Velký bylinkový manuál: Do jakého jídla se hodí nejvíce | Recepty.Blesk.cz

Velký bylinkový manuál: Do jakého jídla se hodí nejvíce

  • Foto: shutterstock.com
    8května   2016  /  06:00

    Bylinky dodají vašemu jídlu barvu a aroma. Kromě toho jsou bazalka, šalvěj, fenykl a spol. také velmi zdravé. Poradíme vám, které si pořídit a do čeho je máte přidat.

  • Pažitka

    ..

    Čerstvé svěží stonky, které chutí připomínají cibulku, se nejvíc hodí na dochucení tvarohu, vajíčkovo-sýrových pokrmů, polévek a omáček.
    I kvítky jsou jedlé - využijete je třeba na dekoraci jarních chuťovek. Pažitku nikdy nedrťte, stačí ji jemně nakrájet, jinak zhořkne.

  • Koriandr

    ..

    Silná, jemně hořká bylinka je známá především v indické, turecké nebo ruské kuchyni. Její specifická nahořklá chuť ale nemusí být každému příjemná.

  • Libeček

    ..

    Tuto bylinku můžete znát také pod názvem maggi. Nezapomínejte ji přidávat do každé polévky a guláše. Výborně ale dochutí i pečenou zeleninu, maso nebo omáčky.

  • Brutnák

    ..

    Má podobné aroma jako okurka. V kuchyni se používá jen čerstvý, nikdy ho nevařte ani nepečte. Výborný je do salátů, polévek a vaječných jídel nebo dezertů. Jedlé květy jsou krásné v salátech a zamrazené v ledových kostkách se skvěle hodí do míchaných nápojů.

  • Estragon

    ..

    Je velmi kořenitý, proto ho používejte velmi opatrně. Vhodný je do salátů, omáček, marinád nebo na dochucení octa.

  • Bobkový list

    ..

    Čerstvé i sušené bobkové listy jsou výborné k masovým a zeleninovým pokrmům, do gulášů a kořeněných olejů. Dokonce se hodí i jako voňavá dekorace na balkon nebo terasu.

  • Fenykl

    ..

    Čerstvý je dobrý k hlávkovým salátům a zejména k pokrmům z ryb. Malá hnědá semínka se hodí na dochucení chleba nebo pečiva. Čaj z rozdrcených semínek má zklidňující účinky a uvolňuje břišní křeče.

  • Tymián

    ..

    Základní bylinka středozemní kuchyně. Listy i květy se hodí do omáček, vepřových specialit, k huse a divočině. Výborný je ke grilované rybě nebo kandované mrkvi.

  • Potočnice

    ..

    Jedlé květy ostré kořenité rostlinky ozdobí tvarohové a vaječné pokrmy.
    Pupeny nakládejte jako kapary do soli.

  • Majoránka

    ..

    Nevyhnutelná je zejména pro bramborové polévky a do karbanátků. Dá se dobře zmrazit nebo sušit. Sbírejte ji před rozkvětem, protože to je nejaromatičtější.

  • Řeřicha

    ..

    Jemná rostlinka se dá lehce vypěstovat v misce na okně. Klíčky a mladé lístky se hodí zejména na přípravu jarních dobrot.

  • Petrželová nať

    ..

    Hladké listy mají intenzivnější chuť než kudrnatá petrželka. Dobrá je do každého jídla, do salátů, polévek, k zelenině, do omáček a skoro do všech jídel s bramborami.

  • Máta

    ..

    V Anglii se používá na dochucení jehněčího, v Itálii se spolu s bazalkou stará o typickou chuť minestrone. Čerstvé listy jsou dobré pro přípravu čaje, ale neodolatelné budou i v míchaných nápojích, salátech a dezertech.

  • Šalvěj

    ..

    Má hořkou bylinkovou chuť a opravdu silné aroma, proto ji dávkujte jen velmi opatrně. Výborná bude k telecímu řízku nebo na pečení.

  • Kerblík

    ..

    Malé lístky mají intenzivní aroma. Před rozkvětem sbírejte jen vnější listy a přidávejte je na dochucení polévek, světlých omáček, vaječných a jehněčích pokrmů. Pozor, vždy jen syrový. Nevařte ho.

  • Citronová meduňka

    ..

    Citronové aroma se skvěle hodí do salátů, omáček, k rybě a do dezertů.
    Meduňka bude osvěžující v míchaných nápojích, tvarohu a k jahodám. Přidávejte ji na dochucení už hotových pokrmů.

  • Levandule

    ..

    Stále zelená kytice má bylinkovou chuť. Mladými listy a stonky můžete dochutit rybu, jehněčí nebo také bábovku.

  • Oregano

    ..

    Je jemnější a méně dřevnaté než majoránka. Neodmyslitelně patří k přípravě italských pokrmů, jako jsou pizza, těstoviny, saláty a mořské plody.

  • Rozmarýn

    ..

    Silná, jemně nahořklá bylinka chutná intenzivněji, když ji povaříte nebo podusíte. Perfektní je s pečenými bramborami, vepřovým masem nebo drůbežím ragú.

     

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    PARMIGIANA - ITALSKÝ ZAPEČENÝ LILEK

    TELECÍ LÍČKA NA VÍNĚ

     

    VYZKOUŠEJTE MASOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »