Sezonní recepty: Připravte si božská jídla z kedluben a ředkviček | Recepty.Blesk.cz

Sezonní recepty: Připravte si božská jídla z kedluben a ředkviček

  • Foto: shutterstock.com
    27dubna   2016  /  06:00

    Zelenina z vlastní zahrádky chutná nejlíp, ale dobrou práci odvede i ta kupovaná. Ostatně můžete se o tom přesvědčit sami. Tyto recepty vyjdou na pár korun, ale jejich chuť je božská.

  • Kedlubnové karbanátky


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
    *2 kedlubny
    *4 vejce
    *1 cibuli
    *zelenou petrželku
    *2 lžíce hladké mouky
    *strouhanku podle potřeby
    *sůl
    *mletou sladkou papriku
    *mletý černý pepř
    *olej

     

    Postup:

    Maso smíchejte s oloupanou kedlubnou nastrouhanou nahrubo, přidejte vejce, nasekanou cibuli a zelenou petrželku, mouku a strouhanku. Ochuťte solí a kořením, vše dobře promíchejte a ze směsi tvořte karbanátky, ty smažte z obou stran v rozpáleném oleji.

  • Zapečené kedlubny


    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *6 až 8 kedluben
    *250 g anglické slaniny
    *2 vejce
    *50 ml zakysané smetany
    *50 ml smetany ke šlehání
    *1 hrst nasekané petrželky
    *4 stroužky česneku
    *strouhaný tvrdý sýr
    *sůl
    *mletý černý pepř
    *máslo na formu

     

    Postup:

    Oloupané kedlubny nakrájejte na silnější plátky a povařte je v osolené vodě do poloměkka. Zapékací formu vytřete máslem a na dno rozložte polovinu slitých a dobře okapaných kedluben, přidejte vrstvu anglické slaniny pokrájené na drobné kostičky a zakryjte ji zbylými kedlubnami. Vše zalijte solí a pepřem ochucenou směsí, kterou jste ruční metličkou vypracovali z vajec, obou druhů smetany, petrželky a prolisovaného česneku. Povrch posypte sýrem a v troubě vyhřáté na 150 °C zapékejte asi 25 minut.

  • Jarní ředkvičkový salát


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *600 g brambor
    *8 vajec vařených natvrdo
    *3 svazky ředkviček
    *libovolné bylinky (pažitku, zelenou petrželku, kopr)

     

    Na dresink:
    4 lžíce zakysané smetany
    *2 lžíce olivového oleje
    *1 lžíci plnotučné hořčice
    *sůl
    *mletý černý pepř

     

    Postup:

    Ve slupce vařené zchladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte je s pokrájenými vejci a plátky ředkviček. Do základu nakonec zlehka vmíchejte dresink: všechny ingredience smíchejte a prošlehejte ruční metlou.

  • Osvěžující okroška


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *4 brambory
    *2 svazky ředkviček
    *1 salátovou okurku
    *6 vajec vařených natvrdo
    *1 svazek jarní cibulky
    *1 l mléka
    *3 až 4 lžíce majonézy
    *250 ml vody
    *sekanou zelenou petrželku
    *sůl
    *mletý černý pepř
    *ocet

     

    Postup:

    Oloupané brambory uvařte v osolené vodě a upravte je na kostičky. Ředkvičky pokrájejte na drobné kousky a oloupanou okurku a vejce na kostičky. Vše přendejte do mísy a přidejte nasekanou cibulku. Zeleninu zalijte mlékem rozšlehaným s majonézou, do kterého přidáte podle potřeby vodu z brambor. Polévku osolte, ochuťte pepřem a octem a na závěr do ní vmíchejte nasekanou petrželku. Polévku podávejte dobře vychlazenou.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    BRETAŇSKÉ FAZOLE

    LEDOVÝ SALÁT S EXTRA ZÁLIVKOU

     

    DALŠÍ ZELENINOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »