Nejlepší burgery z domácího grilu: Hovězí, krůtí i pro vegetariány | Recepty.Blesk.cz

Nejlepší burgery z domácího grilu: Hovězí, krůtí i pro vegetariány

  • Foto: shutterstock.com
    4května   2016  /  06:00

    O víkendu se konečně dočkáme tepla a k čemu jinému by takové počasí mělo svádět než k lahodnému obědu pod širým nebem? Co byste řekli třeba šťavnatému burgeru z rozpáleného grilu? Máme pro vás tipy, jak na ně!

  • Krůtí burger s brusinkovým kompotem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    500 g mletého krůtího masa
    3 cibule
    1 vejce
    2 lžíce hladké mouky
    4 lžíce smetany na vaření
    strouhanka
    100 g chedaru
    50 g anglické slaniny
    4 lžičky brusinkového kompotu
    4 listy salátu
    4 sezamové bulky
    oregano
    olej
    sůl a pepř

     

    Postup:

    V misce promícháme mleté maso, nadrobno nasekanou cibuli, vejce, smetanu a hladkou mouku. Hmotu dochutíme špetkou mletého pepře, oreganem, solí a zahustíme strouhankou. Masovou směs rozdělíme na čtyři díly, vytvoříme kulaté placičky a upečeme je do zlatohněda.

     

    Zbylé cibule oloupeme a nakrájíme na plátky. V pánvi orestujeme na nudličky nakrájenou slaninu, přidáme trochu oleje, cibuli a vše společně opékáme, až cibule změkne a lehce zezlátne. Podélně rozpůlíme sezamové bulky, prohřejeme je a obložíme listy salátu, burgery a plátky čedaru. Navrch rozdělíme slaninovou směs s cibulí a brusinkový kompot. Můžeme ozdobit snítkou čerstvého oregana.

     

    Jak na nejlepší burgery, domácí limonády z čerstvého ovoce, králíka a kuře nebo pestrobarevné cupcaky, to se dočtete v nejnovějším čísle magazínu Blesk VAŠE RECEPTY, které vychází už dnes a které koupíte za pouhých 7,90 Kč na každém novinovém stánku.

    2694358:gallery:true:true

  • Hovězí burger s avokádem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 1 osobu):

    130 g mletého hovězího masa
    1 lžíce oleje
    ½ zralého avokáda
    2 cherry rajčátka
    1 lžíce limetové šťávy
    sůl a pepř
    1 velká celozrnná houska
    hrst nakrájeného listového salátu
    červená cibule
    1 lžíce tatarské omáčky

     

    Postup:

    Mleté maso opepříme, vymícháme, vytvoříme z něj placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut ztuhnout. Avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme kostičky rajčat, osolíme, opepříme a dochutíme limetkovou šťávou. Maso zprudka orestujeme z obou stran, necháme 5 minut odpočinout a pak ho osolíme. Housku rozkrojíme a pod grilem obě půlky opečeme z obou stran. Na spodní díl namažeme tatarskou omáčku, přidáme salát, maso, pár tenkých nudliček cibule, avokádovou pomazánku a přiklopíme druhou půlkou housky.

  • Hovězí cheeseburger

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    400 g mletého hovězího masa
    1 vejce
    1 cibuli
    1 stroužek česneku
    1 lžičku dijonské hořčice
    4 lžíce majonézy
    sůl, pepř, bílý pepř
    olej
    4 silnější plátky ementálu
    4 listy salátu
    4 sezamové bulky
    1 lžíce worcesteru
    červenou cibuli, petrželku, kečup

     

    Postup:

    Mleté hovězí maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, vejcem a worcesterem. Podle chuti okořeníme mletým pepřem a osolíme. Z hmoty vytvoříme čtyři hamburgery, které pomalu opečeme na grilu. Opékáme nejprve po jedné straně asi čtyři minuty. Potom hamburgery otočíme a opékáme další tři minuty.

     

    Mezitím promícháme majonézu s hořčicí, dochutíme špetkou bílého pepře a podle potřeby solí. Sezamové bulky rozřízneme a krátce prohřejeme pod grilem. Obložíme listem salátu, který potřeme připravenou sýrovou omáčkou. Navrch položíme opečený hamburger, plátek ementálu, ozdobíme kolečkem červené cibule a snítkou petrželky. Ihned podáváme, obložené čerstvou zeleninou.

  • Vegetariánský burger

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 5 osob):

    5 velkých celozrnných bulek
    ledový salát
    2 rajčata
    1 kelímek nízkotučné smetany
    kečup
    1 malou plechovku sterilovaných červených fazolí
    1 hrnek vařených jáhel
    1 vejce
    2 hrsti sterilované kukuřice
    mletou sladkou papriku
    trochu oleje na osmahnutí
    3 lžíce celozrnné mouky
    sůl a pepř

     

    Postup:

    Fazole scedíme a rozmačkáme vidličkou na kaši, přidáme kukuřici, uvařené jáhly, vejce, koření a vše ručně promícháme. Nakonec do směsi zapracujeme celozrnnou mouku. Ze směsi rukama tvarujeme placičky, opečeme je dozlatova na grilu. Bulky rozřízneme, na spodní část každé položíme ledový salát, kolečka rajčat a osmažený burger, potřeme jej smetanou a kečupem a vše přiklopíme zbytkem bulky.

  • Vepřový grillburger

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 10 osob):

    1,5 kg mletého vepřového masa
    1 svazek čerstvé plocholisté petržele
    1 svazek čerstvého koriandru
    10 plátků prorostlé slaniny
    červenou cibuli
    nakládané okurky
    dijonskou majonézu
    ostrý kečup
    10 plátků sýru čedar
    salát Little Gem
    10 sýrových bulek

     

    Postup:

    Mleté maso osolíme, opepříme a smícháme s nasekanou petrželkou a koriandrem, pak necháme směs v chladu odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno, okurky a rajčata na plátky, sýr necháme při pokojové teplotě změknout.

     

    Z vychlazené masové směsi uděláme deset pevných vzduchu zbavených koulí a z nich pak placky silné 1,5 až 2 cm. Uprostřed každé placky vytvoříme hranou dlaně malý žlábek, aby se maso při opékání uprostřed nezvedalo. Vkládáme na rozpálený gril a zprudka necháme zatáhnout. Zhruba za 5 minut burgery obrátíme a pečeme dalších 5 minut z druhé strany. Pak maso ještě jednou obrátíme a na každou porci položíme plátek sýra.

     

    Na pánvi opečeme dokřupava plátky slaniny. Rozpůlené bulky opečeme z vnitřní strany nasucho na grilu, spodní část bulky potřeme majonézou, posypeme nasekanou cibulkou, poklademe plátky okurky a listy salátu. Pak na maso přidáme plátky rajčat, opečenou křupavou slaninu a přiklopíme horní části bulky, kterou jsme z vnitřní strany pokapali kvalitním hustým kečupem.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    KANČÍ GULÁŠ

    RYCHLÉ KUŘECÍ NUDLIČKY

     

    VYZKOUŠEJTE I JINÉ MASOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz