímco uprostřed je stále ještě studený. Vždy proto raději používejte nádobí oválné nebo kulaté.

  • Při mixování nedbáme na pořadí ingrediencí

    ...

     

    Máte někdy pocit, že motor vašeho mixéru ztrácí sílu a přestává fungovat? Pravděpodobně je to kvůli tomu, že jste do mixovací nádoby najednou nasypali příliš mnoho věcí nebo jste začali od těch nejtvrdších. Zapamatujte si, že při použití mixéru je třeba vždycky začít s tekutými ingrediencemi, jako jsou například olej, mléko nebo jogurt. Když chcete rozmixovat například pouze ovoce, přilijte k několika vhozeným kouskům trochu vody nebo džusu. Pak teprve přidávejte další, od těch nejmenších a nejměkčích až po ty tvrdé. Pokud chcete použít led, například při přípravě smoothie, vhoďte ho až úplně nakonec.

  • Myslíme si, že potraviny v mrazáku vydrží věčně

    ...

     

    Říkáte si, proč mají někdy potraviny vyndané z mrazáku po rozmrazení nevalnou chuť a texturu? Je to kvůli tomu, že jste je tam měli déle, než je doporučováno. Vždy je třeba myslet na to, že byste zmrazené zásoby měli zužitkovat maximálně do roka od uložení do spotřebiče. Optimální doba uchování potravin v mrazničce je však 2 až 3 měsíce. Ideálně si proto vždy na všechny sáčky i krabičky napište datum, kdy jste je do mrazáku uložili. A snažte se nové potraviny dávat dozadu a ty nejstarší vždy posuňte dopředu, aby byly těmi prvními, které v případě potřeby vyndáte. Další nejčastější chyby při používání mrazáku najdete zde.


    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    LEDOVÝ SALÁT S EXTRA ZÁLIVKOU

    SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY SE ZAKYSANOU SMETANOU


    MÁTE CHUŤ NA NĚCO SLADKÉHO?

    VYZKOUŠEJTE SLADKÉ RECEPTY



/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »