Snadné a skvělé recepty z chřestu: Nepropásněte jeho sezonu! | Recepty.Blesk.cz

Snadné a skvělé recepty z chřestu: Nepropásněte jeho sezonu!

  • Foto: Shutterstock.com
    1května   2016  /  06:00

    Chřest má nejen úžasnou chuť, ale také bohatou historii. Pěstoval se už ve starověkém Egyptě, kde jej královna Nefertiti označila za pokrm bohů. Je proto škoda, že u nás se zatím velké slávě netěší. Nebojte se pustit si chřest do kuchyně! Jeho sezona právě začíná a vy si jej určitě zamilujete.

  • Chřestová polévka


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    1 kg oloupaného bílého chřestu

    1,5 l kuřecího vývaru

    50 g másla

    25 g mouky

    1 cibuli nasekanou najemno

    petrželovou nať

    sůl, pepř

    muškátový květ

    150 g smetany

    8 plátků toastového chleba

     

    Postup:

    Chřest oloupeme, odkrojíme špičky, které dáme stranou. Zbylý chřest nakrájíme na kousky. Na rozpuštěné máslo dáme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mouku, muškátový květ a během míchání vlijeme kuřecí vývar. Do vývaru nasypeme oloupaný a na kousky nakrájený chřest. Polévku osolíme, opepříme a vaříme.

     

    Když je chřest měkký na skus, polévku vymixujeme a vmícháme smetanu, nakonec vložíme špičky chřestu, které ještě chvíli povaříme. Na pánvi osmažíme dokřupava na kostky nakrájený toastový chléb. Polévku nalijeme do talíře, posypeme chlebovými krutony a ozdobíme petrželkou.

  • Chřestový francouzský quiche


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    250 g listového těsta

    150 g šunky

    100 g nahrubo nastrouhaného ementálu

    najemno nakrájené červené cibule

    350 g chřestu

    2 vejce

    2 žloutky

    350 ml smetany

    sůl, pepř

     

    Postup:

    Vejce a žloutky dejte do misky a rozšlehejte je se smetanou, solí a pepřem. Chřest očistěte, nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Přidejte cibuli, na kostičky pokrájenou šunku, ementál a jemně promíchejte. Listové těsto vyválejte do koláčové mísy, nasypte na něj chřestovou směs a zalijte smetanou s vejci. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Chřestový salát s jahodami a vlašskými ořechy


     

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    100 g rukoly

    100 g baby špenátu

    100 g lístků mladé červené řepy

    450 g chřestu

    250 g jahod

    100 g vlašských ořechů

     

    Na zálivku:

    50 ml balzamikového octa

    2 lžíce olivového oleje

    2 lžíce medu

    sůl, pepř

     

    Postup:

    Všechny saláty omyjte, osušte, dejte do mísy a přidejte k nim na čtvrtky pokrájené jahody a chřest nakrájený na velmi tenké plátky. Suroviny na zálivku smíchejte, promíchejte se salátem a servírujte posypané vlašskými ořechy.

  • Italské rizoto se zeleným chřestem


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    100 g najemno nakrájené šalotky

    30 g másla

    4 lžíce olivového oleje

    sůl, pepř

    200 g kulatozrnné rýže (Arborio)

    100 ml bílého vína

    400 ml vývaru

    450 g zeleného chřestu

    50 g najemno nastrouhaného parmazánu

    hoblinky parmazánu

     

    Postup:

    Na dvě lžíce olivového oleje dejte zesklovatět šalotku, přidejte rýži, pořádně promíchejte a zalijte vínem. Nechte odpařit a poté přidejte asi dvě naběračky vývaru. Osolte, opepřete a za stálého míchání po dávkách přilévejte zbylý vývar, dokud není rýže měkká na skus.

     

    Na zbylém olivovém oleji zprudka orestujte nakrájený chřest. Rizoto odstavte a vmíchejte do něj nastrouhaný parmazán a máslo, aby dostalo krásně krémovou konzistenci. Promíchejte s chřestem a ihned podávejte posypané hoblinkami parmazánu.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

    VEPŘOVÁ PANENKA NA SLANINĚ

     

    UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Táta by byl spokojený, že jsme to s Heidi…

V neděli to bylo přesně 12 měsíců, kdy se pro muzikanta Adama Pavlíka (42) uzavřel zatím nejtragičtější…

celý článek »

Politika

Textaře Horáčka nazval vekslákem. Policie…

Policie ve středu odpoledne požádala o vydání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka ke stíhání. Informaci…

celý článek »

Svět

Šokující foto: Z janovského mostu týdny…

Šokující fotografie se objevily na sociálních sítích pouhý den po tragickém zřícení mostu v italském…

celý článek »

Krimi

Dívku (†24) chladnokrevně popravili na oslavě…

Oslava narozenin skončila tragicky v brazilském městě Paloma. Eliana Ferreira Campos (†24), která…

celý článek »