Velký bylinkový manuál: Do jakého jídla se hodí nejvíce | Recepty.Blesk.cz

Velký bylinkový manuál: Do jakého jídla se hodí nejvíce

  • Foto: shutterstock.com
    8května   2016  /  06:00

    Bylinky dodají vašemu jídlu barvu a aroma. Kromě toho jsou bazalka, šalvěj, fenykl a spol. také velmi zdravé. Poradíme vám, které si pořídit a do čeho je máte přidat.

  • Pažitka

    ..

    Čerstvé svěží stonky, které chutí připomínají cibulku, se nejvíc hodí na dochucení tvarohu, vajíčkovo-sýrových pokrmů, polévek a omáček.
    I kvítky jsou jedlé - využijete je třeba na dekoraci jarních chuťovek. Pažitku nikdy nedrťte, stačí ji jemně nakrájet, jinak zhořkne.

  • Koriandr

    ..

    Silná, jemně hořká bylinka je známá především v indické, turecké nebo ruské kuchyni. Její specifická nahořklá chuť ale nemusí být každému příjemná.

  • Libeček

    ..

    Tuto bylinku můžete znát také pod názvem maggi. Nezapomínejte ji přidávat do každé polévky a guláše. Výborně ale dochutí i pečenou zeleninu, maso nebo omáčky.

  • Brutnák

    ..

    Má podobné aroma jako okurka. V kuchyni se používá jen čerstvý, nikdy ho nevařte ani nepečte. Výborný je do salátů, polévek a vaječných jídel nebo dezertů. Jedlé květy jsou krásné v salátech a zamrazené v ledových kostkách se skvěle hodí do míchaných nápojů.

  • Estragon

    ..

    Je velmi kořenitý, proto ho používejte velmi opatrně. Vhodný je do salátů, omáček, marinád nebo na dochucení octa.

  • Bobkový list

    ..

    Čerstvé i sušené bobkové listy jsou výborné k masovým a zeleninovým pokrmům, do gulášů a kořeněných olejů. Dokonce se hodí i jako voňavá dekorace na balkon nebo terasu.

  • Fenykl

    ..

    Čerstvý je dobrý k hlávkovým salátům a zejména k pokrmům z ryb. Malá hnědá semínka se hodí na dochucení chleba nebo pečiva. Čaj z rozdrcených semínek má zklidňující účinky a uvolňuje břišní křeče.

  • Tymián

    ..

    Základní bylinka středozemní kuchyně. Listy i květy se hodí do omáček, vepřových specialit, k huse a divočině. Výborný je ke grilované rybě nebo kandované mrkvi.

  • Potočnice

    ..

    Jedlé květy ostré kořenité rostlinky ozdobí tvarohové a vaječné pokrmy.
    Pupeny nakládejte jako kapary do soli.

  • Majoránka

    ..

    Nevyhnutelná je zejména pro bramborové polévky a do karbanátků. Dá se dobře zmrazit nebo sušit. Sbírejte ji před rozkvětem, protože to je nejaromatičtější.

  • Řeřicha

    ..

    Jemná rostlinka se dá lehce vypěstovat v misce na okně. Klíčky a mladé lístky se hodí zejména na přípravu jarních dobrot.

  • Petrželová nať

    ..

    Hladké listy mají intenzivnější chuť než kudrnatá petrželka. Dobrá je do každého jídla, do salátů, polévek, k zelenině, do omáček a skoro do všech jídel s bramborami.

  • Máta

    ..

    V Anglii se používá na dochucení jehněčího, v Itálii se spolu s bazalkou stará o typickou chuť minestrone. Čerstvé listy jsou dobré pro přípravu čaje, ale neodolatelné budou i v míchaných nápojích, salátech a dezertech.

  • Šalvěj

    ..

    Má hořkou bylinkovou chuť a opravdu silné aroma, proto ji dávkujte jen velmi opatrně. Výborná bude k telecímu řízku nebo na pečení.

  • Kerblík

    ..

    Malé lístky mají intenzivní aroma. Před rozkvětem sbírejte jen vnější listy a přidávejte je na dochucení polévek, světlých omáček, vaječných a jehněčích pokrmů. Pozor, vždy jen syrový. Nevařte ho.

  • Citronová meduňka

    ..

    Citronové aroma se skvěle hodí do salátů, omáček, k rybě a do dezertů.
    Meduňka bude osvěžující v míchaných nápojích, tvarohu a k jahodám. Přidávejte ji na dochucení už hotových pokrmů.

  • Levandule

    ..

    Stále zelená kytice má bylinkovou chuť. Mladými listy a stonky můžete dochutit rybu, jehněčí nebo také bábovku.

  • Oregano

    ..

    Je jemnější a méně dřevnaté než majoránka. Neodmyslitelně patří k přípravě italských pokrmů, jako jsou pizza, těstoviny, saláty a mořské plody.

  • Rozmarýn

    ..

    Silná, jemně nahořklá bylinka chutná intenzivněji, když ji povaříte nebo podusíte. Perfektní je s pečenými bramborami, vepřovým masem nebo drůbežím ragú.

     

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    PARMIGIANA - ITALSKÝ ZAPEČENÝ LILEK

    TELECÍ LÍČKA NA VÍNĚ

     

    VYZKOUŠEJTE MASOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

„Nezaslouží si slitování.“ Soud za 10 minut…

Bagdádský soud během desetiminutového slyšení odsoudil více než čtyřicet žen k trestu smrti. Jednalo…

celý článek »

České celebrity

Slováček slaví 75. narozeniny: Dádě pozvánku…

Podle kalendáře slaví dnes, avšak narozeninový koncert a party má Felix Slováček (75) až příští úterý.…

celý článek »

Královské rodiny

Co prozradily fotky ze svatby? Škrobená…

Princ Harry (33) a jeho novopečená choť Meghan (36) si přáli krásnou veselku, na kterou by mohli…

celý článek »

Krimi

Zpověď Kajínkovy přítelkyně bojující s rakovinou:…

Rok od propuštění Jiřího Kajínka z vězení promluvila jeho partnerka Magda Gubová (65) v exkluzivním…

celý článek »