Hříšné domácí rolády: Smetanová, se šampaňským i čokoládová | Recepty.Blesk.cz

Hříšné domácí rolády: Smetanová, se šampaňským i čokoládová

  • Foto: shutterstock.com
    15května   2016  /  06:00

    Těsto libovolné chuti i konzistence a pestrá škála náplní. Z nabídky luxusních rolád si určitě vyberete tu svou. A díky nám si je budete moci snadno připravit doma. 

  • Nadýchaná se šampaňským


     

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    Na těsto:

    * 6 bílků

    * 4 žloutky

    * 100 g moučkového cukru

    * 2 lžíce vody

    * 75 g hladké mouky

    * 50 g solamylu

    * 1 sáček kypřicího prášku

     

    Na náplň

    * 2 žloutky

    * 50 g moučkového cukru

    * 100 ml sektu

    * 6 plátků želatiny

    * 400 ml smetany ke šlehání

    * 1 sáček ztužovače šlehačky

    * 200 g čerstvých jahod

     

    Na dohotovení:

    * 125 ml smetany ke šlehání

    * 1 sáček ztužovače šlehačky

    * čerstvé jahody

    * lístky meduňky nebo máty

    * moučkový cukr

    * tuk na potření

     

    Postup:

    Do sněhu z bílků zašlehejte 1/3 cukru. Zvlášť ušlehejte žloutky s horkou vodou, zašlehejte zbylý cukr a střídavě přidávejte sníh a mouku se solamylem a kypřicím práškem. Těsto rozetřete na plech s papírem na pečení potřeným tukem a pečte ho při 200 °C asi 12 minut. Horký plát překlopte na pocukrovanou utěrku, srolujte a nechte vychladnout.

     

    Žloutky s cukrem ušlehejte v horké lázni. Přidejte sekt, nabobtnalou želatinu a za stálého šlehání ji nechte rozpustit. Hmotu odstavte a šleháním chlaďte. Vyšlehejte smetanu se ztužovačem, vmíchejte ji do žloutkového základu a přidejte kousky jahod. Plát rozviňte, potřete náplní a opět srolujte. Roládu přeložte na tác, potřete ji šlehačkou se ztužovačem a nechte 2 hodiny chladit. Ozdobte ji ovocem a zelenými lístky.

  • Svěží citronová


     

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    Na těsto:

    * 4 vejce

    * 80 g krupicového cukru

    * 120 g polohrubé mouky

    * 1/2 lžičky kypřicího prášku

     

    Na náplň:

    * 250 g mascarpone

    * šťávu a kůru z 1 citronu

    * 40 g moučkového cukru

    * 4 plátky želatiny

    * 125 ml smetany ke šlehání

     

    Na dohotovení:

    * moučkový cukr

    * kolečka citronu

    * máslo na potření

     

    Postup:

    Oddělené žloutky vyšlehejte se 40 g cukru. Do pěny střídavě zapravte směs mouky s kypřicím práškem a z bílků vyšlehaný, zbylým cukrem oslazený pevný sníh. Těsto nalijte a rozetřete na plech s pečicím papírem potřeným máslem a v troubě vyhřáté na 190 °C ho pečte asi 10 minut. Horký plát přeložte na utěrku posypanou moučkovým cukrem, vše hned srolujte a nechte vychladnout.

     

    Mezitím připravte náplň: mascarpone, jemně strouhanou kůru, citronovou šťávu a cukr vyšlehejte ruční metličkou. Asi 3 lžíce hmoty odeberte, důkladně ji smíchejte s předem nabobtnalou želatinou a vše vraťte zpět. Nakonec vmíchejte vyšlehanou smetanu a náplň nechte chvíli odpočinout. Těsto rozbalte, potřete ho citronovou náplní a znovu stočte. Roládu poprašte moučkovým cukrem a dozdobte kolečky citronu.

  • Exkluzivní bezé


     

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    Na těsto:

    * 8 bílků

    * 140 g krupicového cukru

    * 80 g polohrubé mouky

    * 80 g strouhaných vlašských ořechů

     

    Na náplň:

    * 250 ml smetany ke šlehání

    * 2 sáčky ztužovače šlehačky

    * 2 sáčky vanilkového cukru

     

    Na dohotovení:

    * borůvky, ostružiny, maliny nebo jiné drobné čerstvé či kompotované ovoce

    * moučkový cukr

    * máslo na potření

     

    Postup:

    Do pevného a lesklého sněhu vyšlehaného z bílků stěrkou zvolna zapracujte po lžících přidávanou směs veškerých sypkých surovin. Hmotu rovnoměrně rozetřete na plech s pečicím papírem potřeným máslem. V troubě (ne v horkovzdušné!) vyhřáté na 170 °C ji pečte asi 15 až 20 minut. Upečený plát i s papírem přeneste na utěrku, vše srolujte a těsto nechte vychladnout.

     

    Mezitím částečně vyšlehejte smetanu, přidejte do ní ztužovač a vanilkový cukr a ještě chvíli šlehejte. Roládu opatrně rozrolujte, odstraňte z ní utěrku i papír. Na plát naneste vrstvu šlehačky, kterou zhruba do jedné poloviny podélně poklaďte čerstvým nebo dobře okapaným kompotovaným ovocem. Plát zarolujte, začněte od okraje s ovocem, a moučník vložte do chladničky. Servírujte ho až po řádném zchlazení, nejlépe druhý den. Povrch poprašte cukrem.

  • Se smetanovo-jahodovou náplní


    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    Na těsto:

    * 6 vajec

    * 140 g krupicového cukru

    * 80 g hladké mouky

     

    Na náplň:

    * 4 plátky želatiny

    * 4 lžíce vody

    * 250 ml smetany ke šlehání

    * 1 sáček vanilkového cukru

    * 2 lžíce moučkového cukru

    * 250 ml zakysané smetany

    * jahody pokrájené na plátky

     

    Na dohotovení:

    * moučkový cukr

    * mandlové lupínky

     

    Postup:

    Šlehačem vypracujte z oddělených bílků a krupicového cukru pevnou pěnu, postupně do ní zašlehejte žloutky a po troškách přisypávanou mouku. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C ho pečte asi 10 minut. Horký plát poprašte moučkovým cukrem, přikryjte utěrkou a nechte bez rolování vychladnout.

     

    Mezitím připravte náplň: v trošce vody namočte plátky želatiny a jakmile nabobtnají, rozehřejte je v mikrovlnce (maximálně na 60 °C). V míse rozšlehejte smetanu s vanilkovým a moučkovým cukrem, vmíchejte zakysanou smetanu, asi 3 lžíce hmoty odeberte, smíchejte je s tekutou želatinou a vraťte do mísy. Důkladně prošlehanou náplň naneste na rovný plát, poklaďte ji plátky jahod a stočte. Roládu nechte v chladničce ztuhnout, před servírováním ji poprašte moučkovým cukrem a dozdobte mandlovými lupínky.

  • S rychlým čokokrémem


     

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    Na těsto:

    * 5 vajec

    * 5 lžic moučkového cukru

    * 5 lžic polohrubé mouky

    * špetku kypřicího prášku

     

    Na náplň:

    * 1 sáček čokoládového pudinkového prášku

    * 300 ml mléka

    * 1 sáček vanilkového cukru

    * 100 g hořké čokolády

    * 200 g másla

    * 5 lžic moučkového cukru

     

    Na dohotovení:

    * směs drobného ovoce

    * čokoládovou polevu

    * máslo a hrubou mouku

     

    Postup:

    Oddělené žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem. Do pevné pěny přisypejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Zvolna vše zamíchejte a stěrkou lehce zapravte pevný sníh z bílků. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem potřeným máslem a posypaným hrubou moukou. V troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte asi 10 minut. Horký plát překlopte na utěrku posypanou hrubou moukou, i s papírem vše srolujte a nechte vychladnout.

     

    Mezitím připravte krém: pudinkový prášek rozmíchejte v kastrolku v chladném mléce, přidejte vanilkový cukr a za stálého míchání svařte hustý pudink. Jakmile ho odstavíte, přidejte do něj na kousky nalámanou čokoládu a míchejte tak dlouho, dokud se kousky nerozpustí. Pudink pak zchlaďte za občasného míchání ve studené vodní lázni.

     

    Zvlášť ušlehejte doběla máslo s moučkovým cukrem a pudink do pěny po lžících zašlehejte. Zchladlou roládu rozbalte a plát nechte na utěrce. Stáhněte z něj papír a celý ho potřete náplní. Na ni rovnoměrně rozprostřete ovoce a vše zarolujte. Povrch rolády ozdobte rozehřátou čokoládovou polevou a nechte ji ztuhnout.

     

    VYZKOUŠEJTE RECPTY:

    VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA

    LAHODNÝ ČOKOLÁDOVÝ KRÉM

     

    DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy a správnou přípravu. Spěch se při pečení bábovky nevyplácí. Co mít tedy na

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Pomeje po operaci rakoviny hrtanu: Zas chodí…

Čtrnáct dnů po propuštění z nemocnice Jiřímu Pomeje (53) pěkně otrnulo. Přestože všude řádí chřipková…

celý článek »

Příběhy

Dívka (14) prošla sektářským peklem! Svatba…

Tohle není povídka z thrillerové knihovny. Tohle se skutečně stalo. Elissa Wall (31) se nyní veřejně…

celý článek »

České celebrity

Zemřela první dáma české kosmetiky: Zachránila…

Hodně lidem pomohla vyřešit táhlé problémy s pletí a především s akné. Do rukou ikony kosmetiky v…

celý článek »

Skoky na lyžích na ZOH 2018

Ostrá zpověď českých skokanů: řeší sebrané…

PŘÍMO Z PCHJONGČCHANGU | Padesát let od zlatého triumfu Jiřího Rašky v Grenoblu jsou české skoky…

celý článek »