Hříšné domácí rolády: Smetanová, se šampaňským i čokoládová | Recepty.Blesk.cz

Hříšné domácí rolády: Smetanová, se šampaňským i čokoládová

  • Foto: shutterstock.com
    15května   2016  /  06:00

    Těsto libovolné chuti i konzistence a pestrá škála náplní. Z nabídky luxusních rolád si určitě vyberete tu svou. A díky nám si je budete moci snadno připravit doma. 

  • Nadýchaná se šampaňským


     

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    Na těsto:

    * 6 bílků

    * 4 žloutky

    * 100 g moučkového cukru

    * 2 lžíce vody

    * 75 g hladké mouky

    * 50 g solamylu

    * 1 sáček kypřicího prášku

     

    Na náplň

    * 2 žloutky

    * 50 g moučkového cukru

    * 100 ml sektu

    * 6 plátků želatiny

    * 400 ml smetany ke šlehání

    * 1 sáček ztužovače šlehačky

    * 200 g čerstvých jahod

     

    Na dohotovení:

    * 125 ml smetany ke šlehání

    * 1 sáček ztužovače šlehačky

    * čerstvé jahody

    * lístky meduňky nebo máty

    * moučkový cukr

    * tuk na potření

     

    Postup:

    Do sněhu z bílků zašlehejte 1/3 cukru. Zvlášť ušlehejte žloutky s horkou vodou, zašlehejte zbylý cukr a střídavě přidávejte sníh a mouku se solamylem a kypřicím práškem. Těsto rozetřete na plech s papírem na pečení potřeným tukem a pečte ho při 200 °C asi 12 minut. Horký plát překlopte na pocukrovanou utěrku, srolujte a nechte vychladnout.

     

    Žloutky s cukrem ušlehejte v horké lázni. Přidejte sekt, nabobtnalou želatinu a za stálého šlehání ji nechte rozpustit. Hmotu odstavte a šleháním chlaďte. Vyšlehejte smetanu se ztužovačem, vmíchejte ji do žloutkového základu a přidejte kousky jahod. Plát rozviňte, potřete náplní a opět srolujte. Roládu přeložte na tác, potřete ji šlehačkou se ztužovačem a nechte 2 hodiny chladit. Ozdobte ji ovocem a zelenými lístky.

  • Svěží citronová


     

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    Na těsto:

    * 4 vejce

    * 80 g krupicového cukru

    * 120 g polohrubé mouky

    * 1/2 lžičky kypřicího prášku

     

    Na náplň:

    * 250 g mascarpone

    * šťávu a kůru z 1 citronu

    * 40 g moučkového cukru

    * 4 plátky želatiny

    * 125 ml smetany ke šlehání

     

    Na dohotovení:

    * moučkový cukr

    * kolečka citronu

    * máslo na potření

     

    Postup:

    Oddělené žloutky vyšlehejte se 40 g cukru. Do pěny střídavě zapravte směs mouky s kypřicím práškem a z bílků vyšlehaný, zbylým cukrem oslazený pevný sníh. Těsto nalijte a rozetřete na plech s pečicím papírem potřeným máslem a v troubě vyhřáté na 190 °C ho pečte asi 10 minut. Horký plát přeložte na utěrku posypanou moučkovým cukrem, vše hned srolujte a nechte vychladnout.

     

    Mezitím připravte náplň: mascarpone, jemně strouhanou kůru, citronovou šťávu a cukr vyšlehejte ruční metličkou. Asi 3 lžíce hmoty odeberte, důkladně ji smíchejte s předem nabobtnalou želatinou a vše vraťte zpět. Nakonec vmíchejte vyšlehanou smetanu a náplň nechte chvíli odpočinout. Těsto rozbalte, potřete ho citronovou náplní a znovu stočte. Roládu poprašte moučkovým cukrem a dozdobte kolečky citronu.

  • Exkluzivní bezé


     

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    Na těsto:

    * 8 bílků

    * 140 g krupicového cukru

    * 80 g polohrubé mouky

    * 80 g strouhaných vlašských ořechů

     

    Na náplň:

    * 250 ml smetany ke šlehání

    * 2 sáčky ztužovače šlehačky

    * 2 sáčky vanilkového cukru

     

    Na dohotovení:

    * borůvky, ostružiny, maliny nebo jiné drobné čerstvé či kompotované ovoce

    * moučkový cukr

    * máslo na potření

     

    Postup:

    Do pevného a lesklého sněhu vyšlehaného z bílků stěrkou zvolna zapracujte po lžících přidávanou směs veškerých sypkých surovin. Hmotu rovnoměrně rozetřete na plech s pečicím papírem potřeným máslem. V troubě (ne v horkovzdušné!) vyhřáté na 170 °C ji pečte asi 15 až 20 minut. Upečený plát i s papírem přeneste na utěrku, vše srolujte a těsto nechte vychladnout.

     

    Mezitím částečně vyšlehejte smetanu, přidejte do ní ztužovač a vanilkový cukr a ještě chvíli šlehejte. Roládu opatrně rozrolujte, odstraňte z ní utěrku i papír. Na plát naneste vrstvu šlehačky, kterou zhruba do jedné poloviny podélně poklaďte čerstvým nebo dobře okapaným kompotovaným ovocem. Plát zarolujte, začněte od okraje s ovocem, a moučník vložte do chladničky. Servírujte ho až po řádném zchlazení, nejlépe druhý den. Povrch poprašte cukrem.

  • Se smetanovo-jahodovou náplní


    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    Na těsto:

    * 6 vajec

    * 140 g krupicového cukru

    * 80 g hladké mouky

     

    Na náplň:

    * 4 plátky želatiny

    * 4 lžíce vody

    * 250 ml smetany ke šlehání

    * 1 sáček vanilkového cukru

    * 2 lžíce moučkového cukru

    * 250 ml zakysané smetany

    * jahody pokrájené na plátky

     

    Na dohotovení:

    * moučkový cukr

    * mandlové lupínky

     

    Postup:

    Šlehačem vypracujte z oddělených bílků a krupicového cukru pevnou pěnu, postupně do ní zašlehejte žloutky a po troškách přisypávanou mouku. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C ho pečte asi 10 minut. Horký plát poprašte moučkovým cukrem, přikryjte utěrkou a nechte bez rolování vychladnout.

     

    Mezitím připravte náplň: v trošce vody namočte plátky želatiny a jakmile nabobtnají, rozehřejte je v mikrovlnce (maximálně na 60 °C). V míse rozšlehejte smetanu s vanilkovým a moučkovým cukrem, vmíchejte zakysanou smetanu, asi 3 lžíce hmoty odeberte, smíchejte je s tekutou želatinou a vraťte do mísy. Důkladně prošlehanou náplň naneste na rovný plát, poklaďte ji plátky jahod a stočte. Roládu nechte v chladničce ztuhnout, před servírováním ji poprašte moučkovým cukrem a dozdobte mandlovými lupínky.

  • S rychlým čokokrémem


     

    Budete potřebovat (na 1 roládu):

     

    Na těsto:

    * 5 vajec

    * 5 lžic moučkového cukru

    * 5 lžic polohrubé mouky

    * špetku kypřicího prášku

     

    Na náplň:

    * 1 sáček čokoládového pudinkového prášku

    * 300 ml mléka

    * 1 sáček vanilkového cukru

    * 100 g hořké čokolády

    * 200 g másla

    * 5 lžic moučkového cukru

     

    Na dohotovení:

    * směs drobného ovoce

    * čokoládovou polevu

    * máslo a hrubou mouku

     

    Postup:

    Oddělené žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem. Do pevné pěny přisypejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Zvolna vše zamíchejte a stěrkou lehce zapravte pevný sníh z bílků. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem potřeným máslem a posypaným hrubou moukou. V troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte asi 10 minut. Horký plát překlopte na utěrku posypanou hrubou moukou, i s papírem vše srolujte a nechte vychladnout.

     

    Mezitím připravte krém: pudinkový prášek rozmíchejte v kastrolku v chladném mléce, přidejte vanilkový cukr a za stálého míchání svařte hustý pudink. Jakmile ho odstavíte, přidejte do něj na kousky nalámanou čokoládu a míchejte tak dlouho, dokud se kousky nerozpustí. Pudink pak zchlaďte za občasného míchání ve studené vodní lázni.

     

    Zvlášť ušlehejte doběla máslo s moučkovým cukrem a pudink do pěny po lžících zašlehejte. Zchladlou roládu rozbalte a plát nechte na utěrce. Stáhněte z něj papír a celý ho potřete náplní. Na ni rovnoměrně rozprostřete ovoce a vše zarolujte. Povrch rolády ozdobte rozehřátou čokoládovou polevou a nechte ji ztuhnout.

     

    VYZKOUŠEJTE RECPTY:

    VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA

    LAHODNÝ ČOKOLÁDOVÝ KRÉM

     

    DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »