Nejlepší burgery z domácího grilu: Hovězí, krůtí i pro vegetariány | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší burgery z domácího grilu: Hovězí, krůtí i pro vegetariány

  • Foto: shutterstock.com
    4května   2016  /  06:00

    O víkendu se konečně dočkáme tepla a k čemu jinému by takové počasí mělo svádět než k lahodnému obědu pod širým nebem? Co byste řekli třeba šťavnatému burgeru z rozpáleného grilu? Máme pro vás tipy, jak na ně!

  • Krůtí burger s brusinkovým kompotem


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    500 g mletého krůtího masa
    3 cibule
    1 vejce
    2 lžíce hladké mouky
    4 lžíce smetany na vaření
    strouhanka
    100 g chedaru
    50 g anglické slaniny
    4 lžičky brusinkového kompotu
    4 listy salátu
    4 sezamové bulky
    oregano
    olej
    sůl a pepř

     

    Postup:

    V misce promícháme mleté maso, nadrobno nasekanou cibuli, vejce, smetanu a hladkou mouku. Hmotu dochutíme špetkou mletého pepře, oreganem, solí a zahustíme strouhankou. Masovou směs rozdělíme na čtyři díly, vytvoříme kulaté placičky a upečeme je do zlatohněda.

     

    Zbylé cibule oloupeme a nakrájíme na plátky. V pánvi orestujeme na nudličky nakrájenou slaninu, přidáme trochu oleje, cibuli a vše společně opékáme, až cibule změkne a lehce zezlátne. Podélně rozpůlíme sezamové bulky, prohřejeme je a obložíme listy salátu, burgery a plátky čedaru. Navrch rozdělíme slaninovou směs s cibulí a brusinkový kompot. Můžeme ozdobit snítkou čerstvého oregana.

     

    Jak na nejlepší burgery, domácí limonády z čerstvého ovoce, králíka a kuře nebo pestrobarevné cupcaky, to se dočtete v nejnovějším čísle magazínu Blesk VAŠE RECEPTY, které vychází už dnes a které koupíte za pouhých 7,90 Kč na každém novinovém stánku.

    Blesk Vaše recepty - květen 2016

  • Hovězí burger s avokádem


    Budete potřebovat (pro 1 osobu):

    130 g mletého hovězího masa
    1 lžíce oleje
    ½ zralého avokáda
    2 cherry rajčátka
    1 lžíce limetové šťávy
    sůl a pepř
    1 velká celozrnná houska
    hrst nakrájeného listového salátu
    červená cibule
    1 lžíce tatarské omáčky

     

    Postup:

    Mleté maso opepříme, vymícháme, vytvoříme z něj placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut ztuhnout. Avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme kostičky rajčat, osolíme, opepříme a dochutíme limetkovou šťávou. Maso zprudka orestujeme z obou stran, necháme 5 minut odpočinout a pak ho osolíme. Housku rozkrojíme a pod grilem obě půlky opečeme z obou stran. Na spodní díl namažeme tatarskou omáčku, přidáme salát, maso, pár tenkých nudliček cibule, avokádovou pomazánku a přiklopíme druhou půlkou housky.

  • Hovězí cheeseburger


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    400 g mletého hovězího masa
    1 vejce
    1 cibuli
    1 stroužek česneku
    1 lžičku dijonské hořčice
    4 lžíce majonézy
    sůl, pepř, bílý pepř
    olej
    4 silnější plátky ementálu
    4 listy salátu
    4 sezamové bulky
    1 lžíce worcesteru
    červenou cibuli, petrželku, kečup

     

    Postup:

    Mleté hovězí maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, vejcem a worcesterem. Podle chuti okořeníme mletým pepřem a osolíme. Z hmoty vytvoříme čtyři hamburgery, které pomalu opečeme na grilu. Opékáme nejprve po jedné straně asi čtyři minuty. Potom hamburgery otočíme a opékáme další tři minuty.

     

    Mezitím promícháme majonézu s hořčicí, dochutíme špetkou bílého pepře a podle potřeby solí. Sezamové bulky rozřízneme a krátce prohřejeme pod grilem. Obložíme listem salátu, který potřeme připravenou sýrovou omáčkou. Navrch položíme opečený hamburger, plátek ementálu, ozdobíme kolečkem červené cibule a snítkou petrželky. Ihned podáváme, obložené čerstvou zeleninou.

  • Vegetariánský burger


    Budete potřebovat (pro 5 osob):

    5 velkých celozrnných bulek
    ledový salát
    2 rajčata
    1 kelímek nízkotučné smetany
    kečup
    1 malou plechovku sterilovaných červených fazolí
    1 hrnek vařených jáhel
    1 vejce
    2 hrsti sterilované kukuřice
    mletou sladkou papriku
    trochu oleje na osmahnutí
    3 lžíce celozrnné mouky
    sůl a pepř

     

    Postup:

    Fazole scedíme a rozmačkáme vidličkou na kaši, přidáme kukuřici, uvařené jáhly, vejce, koření a vše ručně promícháme. Nakonec do směsi zapracujeme celozrnnou mouku. Ze směsi rukama tvarujeme placičky, opečeme je dozlatova na grilu. Bulky rozřízneme, na spodní část každé položíme ledový salát, kolečka rajčat a osmažený burger, potřeme jej smetanou a kečupem a vše přiklopíme zbytkem bulky.

  • Vepřový grillburger


    Budete potřebovat (pro 10 osob):

    1,5 kg mletého vepřového masa
    1 svazek čerstvé plocholisté petržele
    1 svazek čerstvého koriandru
    10 plátků prorostlé slaniny
    červenou cibuli
    nakládané okurky
    dijonskou majonézu
    ostrý kečup
    10 plátků sýru čedar
    salát Little Gem
    10 sýrových bulek

     

    Postup:

    Mleté maso osolíme, opepříme a smícháme s nasekanou petrželkou a koriandrem, pak necháme směs v chladu odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno, okurky a rajčata na plátky, sýr necháme při pokojové teplotě změknout.

     

    Z vychlazené masové směsi uděláme deset pevných vzduchu zbavených koulí a z nich pak placky silné 1,5 až 2 cm. Uprostřed každé placky vytvoříme hranou dlaně malý žlábek, aby se maso při opékání uprostřed nezvedalo. Vkládáme na rozpálený gril a zprudka necháme zatáhnout. Zhruba za 5 minut burgery obrátíme a pečeme dalších 5 minut z druhé strany. Pak maso ještě jednou obrátíme a na každou porci položíme plátek sýra.

     

    Na pánvi opečeme dokřupava plátky slaniny. Rozpůlené bulky opečeme z vnitřní strany nasucho na grilu, spodní část bulky potřeme majonézou, posypeme nasekanou cibulkou, poklademe plátky okurky a listy salátu. Pak na maso přidáme plátky rajčat, opečenou křupavou slaninu a přiklopíme horní části bulky, kterou jsme z vnitřní strany pokapali kvalitním hustým kečupem.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    KANČÍ GULÁŠ

    RYCHLÉ KUŘECÍ NUDLIČKY

     

    VYZKOUŠEJTE I JINÉ MASOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »